Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

25 latek skazany na 4 lata za wziecie roweru

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja uważam, że akurat na ustawodawcę całej winy zwalać nie można. To raczej błędne stosowanie prawa. Ja się totalnie nie zgadzam z większością wyroków, z którymi się spotykam. Ta różnica w karach wymierzanych to po prostu konsekwencja swobody w stosowaniu kodeksowych "widełek" - jeden skład sędziowski wlepi surowo, inny łagodnie.

Tak, to dużo. Nawet jeśli rower wart był 1000 zł, to w tym przypadku orzeczona kara 4 lat za przestępstwo zagrożone w maksymalnym wymiarze 5 latami pozbawienia wolności jest moim zdaniem wysoce niewspółmierna do zawinionego czynu.

Ogólnie ciekawe to. Nie znam tej sprawy i proszę, by ktoś kto wie dokładniej o co chodzi powiedział mi jedną rzecz. Czy gościu był już skazany? Sprawę w sądzie mógł mieć, ale pytanie jaki zapadł wyrok. Jeśli go tylko "ostrzegali", to nie ma żadnej podstawy do orzekania w związku z art. 64 (recydywa). Jeśli ma jakąś tam "lekką historię kryminalną" typu umorzenia, to może ten fakt wpłynąć na wysokość orzeczonej kary, ale nie w takim stopniu.

Błagam o szczegóły, bo chcę sobie to porozkminiać.

Chlopak mial juz wczesniej sprawy w sadzie. Poprzednia skonczyla sie na tym, ze chlopak zostal ostrzezony, jesli dokona ponownie " kradziezy " czyjegos mienia to zostanie skazany, pozbawienie wolnosci i tak tez sie stalo, dostal 4 lata. Wczesniej nie siedzial, nie mial zadnego konfliktu z prawem. Tylko sasiedzi w okolicy okazali sie takimi skurwysynami, ze kierowali sprawy do sadu

Koleś

ma już 25 lat, i co on przez te 25 lat robił? Przez normalną rutynę w

domu i porozumieniu się z ludźmi powinien z łatwością nauczyć się czytać

i pisać. Niech kurwa nie ściemniają, że tego nie potrafi. Może jest tak

lekko inny niż wszyscy, ale to nie upoważnia go do tego, aby nie stawał

przed sądem i wyrokami tak jak inni. Skoro matka uważa, że on nie ma

świadomości co robi, to po co go wypuszcza po za dom, przecież dobrze

wiedziała, że coś może zrobić a teraz wielki płacz.

Zostalo to udowodnione przed kamera, ze nie potrafi czytac i pisac :)

Porozumiewac sie owszem, potrafi, i z wiekszoscia ludzi sie dogada.

On nie chccial nikomu ukrasc roweru, nie robil tego codziennie i nie robil tego ze zlosci do sasiadow ... Co innego jak by robil to specjalnie i nagminnie.

I tylko dlatego nie powinna go wypuszczac z domu ? Ciekawe jak by

Ciebie wsadzili w 4 katy, poradzil bys sobie ze samym soba ? Watpie, bo

wiekszosc ludzi na calym swiecie by wymiekla i mozg zaczal by fixowac,

bez kolegow, bez niczego ( nie mowie tutaj o wiezieniu bo tam sa ludzie

ktorych widzisz ).

Opublikowano

On cóż trzeba przyznać że nie żyjemy w państwie w doskonałym systemem prawnym, ludzie tu za malutkieprzewinienia (jak wzięcie roweru) trafiają na kilka lat do więzienia, a bogate dupki jeśli dadzą włapę( a coraz częściej nakrywa się na tym sędzi) to nawet za morderstwo wychodzą za kaucją bo 'brak dowodów' pozostaje nam albo uciekać z kraju albo próbować go zmienić

1369586066-U936198.jpg

if you know who sad it you are great!

Opublikowano

Problem w polskim prawie jest taki,że tutaj wszystko jest na odwrót niż np. w USA, gdzie prawo według mnie działa znacznie lepiej. Główna różnica polega na tym, że w USA to kto musi udowodnić Ci winę, bez tego mogą Ci naskoczyć, a u nas niestety jesteśmy podstawieni pod murem od początku i to my mamy udowodnić swoją niewinność. W ten sposób pełno jest krzywych akcji z pomówieniami. Ludzie często są totalnie niszczeni życiowo przez polskie prawo. Gwałciciele i mordercy mają nie raz łagodniejsze kary niż inni.

