Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie]Nowy w Lol

Chill Out

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na początku polecam kupić tanie i łatwe champy : Garen, Master Yi lub Ashe

Są łatwe do ogarnięcia, na low lvl mocne i ogólnie przyjemnie się nimi gra. :)

HmYDFyW.png

Opublikowano

Dobijanie a zabijanie to jest to samo, bo minion i tak padnie a my i tak dostaniemy gold.

Oprócz Shard'a, o którym już wyjaśniłem, to polecam także:

• Kupuj buty, w jednym z meczy po prostu ich nie kupiłeś ;)
  • Unikaj nie tylko Shard'a ale ogólnie itemów pod gold, odpuść więc również Philosopher'a philosophers-stone.gif.
  • Zamiast Archangell'a archangels-staff.gif lepszym wyborem może być Grail athenes-unholy-grail.gif
  • Void Staffa staraj się kupować w sytuacjach gdy enemy mają dużo itemów z magic resist

Oprócz tego co wymieniłem, mogą być.

Ok ale skąd wtedy wezmę hajs żeby kupić ? Jeszcze jeden wątek ;p Jak zaczynam to nie do końca ogarniam skille pierwsze daje wszystko po jeden potem maksuje jak najszybciej Mroczną kule[Q] bo przeczytałem, że jest jakiś bonus jak masz skiila na 5 poziomie Potem Precz,słabeusze [E] potem ulti i W i ten "W' to jakiś dziwny skill bo jak chcę zaatakować gościa to bierze i nieuruchamia potworka zamiast gościa i ogólnie najcięższa sprawa to operować skillami ulti też jest trochę dziwne. Nie łapię przycisków myszy bo gdy jest większe zamieszanie to np w przypadnku mrocznej kuli nie widać nawet tego okręgu tylko muszę kliknąć klawisz parę razy jak używać po kolei skillów jak idę na jakiegoś typa , zaraz zrobię zestaw przedmiotów wkleję zdjęcie i powiesz czy jest git :)

Ale lepiej mi się gra na początku trudną postacią bo sobie lepiej ogarnę więc postaci zmieniać nie będę nawet mi się spoko nią gra ;p

Opublikowano

Dobijanie a zabijanie to jest to samo, bo minion i tak padnie a my i tak dostaniemy gold.

Aż mnie zabolało...

Farmienie to jak najszybsze zabijanie = pushowanie linii

Last Hit to dobijanie minionków i trzymanie ich na środku (nie pushowanie) albo nawet pod swoją wieżą....

Nadal nie widzisz różnicy?

Opublikowano

Aż mnie zabolało...

Last Hit to dobijanie minionków i trzymanie ich na środku (nie pushowanie) albo nawet pod swoją wieżą....

Ale jebać to zabijanie potworków to zabijanie potworków myślisz, że jak gram to patrze czy to Farmienie czy last hit mroczną kulą dobijam potworki i dostaje hajs za nie tyle musze wiedzieć. Niżej daje te przedmioty tak zostawić ? Pytam tak dla tego żebym nie szukał itemów 2 min wiecie OCB :)

http://imageshack.us/a/img818/9968/fdgdffdfddf.png

Opublikowano

@up po co mu moncisz w głowie koles dopiero zaczyna dobrze by bylo jakby wogule zaczol farmic a ty jak zaczynales rge to odrazu lasthitowales nie monc mu w glowie pozdrawiam stworzyciela tematu

Destroyer 09 :)

No, ale chyba to jest najważniejsze w tej grze więc najlepiej się zacząć uczyć od początku?o.O

-"Wa­ke up. And grow up. And li­ve. Be­cause li­fe is the per­fect thing. Hard but perfect."

Opublikowano

Aż mnie zabolało...

Nie, nie widzę. Powód jest prosty: pushowanie od zawsze było pushowaniem, a farmienie zawsze było farmieniem. Last hit = ostatnie uderzenie czyli zabicie minionka/minionków (na zdrowy rozum zabijając minionka dostajesz golda), farmienie = zdobywanie złota poprzez zabicie minionka/minionków. imho teh same.

