Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Moja gra Courageous online vb6

PAx

Rekomendowane odpowiedzi

Pomocnik
Opublikowano

Witam , chciałbym dzisiaj zaprezentować wam owoc blisko 6 lat ciężkiej pracy, Grę MMORTS/RPG Courageous online.

Grę pisałem w vb6. Kod liczy kilkadziesiąt tysięcy lini, w sumie ponad 60 modułów. Zawiera on w sobie kompletny silnik gry stworzony od podstaw.

Moja publikacja ma na celu uświadomienie ile trwa samodzielne stworzenie gry wraz z silnikami. W grze ostała użyta zmodyfikowana oprawa graficzna i klient silkroad online z uwagi na brak środków.

To tyle tytułem wstępu teraz sama gra....

X8JIc.png
adres strony: Courageous
Facebook: Facebook
więcej linków na stronie.
O co w tym wszystkim chodzi?
Gra opiera się na walce dwóch ras, potworów i ludzi.
znS1e.png
Courageous to innowacyjna gra mmorts/rpg , w grze dostępne sa dwie grywalne rasy(potwory i ludzie). Rasy te mają swoje bazy które mogą być rozbudowywane i przenoszone. Gra kończy się gdy jedna z baz zostaje zniszczona a przeciwnicy zabici.
W grze mamy dwa typy leveli, level prywatny i STAGE. Stage jest to level całej drużyny, od niego uzależnione są dostępne pancerze i ekwipunek jak i dostępne budowle. Naturalnie im większy STAGE tym potężniejsze budynki , pancerze i bronie są do dyspozycji graczy.
Drugi Typ levela to tzw. level prywatny, jest to prywatny level konta gracza od którego uzależniona jest ilość run które może używać podczas walki jak i skili. Oba typy leveli możemy podwyższyć zabijając graczy w czasie walk i zdobywając w ten sposób punkty doświadczenia.
Obie rasy rużnią się od siebie, podczas gry potwory mają tzw. ewolucje, mogą ewoluować w wyższe i silniejsze formy. Ludzie mogą używać silniejszych skili, pancerzy i broni.
Krótki filmik z gry na temat podstaw:
http://
W grze znajdziecie również:
- Map monsters (Wolves, Forest Golems, Dark Seekers) można je zabić dla punktów doświadczenia i golda.

KkqUe.png

bukAh.png
6mRyd.png

- Uniques (Forest Wolf's King, Mountain Golem, Undead) dają expa i specjalne itemy (serca) z których można kraftować mixtury mocy.

7xXnd.png

z7wGe.png

- Ukryte skrzynki ze skarbami
* pojawiają się w losowych miejscach.
*zawierają puste butelki potrzebne do tworzenia mikstur
* zawierają także: Essence of Strength, Essence of Magic, Essence of Agility

9yHPc.png

- System tworzenia przedmiotów
Itemy które można stworzyć:
* Berserker elixir
* Essence of Evil

5ecvb.png

5uV2h.png
3Eemc.png

Zdjęcia z gry:

q9tEh.png

ZAJmd.png
7v7jg.png
1MhLd.png
qNJeh.png
SzvRe.png

Server otwarty codziennie w godzinach 11:00 to 2:00z powodu konieczności obserowania gry przez administratorów.

• Odpowiedzi 125
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Skąd mamy wiedzieć, że to twoja gra ?

Pozatymn gra jest nudna i chujowa.

Mój pro złomek:

Procesor: Intel Pentium Dual-Core E5300 2.66 ghz | Karta graficzna: Asus Radeon HD 4350 | Mobo: Foxconn G31MX | RAM: 2gb ddr2 | Monitor: 1280x960 PnP | Zasilacz: Delta 300W

Pomocnik
Opublikowano

Nie kumam jak moge podziwiac twój game engine jak gra nie jest w nim zrobiona.

Cała rozgrywka odbywa się po stronie servera, zmodyfikowany klient silkroad jest tylko odzwierciedleniem tego co dzieje się na serverze, na kliencie nie zachodzą praktycznie żadne interakcje.

Opublikowano

Nie nazwał bym tego twojego emulatora silnikiem.

Ale fakt modyfikacja clienta musiala byc czasochłonna.

