Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Pierwszy Program W C++

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Stworzyłem ten tutorial dla osób, które zaczynają przygodę z C++.

Na początek będzie nam potrzebny kompilator. Tu mamy do wybory trzy najlepsze kompilatory: Borland C++, Microsoft Visual C++ i Dev C++.

Borland C++ - Dobry program, ale zaawansowany, raczej polecam dla programistów WinAPI.

Microsoft Visual C++ - Podobne możliwości do Dev C++ jednak trudniejsza obsługa, raczej dla bardziej zaawansowanych użytkowników.

Dev C++ - Prosta obsługa, duże możliwości - idealny dla początkujących (dla zaawansowanych też). Sam z niego korzystam.

Ja będę korzystał z Dev C++, tak więc i wam go polecam. Przynajmniej nie będzie problemów z kompilacją itp.

Otwieramy Dev C++, wybieramy "Nowy Projekt", zaznaczamy "Console Application", wpisujemy nazwę projektu i klikamy "ok".

Teraz podam wam kod prostego programu i wytłumaczę wam o co w nim chodzi.

#include <iostream>
#include <cstring>

using namespace std;

int main()
{
   string imie;
   int wiek;
   cout<<"Witaj! Podaj swoje imie:"<<endl;
   cin>>imie;
   cin.ignore();
   cout<<"Ile masz lat?"<<endl;
   cin>>wiek;
   cin.ignore();
   cout<<"A wiec masz na imie "<<imie<<" i masz "<<wiek<<" lat!"<<endl<<endl;
   cout<<"Dziekuje za te informacje!  Kliknij jakikolwiek przycisk aby zakonczyc program";
   getchar();

return 0;
}

Skompiluj ten kod i uruchom program. Jeśli są jakieś błędy oznacza, że coś zepsułeś :P Upewnij się, czy nic przez przypadek nie skasowałeś i czy używasz Dev C++.

Teraz pora wyjaśnić co oznaczają poszczególne linijki kodu.

#include <iostream>
#include <cstring>

W tych linijkach deklarujemy jakich bibliotek będziemy w tym programie używać.

Biblioteka iostream jest standardową biblioteką C++ obsługującą strumienie wejścia i wyjścia w programie.

Biblioteka string (co robi to "c" przed nazwą wyjaśnię kiedy indziej) tworzy nowy typ danych, który bardzo pomoże nam w stworzeniu niniejszego programu.

using namespace std;

Tutaj deklarujemy używanie przestrzeni nazw "std". Czym są przestrzenie nazw napiszę w innym tutku.

int main()

Jest to główna funkcja programu. Mimo, że działa jak zwykła funkcja ma ona dwie bardzo charakterystyczne cechy. Po pierwsze funkcja ta musi mieć zawsze nazwę main.

Drugą bardzo charakterystyczną cechą jest to, że od tej funkcji zaczyna się całe wykonanie programu.

string imie;
int wiek;

Deklarujemy dwie zmienne, w których będziemy przechowywać dane. string to typ "tekstowy" a int "liczbowy".

cout<<"Witaj! Podaj swoje imie:"<<endl;

Wysyłamy strumieniem wyjścia wiadomość do użytkownika.

cin>>imie;
cin.ignore();

Teraz używamy strumienia wejścia. Pobieramy dane które wpisał użytkownik i zapisujemy je do wcześniej utworzonej zmiennej "imie".

Funkcja cin.ignore() służy do obcinania końcówki danych strumienia wejścia (w tym przypadku znaku "Enter"). Bez tej funkcji nie działałaby poprawnie funkcja "getchar()"

cout<<"Ile masz lat?"<<endl;
cin>>wiek;
cin.ignore();

To samo co wyżej tylko pobieramy inne dane do innej zmiennej.

cout<<"A wiec masz na imie "<<imie<<" i masz "<<wiek<<" lat!"<<endl<<endl;
cout<<"Dziekuje za te informacje!  Kliknij jakikolwiek przycisk aby zakonczyc program";

W pierwszej linijce wyświetlamy dane wcześniej zapisane do naszych zmiennych, a w drugiej wyświetlamy kolejny komunikat.

getchar();

Dzięki ten funkcji program, przed wykonaniem kolejnych rzeczy będzie czekał, aż użytkownik naciśnie jakikolwiek klawisz.

return 0;

Wysyłamy systemowi informację o tym, że program zakończył się prawidłowo.

