Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak zrobic gre przeglądarkową

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Minecraft2RP - Pewnie mu chodziło to, że to jest wystarczający okres czasu by już coś pisać ;).

No ale zeby napisac gre przegladarkowa to nie wystarczy "cos pisac". Trzeba po prostu dobrze znac kilka technologii(chociazby php,sql,html).

Chyba ze mowimy o imitacji gry, czyli o czyms w co nikt nigdy nie zagra, a tworca bedzie mogl sobie w hobby dopisac 'programowanie gier', ale raczej nie o to w tym chodzi.

Opublikowano

No ale zeby napisac gre przegladarkowa to nie wystarczy "cos pisac". Trzeba po prostu dobrze znac kilka technologii(chociazby php,sql,html).

Chyba ze mowimy o imitacji gry, czyli o czyms w co nikt nigdy nie zagra, a tworca bedzie mogl sobie w hobby dopisac 'programowanie gier', ale raczej nie o to w tym chodzi.

IMO html to może się nauczyć w miarę pisania, strony takie jak w3c są od tego, by szybko sięgać po dany tag, sql to na logikę, no a w php trzeba trochę pokodzić, ale znowu IMHO przy nauce języków (Niech będzie i PHP) dobrze wyznaczyć sobie jakiś cel do którego dążymy, np. taka gra. 

Zresztą jeżeli on myśli algorytmicznie to php się nauczy po miesiącu, ba nawet w jeden dzień, wystarczy ogarnąć wbudowane funkcję, znaczniki, składnie etc. samą krótką teorię, bo php nie jest zbytnio zaawansowany, nawet pisanie obiektowe to banał. 

O błędach w C++ powie Ci kompilator, a o błędach w PHP klient..

Opublikowano

FrozenShade chciał dorzucić swoje 3 grosze i piszę to o co mnie poprosił:

Po 1,3, 5 miesiącach po których delikwent 'opanuje' pehape to tak na prawde bedzie umial tylko w tym pisac. Pisanie a zaprojektowanie, doswiadczenie, znajomosc sytuacji, potencjalnych niebezpieczenstw, umiejetnosc oddzielenia optymalizacji od szalonych pomysłów.... na to trzeba lat.

Ludzie ktorzy 'umieją' 'programowac' nawet nie wiedza co robia zle. problemy rozwiazuja schematycznie, nieoptymalnie, na piechote pisza rzeczy, ktore mozna zrobic w zupelnie inny, zgrabny sposob (vidi twoje przeszukiwanie ekwipunku).
Ja bym to porownal do gropki dzieciakow budujacych szalas z patykow i wiążących wszystko na sznurki, gdzie obok jest plac budowy na ktorym dzialaja architekci, inzynierowie, profesjonalni budowniczy. z zestawem profesjonalnych narzedzi i doswiadczeniem.
Ich doswiadczenia nie nabierze sie stawiajac nawet 1000 szałasów. taka wiedze zdobywa sie inaczej.
Owszem, indie game dev nie ma takiej ekipy jak profesjonalny plac budowy, jest to raczej gosc, czlowiek orkiestra bedacy jednoczesnie architektem, inzynierem materialowym i budowlancem. Nie ma dźwigu ani ciezkiego sprzetu, za to ma dobrą pile spalinową, porzadny kawal mlotka i wiele innych prawie profesjonalnych narzędzi. ktos taki z powodzeniem postawi sobie altanke albo mały domek.

Opublikowano

Gry 3D są niewiele trudniejsze w pisaniu. Tam mamy już tylko 1 oś więcej, oś Z.

To wygląda podobnie jak z tym co napisałeś wcześniej

"Dopiero osoba, która programuje wie ile to trzeba się natrudzić by była opcja "kup przedmiot". Dla zwykłej osoby jest to tylko przycisk. Dla programisty kilkadziesiąt linii kodu."

Ta 'jedna oś więcej' to wiele nowych problemów optymalizacyjnych. Dodatkowo proces renderowania sceny i jego optymalizacji jest dużo bardziej skomplikowany. To samo tyczy się np. sprawdzania kolizji jeśli chciałbyś mieć nievoxelową mapę. Już pomijam trudność robienia dobrych modeli, animacji i map do takiej gry.

I z ciekawości spytam, co tam masz takiego zaimplementowane, że to zajmuje 10k linii kodu, bo po screenie mało widać.

Opublikowano

@Sopelek997 - Wiem, jak pogadałem z Frozenem to dopiero sobie zdałem sprawę jaką kurwa mać głupotę napisałem :D.

Jeśli zaś chodzi o te 10k linii to cóż... Handel, Polepszanie przedmiotów, system zadań, system PvP, poczta, teleportacja, czas, Sprzedawanie przedmiotów, system pomocnika, System grup, system łowienia, Dom aukcyjny i dużo więcej rzeczy ;).

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

HAHA... :D To mnie rozbawiłeś :D

Trochę długo zajęła ci nauka html'a ;)

A ja myślałem że to można ogarnąć w 3-14 dni ;D

PHP i MySQL RAZEM może ogarnąć w rok jak będzie chciał.

NIE pisz ClassAxion jak nie wiesz i nie odstraszaj początkujących...

Zgadzam się z tobą ja nauczyłem się w 2 tygodnie i to tylko w weekendy

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

HAHA... :D To mnie rozbawiłeś :D

Trochę długo zajęła ci nauka html'a ;)

A ja myślałem że to można ogarnąć w 3-14 dni ;D

PHP i MySQL RAZEM może ogarnąć w rok jak będzie chciał.

NIE pisz ClassAxion jak nie wiesz i nie odstraszaj początkujących...

Haha dokładnie, mi HTML zajął nie całe dwa tygodnie więc .. :P

• 1 rok później...
Opublikowano

Autor szukał tutoriali a nie gównianych stron do tworzenia ,, gier '' przeglądarkowych...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...