Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie]Jak skutecznie przyspieszyc minecraft

L3siak

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 69
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Przeczytałem temat i tutaj nasuwa mi się jedno zasadnicze pytanie: Jak bardzo chcesz, by Minecraft pracował Ci lepiej...a w zasadzie... ILE jesteś w stanie się nauczyć!

Przytaczając parametry swojego komputera i prosząc o podpowiedź jak przyspieszyć Minecrafta, praktycznie zawsze otrzymasz jedną z poniższych odpowiedzi:

1. Usuń jave i zainstaluj najnowszą wersję.

2. Przeczyć komputer cC....

3. Reinstalacja systemu...

4. Zainstaluj X-bustera (nie jest to nazwa programu, to tylko określenie na takie programy)

5. Zainstaluj optifine....

6. Odpal Minecrafta po załadowaniu go do RAM-u. (Załadowanie folderu MC do RAMu i odpalania gry z niego (szybszy zapis i odczyt)

7. Zainstalowanie Optifine.

8. Zainstalowanie tekstur 1x1, 2x2, 4x4 8x8 ....

9. Zainstalowanie moda, który daje widoczność jak po potionie Night Vision (brak cieni itd)

10. No i oczywiście - zmniejszenie detali w grze :)

Są to standardowe porady, które pewnie usłyszałeś już wiele razy. Mogę się założyć, że żadna z nich Cię nie usatysfakcjonowała.

Więc zaproponuję Ci coś nowego...

Zainstaluj Linuxa.

Minecraft jest napisany w javie, która jest multiplatformowa - co oznacza, że będzie Ci chodził tak samo dobrze na Windows, Mac czy... Linuxie. No tak... napisałem "tak samo dobrze" a Ci przecież chodzi słabo... no i tu pojawia się przewaga Linuxa, otóż jest on mniej zasobożerny... przez co będziesz w stanie uzyskać lepszy komfort gry w Minecrafta.

No ale nie ma nic za darmo, aby cieszyć się w pełni wszystkim co oferuje Linux, będziesz musiał się sporo nauczyć. Oczywiście są łatwe i przyjemne wersje Linuxa tzw. "User friendly" jednak one pozwolą Ci tylko na częściowy sukces - nie mówię, że te wersje są słabe, bądź złe. Serwowane przez te dystrybucje środowiska graficzne (KDE, Gnome) są dobre, jednak nie są one "najlżejsze". Im więcej będziesz wiedział o Linuxie i jego pakietach, tym lepiej będziesz mógł dostosować system do swoich potrzeb... tu radził bym Ci zapamiętać, że w przypadku Linuxa - Twój system będzie tylko tak dobry, jak jego użytkownik.

To tylko oczywiście taka myśl do "przespania się z nią". Wiem, że propozycja jest dość radykalna, ale mimo wszystko zachęcam do jej rozpatrzenia.

Zainstaluj 1x1 textury masz takie? Albo mniejsze niz 8x8?

A co do Linuxa juz rozmyslalem i nie wiem

5vwxw5.png

Opublikowano

Najlepiej kup komputer, laptop nie jest do takich rzeczy.

600 postów | Codziennie krytykuje jeden serwer | Zawsze staram się pomóc | Masz problem? Pisz!

Opublikowano

Najlepiej kup komputer, laptop nie jest do takich rzeczy.

Tak tak dzieki za pomoc minecrafta waszymi ,,programami'' udalo mi sie skonfigurowac o 20 fpsow czyli max co osiagam to 40 temat do zamkniecia

5vwxw5.png

Opublikowano

Pobierz optifine---> wejdz w Minecrafta ---> Opcje---> Ustawienia Graficzne ---> Pozmieniaj wszystko w ustawieniach + Posłuchaj użytkowników którzy mają dobre pomysły :P

Opublikowano

Pobierz optifine---> wejdz w Minecrafta ---> Opcje---> Ustawienia Graficzne ---> Pozmieniaj wszystko w ustawieniach + Posłuchaj użytkowników którzy mają dobre pomysły :P

To jest kopia odpowiedzi ja juz mam optifine...

5vwxw5.png

Opublikowano

Ściągnij sobie Minecraft by Zyczu, możesz tam dodać sobie OptiFine i oczywiście trochę ramu :)

Czytajcie za nim napiszecie...

5vwxw5.png

Opublikowano

Kup se sprzęt nowy a nie jakieś lewe programiki bo to nic nie da

Daja zawsze cos dadza;)

5vwxw5.png

Opublikowano

Najlepiej reinstalka windowsa jave 8 zainstalować i optifine powinno śmigać jak nigdy :P

Jave 8?! Juz jest java 8?

5vwxw5.png

Opublikowano

Nic ponad aktualne 40FPS nie wyciągniesz.

Trudno

Proszę o zamkniecie tematu.

5vwxw5.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...