Ok ale skąd wtedy wezmę hajs żeby kupić ? Jeszcze jeden wątek ;p Jak zaczynam to nie do końca ogarniam skille pierwsze daje wszystko po jeden potem maksuje jak najszybciej Mroczną kule[Q] bo przeczytałem, że jest jakiś bonus jak masz skiila na 5 poziomie Potem Precz,słabeusze [E] potem ulti i W i ten "W' to jakiś dziwny skill bo jak chcę zaatakować gościa to bierze i nieuruchamia potworka zamiast gościa i ogólnie najcięższa sprawa to operować skillami ulti też jest trochę dziwne. Nie łapię przycisków myszy bo gdy jest większe zamieszanie to np w przypadnku mrocznej kuli nie widać nawet tego okręgu tylko muszę kliknąć klawisz parę razy jak używać po kolei skillów jak idę na jakiegoś typa , zaraz zrobię zestaw przedmiotów wkleję zdjęcie i powiesz czy jest git :)

Ale lepiej mi się gra na początku trudną postacią bo sobie lepiej ogarnę więc postaci zmieniać nie będę nawet mi się spoko nią gra ;p

1 pytanie: Te bonusy z goldem są przydatne tylko na suppa, bo on nie musi farmić. Ty gold będziesz mieć właśnie z farmy.

Co do skilli:

Na Syndrze maxujesz pierwsze Q, potem W, na końcu E. W ulta dajesz kiedy tylko możesz. A co do problemów ze skillami - ustaw smartcasty a powinno być łatwiej castować skomplikowane skille.

@edit.

Przychodzi Morde na 18 lvlu u jebnie E, cała fala minionów poszła się...

w sekunde... nadal nazwiesz to last hittem, który jak sam opisałeś "zadanie ostatniego ciosu minionowi żeby zdobyć gold "...

Przychodzi Morde na 18lvlu [...] fala zabita, bo zadał każdemu z nich ostatni cios, logiczne żeby zabić minionka musisz zadać mu ostatni cios (czasem również pierwszy jest ostatnim jeśli atak jest dobry). I nadal nazwę to last hittem bo to jest last hit zadany wielu celom, na wyznaczonym obszarze.

Opublikowano

@Up.

Nie rozumiem Cie człowieku.... jesteś z brązu czy co? Naprawdę nawet w samej rozgrywce nie widzisz najważniejszej różnicy pomiędzy farmieniem a last hittowaniem?

Ale jebać to zabijanie potworków to zabijanie potworków myślisz, że jak gram to patrze czy to Farmienie czy last hit mroczną kulą dobijam potworki i dostaje hajs za nie tyle musze wiedzieć. Niżej daje te przedmioty tak zostawić ? Pytam tak dla tego żebym nie szukał itemów 2 min wiecie OCB :)
http://imageshack.us/a/img818/9968/fdgdffdfddf.png

Tak, tak właśnie myśl. Tyko za miesiąc nie przychodź na forum z płaczem że siedzisz w brązie i masz noob teamy.

Opublikowano

Nie, nie widzę. Powód jest prosty: pushowanie od zawsze było pushowaniem, a farmienie zawsze było farmieniem. Last hit = ostatnie uderzenie czyli zabicie minionka/minionków (na zdrowy rozum zabijając minionka dostajesz golda), farmienie = zdobywanie złota poprzez zabicie minionka/minionków. imho teh same.

1 pytanie: Te bonusy z goldem są przydatne tylko na suppa, bo on nie musi farmić. Ty gold będziesz mieć właśnie z farmy.

Co do skilli:

Na Syndrze maxujesz pierwsze Q, potem W, na końcu E. W ulta dajesz kiedy tylko możesz. A co do problemów ze skillami - ustaw smartcasty a powinno być łatwiej castować skomplikowane skille.

Jak i gdzie to smartcast ustawić ?

Battlelet nic ni wnosisz tylko się kłócisz o mało ważą rzecz ....

Opublikowano

@Up.

Próbuje Cie "nauczyć" grać.

Smartcasty ustawiasz:

Rzuć czar 1+ inteligenty czar : Q

Rzuć czar 2+ inteligenty czar : W

Rzuć czar 3+ inteligenty czar : E

Rzuć czar 4+ inteligenty czar : R

Coś w ten deseń, na 100% znajdziesz sam w "Keybindings" a w polskim coś w rodzaju "Przypisane klawiszy".

Tutaj filmik jakbyś nie umiał sobie poradzić.

Dokładnie minuta 4:50 pokazane jak to ma wyglądać.

A farma to jest najważniejsza rzecz w grze... ~15 stowrków to jak jeden kill....