Przykład ode mnie z miasta: 3 gości się najebało i z pod Carrefoura, gdzie stoi budka z lodami zakosili takiego 2 metrowego loda :) Wsiedli z nim do tramwaju w kierunku Katowic i jeździli z nim. Policja ich "odnalazła". Grozi im do 3 lat więzienia, a koszta naprawy loda plastikowego podobno ma wynieść 5 tysięcy złotych. Nie absurd? Dodam, że jeden z tych "złodziei" był niepełnoletni.

Opublikowano

Koleś ma już 25 lat, i co on przez te 25 lat robił? Przez normalną rutynę w domu i porozumieniu się z ludźmi powinien z łatwością nauczyć się czytać i pisać. Niech kurwa nie ściemniają, że tego nie potrafi. Może jest tak lekko inny niż wszyscy, ale to nie upoważnia go do tego, aby nie stawał przed sądem i wyrokami tak jak inni. Skoro matka uważa, że on nie ma świadomości co robi, to po co go wypuszcza po za dom, przecież dobrze wiedziała, że coś może zrobić a teraz wielki płacz.

Ja ci szczerze życzę, byś nie miał nikogo w rodzinie upośledzonego... Bo nawet nie zdajesz sobie sprawy z tego co mówisz.

Opublikowano

Chlopak mial juz wczesniej sprawy w sadzie. Poprzednia skonczyla sie na tym, ze chlopak zostal ostrzezony, jesli dokona ponownie " kradziezy " czyjegos mienia to zostanie skazany, pozbawienie wolnosci i tak tez sie stalo, dostal 4 lata. Wczesniej nie siedzial, nie mial zadnego konfliktu z prawem. Tylko sasiedzi w okolicy okazali sie takimi skurwysynami, ze kierowali sprawy do sadu

Zostalo to udowodnione przed kamera, ze nie potrafi czytac i pisac :)

Porozumiewac sie owszem, potrafi, i z wiekszoscia ludzi sie dogada.

On nie chccial nikomu ukrasc roweru, nie robil tego codziennie i nie robil tego ze zlosci do sasiadow ... Co innego jak by robil to specjalnie i nagminnie.

I tylko dlatego nie powinna go wypuszczac z domu ? Ciekawe jak by

Ciebie wsadzili w 4 katy, poradzil bys sobie ze samym soba ? Watpie, bo

wiekszosc ludzi na calym swiecie by wymiekla i mozg zaczal by fixowac,

bez kolegow, bez niczego ( nie mowie tutaj o wiezieniu bo tam sa ludzie

ktorych widzisz ).

Takie bronienie można o kant dupy rozbić. To że leży sobie rower przy drodze oparty o płot nie oznacza że mam prawo go wziąć to samo z autem, jak widzę że jest auto otwarte i są kluczyki to mam je wziąć bo nikogo nie było? Dobra beka...

Po za tym on robił to kurwa nagminnie skoro były wcześniejsze rozprawy w sądzie i nie pierdol że sąsiedzi skurwysyny bo oczywistością jest że jak ci coś ukradną to pasowałby to zgłosić na policję bo oni są od tego żeby to znaleźć, chujowe masz argumenty już lepiej przestań go bronić bo się pogrążasz, albo znajdź na prawdę konkretny powód żeby móc bronić chłopaczka bo jak na razie łatwiej cię zagiąć niż kartkę papieru.

Ja ci szczerze życzę, byś nie miał nikogo w rodzinie upośledzonego... Bo nawet nie zdajesz sobie sprawy z tego co mówisz.

Chyba nie wiesz kto to jest człowiek który jest upośledzony... no kurwa to że nie umie czytać i pisać to nie oznacza że jest upośledzony.

Opublikowano

A jak na moje to wina jest jego rodziny, że nie nauczyła go czytać i nie uświadomiła za dziecka co do panującego prawa.

