Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Liceum czy Technikum informatyczne ?

sanandre

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema.

Mam pytanie gdzie lepiej iść ?

Wiem że po technikum jest zawód , a po liceum nie ma .

Tylko że technikum to 4 lata a liceum 3 lata.

No i wiem że jak chce być programistą to uczyć się języka programowania muszę w domu , bo w szkole dużo się nie nauczę .

Moje tut'y

Was też wkurza ten dźwięk przy dawaniu LIKE?

:P

Opublikowano

no to jeżeli to wszystko wiesz to sam wybierz?

Ja bym szedł na technika.

Po tym jeżeli chcesz, możesz jeszcze iść na kursy itp.

Po liceum i tak na takie będziesz musiał iść ew studia

Kiedyś to były czasy. Teraz już nie ma czasów...

Opublikowano

Po technikum chuja masz oprócz papierku, że jestes technikiem.

Jak chcesz być programistą to lecisz do liceum na mat fiz inf.

Oczywiście zaraz przyjdą gimby i będą hejtować, że technikum jest lepsze od liceum.Technikum to alternatywa dla Liceum, dla tych którzy są leniwi, albo dla tych którzy nie mieli wystarczającej ilości punktów aby dostać się do Liceum.

Opublikowano

Hm a po liceum na studia iść czy może w domu dokształcać się tzn język programowania ?

Bo słyszałem że po studiach trudno też znaleźć prace .

A jak bym chciał iść do np. cdprojekt to patrzą na papierek czy na to co potrafię?

Moje tut'y

Opublikowano

Oczywiście zaraz przyjdą gimby i będą hejtować, że technikum jest lepsze od liceum.Technikum to alternatywa dla Liceum, dla tych którzy są leniwi, albo dla tych którzy nie mieli wystarczającej ilości punktów aby dostać się do Liceum.

Masz racje ale tylko dla technikum "gorszych " u mnie nie ma tak że zabrakło pkt i szedłeś do technikum , tylko jest tak że zabrakło Ci pkt do technikum i idziesz do liceum ( mówię o laureackim technikum )

Po liceum masz wielkiego huja z którym możesz stać pod latarnią .

Nie zmarnuj szansy co wolisz 2 zawody czy jeden ?

Geje to banda chamów importowanych z zagranicy

Opublikowano

Jak byłeś w 3 gimnazjum przed wakacjami, to mówiłeś, że pójście do liceum = praca w McDonladzie.

Ja polecam liceum, chociaż to i tak nie ma znaczenia, bo praca w Polsce polega na znajomościach i ładnej buźce.

QtiV6xY.gif

Opublikowano

Jak byłeś w 3 gimnazjum przed wakacjami, to mówiłeś, że pójście do liceum = praca w McDonladzie.

Ja polecam liceum, chociaż to i tak nie ma znaczenia, bo praca w Polsce polega na znajomościach i ładnej buźce.

Ale wszystko zalezy też od sytuacji jakie ma szkoły poziom itd , ja wybrałem technikum bo mam 100% robotę po nim i pójście na studia . Tylko skoczenie go to nie lada wyzwanie

Opublikowano

Hm a po liceum na studia iść czy może w domu dokształcać się tzn język programowania ?

Bo słyszałem że po studiach trudno też znaleźć prace .

A jak bym chciał iść do np. cdprojekt to patrzą na papierek czy na to co potrafię?

Co do mojego pytania odpowiecie ? :D

Moje tut'y

Opublikowano

Technikum jest bardziej luźne od liceum, ponieważ nie masz tyle nauki, gdyż jest rozłożona na 4 lata, a nie na 3 (liceum). Po samym technikum jak i liceum jest gówno, więc zalecam po ich skończeniu udać się na studia.

Opublikowano

Powiem tak ja chodze do technikum Teleinformatycznego

http://www.zsel.lublin.pl/

jesli chcesz isc na taki kierunek to tlyko technik a jeśli chcesz byc dobrym informatykiem to najlepiej skonczyc dobre liceum Mat fiz Inf + pozniej studia no i oczywiscie samodzielnie pracowac

Technikum jest bardziej luźne od liceum, ponieważ nie masz tyle nauki, gdyż jest rozłożona na 4 lata, a nie na 3 (liceum). Po samym technikum jak i liceum jest gówno, więc zalecam po ich skończeniu udać się na studia.

w dupie byłes gowno widziałes ja mam niedośc ze wiecej lekcji od moich znajomych z liceów to jeszce mam tak izap[ierdol na przedmiotach zawodowych ze to glowa mala a to dopiero poczatek

aFMA3pg.png

Opublikowano

Ja osobiście jestem w technikum, mam 2x7 lekcji 2x8 i 1x5 . Zależy do jakiej szkoły pójdziesz, bo w moim technikum są zajęcia dodatkowe na których zajmujesz się programowaniem, a przede wszystkim pracą w grupie, co jako programista musisz umieć. Po drugie w technikum jest więcej osób które wiedzą co chcą robić co za tym idzie mają lepsze kontakty. Niby rok dłużej ale jednak masz zawód i po dobrej techbazie pierwszy rok na studiach masz bardzo luźny ;)

@up

Ja chodzę do informatycznego o dość wysokim poziomie i na razie nie narzekam na szkołę mimo dużych wymagań

A tu link :3

http://www.zsk.poznan.pl/

1390144171-U592769.png

3x ExModerator Minecraft | ExModerator Battlefield | ExMentor | 2x Ex MPC Media Team | Gold Member | MPC Coders Team | ExMPC Modder | Combat Arms Private

Opublikowano

gówna prawda w liceum jest luz ,w technikum trzeba zapierdalać. masz dodatkowo oo 10 h wiecej godzin (zawodowe)

Opublikowano

Ale mi się chce śmiać z ciebie. W technikum przerobie ten sam materiał, a do tego jeszcze zaloze sobie zawodowe przedmioty.

