Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wymiana karty graficznej !

Earnurm

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

WITAM !!!

Zamierzam wymienić kartę graficzną nie znam się na tym najlepiej

Specyfikacja mojego komputera to:

Procesor: AMD FX-4100 Quad-Core Processor

Karta graficzna: GeForce GT 610 :angry:

Zasilacz: nie pamiętam marki jutro go rozkręce i zobacze ale ma 500 W

Ram: 8 Gb

Płyta Główna: też jutro sprawdze

Myślałem o karcie graficznej: http://allegro.pl/gigabyte-geforce-gtx-650ti-boost-2gb-ddr5-gw36-mcy-i3317980195.html ;)

ale to chyba by się wiązało z wymienieniem Zasilacza

na karte mogę przeznaczyć 630-670 zł

na zasilacz 200-230

Możecie coś doradzić z góry dziękuje !!! :rolleyes:

Opublikowano

7850 / jak możesz dołożyć gtx 660 ( od gigabyte )

Zasilacz deus 500W.

CPU : Core i5 3470   3.8 Ghz //  GPU : Palit GeForce GTX 960 OC // PSU : Deus G1 500W   //  CASE :  Brutus M23  // MOBO : Z77A-G43  // RAM : 6GB DDR3   //  HDD : Barracuda 500GB     

Monitor : X2377HDS-B1 ( 23 Cal )

24dnacg.png

Opublikowano

Akurat CPU można chyba zmienić nie ? Za jakiś czas ( jak będzie chciał ) przejdzie na i5 i będzie miał dobrą maszynę do gier.

Co do cb to zachowaj dla siebie te twoje teksty. Już któryś raz zwracasz nie tylko mi uwagę a sam tak naprawdę sam gówno wielkie wiesz. Pouczać możesz swoich kolegów a nie mnie, ja akurat wiem co proponuje i na pewno tego autor nie pożałuje. Jaki sens jest dawać 400zł za 7770 ( nie mówie, że to zła karta, ale jeżeli mu budżet pozwala to niech bierze coś mocniejszego, a CPU wymieni w przyszłości ).

CPU : Core i5 3470   3.8 Ghz //  GPU : Palit GeForce GTX 960 OC // PSU : Deus G1 500W   //  CASE :  Brutus M23  // MOBO : Z77A-G43  // RAM : 6GB DDR3   //  HDD : Barracuda 500GB     

24dnacg.png

Opublikowano

Wytłumaczę najprościej jak się da bo widzę, że dalej nie rozumiesz.

Ma tego AMD, GPU będzie ograniczane , ale za jakiś czas jak przejdzie na chociażby tego intela ( np i5. ) to będzie wpełni wykorzystywał 7850 czy też gtx 660. Jak zrobi tak jak wy radzicie to kupi 7770, za jakiś czas dokupi lepszy procesor i co z tą 7770 zrobi ? Tylko pieniądze straci i nic więcej nie zyska. Jeżeli mu budżet pozwala to niech bierze to co podałem no chyba, że już nigdy nic wymieniał nie będzie, ale w to wątpie.

24dnacg.png

Opublikowano

nie straci, zamieni się z kimś ;> intel lepiej wziąźć niż tego amda. może nawet wziąźć używanego i3 i hd7850 zamiast g2020+hd7770 ;>

i3: http://allegro.pl/intel-core-i3-3220-3-30-ghz-box-socket-1155-bcm-i3331076228.html albo http://allegro.pl/procesor-intel-core-i3-3220-lga1155-i3330422611.html

gpu: http://allegro.pl/gigabyte-radeon-hd6950-1gb-ddr5-256-bit-hdmi-i3338887731.html albo hd7850, ale teraz nie ma tanich używanych.

Opublikowano

Tak, ktoś mu da 7850 za 7770, już to widzę. Jak ma zmieniać procesor to odrazu i5 a nie pentiumem i 7770 łatać. To mija się z celem bo i tak za jakiś czas procesor i karte będzie musiał zmieniać.

Masz dwie opłacalne opcje :

1. Zmieniasz platforme na intela. Kupujesz i5 3350p, najtańszą płytke H61M-P20 (G3) , zasilacz deus 500W. Kartę zostawiasz, wymieniasz w najbliższym czasie.

