Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak zrobic gre przeglądarkową

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka, z góry powiem, że jeśli zły dział to prosze o przeniesienie.

A teraz do rzeczy.

Chciał bym stworzyć własną grę przeglądarkową, coś w stylu "Plemiona". Może być nawet na ich silniku - to tak do nauki języka itp.

Teraz tak, proszę abyście napisali jakich poradników używać (linki itp). Wiem, że to może długo potrwać ale chciał bym spróbować.

Jeśli ktoś tworzy aktualnie taki projekt, to czy mógł bym dołączyć jako "Stażysta" albo coś? Nie będę nic mieszać, tylko tak mniej więcej pouczyć się itp.

Opublikowano

Sam niewiem czy dasz rade... Na taką gre trzeba oplacać strone HTTLM czy jakoś.Na taką gre poświęcisz moze pol roku nawet więcej.

Opublikowano

@up Typowy minecraftowicz niczego nie chce robić i się wysilać. Wszystko w zakresie programowania wymaga dużo poświęconego czasu ...

@Topic Może naucz się najpierw samego języka chociażby do botów? Polecam AutoIT

Opublikowano

Nie lepiej PHP + MYSQL + JQ or JS dla Dynamiki?

Później może przerobić na Silnik.

http://www.mpcforum.pl/topic/936622-web-gra-rpg/#entry7269935

Możesz "Dołączyć" jak ogarniesz HTML + CSS i zaczniesz się uczyć PHP.

Ps.

Nauka HTML - 6 Msc.

Nauka PHP - 6 msc

Nauka MYSQL z PHP - 3 Lata

Według tego... Programuje (Piszę strony / gry WWW) od... 8-10 Roku Życia ;)<3

Opublikowano

HTML ogarniam dosyć. CSS ani trochę, ale PHP będę uczył się w wakacje.Bazy Danych to czarna magia dla mnie :D Ale kurde, trzeba się zmobilizować i zacząć coś robić. Może jakieś poradniczki dacie?

Opublikowano

Ps.

Nauka HTML - 6 Msc.

Nauka PHP - 6 msc

HAHA...:D To mnie rozbawiłeś :D

Trochę długo zajęła ci nauka html'a ;)

A ja myślałem że to można ogarnąć w 3-14 dni ;D

PHP i MySQL RAZEM może ogarnąć w rok jak będzie chciał.

NIE pisz ClassAxion jak nie wiesz i nie odstraszaj początkujących...

Opublikowano

Ja, jako stary wyga proponuje inne podejście: zacząć od C++. Jeśli to się nie uda to w sumie nie ma sensu brać się za jakiekolwiek programowanie. Po opanowaniu C++, nauka jakiegokolwiek innego języka jest czystą formalnością.

pasek_4oo_6o.jpg

Aktualny poziom zła: 75 punktów ostrzeżeń.
Achievements:
  • 22 zajebiste posty oznaczone czerwonym kółeczkiem
  • 1 urażony modek - dwa razy! (Istny Diabeł)
  • 4365 userów forum, którym powiedziałem smutną prawdę
Opublikowano

A ja proponuję NA POCZĄTEK nauczyć się :
-PHP

-przynajmniej podstawowych zapytań MySQL

-pobrać jakiś gotowy silnik i zobaczyć jak to jest zbudowane

-no i dla wyglądu strony HTML i CSS

I prosta klikanka gotowa :)

Opublikowano

Boże, aż oczy bolą jak widze jakie bzdury pisze większość z was. HTML'a można ogarnąć w jakieś 3-14 dni jak powiedział kolega, może nie wszystkie komenty na pamięć tylko po prostu wiemy że chcemy kod na rozmiar czcionki i wpisujemy w google "kod html na rozmiar czcionki" kopiujesz i wklejasz do notepada++, notatnika czy czegoś tam. Sam jestem w trakcie nauki php i wcześniej nie uczyłem się żadnych C++, js czy czegokolwiek innego. Tylko html i przystąpiłem do php. Według mnie radzę sobię dobrze w nauce bez wcześniejszej nauki c++ itd. No chyba że są takie osoby które uczą się wolniej, nie są takimi typowymi samoukami no to potrzebują może dłużej się uczyć, ale mimo tego na co im c++?

