Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Liceum czy Technikum informatyczne ?

sanandre

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

w technikum mam dwie lekcje tygodniowo matematyki,3 polskiego,1 historii,po 1 przyrodniczych,1 niemiecki 3 angielski,mimo że doszły mi nowe przedmioty to mam mniej lekcji niż w gimnazjum,do tego nie ma ciągłego gonienia materiału bo mamy 3 lata przygotowania do egzaminów kwalifikacyjnych,a dopiero w czwartej myśli się o maturze(a i tak mają niewiele lekcji) można przygotować ucznia do matury bez masy godzin lekcyjnych? Można.A mnie szykują i do wykonywania zawodu,i do matury takiej samej jak mają licealiści,czyli defacto mają więcej do ogarnięcia,a dają uczniom większy luz aniniżeli w liceach

Opublikowano

No to takie małe porównanie, Liceum - ogólny materiał, zapierdol zależnie od poziomu, mniej lekcji, uczysz się w chuj rzeczy które Ci się nie przydadzą, nie wiesz do końca co chcesz robić polecam liceum. Technikum - materiał ogólny, lecz przedmioty będą okrojone w drugiej klasie, tak jak w liceum gdy masz np 2 chemii w 1kl to w następnych nawet 6 chemii, a w techbazie masz zawodowe przedmioty, które są dla mnie bardzo ciekawe, co za tym idzie, podchodzę do nich z pasją i mogę dowiedzieć się dużo rzeczy których nie dowiem się w liceum ani też na studiach bo studia będę miał wyprofilowane na określoną dziedzinę. Podsumowując, jeżeli jesteś pewien że zostaniesz informatykiem idź do technikum, 1 klasa to będzie zapieprz, później powinno być lżej ;).

1390144171-U592769.png

3x ExModerator Minecraft | ExModerator Battlefield | ExMentor | 2x Ex MPC Media Team | Gold Member | MPC Coders Team | ExMPC Modder | Combat Arms Private

Opublikowano

Nie będę się wypowiadać co do tego której szkoły masz iść, ale większość osób tutaj ma nie aktualnie informacje. Została wprowadzona reforma, która obejmuje roczniki 1996 i młodsze.

Polega na tym, że w 1kl technikum jak i liceum przedmiotu są zupelnie identyczne, tylko że, w technikum dochodzą zawodowe. Nawet książki każda szkoła ma identyczne, a raczej powinna mieć w 1kl. W drugiej klasie znów odchodzą wszystkie przedmioty nie związane z profilem, który wybierałeś. Tzn jesli jestes na mat-fiz-geo to będziesz miał tylko te przedmioty, jezyki obce, j.polski i jakies religie/wdz/wf, i w technikum przedmioty zawodowe.

Myśl tej reformy polega na tym aby uczniowie mogli bezproblemowe po 1kl przenieść się do innej szkoły jeśli ta którą wybrali im nie odpowiada.

Teraz obiektywnie przedstawię Ci sytuacje jaka wygląda u mnie, bo niektórzy tu na prawdę mowią nie wiadomo o czym, nie biorąc uwagi, że Autora prawdopodobnie obejmuje nowa reforma co zupelnie zmienia postać planu lekcji etc.

Kolega będąc w IIkl lo ma 38h w tygodniu lekcji

Ja będąc w IItech mam 44h w tygodniu

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...