Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Gość Valze

Wiara w Boga  

48 użytkowników zagłosowało

1. 1. Wierzysz w Boga? (uzasadnij wybór w po?cie)

• Tak
      20
    • Nie wiem
      6
    • Nie
      22

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, muszę przeprowadzić taki mały sondaż, otóż muszę napisać referat o tym czy warto wierzyć w Boga, więc odpowiedzcie w ankiecie i uzasadnijcie swoją wypowiedź. Dzięki za wszelkie odpowiedzi.

• Odpowiedzi 63
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Tak,wierze bo Poprostu sie wierzącym urodziłem, jestem daleko po Komunii Świętej.

Nie rozumiem po co ci takie referaty zadają.

Pomagam w tworzeniu for IPB za darmo. Trzy letnie doświadczenie.

Opublikowano

Tak,wierze bo Poprostu sie wierzącym urodziłem, jestem daleko po Komunii Świętej.

Nie rozumiem po co ci takie referaty zadają.

Sam wybrałem temat.

Opublikowano

Tak i nie. Jakoś to wszystko musiało powstać, ktoś się do tego przyczynił.

Dlaczego nie? Nigdy nie widziałem więc nie mam zbitych dowodów.

x4Ctt7j.png

LONG.LIVE.A$AP !

Opublikowano

Nie wierzę, a to dlatego, że każdy powinien wierzyć w to, co mu najbardziej odpowiada, a nie w to, co wpajają mu od młodego rodzice.

Wiara w Boga jest coraz bardziej zacofana, KK coraz częściej unika odpowiedzi na pytania, których kiedyś nie było (wiadomo, rozwija się nauka więc jest więcej pytań na temat Jezusa jak on żył itp. kiedyś tych pytań nie było ponieważ ludzkość nie rozwijała się tak szybko, i wystarczyło im powiedzieć "ten człowiek jest wiedźminem i ma w sobie szatana ukamienujcie go" przez księdza, by wzięli kamień do ręki i z przekonaniem oraz wiarą w Boga rzucili w często niewinną osobę)

Jeżeli ktoś ma wątpliwości czy wierzyć czy nie wierzyć polecam ten film: http://www.youtube.com/watch?v=sf8vpEYRTwI

niech was nie zmyli nazwa, film jest naprawdę na wysokim poziomie, aktor który go nakręcił też miał swoje przejścia oraz przeżycia, i podchodzi do tej sprawy ze śmiechem (jest komikiem), dodam tylko, że komik ten nie wyśmiewa samego Boga, a ludzi którzy w niego wierzą i nie mają do tego powodów, lub zasłaniają się głupimi argumentami. Rozmawia także z przedstawicielami innych wiar takich jak wiara w Allaha.

47yhn8.jpg

na chuj sie patrzysz konfiturko?

Opublikowano

Warto? Wiara nie da ci pieniędzy ani bogactwa(nie patrzeć na kler), a jakieś poczucie, że ktoś tam wyżej jest i nad tobą czuwa w każdej chwili twojego życia.

Kiedy jesteś szczęśliwy i smutny to on zawsze przy tobie jest itd.

Osobiście trochę wierze, ale raczej podchodzę do tego wszystkiego dość sceptycznie.

I nie ma co patrzeć na czarnych panów w sukienkach co biorą pieniądze za to, że jesteś w kościele i się modlisz.

Albo wiara jest w tobie, albo jej nie ma i pójście na mszę nie zrobi z nikogo lepszego człowieka od tego co nie pójdzie, dlatego czasami nie rozumiem księży kiedy chodzą po kolędzie i głupio pytają "a pani to ja nie widuję na mszy" jakbym przez to miała poczuć się gorzej.

58815786.jpg

Opublikowano

Wierzyć wierzę, ale na swój sposób.

Nie muszę chodzić do kościoła, żeby być wierzącym, jak to każą księża itd.

Każdy ma prawo do swojej decyzji.

//1200 like :D

4770714280454741315510.png
Opublikowano

Ludzie z gliny... hmm ciekawe

1.Gdzie dinozaury?

2.W pismie niema nic o meteorycie ktory rozwalil dinozaury

3.Gdzie historia z malpami?
No i pytam sie? czyli ze malpy meteoryt i dinozaury to oszustwo wszyscy jestesmy z gliny ...

misc-are-you-fucking-kidding-me-l.png

Opublikowano

Ludzie z gliny... hmm ciekawe

1.Gdzie dinozaury?

2.W pismie niema nic o meteorycie ktory rozwalil dinozaury

3.Gdzie historia z malpami?

No i pytam sie? czyli ze malpy meteoryt i dinozaury to oszustwo wszyscy jestesmy z gliny ...

<jebutny obrazek skasowany przez phaiza>

Może dlatego, że Biblia NIE JEST streszczeniem tego, co się działo na naszej planecie? Pomyślałeś o tym? Czy pisząc książkę o pewnej tematyce, umieściłbyś w niej informacje zupełnie niezgodne z jej tematyką tylko dlatego, że owe informacje mogą być prawdą? Kuhwa, nie sądze.

@top

Ja wierzę w Boga i sądzę, że wierzyć warto. Ponadto jestem zbyt leniwy, by pisać dalej.

