Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem z zacinającymi się grami, wszystko wam dokładnie opiszę i mam nadzieje, że mi pomożecie.
Mój sprzęt :
Karta graficzna : NVIDIA GeForce 9500 GT
Procesor : Pentium® Dual-Core CPU E5200 @ 2.50 GHz ( dodam, że chyba mam 2 takie procesory, ale nie wiem )
chyba 2 GB Ram, nie wiem jak to sprawdzić, ale z tego co się orientuje to tyle mam.
Nie wiem co mam jeszcze podawać, mam nadzieje, że tyle wystarczy.
A więc wracając do tematu, gry mi się mulą, nie ważne czy stare, czy nowe, prawie wszystkie tak samo. Skyrim mi na średnich działa płynnie, Wiedźmin 1 mi działa płynnie cały czas, jedynie jak jest dużo krwi to strasznie muli i jest wszystko takie spowolnione... GTA IV chodzi mi płynnie z lekkimi lagami na każdych ustawieniach graficznych, jedynie na najwyższych trochę bardziej sie tnie, a i jak jestem w takim jednym miejscu i patrze na ścianę, to tak ścina że chodzić prawie się nie da. Gothic mi tak trochę wolno działa, taki mały spadek FPS mam, nie wiem czemu, Orc Must Die, chodzi cały czas płynnie, jedynie gdy patrze się na orków to dźwięk jest strasznie spowolniony, strasznie przerywa i małe lagi mam, World of Warcraft płynnie chodzi, jedynie mam spowolniony dźwięk i przerywa, mam jeszcze sporo takich przypadków, ale nie chce mi się ich wymieniać. Najbardziej mi zależy na Wiedźminie 2, niedawno sobie go kupiłem, dzisiaj mam czas i go zainstalowałem, zacząłem grać i filmiki w grze się nie zacinają, jedynie jak gadam z postaciami to strasznie ścina i jak chodzę to laguje, przy okazji to dźwięk jest spowolniony i trzeszczy, dodam, że ustawiłem na minimalne ustawienia grafiki. Sterowniki wszystkie poinstalowane, nie mogę ich zaktualizować, bo już są zaktualizowane. Proszę pomóżcie mi z tym, liczę na was :P

TO JEST MOJA SYGNATURA CIEPLNA !

Opublikowano

Masz po prostu za słaby sprzęt, u mnie na E5800 3,2Ghz, 6GB ram, radek 7770 wiedźmin 2 chodzi dopiero na nisko-średnich.

CPU : Core i5 3470   3.8 Ghz //  GPU : Palit GeForce GTX 960 OC // PSU : Deus G1 500W   //  CASE :  Brutus M23  // MOBO : Z77A-G43  // RAM : 6GB DDR3   //  HDD : Barracuda 500GB     

Monitor : X2377HDS-B1 ( 23 Cal )

24dnacg.png

Opublikowano

Masz po prostu za słaby sprzęt, u mnie na E5800 3,2Ghz, 6GB ram, radek 7770 wiedźmin 2 chodzi dopiero na nisko-średnich.

A da się coś z tym zrobić ? Jakoś podkręcić kompa, żeby nie był za słaby dla wieśka 2 ? Albo coś ?

Opublikowano

Podaj pełną specyfikacje komputera.

CPU : Core i5 3470   3.8 Ghz //  GPU : Palit GeForce GTX 960 OC // PSU : Deus G1 500W   //  CASE :  Brutus M23  // MOBO : Z77A-G43  // RAM : 6GB DDR3   //  HDD : Barracuda 500GB     

24dnacg.png

Opublikowano

Podaj pełną specyfikacje komputera.

A co mam dokładnie podać i gdzie to znaleźć, bo nie wiem dokładnie jaki mam sprzęt xD i nie wiem jak to sprawdzić

oryginał ?

btw. jaki windows ?

Oczywiście, że oryginał, toć kupiłem na wyprzedaży na Steam, a windows mam XP

A dodam, że jak chodzę Geraltem, to mi włosy latają na wszystkie strony, dodam, że miałem kiedyś podobny problem z Skyrim, ale wszystko latało mi na wszystkie strony, okazało się, ze nie miałem sterowników zaktualizowanych, ale teraz mam stery zaktualizowane i tak się dzieje, dodam jeszcze, że dźwięki przerywają w dialogach ( niektórych ) a i czytałem gdzieś, że wiedźmin 2 się zacina się przez jakieś stery, ale dokładnie nie powiem jakie

Opublikowano

Spróbuj wgrać starsze sterowniki, przeczyść komputer programem Ccleaner.

Jeżeli nie pomoże to po prostu za słaby komputer masz. 9500GT demonem prędkości i wydajności nie jest tak samo jak i ten procek.

Najprościej ściągnij program CPU-Z tam jest wszystko opisane.

