Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 117
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Czemu zestaw za 7000 jest na techplanet warty 6500, a za 6000 warty 6200 :P

Bo ceny się zmieniają i zawsze będzie te ~400 -/+

PMK3yt4.png

Opublikowano

ten zestaw

Gigabyte ATI Radeon HD7990 6GB DDR5/768bit DVI/mDP PCI-Express - 3079.00 zł

Crucial DDR3 8GB (2x4GB) 1600MHz Ballistix Tactical CL8 - 254.00 zł
Liteon nagrywarka DVD iHAS124-04 czarny/wewnętrzna OEM - 73.00 zł
SilentiumPC Gladius X80 Pure Black - 349.00 zł
XFX XXX Modular 650W - 359.00 zł
Plextor SSD 128GB SATA3 (PX-128M5S) - 386.00 zł
Western Digital Caviar 1TB SATA3 (WD1002FAEX) - 321.00 zł
MSI Z87-G45 Gaming Intel Z87 LGA1150 BOX - 557.00 zł
Intel Core i7-4770K LGA1150 BOX - 1276.00 zł
Thermalright HR-02 Macho 120 - 165.00 zł
Montaż zestawu komputerowego PC - 1.00 zł

Hd7990 potrzebuje conajmniej zalisacza 700W do tego macho na i7 4770k przy 4.5ghz by mial 70C napewno wiec zasilacz i cooler(http://www.morele.net/chlodzenie-cpu-phanteks-ph-tc14pe-503424/) i mozna nawet wiecej wyciagnac do wymiany oraz powinienies uwglednic wentyle do obudowy bo to piekarnik bedzie.

auto.png

®

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Zaktualizowałem zestawy komputerowe na Wrzesień - proszę moderatora o zmianę tytułu tematu i przyklejenie wątku ;) Z góry dzięki.

-----------------------

Jeżeli ktoś ma jakieś sugestie dotyczące zestawów - propozycję zmian itp. proszę pisać w tym wątku. Oczywiście liczę na argumentację dlaczego tak, a nie inaczej.

Opublikowano

Nie rozumiem, co w zestawie za 3k robi 7950 za chorą kwotę...

http://techplanet.pl/produkty/karty-graficzne/msi-ati-radeon-hd7970-oc-boost-3gb-ddr5384bit-dvihdmidp-pci-express,38245.html

To już ma większy sens.

Co do zestawu za 3,5k O/C - nie lepiej byłoby dać Zalmana Z12, uciąć na zasilaczu biorąc M1 550w a dołożyć do większego Macho ?

Zestawy ~~5k+ - nie opłaca się brać 7990/GTX680/Titana/690, bo po pierwsze takie zestawy są raczej dla entuzjastów, a Ci będą woleli SLI z 760/770, wtedy wiadomo - większa buda, lepszy zasilacz np. Corsair z serii AX.

Poza tym nadal Macho 120 przy takim budżecie ?

Opublikowano

Genialnie że taki temat jest tworzony i stale edytowany

Unikneliśmy masy spamu ;)

Koniec końców po drobnych korektach zestawów, śmiało można składać

Opublikowano

Ja nie rozumiem po co takie tematy... Było już wiele takich samych tematów i każdy upadał.

Haskie są ok, jak nie maja K. Po o/c takiego 4670k/4770k to generuje tyle ciepła, że trzeba NH-D14/Phanteksa żeby mieć to 75*C. Bez wymiany gluta pod IHS się nie obejdzie.

Po co ? To zwykla, zakamufliwana oferta handlowa. Klikasz linki i gdzie ladujesz?

Niezgodne z regulaminem pkt. 11 i ogolnym.

test

Opublikowano

Po co ? To zwykla, zakamufliwana oferta handlowa. Klikasz linki i gdzie ladujesz?

Na stronie sklepu z którym współpracujemy, tak samo jak z morele.net ? Nie doszukuj się tutaj jakichś reklam.

Opublikowano

Niestety jest to reklama, gdyby linki byly do "roznych" stron, to moge to zrozumiec. Niestety jest to REKLAMA konkretnego sklepu. Czym rozni sie podna "oferta" od wstawienia tematu z linkiem do Alledrogo? A te skutecznie sa kasowane. Tez kazdy moze powiedziec, ze "wspolpracuje".

test

Opublikowano

Niestety jest to reklama, gdyby linki byly do "roznych" stron, to moge to zrozumiec. Niestety jest to REKLAMA konkretnego sklepu. Czym rozni sie podna "oferta" od wstawienia tematu z linkiem do Alledrogo? A te skutecznie sa kasowane. Tez kazdy moze powiedziec, ze "wspolpracuje".

Ale po co składać w różnych sklepach, wyjaśnisz mi ?

Dzięki tej "reklamie" testy i wysyłka są za darmo. Popatrz na inne fora komputerowe - czy któreś z nich NIE MA zawiązanej współpracy określonej przez Ciebie jako "reklama" ? No nie widziałem takiego.

Na allegro podaj mi link z takim komputerem. Proszę bardzo. Dostaniesz wirtualnego browara.

Opublikowano

Pentium 3430 w zestawie za 1800zł ? Popraw.

