Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Coś "cyka" w komputerze.

Nikodem2212

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry!

Ostatnio podniosłem leciutko komputer żeby wyjąć filtr, i mi spadł. Jakieś 5-7cm, a może i mniej. Nic się nie stało chyba, wszystko działa, testowałem w grach etc czy jest stabilnie - jest.

Niestety po otwarciu skrzynki zauważyłem że coś mi w komputerze cyka, albo zasilacz, albo dysk. Albo to i to, nie wiem. Macie jakieś pomysły?

Zasilacz to SilentiumPC Deus g1 600w, dysk Seagate Barracuda 1TB. Wszystko prawie nowe, komputer ma 2 miesiące. Mam się martwić tym cykaniem? To normalne? A, i chciałbym zaznaczyć że to cykanie jest bardzo ciche, przy zamkniętej budzie nic nie słychać.

A! Spadła mi tylko tylna część komputera, przednie nóżki stały na ziemi.

hohohehehohohihihehehohohuhu

Opublikowano

Może to jakieś zwarcie? Jeśli nie potrafisz tego naprawić radziłbym oddać do serwisu, w celu uniknięcia spalenia się podzespołów. Ewentualnie jakiś kawałek plastiku się urwał i gdzieś o coś tłucze, co możliwe jest przy upadku. Nie kojarzysz tego dźwięku jako takiego cykania prądu?

Opublikowano

Raczej nie jak cykanie prądu, coś jakby takie ciche parkowanie głowicy na dysku, nie wiem, zaraz pójdę do mojego pokoju, włącze i sprawdzę - ew. odeślę te 2 rzeczy na gwarę, komputer naprawdę spadł z bardzo malutkiej wysokości na dosyć miękkie nóżki (gumowe)..

Czytałem, że może to być właśnie parkowanie głowicy, albo zabezpieczenie przeciwzwarciowe na zasilaczu...

Opublikowano

Pomoże ktoś? Ma ktoś może ten dysk i zasilacz i może powie mi czy to normalne? Proszę Was ludziki, boje sie o sprzęt :P

Opublikowano

Albo to zasilacz, albo jakiś wentylator o coś lekko ociera, albo kwestia dysku. Odłącz zasilanie dysku i włącz komputer, jeśli dalej będzie cykać to wyeliminowaliśmy właśnie jedną z opcji.

Opublikowano

Mam możliwość podłączenia innego zasilacza.. Logica 350w ... Więc "lepiej nie" :)

Ok, odłączę dysk i sprawdzę.

Na pewno nie ocierają łopatki, bo to cykanie nie jest ciągłe, raz na jakiś czas, tzn. 1 cyknięcie na 1,5 sec.

Opublikowano

Typowe cykanie w dysku może oznaczać BadSectory .

Pobierz HDTune i z Zakładki Health zrób screena .

1364047611-U477327.png

STOP komentarzom typu: "AMD to gówno"! Zanim coś napiszesz, to pomyśl jak odbiorą to inni !

Nie pisać mi na PW w sprawach pomocy od tego macie dział komputery!!!

I nie pomagam na PW!

gardenscapes cheats

bakery story 2 cheat

Opublikowano

No dobra, a co z tym zasilaczem? Bo boję się włączać komputera żeby mi się nie spalił :3

Opublikowano

Cyka ci komputer ? Spierdzielismy z domu bo wybuchnie !!

A tak na poważnie to zasilacz cyka bo ma filtr anty przepieciowy

891211407265765932522.png

Asus Motherboard H81M-E

Intel Core i5-4690,s1150

Corsair Vergeance 1x8GB DDR3 x2 = 16GB

Cooler Master G650M Modular

Corsair Hydro H110

Asus NVIDIA GeForce GTX 770 DCII OC 2GB GDDR5

Creative Sound Blaster Z

Western digital blue 500gb 3.5'' 7200RPM

Samsung 840 EVO 500GB

Opublikowano

Nah, może cykać bo może to być przeskok iskry, i wiesz, pożar gotowy ;)

Opublikowano

Kuźwa, boję się powiem szczerze :D

Nie wiem czy nie zmienić tego nieszczęsnego zasilacza i dysku, co polecacie? Dowolny budżet, tylko żeby w sam raz pod mój PC było -

i5 2500k

AsRock p67Pro3(B3)

Kingston HyperX 2x4GB DDR3 1600mhz grey series

5 wentyli SilentiumPC

Myślałem nad XFX 650w i WD Black.