24dnacg.png

Opublikowano

Spróbuj wgrać starsze sterowniki, przeczyść komputer programem Ccleaner.

Jeżeli nie pomoże to po prostu za słaby komputer masz. 9500GT demonem prędkości i wydajności nie jest tak samo jak i ten procek.

Najprościej ściągnij program CPU-Z tam jest wszystko opisane.

1.Nie wiem jak wgrać stare stery, a i nie wiem jak w razie czego je przywrócić :/

2.Mam Ccleaner i codziennie nim czyszcze kompa

3.Dasz linka do programu CPU-Z ?

4.Ile by mnie kosztowało podkręcenie kompa ( kupienie części, dzięki którym Wiesiek 2 by mi chodził chociaż na niskich )

5.Jak to możliwe, że GTA IV na najwyższych mi chodzi i da się grać, Skyrim na średnich, a Orc Must Die, World of Warcraft, Gothic i pare innych gier mi się tną ? Mój komp to jest jakiś dziwny... :/

6.Słyszałem też o jakimś sterowniku 3D coś tam co spowalnia gry, wiecie coś na ten temat ?

Uber-próbkowanie wyłącz

A jak to wyłączyć i jak sprawdzić, czy wogóle to mam ?

Opublikowano

nom, ludzie pisali, że jak się go odinstaluje to będzie więcej fpsów (ale pisali w 2011)

@edit

http://www.witchersite.pl/component/content/article/10-news-w2/444-mocny-komputer-a-wiesiek-muli.html

@up

w opcjach gry poszukaj

Okazało się, że jest już wyłączone, wszystko jest wyłączone i ustawione na najniżej xD jedyne co mi przychodzi do głowy to pokombinować z sterownikami, czego nie zrobie, gdy wiem, że coś zepsuje, albo ulepszyć kompa i się pytam, ile by kosztowało ulepszenie mojego komputera, żeby wiesiek 2 mi chodził chociaż na średnich ?

Opublikowano

Pisałem pobierz CPU-Z i podaj model płyty głównej + odkręc bok obudowy i podaj nazwe i moc zasilacza.

24dnacg.png

Opublikowano

Pisałem pobierz CPU-Z i podaj model płyty głównej + odkręc bok obudowy i podaj nazwe i moc zasilacza.

A no tak xD kurde i tak zmarnowałem już cały dzień na robienie wieśka 2, a chciałem cały dzień sobie szpilać w wieśka 2, jutro nie będę już mieć czasu, nie chce mi sie juz pobierać tego programu ani rozpracowywać jak działa, trochę cykam się podawania dokładnych parametrów komputera na necie, może to oleje poprostu i kiedyś za 2 lata kupie se nowego kompa, a wiedźmin 2 będzie tylko ozdobą na pulpicie przez ten czas, jestem wkurzony i dlatego tak piszę, pewnie jak będzie mi się chciało grać w wieśka 2 to znowu zacznę stękać na tym forum i prosić o pomoc, albo gdzie indziej, narazie to nie chce mi się go robić i jestem wkurzony, że go wogóle kupiłem, bo straciłem kase...

nom, ludzie pisali, że jak się go odinstaluje to będzie więcej fpsów (ale pisali w 2011)

@edit

http://www.witchersite.pl/component/content/article/10-news-w2/444-mocny-komputer-a-wiesiek-muli.html

@up

w opcjach gry poszukaj

Okazało się, że nie mam sterownika 3D VIson :(

Opublikowano

znajdą go i go zgwałcą po podaniu parametrów kompa

btw. nie straciłeś kasę bo kupiłeś tego wieśka na promo, taniej jedynie może być na letniej wyprzedaży(-75%) ^^

Opublikowano

DamianPro98, dnia 17 Cze 2013 - 17:45, napisał:

serio?.. co strasznego w podawaniu parametrów kompa?

Nie wiem po co to wogóle napisałem, za dużo piwa przy kompie wypiłem i pisze głupoty xD

Raitmi, dnia 17 Cze 2013 - 17:55, napisał:

znajdą go i go zgwałcą po podaniu parametrów kompa

btw. nie straciłeś kasę bo kupiłeś tego wieśka na promo, taniej jedynie może być na letniej wyprzedaży(-75%) ^^

Masz racje xD nie żałuje kasy, w sklepie można kupić za 80 zł a ja kupilem za 30

Anoizm, dnia 17 Cze 2013 - 18:06, napisał:

Co ty się dziwisz? Na takim złomie ciężko o przyzwoitą grę nawet na low detalach.

Przyznam, komp ma już wiele lat, to stary pierdziel xD ale go podrasuje i będzie git

a i pobrałem ten CPU-Z i wszystko jest po ang, gdzie pisze model płyty głównej ?