Rozumiem jakby uczyli się JAVA, no to C++ owszem można bo to jest podobne, ale nie z php.

A tak wracając do tematu:

Na początek polecam HTML no i potem PHP. Polecam kupić jakąś ciekawą książkę :)

Bez całkowitego obeznania z php nie ma co zaczynać bawić się z silnikiem, bo sam pamiętam siebie. Zero znajomości php ale robię grę przeglądarkową. Ściągnąłem jakiś silnik coś usunąłem, dodałem i wyskoczył podstawowy błąd- brak " ; " no i nawet tego nie potrafiłem rozwiązać bez pomocy forum :) Więc polecam najpierw się zapoznać z php.

Opublikowano

Na co im c++? Tego się nie dowiesz, dopóki nie opanujesz tego języka i nie zaczniesz w nim pisać. W programowaniu tak naprawdę nie chodzi o komendy, funkcje czy znajomość api. To pewien sposób myślenia, a c++ uczy go najlepiej.

Zastanów się, czemu biegła znajomość c++ otwiera drzwi do każdej pracy? Oczywiście mam tu na myśli duże firmy inwestujące w pracownika (i dobrze płacące) a nie jakiś pokoik z dwoma programistami + kanciapa szefa.

pasek_4oo_6o.jpg

Achievements:
Opublikowano

No ale nie mieszajcie tu dwóch języków (pomijając fakt, że C++ i PHP to bardzo PODOBNE języki)..

FrozenShade, on chce się dopiero zacząć uczyć, napisać PROSTĄ klikanke, więc najpierw PHP i zapytania MySQL mu w zupełności wystarczą..nawet na białej kartce, no a jeśli nie...to 1-3 tygodnie i HTML i CSS opanowane do wyglądu strony :P

Opublikowano

Kiedyś ludzie zaczynali od 'hello world' w assemblerze lub c. Dziś zaczynają od prostych klikanek.

Mnie generalnie to nie obchodzi, gościu może zacząć od czegokolwiek, poradziłem c++ bo tak mi podpowiadają lata doświadczeń i przede wszystkim obserwacje młodych ludzi, którzy składają papiery do firmy, w której pracuję. Co z tego, że umieją pisać kod, skoro nie umieją myśleć w tym kodzie? Nie dotyczy to oczywiście wszystkich, w ciągu ostatnich 2 lat nawet jednego takiego młodego zostawiliśmy.

pasek_4oo_6o.jpg

Achievements:
Opublikowano

Ps.

Nauka HTML - 6 Msc.

Nauka PHP - 6 msc

ktoś tu się stara wywyższyć, bo coś potrafi. jak siedziałeś pół roku w html to nadal jesteś w piaskownicy.

sama nauka htmla to nic, większym problemem jest zrozumienie jak działa i jak zachowuje się strona www. ale to zawsze będzie odkrywane w praktyce, która jest najważniejsza. podstawy możesz ogarnąć w dzień, reszta to google kiedy masz problem z czymś. tak lepisz rozwiązania, z czasem je zapamiętujesz i ulepszasz..

to było moje rozumowanie jak raczkowałem i poskutkowało.

Opublikowano

Tworzenie gier jest czasochłonne, a jeżeli chcesz by gra była fajna to i włożenia trudu :) Myślę ,iż nikt nie udzieli ci takiego poradnika, jeżeli nawet tak to albo nieszczegółowy albo płatny- bo jak powiedziałem we wcześniejszej linijce jest to czasochłonne i trudne ;)

Jeżeli już się tego nauczysz to zbierz 3-10 osobową ekipę z doświadczeniem np. do moderowania gry,strony i tworzenia ogólnie całej gry B) Najlepiej by były zaufane i nie skradły całego skryptu i silnika(o ile będziesz miał własny) gry.

