Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

MineLove - klon Minecrafta na silniku Love 2D

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemano! Chciałbym wam zaprezentować moją grę w Love 2D inspirowaną Minecraftem!
Nie wiesz co to Love 2D? Jest to silnik gier 2D oparty na języku skryptowym LUA. Jest on bardzo mało popularny w Polsce. Nie znajdziemy praktycznie żadnego poradnika do niego po polsku (pomijając mój ale jest w nim tylko jeden odcinek).

Anyway. Powiedzmy więcej o mojej grze! Nazywa się ona MineLove i jak już przeczytaliście to klon minecrafta.
Jak narazie posiada:

- Tryb Creative
- 10 bloków

- Możliwość wgrywania texturepacków (tylko 32x32)
- Możliwość wgrania własnego skina

- Wygenerowanie nowej mapy przez kliknięcie "N" na klawiaturze
- Usuniecie wszystkich bloków z mapy przez kliknięcie przycisku z napisem CL w prawym górnym rogu ekranu

Gra jest dopiero we wczesnej wersji Alpha 1.2 ale będę ją wciąż rozwijał.
Co planuje dodać?
- Tryb Survival

- Więcej bloków

- Multiplayer

- Wersje na Androida

- Wersję działającą w przeglądarce

- Moby

- Cykl dnia i nocy

Jeżeli macie jeszcze jakieś pomysły co dodać to piszcie w komentarzach!

DO URUCHOMIENIA POTRZEBUJEMY LOVE 2D! BEZ PROBLEMU ZNAJDZIECIE W GOOGLE :)

DOWNLOAD

SKAN

• Odpowiedzi 61
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Dzięki stary, łap lajka!

Jak widzicie na jednym z bloków jest napisane, że musimy użyć hd patchera. Jest to spowodowane tym, że diamenty mają animowaną teksture w texture packu, który wgrałem. Poprawie to w przyszłej wersji :)

Opublikowano

Fajny pomysl powodzenia zycze oraz licze na wersje na xboxa oraz iOS

891211407265765932522.png

Asus Motherboard H81M-E

Intel Core i5-4690,s1150

Corsair Vergeance 1x8GB DDR3 x2 = 16GB

Cooler Master G650M Modular

Corsair Hydro H110

Asus NVIDIA GeForce GTX 770 DCII OC 2GB GDDR5

Creative Sound Blaster Z

Western digital blue 500gb 3.5'' 7200RPM

Samsung 840 EVO 500GB

Opublikowano

Mam małe pytanie mianowicie jak to odpalić? :D jestem w tym całkiem zielony.

Najpierw pobierasz silnik: love2d.org (około 2mb)

Następnie pobierasz grę wciskając DOWNLOAD w temacie.

Kiedy ci się pobierze, naciskasz na niego dwa razy.

Koniec.

Niedługo zrobię też wersję działającą bez love'a :)

Opublikowano

hmm super pomysł ;) wiesz co jeżeli chcesz to chętnie przyłączę się do cb i mógłbym się zając strona i reklama :) mam konto na yt i programuje w html php itp ;)

jak cos to pisz na pw

EDIT:

Gra powinna byc z lotu ptaka :)

Opublikowano

Minecraft minecraft minecraft co wy z tym macie ?? Rozumiem może fajne ale jeśli jest ten już minecraft to po co robic jak sam nazwałeś klony ??????

Opublikowano

Powiem tak. Gra rodem terraria. Ale ze screenów mi się podoba. Potem ściągnę i ocenię. (P.S. Czekam na nowsze wersje i zobaczę jak ci się projekt rozwinie).

Opublikowano

<br />

hmm super pomysł ;) wiesz co jeżeli chcesz to chętnie przyłączę się do cb i mógłbym się zając strona i reklama :) mam konto na yt i programuje w html php itp ;)<br />jak cos to pisz na pw <br /> <br />EDIT:<br />Gra powinna byc z lotu ptaka :) <br />

<br /><br /><br />Jasne, dzięki za chęci. Napisze Ci co i jak bym chciał na pw :)<br />

Aktualnie nic rewelacyjnego mógłbyś.Dodać wszystkie grafiki

<br /><br />Doda się w jest to dopiero wczesną wersja. <br /><br />

Minecraft minecraft minecraft co wy z tym macie ?? Rozumiem może fajne ale jeśli jest ten już minecraft to po co robic jak sam nazwałeś klony ??????<br />

<br /><br />Robiąc grę inspirowalem się minecraftem a jednak chciałbym wprowadzić kilka rzeczy, których w minecrafcie nie ma :-) <br /><br />

Powiem tak. Gra rodem terraria. Ale ze screenów mi się podoba. Potem ściągnę i ocenię. (P.S. Czekam na nowsze wersje i zobaczę jak ci się projekt rozwinie). <br />

<br /><br />Dzięki za miłe słowa :-) <br />
Opublikowano
Hmm... może powiem że to super gra :D

Dzięki! Już szykuje się nowa wersja Alpha 1.3 wraz ze stroną, która pozwoli na wgrywanie skinów :) Poszukuje jeszcze jakiegoś testera, będzie można się zgłosić na stronie projektu. Witrynę przygotowuje czesia za co bardzo mu dziękuję c: Pozdrawiam!

Opublikowano

Lepsza była by gra wzorowana na haven and hearth ale to też mi się podoba. Gratuluje pomysłu i życzę dalszego rozwoju ;)

2i20iag.jpg

Opublikowano

No gra ze screenów wygląda świetnie. Ale zaproponował bym ci dodać żeby dodać tło tak jakby krajobrazu z minecrafta.

Wiesz żeby nie było same niebo.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...