Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

PIRACTWO

khalat

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Płacenie 100 zł wydaje się czymś z kosmosu? Chyba ktoś musi dostać pieniądze za zrobienie takiej gry, utrzymanie zespołu, który dalej pracuje nad grą/naprawia błędy i oczywiście teraz jeszcze supportu. Do tej listy dochodzi jeszcze utrzymanie serwerów (w przypadku mmo). To, że duzi wydawcy typu EA sprzedają za aż taką cenę pokazuje, że ludzie są do tego zdolni. Teraz można zadać sobie pytanie, czemu nie obniżą ceny? Jest to spowodowane tym, że wielcy wydawcy to nie polskie firmy, w krajach strefy Euro, Wielkiej Brytanii czy USA cena jest niższa i dodając do tego ich zarobki (wyższe) daje taki efekt.

Co do piractwa to nie jestem przeciwny jeśli to nie jest w celach komercyjnych i nie jest przez kogoś nadużywane.

Ja to samo myślę piractwo jest złe ale jak ktoś nie ma pieniędzy ( bo na przykład jest młody a rodzice się nie dadzą kasy bo uważają że nie warto wydawać 100zł na grę ) to niech używa pirata ale go nie promować a jak już zarobi to może sobie kupić original.

• Odpowiedzi 61
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Wszystko też zależy od gry. Gdyby duże firmy dawały triale by wypróbować grę i wiedzieć na co się wydaje pieniądze to wszystko wyglądałoby inaczej.

Pytanie dla wszystkich ludzi, którzy tu piszą, że nie są piratami - Jaką macie licencje winrara? Wieczny trial czy legalną wersje? To pytanie chyba powinno wszystko wyjaśnić.

Opublikowano

Ta a mam pytanko kto z was w życiu nie ściągnął piosenki ?? Cały czas słuchacie radia ?

Jeśli możecie zarejerstrujcie sie i dobijcie 1000 pkt

Opublikowano

ja jestem 100% piratem mam dużo gier pełne wersję

need for speed most wanted

gta4

pełne wersję :)

i używam pirackego winrara i pirackego antivirusa pełną wersję i pirackego pc tuneup działa na zawsze przyspiesza komputer. :D.

Wszystko w 100% pirat i wieczne .chroni dobrze komputer i o niego dba.

Mnie stać w 100
% na gry ale i tak nie kupię:D.

Nie umiem kupywać przez neta q moja mama mi gry z neta nie zamówi . więc jestem piratem.

Pomocnik
Opublikowano

ja kupuje sobie gre jak mi sie spodoba. Dla mnie pobranie gry to test czy opłaca sie wydać na 'gówno' lub 'super produkcje' czy to w wersji fizycznej ktora może przestać kiedys działać (porysowanie płyty itd.) Która zasili kolekcję na mojej półce czy wersję elektroniczną która bedę miał 'wiecznie'. Tak od siebie polecam sklep cdp.pl, muve.pl oraz steam

Za pomoc liczę na "Lubię to"

Opublikowano

Ja powiem tyle. Jutro, po ubłaganiu ojca będę mieć premium, ale i tak nie stracę solidarności z piratami.
Dlaczego? To jest mój komentarz z pewnej strony, którym argumetnuję to wszystkim.

Wszyscy piszą- jakie toż to piractwo, okrutne, straszne, gry Call of Duty na ps3 za 160zł kupują, ale minecrafta nie kupią. Wszystko ok, ale premiowcy nie uwzględniają jednego- że Minecraft to bardzo wyjątkowy przypadek, bo można kupić tylko przez internet. Bzdura? Nieprawda. To okrutna bariera. Pierwsze co- nie ma mowy o poleceniu do sklepu i wydania oszczędności. Trzeba dać kasę rodzicom (80% graczy ma poniżej 18tki).

A rodzice...
>Kiedy widzą jak wygląda gra, od razu się pytają- 90zł na takie coś? Lepiej coś porządnego kup.
>Wielu nie ogarnia tematu przelewów przez internet
>Niektórym się zwyczajnie nie chce
>Dla innych to nieogarnięte kombinowanie
>Nie mają konta w PayPalu a zakładanie dla jednej gry to dla nich głupota (słusznie)

I co tam jeszcze wymyślą...
Z tego powodu premium mają w większości tylko bogate, 10 letnie dupki z olewczymi rodzicami którzy nie ogarniają dzieci i pozwalają dzieciom grać w zombie itp. i rzucają kasę na wszystko, ludzie po osiemnastce i tacy z darem przekonywania albo nowoczesnymi rodzicami.

