Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Szkoła po gimnazjalna.

Saves

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, jako że jestem uczniem 3kl gimnazjum. To czas wybrać szkołę. Myślałem nad czterema kierunkami. Informatyczna, Dziennikarska, Sportowa, oraz też trochę nad szkołą Wojskową. W każdym z tych 'kierunków' się interesuję, wiecie który bardziej się opłaci w przyszłości?

SfNLBCX.png

By Cristiano.

Opublikowano

Nikt nie przewidzi, co bd w przyszłosci, czy Ci sie opłaci, ale informatyka zawsze bd potrzebna - ja w tym kierunku bym poszedł.

Drugiego wyboru wybrałbym Wojskowa - mozna sie niezle ustawic.

BTW. Kolejny taki temat, gdzie gimnazjalisci, pytaja sie o wybor szkoły ; oo ja osobiscie mam z tego beke :3

Opublikowano

Ja myślałem żeby iść na informatyka związanego z wojskiem. Wiecie co mam na myśli?

@UP: Ja osobiście też mam bekę ;)

SfNLBCX.png

By Cristiano.

Opublikowano

Ahh, sama informatyka, wszędzie informatyka. Sam programiści, graficy itd. ehh.

No dobra, ale podałeś przykłady kierunków. A gdzie napisane co lubisz robić?

Przecież po gimnazjum szuka się liceum/technikum/zawodówki. Sprawdziłeś szkoły w okolicy? Czy może chcesz łazić np. z Gdańska do Warszawy?

Za mało informacji. Szkoły też trzeba sprawdzić, jak tam uczą, które ma miejsce w województwie, jakie ma warunki nauczania czyli czy posiada odpowiednie przyrządy do nauczania. Przemyśl wszystko, wypisz wszystko a nie piszesz temat na odwal z którego prawdę mówiąc nic nie można wywnioskować...

Przecież od tej szkoły zależy twoje dalsze życie.

Naj­lep­szym środ­kiem prze­ciw pra­wu jest bezczelność.

Opublikowano

A nie wojskowa, zwiazana z inf ?

Tak, to miałem na myśli. Wybacz za mój błąd. :)

Hop Hop, te kierunki są wybrane poprzez to co lubię. Uwielbiam wojsko, od dziecka rajcowały mnie tego typu rzeczy. Informatyka tak samo, a dziennikarstwo i inne rzeczy związane z tym, to cóż, takie małe hobby.

Sprawdzałem w mojej okolicy wszystko już. Warszawa, tu nie będzie problemu raczej ze znalezieniem szkoły. :)

SfNLBCX.png

By Cristiano.

Opublikowano

Ahh, sama informatyka, wszędzie informatyka. Sam programiści, graficy itd. ehh.

No dobra, ale podałeś przykłady kierunków. A gdzie napisane co lubisz robić?

Przecież po gimnazjum szuka się liceum/technikum/zawodówki. Sprawdziłeś szkoły w okolicy? Czy może chcesz łazić np. z Gdańska do Warszawy?

Za mało informacji. Szkoły też trzeba sprawdzić, jak tam uczą, które ma miejsce w województwie, jakie ma warunki nauczania czyli czy posiada odpowiednie przyrządy do nauczania. Przemyśl wszystko, wypisz wszystko a nie piszesz temat na odwal z którego prawdę mówiąc nic nie można wywnioskować...

Przecież od tej szkoły zależy twoje dalsze życie.

Nie ma samych informatyków.

1. Tylko Ci, którzy siedzą ciągle przy komputerze są tym zainteresowani (i tak większość gówno umie).

2. I tak pewnie w przyszłości będą robić coś innego.

A informatyka jest nudna jak mops (przynajmniej na studiach). Nie polecam.

Opublikowano

Na sport to wiem. Zamierzam iść na najbliższe nabory do Legii Warszawy. Więc może to coś da. Poza tym, najwięcej myślałem o tym Dziennikarstwie. :)

SfNLBCX.png

By Cristiano.

Opublikowano

Nie polecam sportowej, dojście daleko w tej dziedzinie jest strasznie trudne.

Informatyczno wojskowa może i jest nudna ale dla kogo nudna dla tego nudna. Nie wszystkim się podoba ale np. mój wujek nie gardzi :D

Ale i tak polecam Ci dziennikarska, ale tu jest dylemat co jako dziennikarz zamierzasz robić?

Opublikowano

Generalnie w sporcie jest tak, że poważniejsza kontuzja i "Panu już niestety dziękujemy", więc nw czy warto. Chyba, że coś w stronie instruktorów, nauczycieli to bardziej pewne wybory.

Dziennikarstwo także łatwe nie jest, ale gdy się uda wybić to jak już ktoś wyżej wspomniał "wieczna przygoda"

Jednak ja bym stawiał na wojska. Zdrowy, sportowy tryb życia. Szybka emerytura, nie najgorsze zarobki

Opublikowano

Idź tam gdzie Ty chcesz, a nie gdzie "poszedłby" uzytkownik MPC.
Najważniejsze to robic cos z pasją i potem dobrze to sprzedać.

f.png

Opublikowano

i tak dużo osób robi to czego nie chce .

Wojsko albo informatyk

Trolling , hejty i wiele więcej !