Opublikowano

Farmienie = Zabijanie minionów żeby zdobyć gold

Last Hitowanie = Zadanie ostatniego ciosu minionowi żeby zdobyć gold

Przy farmieniu właśnie zadajesz ostatni cios żeby zabić i zdobyć gold.

Ty myślisz, że jak bijesz miniona i zostaje mu low hp to jakieś bóstwo ześle mu śmierć i odda ci gold?

Imnsho last hit to jest właśnie farmienie.

@top. Tu masz takie małe combo żeby łatwo nią zabijać. Jak idzie do ciebie przeciwnik a ty chcesz go zabić to uderz przed nim mroczną kulę i użyj precz słabeusze. Wtedy przeciwnik zostanie ogłuszony. Następnie walnij na niego Mroczną Kulę i uderz go minionem następnie jeszcze raz użyj mrocznej kuli i ult i po przeciwniku. Jak idziesz na mida to farm spokojnie a jak na topa to troche oddawaj swojemu sojusznikowi :) Jak jeszcze nie przeczytałeś słownika to przeczytaj (nie chodzi o ortograficznego :P). Nie zabijaj dużo, jak możesz to oddawaj adc a jak nie ma w pobliżu adc to łap wszystkie kille które się da. Jak ktoś cię obraża to daj mu ignore i po kłopocie. Zacznij też trochę grać łatwiejszymi champami. Na pierwsze twoje kupno polecam ci dariusa :) A jak dystansowego chcesz to twitcha. Łatwe postacie, szybko zgarniesz kille. Tylko pamiętaj: Jak ktoś umrze albo zabierze ci killa to nie flame'uj go! Tylko pogorszy rozgrywkę i przegrasz :)

@down. Jak farmisz z aa to wkońcu zadajesz ten last hit :) Ale imho farmienie=last hitowanie. Tylko, że jak normalnie farmisz bijąc z aa to pushujesz linie a jak last hitujesz to nie :) Zresztą... Tak. Morde zadał ostatni cios. Wiesz dlaczego? Bo ten cios je od razu zabił :) Jak masz 300+ ad to zabicie potworka z połową hp to też imho jest lasthit. Ale dobra, jak myślisz, że wiesz lepiej to spoko

Opublikowano

@Up.

Ostatni raz pisze...

Przychodzi Morde na 18 lvlu u jebnie E, cała fala minionów poszła się... w sekunde... nadal nazwiesz to last hittem, który jak sam opisałeś "zadanie ostatniego ciosu minionowi żeby zdobyć gold "...

Ostatni raz...

Last hit - niech wam będzie... FARMIENIE BEZ PUSHOWANIA

FARMIENIE - ZABIJANIE CREEPÓW ALE Z PUSHOWANIEM.

Pozdro...

Opublikowano

@Up.

Ostatni raz pisze...

Przychodzi Morde na 18 lvlu u jebnie E, cała fala minionów poszła się... w sekunde... nadal nazwiesz to last hittem, który jak sam opisałeś "zadanie ostatniego ciosu minionowi żeby zdobyć gold "...

Ostatni raz...

Last hit - niech wam będzie... FARMIENIE BEZ PUSHOWANIA

FARMIENIE - ZABIJANIE CREEPÓW ALE Z PUSHOWANIEM.

Pozdro...

No w sumie Last Hit znaczy ostatnie uderzenie więc racji chyba trochę masz nie wiem co to pushowanie więc nie będę się kłucił proszę nie zamykać bo jakbym o coś jeszcze chciał zapytać to tutaj zapytam a nie będę tworzył nowy temat :) Dzieki wam :)

Opublikowano

http://imageshack.us/a/img689/431/hjhjb.png

Teraz się trochę poprawiłem dzięki, że pomogliście mi ogarnąć grę a z ostatniej gry już wiem co to pushing. Jest jakieś określenie jak w grze 20+ min wszyscy w tym miejscu gdzie spotykają się miniony na początku. A innych sobie ogarnę z tej stronki którą mi podaliście :)

Opublikowano

No ładnie.

Tylko ogarnij sobie kilka postaci (najlepiej już teraz, potem będą wymasterowane). Bo na rankedach albo Ci Syndrę zbanują albo zrobisz selfcounter biorąc Syndre.

"Jest jakieś określenie jak w grze 20+ min wszyscy w tym miejscu gdzie spotykają się miniony na początku"

To jest pytanie? Chodzi że wszyscy się cofają Recallem do Altara(na początek)? Jeśli tak to takowego określenia nie ma jeżeli wracają na swoje linie. Jeżeli wszyscy się wracają i idą jedną linią (np. 5 się cofa i wszyscy idą pushować mida) to nazywa się Regroup.