Nie pamietam za dobrze ale o ile sie nei myle to na twoim emu był ten bład z [GM]

Pomocnik
Opublikowano

Zapomniałem wspomnieć że do stworzenia tej gry zainspirowała mnie inna unikatowa gra z gatunku RTS/FPS o nazwie TREMULOUS.

Opublikowano

Gra jest ONLINE czy offine

Mam rozumieć ze jest to modyfikacja silkroad. a można wiedzieć w jakim programie i jezyku programowania to napisałes?

ps: dlaczego wszystko jest po angielsku?

Pomocnik
Opublikowano

Gra jest ONLINE czy offine

Mam rozumieć ze jest to modyfikacja silkroad. a można wiedzieć w jakim programie i jezyku programowania to napisałes?

ps: dlaczego wszystko jest po angielsku?

pisałem w VB6, to cos więcej niż modyfikacja, to całkowicie nowa gra.

Gra jest po angielsku bo z założenia jest international a angielski każdy zna.

A i bym zapomniał, tak gra jest online.

Pomocnik
Opublikowano

Rozumiem, jeszcze jedno serwer jest online bo nie wiem czy pobrać .

Na razie jest jeszcze online ale za godzinkę może być off z powodu aktualizacji.

Pomocnik
Opublikowano

"Obie rasy rUżnią się od siebie(...)"

Yhm, tak.

Praca nad silnikiem nie trwa 6 lat, chyba, że w międzyczasie ciągle uczyłeś się vb.

Mi tyle zajęło może tobie zejdzie mniej, zawsze możesz sprawdzić i zrobić sobie grę online.

Opublikowano

tyle ze tu masz juz clienta prawie gotowego z modelami.

Ze swojej strony nie musiałeś sie zajmować efektami, obsługą animacji itd.

Opublikowano

Przepraszam was wszystkich bardzo .. Ale KURWA oceniacie kogoś a sami nic takiego byście nie zrobili .. rozumiem bo wy jesteście ''Gamerzy'' od siedmiu boleści .

Wiem Mówię prawdę dlatego będą zaraz hejty typu : ''Ty Frajerze nawet gry nie umiesz zainstalować'' .. Ale Spójrzcie chłopak pracował 6 lat należy mu się trochę szacunku , jego projekt czy nie i tak należy się szacunek dla tego kto to zrobił . Więc przestańcie narzekać .. i Podziwiajcie chłopaka a nie go hejtować ... (Ehh te dzisiejsze czasy same gimbusy) ..

1375732994-U592769.png I Love Bao Bao + Miyoshi Jest Słodka ! :>

___________________________|______________________________|

Opublikowano

Przepraszam was wszystkich bardzo .. Ale KURWA oceniacie kogoś a sami nic takiego byście nie zrobili .. rozumiem bo wy jesteście ''Gamerzy'' od siedmiu boleści .

Wiem Mówię prawdę dlatego będą zaraz hejty typu : ''Ty Frajerze nawet gry nie umiesz zainstalować'' .. Ale Spójrzcie chłopak pracował 6 lat należy mu się trochę szacunku , jego projekt czy nie i tak należy się szacunek dla tego kto to zrobił . Więc przestańcie narzekać .. i Podziwiajcie chłopaka a nie go hejtować ... (Ehh te dzisiejsze czasy same gimbusy) ..

Skoro nie jego projekt, to dlaczego miałby mu się należeć szacunek? oO

Trochę Cię rozumiem, ale wydaje mi się niepotrzebny wywód. Jeśli rzeczywiście coś tutaj robił samemu to jak najbardziej uznanie.

Pobiorę i wbiję, zobaczę co i jak w grze:)

Opublikowano

Jest to gra dobra lecz musimy ją polepszyć z grafiką ponieważ jest zjebana do Potęgi X więc drdzoy bracia dawajcie dotacje na lepszą grafikę

Pozdrawiam

Administracja gier.

@Top słaba grafa , jakieś gildie by się można było pobawić proponuje dodać

Opublikowano

Fajna nawet gra, tylko szkoda że nie ma ustawionego obiektywu ;) Dodasz możliwość tworzenia własnych serwerów?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...