Opublikowano

Ale wy macie nieźle w głowach...

Chciał bym stworzyć własną grę przeglądarkową, coś w stylu "Plemiona". Może być nawet na ich silniku - to tak do nauki języka itp.

Ewidentnie chłopak szuka wskazówek, które mu daliście według kolejności od czego ma zacząć a na czym skończyć... po co ciągnąć każdy swoje racje.

Teraz tak, proszę abyście napisali jakich poradników używać (linki itp). Wiem, że to może długo potrwać ale chciał bym spróbować.

Zdaje on sobie sprawę z czasu jaki musi w to włożyć, ale może nie ma funduszy na książki, podajcie mu PDF, linki, poradniki o to przecież prosi!

Jeśli ktoś tworzy aktualnie taki projekt, to czy mógł bym dołączyć jako "Stażysta" albo coś? Nie będę nic mieszać, tylko tak mniej więcej pouczyć się itp.

Chłopak szuka pomocy, opiekuna, nauczyciela by poprowadził go za rękę, nie na próżno ktoś powiedział cyt" Co dwie głowy to nie jedna..."

Żaden z was tego nie zrobił o co prosił, tylko każdy tłumaczy jaka kolejność nauki i kto ile lat siętego uczył... czy chłopak z tego wyniesie naukę? chyba taką że każdy się wymądrza...

Skoro ktoś tu błyska inteligencją, to inteligentny człowiek, który uważa że coś potrafi nie wszczyna się w dyskusje z mniej inteligentnymi użytkownikami, tylko po sprecyzowanym i konkretnym zdaniu nie kuci się lecz usuwa na bok trzymając swoje racje.

Nie mam racji?...

Opublikowano

Przykro mi, nie da się kogoś nauczyć programowania prowadząc go za rączkę, to nie jest wiedza, którą łopatą wkłada się do głowy jak daty na historii albo ambitne zagadnienia z geografii typu ile cukru w 1950 wyprodukowało Zimbabwe.

linki? poradniki? Google jest uniwersalnym linkiem, pojawiło się tu tyle nazw (php, html, sql) ze chłopak będzie miał co czytać przez najbliższe pół roku. I sam może doskonale zdecydować który poradnik mu 'podchodzi' a który nie.

Chce napisać grę? Prosta sprawa, trzeba się nauczyć programować. Grę można napisać w dowolnym języku, w większości postów tutaj te języki są wymieniane. A to kto ile się uczył? To indywidualna sprawa, jednak dobrze, że ktoś tu wspomina o 'latach' - żeby nie było, że koleś przeczyta pdf-a o PHP i zasiądzie do pisania gry ;)

Wy to ogólnie macie kurde dobrze z tym internetem, fora, google i jeszcze takie pytania jak w pierwszym poście. przyszło by wam się uczyć programować we wczesnych latach 90-tych, gdzie na rynku było kilka książek + dwa czasopisma trochę podejmujące ten temat, to ciekaw jestem ilu z was by napisało chociaż głupie hello world ;)

pasek_4oo_6o.jpg

Achievements:
  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Ps.

Nauka HTML - 6 Msc.

Nauka PHP - 6 msc

Nauka HTML mi zajęła 1 msc.

baner2.png

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Ps.

Nauka HTML - 6 Msc.

Nauka PHP - 6 msc

WTF?!

HTML - tydzień ew. dwa

PHP - 1 miesiąc

MySQL - 1/2 miesiąca

Nauka HTML mi zajęła 1 msc.

Długo dosyć. Jeśli zna się XML i ma się dobrą pamięć nauka HTML'a może trwać nawet tylko 1/3 dnia.

