Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

25 latek skazany na 4 lata za wziecie roweru

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka, wlasnie ogladalem sprawe dla reporteta na tvp2. Nazywa sie Radoslaw, ma 25 lat, mieszka w biednej rodzinie, nie ma zadnego wykrztalcenia, nawet podstawowego. Chlopak nie potrafi czytac, pisac, liczyc. W zyciu zbieral puszki, zlom by zarobic na chleb. Pewnego razu wracajac z workiem puszek zobaczyl stojacy rower pod sklepem, myslal ze jest niczyi wiec go wzial po to by moc przewiezc worek puszek do domu. Okazalo sie ze rower byl czyjas wlasnascia. Nie byl to pierwszy raz i nie byla to jego pierwsza sprawa w sadzie. Poprzednie skonczyly sie na tym, ze jesli powtorzy to co zrobil, czyli zabierze ponownie czyjas wlasnosc zostanie skazany. Tak tez sie stalo, chlopak, ktory zbieral zlom zostal skazany na 4 lata pozbawienia wolnosci za wziecie roweru... Radoslaw jako iz, nie chodzil do szkoly, nie mial kto go nauczac, nie byl swiadomy tego jakie przestepstwo ( w swietle prawa ) popelnil. Matka stara sie o uniewinnienie syna, napisala do prezydenta i czeka na odpowiedz. Pogram " sprawa dla reportera " rowniez stara sie pomoc matce.

Krecili chlopaka, pytali sie czy umie pisac czy umie czytac, odpowiadal, ze ta. Wyciagneli karte papieru z jakims napisem gdzie w tle byl narysowany krolik, zapytali sie co na tej kartce pisze, odpowiedzial " Pisze kroliczek " a to co bylo napisane nie odczytal. To jest dowod na to, ze chlopak jest nieswiadomy tego co zrobil, i tego za co siedzi...

Co o tym sadzicie ? Przeciez to sie w glowie nie miesci co polskie prawo robi z ludzmi. Najgorsze jest to, ze chlopak nawet nie zdaje sobie sprawy, za co on siedzi, i w ogole co to jest wiezienie ... Podam przyklad, u mnie na dzielnicy facet dzgnal swoja kobiete nozem z premedytacja gdzie otarl nozem glowe corki kobiety i dostal 2 lata, a Radek za to ze zbieral puszki dostal 4 lata, paranoja ... Szkoda tylko tego chlopaka ...

Szkoda slow w jakim my kraju zyjemy ...

Wypowiadac sie

Opublikowano

A co tu się wypowiadać? To nie jego pierwszy raz, dodatkowo osoba, która tak jak on nie jest w stanie sama funkcjonować w społeczeństwie, powinna mieć opiekuna. Nie zapominajmy też, że nieznajomosć prawa nie zwalnia z jego przestrzegania.

Nie dostał tego wyroku za zbieranie puszek, tylko za przywłaszczenie mienia. Dura lex sed lex.

A to, że mamy tak dziurawy system prawny, że mniejszy wyrok dostaje się za zabójstwo niż za kradzież, to już wina ustawodawców, których my, jako społeczeństwo, sami wybieramy.

"Just because I'm weaker doesn't make you stronger".

krul | władca | mangozjeb | technik Ascarialu s2

Last.fm

Zainteresowanych fixami na source'owe game 40250 zapraszam PW.

Opublikowano

Państwo w Państwie.

Politycy kradną i marnują milion na głupoty , a obywatel za byle co idą siedzieć.

Szkoda gadać.

Opublikowano

NIGDY NIE ZGŁASZAJCIE SIĘ DO PROGRAMU "SPRAWA DO REPORTERA"

Zrobią z was debilii, ośmieszą, a i tak gówno wam pomogą!

Topic.

Szkoda faceta, ale nie doczeka się prawdziwego wyroku.

Opublikowano

NIGDY NIE ZGŁASZAJCIE SIĘ DO PROGRAMU "SPRAWA DO REPORTERA"

Zrobią z was debilii, ośmieszą, a i tak gówno wam pomogą!

Topic.

Szkoda faceta, ale nie doczeka się prawdziwego wyroku.

No co ty nie powiesz ? czyli ktoś ma płacić kilkadziesiąt tysięcy heh.

#TOPIC

No szkoda chłopaka, sam wyjezdzam z Polski bo to popierdolony kraj.

Opublikowano

A co tu się wypowiadać? To nie jego pierwszy raz, dodatkowo osoba, która tak jak on nie jest w stanie sama funkcjonować w społeczeństwie, powinna mieć opiekuna. Nie zapominajmy też, że nieznajomosć prawa nie zwalnia z jego przestrzegania.

Nie dostał tego wyroku za zbieranie puszek, tylko za przywłaszczenie mienia. Dura lex sed lex.