Może i biedna rodzina ale żeby rozmawiać z dzieckiem chyba nie trzeba dużo pieniędzy?

Nieznajomość prawa nie zwalnia z jego przestrzegania i wcale nie widzę powodu, dla którego analfabeta powinien być traktowany inaczej niż my. Analfabetyzm to nie choroba, to brak wiedzy, jak niby usprawiedliwia to przestępstwo?

1374788544-U921656.png

Opublikowano

W sumie to lepiej mu tam będzie. Nie musi martwić się o żywność, dziennie czysty itd.

2009 - słyszysz mnie?

Opublikowano

A co tu się wypowiadać? To nie jego pierwszy raz, dodatkowo osoba, która tak jak on nie jest w stanie sama funkcjonować w społeczeństwie, powinna mieć opiekuna. Nie zapominajmy też, że nieznajomosć prawa nie zwalnia z jego przestrzegania.

Nie dostał tego wyroku za zbieranie puszek, tylko za przywłaszczenie mienia. Dura lex sed lex.

A to, że mamy tak dziurawy system prawny, że mniejszy wyrok dostaje się za zabójstwo niż za kradzież, to już wina ustawodawców, których my, jako społeczeństwo, sami wybieramy.

śmieszna jesteś .

a mamy w szkole zajęcia o przestrzeganiu prawa ? to skad mamy wiedzieć ?

Trolling , hejty i wiele więcej !

Opublikowano

śmieszna jesteś .

argumentacja w chuj, wystarczy że masz w bibliotece publicznej kodeks, konstytucję itd. po za tym na WOSie masz trochę o tym.

Opublikowano

śmieszna jesteś .

Moment, to, że mam bohaterkę z animu w avku nei znaczy, ze jestem kobietą. Z tego, co widziałem parę minut temu w kiblu z całą pewnością mogę stwierdzić, ze pod względem biologicznym jestem facetem.

Odnosnie tej nieznajomości, to znanie obecnego prawa leży w TWOIM interesie. Wszystkie akty normatywne mozna znaleźć w dziennikach ustaw i kodeksach. ŻADEN, podkreślam ŻADEN sąd ani policjant nie uzna stwierdzenia "bo nie wiedziałem" za jakiekolwiek tłumaczenie. Państwo swój obowiązek ogłaszania aktów normatywnych spełnia poprzez ich publikację w kodeksach, dziennikach ustaw i innych tego typu publikacjach. No bo chyba nie uważasz, że ktoś do ciebie przyjdzie i ci wszystkie kodeksy przeczyta... Państwo swój obowiązek spełniło i do obywateli należy przestrzeganie obowiązującego prawa.

"Just because I'm weaker doesn't make you stronger".

krul | władca | mangozjeb | technik Ascarialu s2

Last.fm

Zainteresowanych fixami na source'owe game 40250 zapraszam PW.

Opublikowano

to jest Polska tego nie zrozumiesz.

Od kołyski, aż po grób,
Jedno miasto, jeden klub.
Za te barwy za naszą Stolicę
Pójdą w bój Legii wierni kibice

Opublikowano

Napewno nie ma tu 100% prawdy i napewno ten chlopak nie jest całkiem niewinny ,ale jak to bardzo czesto sie okazuje ludzie ida siedziec na długie lata za dosc lekkie i stosunkowo nie grozne rzeczy a ci ktorzy powinni gnic w pierdlu chodza na wolnosci.

Opublikowano

Polska policja jest pojebana ja mieszkam w nl i wziąłem 2 rowery bez zapiecia przy policji to tylko sie popatrzyli chwile i odeszli a w Polsce za kradzież rękę zaraz bd obciąć lub za zasmiecanie do kicia na 2 lata =.=

891211407265765932522.png

Asus Motherboard H81M-E

Intel Core i5-4690,s1150

Corsair Vergeance 1x8GB DDR3 x2 = 16GB

Cooler Master G650M Modular

Corsair Hydro H110

Asus NVIDIA GeForce GTX 770 DCII OC 2GB GDDR5

Creative Sound Blaster Z

Western digital blue 500gb 3.5'' 7200RPM

Samsung 840 EVO 500GB

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...