I to już cały kod naszego pierwszego programu.

Pamiętajcie o tym aby nie skasować nawiasów klamrowych({}), ponieważ określają one zasięg funkcji main.

Mam nadzieję, że pomogłem wam rozpocząć przygodę z C++ i teraz będziecie czynić kolejne postępy :)

PS: Tutorial ten dedykuję użytkownikowi Mounthains, który uważa, że nie będzie wszystkiego sam pisał. Ten tutorial jest napisany TYLKO i wyłącznie przeze mnie :)

Copyright by Programerus, zakaz kopiowania gdzie indziej bez mojej zgody.

9989.jpg

"Głupców nie sieją, sami się rodzą"

Opublikowano

lepiej żeby pierwszy program początkującego był w stylu "hello world" i stopniowo wszystko, a nie od razu stringi

signature

Opublikowano
Będziemy tu pisać cały kod programu. Od tej funkcji zaczyna się działanie programu.

popraw błędy(literówki) do Tego:

-to jest główna funkcja

-Nie koniecznie musi zaczynać sie od niej bo potem będzie deklarowało się prototypy i są wcześniej ładowane przed main

-Nie wszystko właśnie innych funkcji nie deklaruje się w main tylko się w niej wywołuje.

Opublikowano

Wiem, nie mogłem sklecić definicji maina :) Zaraz poprawię :P

lepiej żeby pierwszy program początkującego był w stylu "hello world" i stopniowo wszystko, a nie od razu stringi

Pierwszy artykuł który przeczytałem, od razu wprowadzał stringi. Jakoś nie miałem problemu z nauczeniem się tego. Jak ktoś ma trochę oleju w głowie, nie trzeba mu wszystko łopatologicznie tłumaczyć, no nie?

A ja liczę, że ten poradnik właśnie do takich osób trafi :P

9989.jpg

Opublikowano

ktoś może pomyśleć że to jest zmienna, a nie jak w rzeczywistości tablica znaków.

Bak chce już dać stringi to trzeba by było opisać podstawowe właściwości np s[0], a do tego potrzebna jest znajomość tablic więc dla nie których może się w przyszłości pomieszać

signature

Opublikowano

Wyjaśniłem w typach zmiennych, że jest specjalny typ zmiennej. I mi się to nie pomieszało. Po prostu trzeba myśleć. I nie będzie żadnych problemów.

9989.jpg

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

[Help]

Mam Pytanko Jak Daje Inne Pytanie To Mi Się Odrazu Jak Wpisze Pytanie To Consola Mi Się Zamyka To Moje Ustawienia Co Jest Źle?

#include <iostream>

#include <cstring>

using namespace std;

int main()

{

string imie;

int wiek;

int szkola;

cout<<"Witaj! Jak Masz Na Imie:"<<endl;

cin>>imie;

cin.ignore();

cout<<"Ile Masz Lat?"<<endl;

cin>>wiek;

cin.ignore();

cout<<"Do Jakiej Szkoly Chodzisz?"<<endl;

cin>>szkola;

cin.ignore();

cout<<"A wiec masz na imie "<<imie<<" i masz "<<wiek<<" lat" "I Chodzisz Do Szkoly"<<szkola<<":D"<<endl<<endl;

cout<<"Dziekuje za te informacje! :) Kliknij jakikolwiek przycisk aby zakonczyc program";

getchar();

return 0;