A to, że mamy tak dziurawy system prawny, że mniejszy wyrok dostaje się za zabójstwo niż za kradzież, to już wina ustawodawców, których my, jako społeczeństwo, sami wybieramy.

To jest uposledzony chlopak, jego opiekunem jest matka z ktora mieszka. Wnioskujac z tego co napisales, nie powini wypuszczac takich ludzi na ulice tylko trzymac w zamknieciu

Przeciez, to jest czlowiek, takiemu nie zabronisz isc na dwor. Jak uposledzony czlowiek ma znac prawo ?

Wez pod uwage ze jest uposledzony a nie trektujesz go jak normalnie funkcjonujacego czlowieka. On nawet nie zdawal sobie sprawy, ze to byl czyis rower, chcial sobie tylko pomoc z workiem puszek :) W jego zyciu nawet nie mial kto go poinformowac o prawie, a nawet jak by ktos mu to powiedzial to by tego nie zrozumial

Opublikowano

Zgwałcisz kogoś=1-2 lata

Ukradniesz batona lub coś=4-5 lat

Polska Logic, nic z tym nie zrobisz ponieważ tak niby "funkcjonuje" nasze państwo jedynie co możemy robić to tylko patrzeć się na to.

1373415594-U477327.png

KidModerator Single Player|MPC Champion|Gold Member|Postwriter|Uczeń Pawła_CS|

Opublikowano

To jest uposledzony chlopak, jego opiekunem jest matka z ktora mieszka. Wnioskujac z tego co napisales, nie powini wypuszczac takich ludzi na ulice tylko trzymac w zamknieciu

Przeciez, to jest czlowiek, takiemu nie zabronisz isc na dwor. Jak uposledzony czlowiek ma znac prawo ?

Wez pod uwage ze jest uposledzony a nie trektujesz go jak normalnie funkcjonujacego czlowieka. On nawet nie zdawal sobie sprawy, ze to byl czyis rower, chcial sobie tylko pomoc z workiem puszek :) W jego zyciu nawet nie mial kto go poinformowac o prawie, a nawet jak by ktos mu to powiedzial to by tego nie zrozumial

O ubezwłasnowolnieniu słyszałeś? Ten facet się chyba na to kwalifikuje.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Ubezwłasnowolnienie
EDIT: W przypadku ubezwłasnowolnienia osoba ubezwłasnowolniana dostaje opiekuna, który za daną osobę odpowiada.

Jak już pisałem, nieznajomosć prawa NIE ZWALNIA z jego przestrzegania i tylko szkodzi obywatelowi.

Last.fm

Opublikowano

Pomijając cały ten wyrok to analfabeta pójdzie do więzienia, człowiek który jest nieproduktywny dla państwa będzie utrzymywany za nasze pieniądze (tak wiem że normalnie też ale pierdel kosztuje więcej).

To jest Polskie prawo... gdzie jeśli ciebie zaatakują np. z kosą i pobijesz gościa w obronie własnej to przyjdzie prokurator i będzie się kurwa zastanawiać czy została użyta przez ciebie przemoc w konieczności, no kurwa!

Dać 4 lata gościowi który jedyne co zrobił to wziął cudzy rower, który potem i tak właściciel odzyskał czy coś. Ja rozumiem dojebać jakieś godziny dla społeczeństwa ale pierdel gdzie MY płacimy za niego.

To że ktoś jest analfabetą nie oznacza że jest upośledzony, a nieznajomość prawa nie zwalnia z przestrzegania go. Więzienie to za wysoka kara ale jakąś powinien dostać żeby na następny raz tego nie robić...

Opublikowano

W więzieniu będzie mu w takim przypadku lepiej. Nie wie nic o świecie, a więc szkoda, żeby chłopak się tam męczył. W więzieniu będzie dostawał codziennie jedzenie, ma telewizor, może się uczyć ( podobno 2 tysiące idzie na więźnia miesięcznie). Myślę, że tam będzie mu na pewno lepiej niż na wolności...

1368908122-U621182.png

Moderator Tworzenia stron WWW , ex.Moderator Dark Orbit,ex. Moderator Diablo, Helper Pogaduszek, Metin2, Dobre programy, Fan Art, MPC Media Team Recenzent.

Opublikowano

No nie zwalnia nikogo, ale zeby od razu dla takiego czlowieka wiezienie ...

Jak pisalem, nie byl to 1 raz jego, ale matka zawsze zwracala to co zostalo " zabrane" ( mowila w nagraniu )

Tylko polska ma tak dojebane prawo.