A i jak sprawdźić moc zasilacza ? Odkręciłem kompa i jest jakaś tabela gdzie pisze model pod tym z 5 modeli jest wypisanych coś tam dalej piszę, a na samej górze jakieś logo a pod logiem AC.VP.VOL230V-FREQ60-50HZ a dalej ATP12V2.2COMPATIBLE czy coś takiego

Opublikowano

Zasilacz to metalowe pudelko duze w ktoryms rogu z wieloma kablami. na nim powinno pisac

Model plyty glownej jest w mainboard (taka zakladka w cpu-z)

i podaj jeszcze (tez powinno byc na zasilaczu) jaki producent

Opublikowano

Zasilacz to metalowe pudelko duze w ktoryms rogu z wieloma kablami. na nim powinno pisac

Model plyty glownej jest w mainboard (taka zakladka w cpu-z)

i podaj jeszcze (tez powinno byc na zasilaczu) jaki producent

Manufacturer: ASRock

Model G31M-S

Wystarczy ? już zapomniałem po co miałem to wszystko podawać xD za dużo wypiłem xdddd

Opublikowano

Czyli plytka to asrock g31m-s

Jak chcesz podrasowac to trzeba wiedziec co juz jest na pokladzie...

Jaki budzet?

I jeszcze zasilacz... ;p

Plyta raczej do wymiany, na s775 niewiele zrobisz ...

Hmmm... aktualnie 200 zł mam zaoszczędzone, czekają aż je wydam na coś xD ale mniejsza z tym, kasą będę się przejmować jak znajdę to czego szukam, jaką mi polecacie płytę, żeby wiesiek 2 chodził chociaż na średnich ? a zasilacz chyba podałem ( AC.VP.VOL230V-FREQ60-50HZ a dalej ATP12V2.2COMPATIBLE czy coś takiego ) mam nadzieje, że dobrze podałem.

Opublikowano

To nie to... w sensie z zasilacza, ale sprawdz z drugiej strony. Producent i ile W. Jesli bedzie cos o jakichs % tez napisz, to ulatwi sprawe

200zl to na plytke na s1155 starczy, do tego 650zl na i5.. bo tak to nie ma duzego sensu ;/

Opublikowano

W wieśka 2 grałem można powiedzieć na kalkulatorze bo w plikach konfiguracyjnych można zmienić wszystko i gra odpala na bardzo słabym kompie .

Żałuje że nie można zmienić nazwy .

Opublikowano

To nie to... w sensie z zasilacza, ale sprawdz z drugiej strony. Producent i ile W. Jesli bedzie cos o jakichs % tez napisz, to ulatwi sprawe

200zl to na plytke na s1155 starczy, do tego 650zl na i5.. bo tak to nie ma duzego sensu ;/

Mówie ci, ja tam mam całą tabelę zapisaną i na początku piszę modem i pod tym są jakieś modemy napisane, dalej mam DC O/P i pod tym 235W jeszcze niżej 250 W jeszcze nizej 300 w dalej 350 w 400 w i na samym koncu 500 W. w następnym rządku +3.3v i pod tym są jakieś pierdoły napisane, w następnej jeszcze +5V, następna + 12V1 i jeszcze jest pare i pod każdym jest coś napisane

VOL:230V

60-50HZ

ATX 12V2.2 compotible czy jakoś tak

po lewej jest chyba znak firmy piszę LOGIC i podkreślone jest na czerwono

po prawej ATX SWITCHING POWER SUPPLY

a na samym dole małym drukiem made in china xD

W wieśka 2 grałem można powiedzieć na kalkulatorze bo w plikach konfiguracyjnych można zmienić wszystko i gra odpala na bardzo słabym kompie .

A co dokładnie można zmienić ? W opcjach zaawansowanych wszystko mam na najniższych i wszystko jest powyłączane, jak wejść w te konfiguracje ? I co tam mam zrobić ?

Opublikowano

Mówie ci, ja tam mam całą tabelę zapisaną i na początku piszę modem i pod tym są jakieś modemy napisane, dalej mam DC O/P i pod tym 235W jeszcze niżej 250 W jeszcze nizej 300 w dalej 350 w 400 w i na samym koncu 500 W. w następnym rządku +3.3v i pod tym są jakieś pierdoły napisane, w następnej jeszcze +5V, następna + 12V1 i jeszcze jest pare i pod każdym jest coś napisane

VOL:230V

60-50HZ

ATX 12V2.2 compotible czy jakoś tak

po lewej jest chyba znak firmy piszę LOGIC i podkreślone jest na czerwono

po prawej ATX SWITCHING POWER SUPPLY

a na samym dole małym drukiem made in china xD

A co dokładnie można zmienić ? W opcjach zaawansowanych wszystko mam na najniższych i wszystko jest powyłączane, jak wejść w te konfiguracje ? I co tam mam zrobić ?

Zasilacz LOGIC to najgorsze, co może być :PP

Do wymiany, jeśli masz zamiar modernizować sprzęt/podkręcać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...