Opublikowano

Włącz pierw i to sprawdź a nie coś marudzisz. Nic się nie powinno stać w przeciągu kilku sekund.

5 wentyli + cooler masz, może to któryś z nich o coś haczy

Opublikowano

Nie, nastawiłem ucho i tylko od dysku słychać a czasem od zasilacza :)

Opublikowano

Okay, więc :

Cykanie z zasilacza ustało, dysk cyka, ale troche w inny sposób - wydaje mi się że to normalne. Komputer działa stabilnie, dane zapisują się bez problemu. System wstaje z taką prędkością co wcześniej. Myślę że to były moje fanaberie jakieś :P Ale daje screena z HDTune :

http://zapodaj.net/df36489014f64.png.html

http://zapodaj.net/9f602b03db887.png.html

Opublikowano

Spin Retry Count - Czas rozpędzenia talerza stabilny ,ale nie najgorszy chociaż jest oznaczony na żółto .

W tym przypadku może być także winny zasilacz ,albo do wymiany taśma sygnałowa .

unknown attribute - tutaj może tylko wskazać przyczynę oprogramowanie producenta .

W twoim przypadku to jest Seagate .

Dodatkowo z Zakładki Error Scan Kliknij Start i zrób screena po zakończeniu ( pod kątem badsectorów )

Ja podejrzewam ,że to zasilacz może być winny ,ale zobaczymy co pokaże HDTune z zakładki Error Scan pod kątem "badów"

1364047611-U477327.png

STOP komentarzom typu: "AMD to gówno"! Zanim coś napiszesz, to pomyśl jak odbiorą to inni !

I nie pomagam na PW!

gardenscapes cheats

bakery story 2 cheat

Opublikowano

Weź mnie nie strasz. Dzwięk z zasilacza ucichł i nic nie słychać.

Skoro mówicie że to zasilacz, to może lepiej nie będę robił tego testu, tylko kupię drugi jakiś w miarę tani, żeby mi się nie spalił sprzęt... Co sądzicie?

Może nagram filmik jak to słychać, bo może ja wydziwiam?

Opublikowano

Najpierw pisałem żebyś z zakładki Error Scan zrobił pod kątem badsectorów .

Bo to może jednak dysk być winny a nie zasilacz .

1364047611-U477327.png

I nie pomagam na PW!

gardenscapes cheats

bakery story 2 cheat

Opublikowano

Okay, po obiedzie zrobię - jest możliwość sprawdzenia czy zasilacz jest w 100% sprawny? Tylko miernikiem?

Opublikowano

Grałem 45 minut w Battlefield 3 na ultra w FullHD, nie zauważyłem żeby coś się działo - było cicho z zasilacza, dysk hałasował jak wcześniej. Klatki były na poziomie 60-80, tak jak na początku kiedy kupiłem kompa, więc wydaje mi się że normalnie..

A właśnie! Miałem dziwną sytuację wczoraj, na noc wyłączyłem listwę zasilającą monitor + komputer, i po wyłączeniu stwierdziłem że wyłączę również ten pstryczek na zasilaczu.. No i wyłączyłem, a tu mi się listwa włącza.. Wydaje mi się po tej akcji, że zasilacz jest walnięty..

Opublikowano

Dobra rób to co mówię najlepiej teraz bo ta operacja może trwać nawet 30 min-2 godz.

1364047611-U477327.png

I nie pomagam na PW!

gardenscapes cheats

bakery story 2 cheat

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...