Opublikowano

Dawaj na informatyke, jak każdy przecież, bo granie przy komputerze takie fajne co nie

może potrzebna będzie ci ta wiedza do obsługi kasy w biedronce i liczenia drobnych

pisze poprawnie po Polsku ,

Opublikowano

Dawaj na informatyke, jak każdy przecież, bo granie przy komputerze takie fajne co nie

może potrzebna będzie ci ta wiedza do obsługi kasy w biedronce i liczenia drobnych

Ehh... Czyli dla Ciebie ciężkie pracowanie nad komputerem to to samo co granie? Na pewno nie masz choroby opóźniającej rozwijanie mózgu?...

Praca przy komputerze nie jest dla każdego, niektórym bardziej pasuje dźwiganie towarów, innym męczenie mózgu, nadgarstków, kręgosłupa, oczu itd. przy komputerze. Każdy inaczej znosi pracę fizyczna i psychiczną. To już zależy od dzieciństwa i genów.

Opublikowano

Ehh... Czyli dla Ciebie ciężkie pracowanie nad komputerem to to samo co granie? Na pewno nie masz choroby opóźniającej rozwijanie mózgu?...

Praca przy komputerze nie jest dla każdego, niektórym bardziej pasuje dźwiganie towarów, innym męczenie mózgu, nadgarstków, kręgosłupa, oczu itd. przy komputerze. Każdy inaczej znosi pracę fizyczna i psychiczną. To już zależy od dzieciństwa i genów.

nie zrozumiales, to moze ty masz "chorobe opozniajaca rozwijanie mozgu"?

Teraz każdy idzie na ten kierunek bo w domu gra w gierki i dlugo siedzi przy kompie i mysli sobie, ze jak tam pojdzie to bedzie fajnie i latwo i prosto. Efektem tego jest gównorobota za minimalną krajową.

pisze poprawnie po Polsku ,

Opublikowano

wojsko = strzał w łeb leżysz

informatyka = oślepnąć można

dzienikarstwo = padniesz jak bedziesz się wpierdalał w nie swoje sprawy albo ci morde obiją

sport = kontuzje , złamani , kalectwo do końca życia

tak po za moja historią , weż to co lubisz

/zakaz handlu

Opublikowano

Przepraszam, być może się pomyliłem i nie masz żadnej choroby ale następnym razem przypatrz się zanim coś napiszesz bo tamto zdanie wyglądało jak pisane "na odwal"

Teraz wszystko idzie w kierunku informatyki, to jest przyszłość świata. Przypatrz się swojej okolicy i powiedz gdzie nie są potrzebni informatycy. Sklepy, wojska, szkoły itd. W ten kierunek inwestują ludzie bo jest najbardziej pewny. Przyznam się, mnie też to denerwuje, połowa mojej klasy poszła w te stronę nauki, lecz nic nie zrobimy, świat idzie do przodu.

Opublikowano

A co myślicie o szkole górniczej (MCKK Lubin) ?

Zmieniłem upodobania... Pomogłem ? - Lubię To !

90% Nastolatków dostałoby załamania nerwowego, gdyby Justin Bieber stał na dachu wieżowca i miał zamiar skoczyć. Jeśli należysz do tych 10%,

które wzięłoby krzesełko i popcorn i darło się: "Skacz lamusie!"- wklej to na swoją sygnaturę!

Opublikowano

Odnośnie pieniędzy i pewnej przyszłości, dzisiaj nie wystarczy jeden dobrze trzymany biznes.
Niestety ale patrząc na siebie z przeszłości i na wielu rówieśników stwierdzam, że kraj wychował nas na pokolenie 1200 i cieszymy sie zarabiając 2 tysiace złotych. Nie tędy droga do przyszłości o której marzymy. Aaa jak ktos 4 tysiace dostaje to już zazdrość po całości, do czasu. Po opłaceniu mieszkania, rachunków, zalaniu samochodu, zapchaniu sobie papy nie zostanie Wam dużo (zakładam że zyjesz sam, nie masz rodziny i wynajmujesz kawalerke). Mieszkania sobie nie kupisz.
Warto mieć aspiracje na coś więcej, nie bać się ryzyka i robić wszystko "małymi łyżeczkami" :)

f.png

Opublikowano

No tak, ale sport nie jest zbyt opłacalną pracą, zbyt dużo ryzyka i zbyt mało bezpieczeństwa. Nie zajdziesz daleko to prawie nic nie będziesz zarabiać.

Lepiej znaleźć pracę i kierunek pewny, gdzie możesz daleko zajść i na niskim poziomie też nie będziesz śmiesznie mało zarabiać. Np. taki stolarz. Człowiek pójdzie do zawodówki, potem przemianuje się na technikum, popracuje 10 lat i zakłada firmę w której jeżeli dobrze pójdzie może zarabiać dobrze ponad 5000 zł. Każdy człowiek może daleko zajść, nawet kolega z klasy co miał 2 na koniec roku i był blisko niezdania ;)

Opublikowano

Tak się składa, że każdy z tych kierunków bardzo mnie ciekawi, i zachęca. :/

Zmądrzej. Prośba.

wojsko = strzał w łeb leżysz

informatyka = oślepnąć można

dzienikarstwo = padniesz jak bedziesz się wpierdalał w nie swoje sprawy albo ci morde obiją

sport = kontuzje , złamani , kalectwo do końca życia

tak po za moja historią , weż to co lubisz

Jeśli dla ciebie Wojsko, to tylko wojna itp. To polecam byś się dokształcił.

2: Zmądrzej.

3: Zmądrzej.

4:Zmądrzej.

Werdykt? Zmądrzej, potem doradzaj.

SfNLBCX.png

By Cristiano.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...