}

30464.png

21571.jpg

Zemną Nie wygrasz :>

Opublikowano

Ja bym to napisal tak. Nie wiem czy to zły nawyk ^^. Dla mnie tak jest latwiej

#include <iostream>
#include <conio.h> //TO JEST DO GETCH(); POTRZEBNE
using namespace std;
int main()
{
string imie;
int wiek;
cout << "Wpisz swoje imie\n";
cin >> imie;
cout << "Wpisz swoj wiek\n";
cin >> wiek;
cout << "A wiec masz na imie " << imie << " i masz " << wiek << " lat ."<<"\nWcisnij dowolny przycisk aby zakonczyc program .";
getch(); 
}

Kolega juz wszystko pieknie wyjasnil wiec ja nie musze. Ja uzywam funkcji getch(); ktora nie wymaga pisania tego cin.ignore(); po kazdym wprowadzaniu danych :). Tak jest znacznie prosciej

Pozdrawiam

Tiggerson

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

A nie lepiej zacząć od czegoś prostszego ??

#include<iostream>

int main() {

std::cout << "Hello World"; // Lub jak kto woli std::cout << "Witaj świecie"

std::cin.get();

return 0;

}

Opublikowano

A nie lepiej zacząć od czegoś prostszego ??

#include<iostream>

int main() {

std::cout << "Hello World"; // Lub jak kto woli std::cout << "Witaj świecie"

std::cin.get();

return 0;

}

Popieram najpierw musisz nauczyc sie podstaw takiej jakby logiki ażeby póżniej juz lepiej programowac ;]

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Dzięki mam nadzieję,że nauczę się więcej :)

jeszcze raz bardzo Ci dziękuję za napisanie tego tutoriala ;)

+,5 do profilu

placki

[/snapback]Masz jakiś problem z komputerem ?

napisz chętnie Ci pomogę :)

GG : 964688

pomocy

http://www.mpcforum.pl/topic/272286-pytanie-cookies/

O fak ! Maniek został globalem ! chyba przestane pisac posty !

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Widzę że poradnik napisany dawno a więc odświeżam.

@Topic

Tak jak inni ci mówili, jak ktoś się uczy niech zacznie od "Hello World". Stringi etc. w początkowaniu.. słabo to widzę.. Polecam Hello World.

@REFRESH

Wszystko, co zdarza się raz, może już się nie przydarzyć nigdy więcej, ale to, co zdarza się dwa razy, zdarzy się na pewno i trzeci.

Paulo Coelho

Walkirie

ZBIERAM - !!!

Więc jeśli już coś masz walnąć to walnij MiNuSa ;]

proszę cię! Zbieram - ! Więc jeśli się nie podoba walnij +, ale proszę o -------------!!!

Opublikowano

Widzę że poradnik napisany dawno a więc odświeżam.

@Topic

Tak jak inni ci mówili, jak ktoś się uczy niech zacznie od "Hello World". Stringi etc. w początkowaniu.. słabo to widzę.. Polecam Hello World.

@REFRESH

Widać, że nabijasz posty... inni już to samo napisali i próbuj odpowiadać na tematy, które są aktualne.

P.S.

Jest masa w necie tutoriali do C++ ale ten tutaj jest napisany na "chłopski rozum" ;) więc dla nie kumatych a pragnących programowania w tym języku, to się przyda.

Dałem +

GrottyCracker22.png
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

getchar();

Używaj google, człowieczku.

Jeżeli szukasz pomocy, piszesz poprawnie po polsku, a rozwiązaniem twojego problemu nie jest pierwszy link w google - prawdopodobnie pomogę.

Jeżeli chcesz gotowca, to najpierw podaj cenę. Cenę w pln, bo za plusy pracują lamusy :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Borland C++, Microsoft Visual C++ i Dev C++ to nie kompilatory, tylko IDE

Bardzo słusznie.

A jak nazywają się kompilatory, z których te IDE korzystają...? :]

Ta sygnatura jest pusta.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...