Opublikowano

Prawda jest taka, że jeżeli ktoś pyta się "jak zacząć" to nic nie zrobi. Nie powinno się nastawiać na pisanie gry, jeżeli się nic nie ogarnia trzeba pisać małe aplikacje, dla wytrenowania umiejętności programistycznej, nie chodzi mi o wkucia się składni języka czy jego natury, tylko o algorytmiczne, a przede wszystkim logiczne myślenie przy pisania kodu. Nie wiem czemu niektórzy się nie zgadzają z FrozenShade, można zacząć równie dobrze i od tego php, grunt, żeby do nie polegało na tym, że przeczytam sobie pdf napiszę zbugowaną grę, uznam się za developera PHP i przejde do innego języka. Jeśli nauczy się myśleć logicznie i algorytmicznie to każdy język będzie prosty.

Co to za różnica ile ktoś się uczył tagów html'a? To teraz powód do popisu, że jeden to po 2 tygodniach ogarnął <button>,<textarea>, a nawet <p> ?

O błędach w C++ powie Ci kompilator, a o błędach w PHP klient..

Opublikowano

@Mr Fan:

Co do nastawienia na pisanie gier...

Ja dokładnie 3 lata, 3 miesiące i jeden dzień temu założyłem swoją pierwszą stronę WWW :D.

Zacząłem od lekcji HTML w gimnazjum bo byłem na tyle kumaty, że pomyślałem "heeeej Kongo, właśnie tworzysz stronę w HTML'u. Tworzysz tak jakby część internetu wiesz? A wiesz, że w internecie jest to co zawsze chciałeś stworzyć? To może się ucz tego co?". I tak uczyłem się HTML'a, pisałem swoją pierwszą stronę o metinie. Z czasem dowiedziałem się o PHP i po jakimś czasie dostałem kod zarządzania kontem na moją stronę, no i wtedy się zaczęło...

Ja akurat zaczynałem naukę na gotowym kodzie PHP (nie kojarząc kompletnie nic), a polegało to na przetłumaczeniu błędów rejestracji. Miałem taki przyspieszony kurs obiektówki, PHP, MySQL razem wzięty :D. Potem jak coś łapałem to chciałem pisać grę. No i zajebiście, robię robię, ale nie ma większej logiki w kodzie. Później dostałem propozycję pracy w projekcie i bawiłem się na kodzie silnika z gryviawww i ogarniałem ten kod tak by coś zmienić, dodać, ogarnąć jak coś działa. Po 3 miechach około ogarniałem ładnie PHP i zacząłem pisać wraz z grafikiem moją pierwszą grę, którą zresztą ukończyłem po kolejnych 3/4 miesiącach. Moment ukończenia gry był zajebisty. Uczucie jakie kurwa mi wtedy towarzyszyło jest po prostu kurwa nie do opisania bo zrobiłem to o czym wiele osób pewnie marzyło, lub chciało zrobić, ale to mi to wyszło. Z czasem dochodziły już tylko nowe języki, pomysły, zastosowania, ale ogarniam je dość szybko, ponieważ nauczyłem się rozumieć logikę kodu, tego co autor miał na myśli, oraz czytania kodu...

Co do ludzi, którzy chcą zacząć to ja zawsze jestem na + bo to znaczy, że ktoś to chce. Problem polega na tym, że wielu chce trzepać kasę jak twórcy LoL'a, choć nie wiedzą nawet czemu odnieśli sukces i co na ten sukces się składa. Jednak jak ktoś chce się nauczyć by się nauczyć i by tworzyć strony lub gry (po prostu gry) to często się poddaje z powodu ilości rzeczy, których się trzeba nauczyć. Założę się, że osoba, która ma w sobie tyle zapału do pracy, że taka lista od razu gasi jego zapał to i pewnie nie przepisze IP na postać binarną bo za dużo zachodu i "mu się nie chce". Jednak jak kogoś takiego to nie zniechęca to zajebiście - niech dalej pisze skrypty i się uczy.

Dopiero osoba, która programuje wie ile to trzeba się natrudzić by była opcja "kup przedmiot". Dla zwykłej osoby jest to tylko przycisk. Dla programisty kilkadziesiąt linii kodu.