2. Kupujesz 7850/gtx 660, deusa 500W. CPU zostawiasz, wymieniasz w najbliższym czasie.

24dnacg.png

Opublikowano

Nie mówię, że jest zły, ale tak może brać jak już wymieniał nic nie będzie. Jeżeli jednak zamierza, to moje opcje bd bardziej opłacalne.

EDIT.

Uprzedzę następny komentarz, wiem, że potem g2020 można dać i5, ale wtedy straci więcej pieniędzy niż w moich propozycjach.

24dnacg.png

Opublikowano

ale za jakiś czas jak przejdzie na chociażby tego intela ( np i5.

Zakładamy, że przejście na platformę opartą o procesory Intel jest za dużym kosztem. Na samą dobrą i5 + mobo wyda więcej niż na GPU.

Opublikowano

----> Artykuł z laba o ograniczaniu kart przez procesory.

Wstawiałem go nie wiem... 10 razy ? Nadal nikt nie przeczytał.

To tylko definicja w teorii daje to samo.

Zakładamy, że przejście na platformę opartą o procesory Intel jest za dużym kosztem. Na samą dobrą i5 + mobo wyda więcej niż na GPU.

Zauważ, że ma 230 na zasilacz i 670 na GPU ( licząc max ) co daje nam 900.

Tutaj łap link : http://techplanet.pl/przechowalnia/zapisana/?s=73501&s=73693&s=70749

Masz zaledwie około 100zł drożej niż w przypadku GPU+Zasilacz, a jeżeli chce pograć długo bez zmiany sprzętu to trzeba zainwestować. Oczywiście jeżeli nie może sobie pozwolić na takie koszty to coś się wymyśli tańszego, ale poczekajmy na autora.

24dnacg.png

Opublikowano

@Up Ale pozostaje bez GPU i nic nie zrobi.

To tylko definicja w teorii daje to samo.

?

Nie bierze Deusa + 7850, a potem przesiada się powoli na i5 ? Steamrollera (jak wyjdzie) ? Na razie bym nie grzebał przy CPU, póki chodzi. Niestety trzeba też wziąć pod uwagę, że to gotowiec, więc MOBO do O/C się nie nada.

Opublikowano

Ja się nie upieram przy CPU, post wyżej pisałem, że też może brać pierwsze GPU + zasilacz. Jak będzie w przyszłości wymieniał to i tak na jedno wyjdzie.

EDIT.

To jest to samo tzn ograniczanie CPU, GPU czy też ten cały artykuł. Wiadome jest, że w miejscach "procesorowych" to CPU nie będzie wyrabiać " jeżeli jest słabe " a GPU wtedy nic wiele nie pomoże i na odwrót. Dlatego lepiej mieć wyważone i nie dawać coś słabego do najlepszego ( chyba, że się w najbliższym czasie wymieni słaby element. )

24dnacg.png

Opublikowano

Ja się nie upieram przy CPU, post wyżej pisałem, że też może brać pierwsze GPU + zasilacz. Jak będzie w przyszłości wymieniał to i tak na jedno wyjdzie.

Nie na jedno, bo teraz z GPU przynajmniej pogra, a mocniejszy procesor NIC mu nie da.

Opublikowano

Przy tym byłem na początku, ale jeżeli chcą dawać 7770 + g2020 to już lepiej wziąć sam procesor, czy też grafike.

PS. Czytaj posty bo od początku mi o to chodzi.

24dnacg.png

Opublikowano

G2020 jest podobny wydajnosciowo do tego amd, a bd mial slabsza grafike. Zaoszczedzi wtedy jednak w przyszlosci na plyte.

Kupi dobra karta graficzna. W przyszlosci zmieni platforme i bedzie mial dobry sprzet bez koniecznosci zmieniania grafiki znowu ...

Wiec lepiej propozycje zasiłka + gpu

Opublikowano

A czy jest konieczne zmienianie zasilacza ??? Poniewaz dzisiaj bd sprawdzal jaki mam wiec nie trzeba bedzie go zmieniac.

Choc mi sie wydaje że propozycja Skary90210 jest sensowna, ale na razie bym nie zmienial CPU.

Opublikowano

Tylko po co przepłacać za 7850, jak i tak będzie ograniczana (tym bardziej, że o/c zwiększa jej wydajność praktycznie do stock 7950). Autor chyba nie chcę zmieniać pół komputera.

Lepiej sprawdzi się tandem 7770 + FX4100 niż 7850 + FX4100.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...