Opublikowano

Nie, nie byłem bierzmowany

Kolędy nie przyjmuję, bo i ksiądz nawet nie przychodzi do mojej świątyni ateizmu, a nawet jakby przyszedł to i tak bym mu nie otworzył

Mam na piętrze 5 mieszkań to do wszystkich 4 zadzwoni, a moje omija :D

s2c77Oa.png

Opublikowano
"Tak, ale trzeba się zakładać; to nie jest rzecz dobrowolna, zmuszony jesteś. Cóż wybierzesz? Zastanów się. Skoro trzeba wybierać, zobaczmy, w czym mniej ryzykujesz. Masz dwie rzeczy do stracenia: prawdę i dobro; i dwie do stawienia na kartę: swój rozum i swoją wolę, swoją wiedzę i swoją szczęśliwość, twoja zaś natura ma dwie rzeczy, przed którymi umyka: błąd i niedolę. Skoro trzeba koniecznie wybierać, jeden wybór nie jest z większym uszczerbkiem dla twego rozumu niż drugi. To punkt osądzony. A twoje szczęście? Zważmy zysk i stratę, zakładając się, że Bóg jest. Rozpatrzmy te dwa wypadki: jeśli wygrasz, zyskujesz wszystko, jeśli przegrasz, nie tracisz nic. Zakładaj się tedy, że "jest", bez wahania" - Blaise Pascal

Obecnie, można rzec, że mam kryzys z wiarą. Jednakże Zakład Pascala na prawdę uświadamia, jak trzeba grać, żeby albo wygrać albo nic nie stracić w życiu oraz po śmierci. Człowiek inteligentny na pewno weźmie to sobie do serca. Ja niestety jeszcze nie dorosłem do podejmowania takiej decyzji.

Uczony jest człowiekiem, który wie o rzeczach nieznanych innym i nie ma pojęcia o tym, co znają wszyscy.
~ Albert Einstein

Opublikowano

Ludzie jak wy mozecie wierzyc w takie bzdety...

Ta "biblia" robi wam wode z mozgu ;)

Woda z mózgu... bardzo śmiała teza. W ogóle przeczytałeś Biblię lub chociaż jej znaczący fragment?

Nie wierzę, bo jestem realistką, a perspektywa gościa siedzącego na chmurce do mnie nie przemawia. Tyle.

Gość siedzący na chmurce. wtf?

Opublikowano

Woda z mózgu... bardzo śmiała teza. W ogóle przeczytałeś Biblię lub chociaż jej znaczący fragment?

Gość siedzący na chmurce. wtf?

No przepraszam, ale mi zawsze wmawiali, że Bóg i jego syn... siedzą sobie w niebie i na nas patrzą. :3 To, gdzie mają siedzieć, jak nie na chmurce? :D

Opublikowano

No przepraszam, ale mi zawsze wmawiali, że Bóg i jego syn... siedzą sobie w niebie i na nas patrzą. :3 To, gdzie mają siedzieć, jak nie na chmurce? :D

To zależy od właściwej interpretacji niebo jako przyroda otaczająca nas, lub niebo jako cel ostateczny.

Opublikowano

To zależy od właściwej interpretacji niebo jako przyroda otaczająca nas, lub niebo jako cel ostateczny.

Ja wiem, ale nie chciałam jakoś szczególnie rozdrabniać się i pisać tutaj felietonu na temat mojego ateizmu. Myślę, że każdy powyższy przekaz zrozumie. :P

Opublikowano

ja wyznaje allacha allach najlepszy

kto tak uważa łapka w góre!!

Opublikowano

Nie wiem, ale raczej na nie.

Przeczytałem całą biblię zaraz po komunii, nigdy szczególnie nie zastanawiałem się nad jej sensem, a może jego braku?...

Na teraz mogę twierdzić, że jeśli bóg istnieje... to ma nas głęboko w dupie i jest niezłym skurwielem, bo pozwala na tyle zła, które dzieje się na co dzień.

Opublikowano

Niebo. Naprawdę myślisz, że.... Zaraz. Siedzą, patrzą. Personifikujesz Boga, czy całkowicie uznajesz go jako człowieka? Lol. Nawet w internetach pojawiła się ciekawa wypowiedź "Bo jeśli krowa stworzyłaby sobie coś, co by wielbiła to ta istota również byłaby krową." I dlatego też założenie, że Bóg = człowiek jest już na początku błędne (ofc to co napisałem dotyczy Boga Ojca, nie Jezusa, który był i człowiekiem i Bogiem).

Wracając do chmurek, nieba itd.

Jeśli Bóg istnieje i jest wszechmocny to może być wszędzie. Nie można powiedzieć więc, że "skoro Polacy mieszkają w Polsce, Niemcy w Niemczech to Bóg mieszka w Niebie i już!". Nie rozumiem powodu odbierania religii jako sprawy tak bardzo ziemskiej.

Opublikowano

Niebo. Naprawdę myślisz, że.... Zaraz. Siedzą, patrzą. Personifikujesz Boga, czy całkowicie uznajesz go jako człowieka? Lol. Nawet w internetach pojawiła się ciekawa wypowiedź "Bo jeśli krowa stworzyłaby sobie coś, co by wielbiła to ta istota również byłaby krową." I dlatego też założenie, że Bóg = człowiek jest już na początku błędne (ofc to co napisałem dotyczy Boga Ojca, nie Jezusa, który był i człowiekiem i Bogiem).

Wracając do chmurek, nieba itd.

Jeśli Bóg istnieje i jest wszechmocny to może być wszędzie. Nie można powiedzieć więc, że "skoro Polacy mieszkają w Polsce, Niemcy w Niemczech to Bóg mieszka w Niebie i już!". Nie rozumiem powodu odbierania religii jako sprawy tak bardzo ziemskiej.

Każdy odbiera to tak, jak chce. Jesteś wierzący - spoko, nic mi do tego. Ja jestem niewierząca i nie próbuj mi wmawiać swoich racji, bo i tak w żaden sposób mnie nie przekonasz, że moje myślenie jest złe. ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...