W zestawie za 3,5k nie rozumiem, dlaczego dajesz taką drogą płytę główną, na której i tak nie będzie podkręcać. PALIT 770 swoją drogą, ale już niech będzie.

CO do zestawu za 3k - mi się zmieścił Radeon 7970...

Macho 120 nadal w zestawach powyżej 4k więc nie poprawiłeś.

7990 to nadal 7990 dopisz, że to dual-gpu i jakie są wady i zalety takiego rozwiązania.

Opublikowano

Jak masz czas to zrób WSZYSTKIE zestawy na 5 stronach. A i zmieść się w budżecie ;)

Chcesz mieć darmową uługe montażu/wysyłkę na morele.net albo techplanet.pl? Wejdź tu!

Opublikowano

Pentium 3430 w zestawie za 1800zł ? Popraw.

O tym już dyskutowaliśmy ;) Testy ci pokazałem to CPU 100 zł tańsze od i3-3240 i wydajnościowo wychodzi niemal tak samo. W dodatku zużywa mniej energii.

W zestawie za 3,5k nie rozumiem, dlaczego dajesz taką drogą płytę główną, na której i tak nie będzie podkręcać. PALIT 770 swoją drogą, ale już niech będzie.

Są 2 zestawy za 3,5k rozumiem że mówisz o tym bez możliwości OC - jest tam B85-G43, to bardzo dobra płyta główna.

CO do zestawu za 3k - mi się zmieścił Radeon 7970...

Coś kosztem czegoś - widziałem te zestawy ;) Ja proponuję coś bardziej zbilansowanego - można włożyć słabszą płytę, mniej pamięci, gorszą obudowę itp... ale nie o to chodzi.

Opublikowano

O tym już dyskutowaliśmy ;) Testy ci pokazałem to CPU 100 zł tańsze od i3-3240 i wydajnościowo wychodzi niemal tak samo. W dodatku zużywa mniej energii.

No testy mi pokazałeś, a ja próbowałem Ci udowodnić, że nie masz racji. Nie przeczytałeś nawet o testowaniu procesorów, nawet na labie jest taki artykuł ;). Pentium do zmiany i koniec.

Są 2 zestawy za 3,5k rozumiem że mówisz o tym bez możliwości OC - jest tam B85-G43, to bardzo dobra płyta główna.

Uzasadnij, w czym jest lepsza od tańszego Gigabyte B85M-D3H ? Jest większa ? No OK, ale weź pod uwagę, że nie każdy przywiązuje taką uwagę do wyglądu wnętrza obudowy. A złącza ? Przeciętny Kowalski nawet połowy w tym Gigabyte nie wykorzysta.

Coś kosztem czegoś - widziałem te zestawy ;) Ja proponuję coś bardziej zbilansowanego - można włożyć słabszą płytę, mniej pamięci, gorszą obudowę itp... ale nie o to chodzi.

Bilans nie oznacza ładowania we wszystko za wyjątkiem wydajności.

Gadasz jak ten facet :

To nie jest reklama, bo tego zestawu już dawno nie ma jak coś ;).

A te Macho wymienisz ?

Jest tu również nieopłacalny GTX780 przed ostatnim zestawie.

Opublikowano

No

testy mi pokazałeś, a ja próbowałem Ci udowodnić, że nie masz racji.

Nie przeczytałeś nawet o testowaniu procesorów, nawet na labie jest taki

artykuł ;). Pentium do zmiany i koniec.

Jaki procesor w takim razie proponujesz ? Możesz podesłać ten artykuł, o którym mówisz.

G3430 w grach wypada naprawdę dobrze "Ogólnie można powiedzieć, że w połączeniu z kartą graficzną Radeon nowe Pentium będą najlepszym wyborem w cenie do 400 zł." (PCLab). Rozumiem, że gdybym do tego układu dodawał karty z GeForce to w tym wypadku nie byłoby to opłacalne, ze względu na sterowniki, które powodują problemy z wydajnością.

PS: Zestaw za 3,5k zmieniony - sam gdzieś polecałem tę tańszą płytę.

Opublikowano

Trza będzie za 4 dni zmienić na październikowy, bo nie sądze by ktoś inny się tym zajął. Chyba, że chcesz robić od nowa, ale to nie ma sensu. A ogólnie fajne kompy. Pozdro dla tych co by za 1 tys. chcieli coś uruchomić. :D

Opublikowano

Phanteks PH-TC14PE (domontowac 3 wentylator wolno obrotowy)

Intel Core i7-4770K 3,5 GHz

Gigabyte GA-Z87X-UD4H (mozna dać ud3h ta 4 ma lepsza "brzmienie" podobno)

Seagate ST1000DM003 1TB sATA III 64MB.

Samsung 120GB SATAIII MZ-7TE120BW EVO

NZXT Phantom 410 Black / White CA-PH410-B2, czarno

GEIL DDR3 8 GB 1600MHZ DUAL LEGGERA CL9

Seasonic Platinum-1000 P1000 (SS-1000XP) 80Plus Platinum

Do tego SLI badz Crossfire albo ten hd 7990/GTX 690 jak kto woli

Nie lutowany IHS wiec wieksze temp wiec dałem najlepszy możliwy AC

auto.png

®

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...