Jano900 Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Witam Postanowiłem nauczyć się tworzenia w gimpie. Zasadniczy problem jest taki że we wszystkich poradnikach na internecie coś jest inaczej niż u mnie, albo nie działa. Nawet poradniki na tym forum mi nie pomogły. Mam najnowszą wersje. Czy istnieje jakiś poradnik do najnowszej wersji? Odnośnik do komentarza
Svacior. Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Przecież opcje prawie niczym się nie różnią. Pokaż co jest w tutach inaczej niż u Ciebie. Odnośnik do komentarza
Jano900 Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Przecież opcje prawie niczym się nie różnią. Pokaż co jest w tutach inaczej niż u Ciebie. http://www.mpcforum.pl/topic/542641-tutgimp-funkcje-i-narzedzia-opis/ Jest tut, pisze że są 3 okna. Mam dwa okna. W poradniku na youtube mówią żeby przytrzymać shift żeby zrobić kwadrat. Mi wychodzi prostokąt. itd Odnośnik do komentarza
Svacior. Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Pokaż ss'a jak u ciebie wygląda gimp. Odnośnik do komentarza
Jano900 Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Pokaż ss'a jak u ciebie wygląda gimp. Odnośnik do komentarza
Svacior. Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2013 No i masz 3 okna: Przybornik - po lewej Okno warstw - po prawej Edytor - środek W poradniku na youtube mówią żeby przytrzymać shift żeby zrobić kwadrat. Mi wychodzi prostokąt. Spróbuj przytrzymać klawisz "ctrl" Odnośnik do komentarza
Jano900 Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2013 No i masz 3 okna: Przybornik - po lewej Okno warstw - po prawej Edytor - środek W poradniku na youtube mówią żeby przytrzymać shift żeby zrobić kwadrat. Mi wychodzi prostokąt. Spróbuj przytrzymać klawisz "ctrl" Okej sprawdzę. A jak zmienia się kolor? Na youtube od razu po zaznaczeniu danego obszaru wyskakuje to okno. Edit Na ctrl też nie działa. Odnośnik do komentarza
Svacior. Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2013 W przyborniku klikasz na kubełek, wybierasz kolor i klikasz na obiekt, który chcesz pofarbować. Na ss'ie jest pędzel, ale ty wybierz kubełek. Odnośnik do komentarza
Jano900 Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2013 W przyborniku klikasz na kubełek, wybierasz kolor i klikasz na obiekt, który chcesz pofarbować. Na ss'ie jest pędzel, ale ty wybierz kubełek. No dobra, czyli to już wiem. Wydaje mi się że do tworzenia własnych avatarów/sygnatur jeszcze daleko. Więc wracając - zna ktoś jakieś poradniki? Odnośnik do komentarza
Svacior. Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Poszukaj tutaj prostych tutków. http://www.mpcforum.pl/forum/366-gimp/ Odnośnik do komentarza
Jano900 Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Poszukaj tutaj prostych tutków. http://www.mpcforum.pl/forum/366-gimp/ Okej, poszukam, ale będę musiał przeczytać wszystkie żeby ogarniać gimpa chociaż w 80% procentach. Nawet podstaw nie ogarniam. Odnośnik do komentarza
Hajda™ Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Najlepiej zacznij się uczyć na Gimpie 2.6 po co zaczynać od 2.8. Jest trochę nowsza i ma więcej tych bajerków. Po zainstalowaniu Gimpa 2.6 będziesz miał właśnie te okienka jak na Tutach. Odnośnik do komentarza
Jano900 Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Najlepiej zacznij się uczyć na Gimpie 2.6 po co zaczynać od 2.8. Jest trochę nowsza i ma więcej tych bajerków. Po zainstalowaniu Gimpa 2.6 będziesz miał właśnie te okienka jak na Tutach. Zaczynam ogarniać wersję 2.8. Wiecie jak zmienić wielkość renderu? Edit Jak zaznaczyć i skopiować daną część obrazu? Właśnie tworzę avatar ale nie mam pojęcia jak zaznaczyć to co trzeba :/ Odnośnik do komentarza