Dziwie sie jeszcze ze ludzie nie wypatrzyli luk w prawie i nie wykorzystuja tego pozytecznie dla siebie

W przypadku tego czlowieka, watpie by jakakolwiek kara dala mu do zrozumienia, ze tak nie wolno robic. Dopiero gdy drugi czlowiek by mu wytlumaczyl czego nie wolno, a co wolno to by zrozumial. Powinni takiego czlowieka skierowac do szkoly a nie paki

W
więzieniu będzie mu w takim przypadku lepiej. Nie wie nic o świecie, a
więc szkoda, żeby chłopak się tam męczył. W więzieniu będzie dostawał
codziennie jedzenie, ma telewizor, może się uczyć ( podobno 2 tysiące
idzie na więźnia miesięcznie). Myślę, że tam będzie mu na pewno lepiej
niż na wolności...

Jak sam mowil poprzez zbieraniu puszek zarabial miesiecznie 100 zl. A w wiezieniu w takim wypadku bedzie mial niebo.

Znam ludzi z mojego osiedla ( w miare normalnych ) po odsiadce, ze z przyjemnoscia by spowrotem wrocili do wiezienia do pracy i tak ich nikt nie zatrudni. Tam nie trzeba pracowac, dostaje sie telewizor, dostaje sie zarcie, jest prysznic, sa kumple, ich przyslowie " Zyc nie umierac " Takie jest polskie wiezienie

Opublikowano

Powiem tak. W tym więzieniu będzie mu o wiele lepiej, jedzenie, dach nad głową itp.

lpv4KEF.pnglpv4KEF.pnglpv4KEF.pnglpv4KEF.pnglpv4KEF.png

Opublikowano

W przypadku tego czlowieka, watpie by jakakolwiek kara dala mu do zrozumienia, ze tak nie wolno robic. Dopiero gdy drugi czlowiek by mu wytlumaczyl czego nie wolno, a co wolno to by zrozumial. Powinni takiego czlowieka skierowac do szkoly a nie paki

To ja zapytam: gdzie przez te 25 lat byli jego rodzice? Bo na przykład mi, od małego wpajane jest, że nie wolno kraść, zabijać, bić, wyzywać. To, że facet nie ma zielonego pojęcia o świecie to wyłącznie zasługa jego rodziców. A jeśli facet jest upośledzony, to powinny zostać mu zrobione badania i jeśli stwierdzonoby wyraźne upośledzenie, to powinien zostać ubezwłasnowolniony.

Last.fm

Opublikowano

Nieznajomość prawa nie zwalnia z jego przestrzegania. Fakt, że cztery lata za kradzież roweru to lekka przesada, wziąwszy pod uwagę wyroki za poważniejsze wykroczenia, ale skoro ma matkę, rodzinę to dlaczego nikt nie zechciał mu pomóc? Wytłumaczyć? Jeżeli chłopak z kolei jest chory to nie pójdzie do więzienia, ale do zakładu psychiatrycznego. Wyobraź sobie, co stałoby się z państwem, gdyby każdy analfabeta był ponad prawem?

Opublikowano

Nieznajomość prawa nie zwalnia z jego przestrzegania. Fakt, że cztery lata za kradzież roweru to lekka przesada, wziąwszy pod uwagę wyroki za poważniejsze wykroczenia, ale skoro ma matkę, rodzinę to dlaczego nikt nie zechciał mu pomóc? Wytłumaczyć? Jeżeli chłopak z kolei jest chory to nie pójdzie do więzienia, ale do zakładu psychiatrycznego. Wyobraź sobie, co stałoby się z państwem, gdyby każdy analfabeta był ponad prawem?

To ja juz dawno poszedłbym w ślady Breivika ;]

Czy cztery lata to dużo? Jeśli rower był warty ponad 250zł, to traktowane jest to jako przestępstwo, a nie wykroczenie. Pod drugie, wcześniej ostrzegany był przez policję, czyli traktowany jest jako recydywista.

Last.fm

Opublikowano

Nie pojdzie do zakladu psychiatrycznego tylko dlatego ze nie zagraza zyciu innym osoba. Nie wpada w paniki, nie ma zadnych atakow.

To ja juz dawno poszedłbym w ślady Breivika ;]

Czy

cztery lata to dużo? Jeśli rower był warty ponad 250zł, to traktowane

jest to jako przestępstwo, a nie wykroczenie. Pod drugie, wcześniej

ostrzegany był przez policję, czyli traktowany jest jako recydywista.

Recydywista to osoba ktora dostala wyrok wielokrotnie, a on wyrok dostal tylko raz

Opublikowano

Nie pojdzie do zakladu psychiatrycznego tylko dlatego ze nie zagraza zyciu innym osoba. Nie wpada w paniki, nie ma zadnych atakow.

Recydywista to osoba ktora dostala wyrok wielokrotnie, a on wyrok dostal tylko raz

Jeśli policja łapie cię któryś raz za to samo, to traktują cię jak recydywistę, czyli, że się z takim nie patyczkują.

Last.fm

Opublikowano

Polska ...

