Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Gorsze widzenie na 1 oku i słuch..

.old

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema. Mam takie 2 pytanka: Bo dzisiaj miałem kontrolę i na jednym oku widzę bardzo dobrze (czytałem literki te taka tablica podświetlana) a na drugim nic nie widziałem, obraz rozmazany. Ale kantowałem i odsłoniłem oko żeby przeczytać :P Da się polepszyć widzenie na oko? Bo prawe jest bdb, a niestety lewe jest rozmazane. Co o tym powiecie? To normalne? Jak polepszyć obraz?

I jeszcze słuch: pani czytała jakieś słowa i miałem głośno powtórzyć. Również coś nie bardzo, przekręcałem słowa ;/ Też da się to naprawić?

Od dnia 1.11.2013r. 14:17 zobaczono moje posty licznik-56-90712-stat.png razy ;)

Opublikowano

Siema. Mam takie 2 pytanka: Bo dzisiaj miałem kontrolę i na jednym oku widzę bardzo dobrze (czytałem literki te taka tablica podświetlana) a na drugim nic nie widziałem, obraz rozmazany. Ale kantowałem i odsłoniłem oko żeby przeczytać :P Da się polepszyć widzenie na oko? Bo prawe jest bdb, a niestety lewe jest rozmazane. Co o tym powiecie? To normalne? Jak polepszyć obraz?

I jeszcze słuch: pani czytała jakieś słowa i miałem głośno powtórzyć. Również coś nie bardzo, przekręcałem słowa ;/ Też da się to naprawić?

W zależności od przyczyny i wartości wady powinni dobrać Ci okulary. Jedno szkło mocniejsze od drugiego. Tak jak napisałam zależy to od przyczyny wady, bo jeśli rodzisz się z taką wadą to mogą nie przepisać okularów. Jeśli masz krótkowzroczność, a chyba masz to masz małe szansę na wyleczenie jej. O szczegóły pytaj okulistę bo to indywidualna kwestia. Co do słuchu, jeśli jest wada to również mizerne szansę na poprawę. Idź do laryngologa. Możesz dostać aparat słuchowy dla komfortu życia.

Opublikowano

Ja pierdole... sorry za słownictwo ale jak można kantować u jakiegokolwiek lekarza? Ty nie masz problemu ze wzrokiem czy słuchem ale z głową.

Do lekarza chodzi się po to aby Ci pomógł, kantując u okulisty nic nie zdziałasz. Okulista powinien zapisać Ci jakieś szkło do wykrytej wady wzroku abyś widział lepiej...

Nie licz na cudowne uzdrowienie oka, będzie tylko gorzej jeśli nie będziesz chodził do okulisty i regularnie badał oczu.

819531478353821175209.gif

Opublikowano

Jeśli masz małą wadę, a pewnie taką masz ponieważ wcześniej zauważałeś, że jakoś mocno Ci się obraz rozmazuje, to masz duże szanse na wyleczenie. Okularki przepisać, kilka lat pochodzisz i może Ci się wada cofnie, ale na pewno nie będzie pogłębiać się bardziej (nie tak szybko ja bez okularów). A jeśli normalnie słyszysz to co ktoś do Ciebie mówi no to nie ma potrzeby tego leczyć, bo ta wada akurat nie będzie się rozrastać, po prostu nie słuchaj głośno muzyki. No chyba, że naprawdę jesteś głuchy, to możesz zastosować aparat słuchowy.

Opublikowano

Głuchy to ja nie jestem, po prostu ta kontrola polegała na tym, że odwracam się bokiem do pani i zatykam jedno ucho i powtarzam, potem z drugim. I mi pani powiedziała, że słowa przekręcałem (nie wiem czy wszystkie). Po prostu chciałem się od tak spytać, czy da się polepszyć to czymś, bo na tym się nie znam. O okularach nie ma mowy :) Za bardzo nie będę chciał ich nosić. Widzę normalnie (jeśli nie zatykam, widzę bdb), jedno oko bez problemów odczytało te najmniejsze literki z tablicy. Drugie było tak rozmazane, że nawet nie mogłem dostrzec co tam jest.. nawet chyba nie rozczytałbym tych największych.

Muzyki głośno nie słucham, bo słucham na komputerze, a i tak na krótko.

Od dnia 1.11.2013r. 14:17 zobaczono moje posty licznik-56-90712-stat.png razy ;)

Opublikowano

Nic z tym nie zrobisz, do końca życia będziesz ślepy i głuchy, z czasem prawe oko się dostosuje do lewego i na obu będziesz słabo widział.

Nie koniecznie...

Jeśli robisz regularnie badania, oraz nosisz okulary ortopedyczne. Ja noszę takie, bo akurat widzę na jedno oko, ale to jest całkowicie inna historia niż przedstawiona w tym temacie.

I nie rozumiem też, jak można kantować u lekarza? Chyba lekarz sam nie dowidział, że kantujesz. :P

Opublikowano

Jezeli masz wade wzroku na jednym oku to najprawdopodobniej nie jadles jakis tam witamin ktore pomagaja miesniom w oku , najprawdopodobniej bedzie mial okularu na '-' a to zadko kiedy da sie wyleczyc.

61093c6efb.png

Opublikowano

Nie koniecznie...

Jeśli robisz regularnie badania, oraz nosisz okulary ortopedyczne. Ja noszę takie, bo akurat widzę na jedno oko, ale to jest całkowicie inna historia niż przedstawiona w tym temacie.

I nie rozumiem też, jak można kantować u lekarza? Chyba lekarz sam nie dowidział, że kantujesz. :P

To nie był lekarz, tylko szkolna pielęgniarka (taka kontrola). No co pani siedzi przed laptopem :P Jeszcze doczytałem o mięśniach i jestem w stanie siłowo zamknąć jedną powiekę, a drugą nie bardzo, bym musiał dwie zamknąć.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...