Hajda™ Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Ja zaznaczam np. Kwadratem miejsce na avatar Wciskam Ctrl+C i mam to co chciałem Odnośnik do komentarza
Jano900 Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Ja zaznaczam np. Kwadratem miejsce na avatar Wciskam Ctrl+C i mam to co chciałem No właśnie jak zaznaczam i kopiuję to gimp mi kopiuje render :/ Odnośnik do komentarza
Jano900 Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2013 ref Odnośnik do komentarza
Jano900 Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2013 ref Odnośnik do komentarza
Małpa Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2013 A jest taka opcja, żebyś mógł uczyć się PS`a, nie GIMP`a? Odnośnik do komentarza
Jano900 Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2013 A jest taka opcja, żebyś mógł uczyć się PS`a, nie GIMP`a? Photoshop jest płatny (chyba). Odnośnik do komentarza
KlauS. Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2013 No właśnie jak zaznaczam i kopiuję to gimp mi kopiuje render :/ Bo kopiujesz na warstwie z renderem. Jak chcesz skopiować całość, to masz dwie możliwości: Pierwsza możliwość: PPM na warstwę -> Nowa z widoku i kopiujesz będąc na niej. Druga możliwość: PPM na warstwę -> Połącz widoczne -> Przycięta do obrazu i wtedy kopiujesz. Oczywiście jeśli chcesz zrobić avatar jako wycinek z sygnatury, to po prostu zapisujesz w formacie .png/.jpg lub innym, tworzysz nowy obraz i tam z "Otwórz jako warstwy" wybierasz sygnaturę. Potem bawisz się tylko przesunięciem. Sorki co do nazw, ale z pamięci piszę xDD Aha i gimpa 2.6 radzę Ci pobrać, jest wygodniejszy. Można go znaleźć na różnych stronach, wystarczy w google wpisać "gimp 2.6 PL download"(albo coś w tym stylu). Odnośnik do komentarza
Jano900 Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Bo kopiujesz na warstwie z renderem. Jak chcesz skopiować całość, to masz dwie możliwości: Pierwsza możliwość: PPM na warstwę -> Nowa z widoku i kopiujesz będąc na niej. Druga możliwość: PPM na warstwę -> Połącz widoczne -> Przycięta do obrazu i wtedy kopiujesz. Oczywiście jeśli chcesz zrobić avatar jako wycinek z sygnatury, to po prostu zapisujesz w formacie .png/.jpg lub innym, tworzysz nowy obraz i tam z "Otwórz jako warstwy" wybierasz sygnaturę. Potem bawisz się tylko przesunięciem. Sorki co do nazw, ale z pamięci piszę xDD Aha i gimpa 2.6 radzę Ci pobrać, jest wygodniejszy. Można go znaleźć na różnych stronach, wystarczy w google wpisać "gimp 2.6 PL download"(albo coś w tym stylu). Nic z tego nie rozumiem ale ogarnę to. Wydaje mi się że jednak zostanę przy wersji 2.8. P.S Lajki mi się skończyły więc teraz nie dam. Odnośnik do komentarza
Małpa Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Nie popierajac piractwa powiem Ci ze robisz tak:xxx Odnośnik do komentarza
Jano900 Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Nie popierajac piractwa powiem Ci ze robisz tak: xxx Już mam, pewien użytkownik dał mi linka. Warto tego photoshopa się uczyć? Wiem że ładniejsze prace, ale czy trudniej to ogarnąć? Odnośnik do komentarza
Svacior. Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Już mam, pewien użytkownik dał mi linka. Warto tego photoshopa się uczyć? Wiem że ładniejsze prace, ale czy trudniej to ogarnąć? Szczerze to ja po 2 dniach już ogarnąłem trochę ten program i zdecydowanie go polecam O wiele więc tutów i w ogóle ;P Odnośnik do komentarza
Jano900 Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Jednak jeszcze nie mam photoshopa. Jaka jest najnowsza wersja? Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.