Jeszcze jest kwestia "Hej, nie umiem nic, ale chciałbym się nauczyć tworzenia gry 2D". Jak dla mnie nie problem:

HTML, PHP, CSS by zrobić stronę główną, oraz JS, JQuery, NodeJS + socket.io i możesz dobrze pisać. Można też zacząć jak ja - pisać grę 2D z podstawami JS i JQuery. Podczas pisania w cholerę się nauczyłem JS'a.

Jeszcze kwestia pisania gier, ile to czasu zajmie. Cóż, ja swoją pierwszą grę w 3/4 miesiące napisałem. Zwykła, prosta, klikana. Wiele osób myśli, że to jest kwestia kilku tygodni. No cóż...

A propo gier to od dawna robię grę 2D i nieukończona podstawka wygląda tak:

ok-fjlmdzeraekhfzrrsqlb.jpg

Zanim będziesz czytał dalej zastanów się ile ta gra może mieć linii kodu JavaScript (kod JS jest wykorzystywany po stronie klienta jak i po stronie serwera). Tak około.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Aktualnie gra ma ponad 442 000 znaków i ponad 10 283 linii (sam kod JavaScript klienta i serwera!).

Ciekaw jestem ilu z was pomyślało o liczbie większej niż 5 tysięcy ;).

I właśnie tu jest problem - gry 2D to najbardziej rozbudowany, najbardziej skomplikowany gatunek gier, a wielu zapaleńców bez doświadczenia to właśnie te gry chce tworzyć. Gry 3D są niewiele trudniejsze w pisaniu. Tam mamy już tylko 1 oś więcej, oś Z. Dlatego w sytuacji, gdyby taki ktoś (taki zapaleniec) straciłby pliki gry 2D to by pobrał je na nowo z strony. Ja gdybym stracił wszystkie backupy i te pliki to zrobiłbym zapasy wszystkiego i przez 2 tygodnie z domu nie wychodził. Na tym polega różnica w tworzeniu gry z gotowej gry, a tworzeniu gry od zera.

Przepraszam, jak gdzieś piszę chaotycznie lub niezrozumiale, ale pisałem to o 2 w nocy i dokończyłem rano bo kurwa mać MPC nie ma co robić o 2 w nocy tylko wyświetlać "Bad Getway".

Opublikowano

Ja się tym zacząłem raczej z ciekawości interesować, może się coś rozpędzi, może nie, ale masz rację, trzeba na prawdę kolesia z zapałem w temat, bo jak ja zobaczyłem info i tutki itd, to się przeżegnałem, ale spodziewałem się tego, bynajmniej jedynie w ,stronach i tego typu podobnych tematach www, chcę zasięgnąć wiedzy, może coś popisać, a może stworzyć. Na pewno początek to największy bagaż, ale jak się przepakuje, i przyzwyczai to może coś się pokombinuje :)

Opublikowano

WTF?!

HTML - tydzień ew. dwa

PHP - 1 miesiąc

MySQL - 1/2 miesiąca

Długo dosyć. Jeśli zna się XML i ma się dobrą pamięć nauka HTML'a może trwać nawet tylko 1/3 dnia.

Lol, wlasnie na takim poziomie widze tutaj wiekszosc typkow co maja powpisywane w hobby albo profil po 5 roznych jezykow/technologii.

Uwazasz ze po miesiacu nauki PHP(wedlug ciebie tyle wystarczy zeby sie nauczyc) moglbys aplikowac na programiste PHP w jakiejs firmie? Jesli nie to znaczy, ze jednak to za malo.

No moze tobie to tyle zajmuje to wtedy rzuc szkole, poswiec rok i przeciez nauczysz sie spokojnie HTMLa,PHP,baz danych, dorzucisz do tego C++,Jave/C# i spokojnie znajdziesz prace(pod warunkiem ze bedziesz to naprawde umial...). Po co sie marnowac jak jestes taki dobry?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...