Opublikowano

Mogą Ci zbanować Syndrę tylko na pojedynczą grę w grach rankingowych/draftowych. Polega to na tym że każda drużyna blokuje po 3 championy i nikt nie może ich użyć w grze która za chwilę się zacznie. Pooglądaj streamy znanych osób na twitchu :)

http://www.twitch.tv/directory/game/League%20of%20Legends

//Pandragors: Linki wychodzące poza MPC wstawiamy w code.

Opublikowano

Selfcounter

Chodzi o rankedy

Na rankedzie kazdy wybiera postać pokolei

1 Osoba z (założmy) niebieskiej drużyny

potem 2 osoby z czerwonej

2osoby z niebieskiej

2osoby z czerwonej

2 z niebieskiej

1 ostatnia z czerwonej

I zakładając że wybierasz postać ostatni (Syndre na mida) a przeciwna drużyna wybrała JUŻ WCZEŚNIEJ postać na mida wcześniej, która jest bardzo dobra przeciwko Syndrze (czyli nie masz szans). To się określa selfcounter.

Opublikowano

Ale ja gram tylko te pierwsze PVP>5v5>Summoner's Rift włączyłem inne to nie wiedziałem o co tam chodzi :D

Czyli nie można grać cały czas tą samą postacią ? Nawet jak ją kupie za te mieczyki co się dostaje po każdej grze.

Jeszcze co to ARAM bo jak daje mój profil to pisze "ponowny wybór ARAM 0/250" i jaka jest premia za pierwszą wygraną dnia ?

Opublikowano

@Up.

Tak, wiem że na tą chwilę grasz normale, ale na 30Lvlu przyjdą Rankedy.

Możesz grać ciągle tą samą... ale jak dostanie bana albo Cie skontrują to masz po grze. Co do kupowania postaci to ona(postać) zostaje Ci na zawsze.

ARAM-

All random All mid. Mapką z jedną linia na której dostajesz randomowe (losowe) postacie. Tryb gry dla odprężenia.

0/250 to punkty jakie musisz uzbierać grając ARAM żeby móc w razie czego wymienić postać (dostajesz tam losową postać, i jeżeli Ci się nie podoba to możesz ją wymienić) za 250 pkt ARAM dostajesz jedną możliwość zmiany postaci, maksymalnie 2 możliwości naraz można mieć.

Premia za pierwsza wygraną dnia zależy od trybu i czasu gry, ale zawsze będzie to ok. 200+ IP/PZ (Influence Points/Punkty zasług).

Opublikowano

Kurde czemu tak rotają tych bohaterów podacie co kupować do "Viktora" z góry dzięki :)
jaki pierwszy skill maksować i czy można na mida nim cisnąć :)

Opublikowano

Viktor to narazie zatrudna postać wybierz coś łatwiejszego. Zauważyłem że masz dużo ip a na początku możesz kupić sobie Darius;a Bardzo łatwa postać za 6300 składasz ją pod off tanka. Czyli średnio hp i coś pod ad (attack damage) to postać na topa(Górę) łatwo na małym lvl'u zdobędziesz nim dużo kasy i killi ale szybko się nudzi.I dużo osób zajmie ci tą postać na małym lvl;u bo wszyscy lubią nią grać.Lub poprostu wybierz coś trudniejszego i graj , graj , graj aż będzie ci świetnie szło grać tą postacią.

33eHdSv.png

"Apetytu nie mam, nie muszę dużo zjeść
A na przykład twoja łydka przypomina kurzą pierś
Usiądź gdzieś nad miską, naprawdę to banał
Po prostu się skup i tnij poniżej kolana"

Opublikowano

A anivia to dobra postać ? Nie wiem ale lubię grać bohaterami typu syndra mag walczący na odległość :)

Opublikowano

A anivia to dobra postać ? Nie wiem ale lubię grać bohaterami typu syndra mag walczący na odległość :)

Tak, wystarczy łezka + roa + blue w early i problemy z maną znikają, przy tym możesz zadawać ogromny dmg. W teamfightach wybitnie silna, dobra ścianka to podział na mniejsze grupy team'u przeciwnika a AOE ult w połączeniu np. z ultem Jarvana to miód.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...