Przez dodatkowy rok, który i tak 'nadrobię' na studiach. Technik bez studiów i tak wielkich kokosów nie ma. (Pomijając fakt, że po studiach też łatwo nie jest)

Opublikowano

Przez dodatkowy rok, który i tak 'nadrobię' na studiach. Technik bez studiów i tak wielkich kokosów nie ma. (Pomijając fakt, że po studiach też łatwo nie jest)

NA STUDIACH LŻEJ .

Opublikowano

Ale mi się chce śmiać z ciebie. W technikum przerobie ten sam materiał, a do tego jeszcze zaloze sobie zawodowe przedmioty.

W pierwszej klasie tak, w drugiej zobaczysz mniej przedmiotów ogólnokształcących ;).

Opublikowano

Mówie polecam teleinformatyka sam chciałem iśc na inromatyka ale przez przypadek wyszło że będę teleinformatykiem polecam - eksluzywny zawód facet od podstaw transimicji w teleinformatyce mowił nam że w polsce i w europie brakuje techników tego kierunku

aFMA3pg.png

Opublikowano

W pierwszej klasie tak, w drugiej zobaczysz mniej przedmiotów ogólnokształcących ;).

chyba nigdy w technikum nie byłes .

Opublikowano

Kurde ciężki wybór i to i to dobre bo w technikum no są 4 lata ale odchodzą zbędne przedmioty tak jak napisał up , biologia itp .

No a w liceum 3 lata ale tam mam też ogólnokształcące tak jak npisał up , zbędne ...

Moje tut'y

Opublikowano

chyba nigdy w technikum nie byłes .

Ja szkołę wybrałem raz, jestem uczniem I technikum i pytałem się, jak to wygląda w następnych klasach ;).

No dobra, będę miał mniej ogólnokształcących, które i tak nie są potrzebne mi w życiu. Mam rozszerzoną matematykę i ten sam materiał co w Liceum przerobię w 3 lata (4 rok to powtórki do matur u mnie) przy 3 godzinach matematyki tygodniowo, a nie 6 jak w LO. Zresztą odejdzie mi np. Biologia, a dojdą Sieci komputerowe, odejdzie mi Chemia, a dojdzie Oprogramowanie biurowe itd.

No i o to chodzi, mi również te przedmioty się nie przydadzą, za to ja będę miał rozszerzoną chemię, a odejdzie historia itd.

Co do matematyki, to są szkoły (technikum) które mają rozszerzoną więcej niż te 3 godziny. Wszystko zależy od kierunku.

Opublikowano

No dobra, będę miał mniej ogólnokształcących, które i tak nie są potrzebne mi w życiu. Mam rozszerzoną matematykę i ten sam materiał co w Liceum przerobię w 3 lata (4 rok to powtórki do matur u mnie) przy 3 godzinach matematyki tygodniowo, a nie 6 jak w LO. Zresztą odejdzie mi np. Biologia, a dojdą Sieci komputerowe, odejdzie mi Chemia, a dojdzie Oprogramowanie biurowe itd.

Nie wiem czy zagłębiałeś się w sieci sam, ale na przykładzie oprogramowania biurowego (office rlz :D) wiesz, że takiego czegoś możesz, a nawet musisz uczyć się sam. O programowaniu itd. nie wspominam. Przedmioty zawodowe w tym przypadku wiele ci nie dadzą, przynajmniej do praktyki.

Mówie polecam teleinformatyka sam chciałem iśc na inromatyka ale przez przypadek wyszło że będę teleinformatykiem polecam - eksluzywny zawód facet od podstaw transimicji w teleinformatyce mowił nam że w polsce i w europie brakuje techników tego kierunku

W "Europie" (którejś z jej części) ZAWSZE brakuje WSZYSTKICH zawodów wyszkolonych, poza HUMANISTAMI. Dlatego KAŻDY wykładowca/ściślak tak mówi, bo tym nie kłamie, a motywuje do pracy.

Opublikowano

Technikum jest na równi z liceum,tylko do liceum idą te osoby co nie trzeba,jak chcesz zawód (który ma się po technikum) to idź do niego,a jak wiesz że pójdziesz na studia po szkole to liceum

ps.miałem wystarczającą ilość punktów by iść do większości liceów w moim mieście,ale poszedłem tam gdzie mnie ciągnęło czyli do technikum na technika żywienia,to że wpajano ci że bez magistra po liceum jesteś leniwym idiotą to być może do zobaczenia w mcdonaldzie może mi i innym leniwym którzy zdobyli zawód zamiast marnować większość życia dla papierka o perfect maturze i magistrze

Opublikowano

pierwsze słyszę, żeby w liceum było łatwiej niż w techinkum, chyba do jakichś gównianych szkół chodzicie, w technikum masz większość tych ogólnokształcących co w liceum i tak + dodatkowo sporo zawodowych, na których też czasami trzeba zapierdalać nie mówiąc już o rozszerzonej macie więc yolo...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...