Wielu z was pewnie ma ten problem. Dlaczego tak jest? Jak to zmienić?
Wszystko wam tutaj opiszę. Mam nadzieję że się to przyda.
A więc od podstaw.
Jak powinien wyglądać serwer Minecraft?
Serwer musi być wyjątkowy, jedyny w swoim rodzaju. Wszystko na nim musi chodzić precyzyjnie i bezbłędnie. Żadnych lagów (a jak tak, to przynajmniej minimalne), ogarnięta administracja oraz profesjonalna mapka.
Założyłeś serwer, dałeś publikacje, minęło 10 minut a na twoim serwerze gra ok. 5-6 osób. Co zrobić aby grało więcej?
Przede wszystkim publikacja mówi sama za siebię, jeżeli jest zrobiona byle jak to i pewnie serwer jest byle jaki i to może odstraszać graczy. Drugą sprawą jest klimat na serwerze, jeżeli wejdzie nowy gracz i zobaczy że administracja sobie nie radzi, łamię sie regulamin etc. widać że serwer jest dla nobów... Należy wszystko poprawić. Ważnym elementem serwera jest jego skład, tzn. Team. Nie może on się składać z bandy 12-latków. Najlepiej jest jak założyciel jest najstarszy, wtedy ma tak jakby władzę nad wszystkimi innymi.
Co zrobić aby zachęcić graczy do grania na moim serwerze?
To nie takie trudne. Trzeba parę rzeczy wykonać aby sukces się udał. Przede wszystkim zadbaj o to by mapa nie była byle jaka tylko odpowiednio pasowała to rodzaju rozgrywki, tak samo budowle, kto widział w Survivalu wybudowany Market? No nikt, i pomyślą że Administrator takiego serwera nie zna się na rzeczy... Drugą sprawą jest dobór odpowiednich pluginów, bez nich serwer może wyjść całkiem inny niż tego zapragniemy. Czasem z byt duża ilość pluginów też może zaszkodzić serwerowi wywołując lagi, czego nikt nie lubi. Najlepiej dobrać te najpotrzebniejsze pluginy bez żadnych dodatków i cieszyć się czystą grą niż grać z lagami i bez osób...
Podsumowując, co mi jest potrzebne aby na moim serwerze grało dużo osób?
Potrzebny jest dobry, ogarnięty Team, bez dzieci neo. Solidnie wykonana mapka pasująca do rodzaju serwera tak samo jak budowle. Dobrze dobrane i skonfigurowane pluginy, bo kto by chciał grać na serwerze na którym nie działa poprawnie CommandBook? Nikt. Pamiętaj aby czat serwera również był kolorowy, aby występowały na nim różnorakie rangi które będą widoczne, to może bardzo pomóc nowemu graczowi. Ważnym elementem przybycia ludzi na twój serwer jest sama maszyna. Nie może serwer istnieć na maszynie która ma 500 MB RAM'u i procesor 1GHz.. no bez jaj.. Musi do być dobra, ale nie najlepsza maszyna (zależy kogo na co stać). Odpowiednie parametry były by dobre: RAM - 4 GB, Procesor - 4x/2x2.50GHz. Mogą być gorsze ale to zależy ile slotów ma mieć serwer. Ostatnim elementem jest Forum Serwera, bez niego ani rusz! To właśnie forum jest sercem serwera i ono też musi dobrze wyglądać.
Mam nadzieję że pomogłem i mogę liczyć na Lubie to!
Użytkownik King_of_Street edytował ten post 01 luty 2012 - 23:53

Logowanie »
YouTube
facebook
Team Speak3

Do góry
Pani Kasia