Oby tylko ten chlopak wyszedl z kicia

@ UP To ja jak juz popelnilem 3 podobne wykroczenia, to jestem recydywista? hahahaha

Inaczej jest napisane w googlach, a inaczej mowia o tym policjanci i skazani wielokrotnie

Opublikowano

Polska ...

@ UP To ja jak juz popelnilem 3 podobne wykroczenia, to jestem recydywista? hahahaha

Inaczej jest napisane w googlach, a inaczej mowia o tym policjanci i skazani wielokrotnie

Damn, w świetle prawa nie jest recydywistą, ale policja tak go traktuje. W razie jakiejś rozprawy sądowej ma to kolosalne znaczenie.

Last.fm

Opublikowano

Ja uważam, że akurat na ustawodawcę całej winy zwalać nie można. To raczej błędne stosowanie prawa. Ja się totalnie nie zgadzam z większością wyroków, z którymi się spotykam. Ta różnica w karach wymierzanych to po prostu konsekwencja swobody w stosowaniu kodeksowych "widełek" - jeden skład sędziowski wlepi surowo, inny łagodnie.

Czy cztery lata to dużo? Jeśli rower był warty ponad 250zł, to traktowane jest to jako przestępstwo, a nie wykroczenie. Pod drugie, wcześniej ostrzegany był przez policję, czyli traktowany jest jako recydywista.

Tak, to dużo. Nawet jeśli rower wart był 1000 zł, to w tym przypadku orzeczona kara 4 lat za przestępstwo zagrożone w maksymalnym wymiarze 5 latami pozbawienia wolności jest moim zdaniem wysoce niewspółmierna do zawinionego czynu.

Ogólnie ciekawe to. Nie znam tej sprawy i proszę, by ktoś kto wie dokładniej o co chodzi powiedział mi jedną rzecz. Czy gościu był już skazany? Sprawę w sądzie mógł mieć, ale pytanie jaki zapadł wyrok. Jeśli go tylko "ostrzegali", to nie ma żadnej podstawy do orzekania w związku z art. 64 (recydywa). Jeśli ma jakąś tam "lekką historię kryminalną" typu umorzenia, to może ten fakt wpłynąć na wysokość orzeczonej kary, ale nie w takim stopniu.

Błagam o szczegóły, bo chcę sobie to porozkminiać.

#don't care

Opublikowano

W więzieniu będzie mu w takim przypadku lepiej. Nie wie nic o świecie, a więc szkoda, żeby chłopak się tam męczył. W więzieniu będzie dostawał codziennie jedzenie, ma telewizor, może się uczyć ( podobno 2 tysiące idzie na więźnia miesięcznie). Myślę, że tam będzie mu na pewno lepiej niż na wolności...

Powiem tak. W tym więzieniu będzie mu o wiele lepiej, jedzenie, dach nad głową itp.

Wyjdę z siebie... no kurwa komu jest w pierdlu dobrze? Wy chyba nie macie minimalnego pojęcia jak tam jest! Wielu więźniów dałoby wiele żeby móc wyjść na wolność nawet na ten jeden jebany dzień.

Po za tym kolorowo nie ma, to nie jest tak że sobie siedzisz i nic nie robisz tylko pobudka o 6 i jedziemy z robotą, choć to i tak lepsze niż siedzenie w celi 23 na 24.

Polska ...

W googlach... to ciekawe źródło. Gość który łamie nagminnie prawo jest traktowany jak recydywista i to jest oczywiste, z tego powodu że mimo ostrzeżeń nie chce lub nie potrafi się przystosować do społeczeństwa.

Asparte ma trochę racji, gdzie byli rodzice że przez tyle lat nie był nauczony takich rzeczy, choć z drugiej strony to jakby też nie do końca jego wina tylko bardziej jego rodziców... Jak tak patrze na to to trzeba by się dokładnie rozeznać w tej sprawie bo to co mówią w TV to jedno a rzeczywistość to drugie.

Tak poza tym to ja dalej jestem nie za więzieniem , a za jakimiś godzinkami pracy społecznej.

Opublikowano

Koleś ma już 25 lat, i co on przez te 25 lat robił? Przez normalną rutynę w domu i porozumieniu się z ludźmi powinien z łatwością nauczyć się czytać i pisać. Niech kurwa nie ściemniają, że tego nie potrafi. Może jest tak lekko inny niż wszyscy, ale to nie upoważnia go do tego, aby nie stawał przed sądem i wyrokami tak jak inni. Skoro matka uważa, że on nie ma świadomości co robi, to po co go wypuszcza po za dom, przecież dobrze wiedziała, że coś może zrobić a teraz wielki płacz.

Opublikowano

Tu nie ma co się rozpisywać, bo większość już powiedziała. Polska to kraj absurdów jest, i tego przypadku akcji będzie więcej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...