I zdania nie zmienię. Mimo że jutro będę latać ze skinem i logować się z normalnego launchera nadal będę bronił piratów, bo sam piracę ponad rok

Ale nie popieram debili piszących że "są dwa rodzaje gry- premium i no premium" oraz takich co piszą że "nie stać ich" albo mają kasę i możliwości ale nie kupią bo... "to jest bez sensu płacić 80 zł za jakąś wersję która mi daje skina" o.O. Mnie się nawet początkujący kolega spytał "co to jest premium", facepalm...

Cały czas trwa dyskusja na temat przewagi DJów nad funkcją shuffle w winampie ~Paulo Coelho

Opublikowano

@up

prawda co mam zrobić ??

A rodzice...
>Kiedy widzą jak wygląda gra, od razu się pytają- 90zł na takie coś? Lepiej coś porządnego kup.
>Nie mają konta w PayPalu a zakładanie dla jednej gry to dla nich głupota (słusznie)

Opublikowano

Up wtedy nie ma sposobu, ale mozna poprosic kolege albo kogos pelnoletniego (wujka?) o kuoienie :) jak nie masz wujka ani NIKOGO kto by mogl zaplacic jest problem. I stad tylu piaratow. To nie Skandynawia gdzie wojny prawie nie bylo a wszystko pieknie sie rozwijalo, nasi rodzice wychowywali sie tuz po upadku prlu i zwykle sa srednio oganieci w tamtych sprawach.. dopiero nasze pkolenie jest dobre jesli chodzi o takie rzeczy ;)

Cały czas trwa dyskusja na temat przewagi DJów nad funkcją shuffle w winampie ~Paulo Coelho

Opublikowano

O jej, Minecraft to całe życie? Kiedyś się znudzi,jak inne gry. Proste

Opublikowano

Ja powiem tyle. Jutro, po ubłaganiu ojca będę mieć premium, ale i tak nie stracę solidarności z piratami.

Dlaczego? To jest mój komentarz z pewnej strony, którym argumetnuję to wszystkim.

Wszyscy piszą- jakie toż to piractwo, okrutne, straszne, gry Call of Duty na ps3 za 160zł kupują, ale minecrafta nie kupią. Wszystko ok, ale premiowcy nie uwzględniają jednego- że Minecraft to bardzo wyjątkowy przypadek, bo można kupić tylko przez internet. Bzdura? Nieprawda. To okrutna bariera. Pierwsze co- nie ma mowy o poleceniu do sklepu i wydania oszczędności. Trzeba dać kasę rodzicom (80% graczy ma poniżej 18tki).

A rodzice...

Z tego powodu premium mają w większości tylko bogate, 10 letnie dupki z olewczymi rodzicami którzy nie ogarniają dzieci i pozwalają dzieciom grać w zombie itp. i rzucają kasę na wszystko, ludzie po osiemnastce i tacy z darem przekonywania albo nowoczesnymi rodzicami.

I zdania nie zmienię. Mimo że jutro będę latać ze skinem i logować się z normalnego launchera nadal będę bronił piratów, bo sam piracę ponad rok

Ale nie popieram debili piszących że "są dwa rodzaje gry- premium i no premium" oraz takich co piszą że "nie stać ich" albo mają kasę i możliwości ale nie kupią bo... "to jest bez sensu płacić 80 zł za jakąś wersję która mi daje skina" o.O. Mnie się nawet początkujący kolega spytał "co to jest premium", facepalm...

Nie lepiej kupić wszystko? To że niestać to niejest wytłumaczenie przecież nikt nie karze wam grać to jest tak nie masz samochodu zapierdalasz na piechotę nie stać cię na gre NIE GRASZ

Cena większości gier nie jest wytłumaczeniem. Jak cie nie stać na ten zlepek pikseli to po prostu nie graj. Wiele zajebistych firm upada przez piractwo.

Płacąc za grę dajesz wynagrodzenie danej firmie, dzięki temu mogą spłacić swoje zadłużenia. Piractwo niszczy dobre firmy :/

Was piratów tłumaczenie jest takie, że jakby przełożyć na świat realny wyglądało by tak:

Jesteś w sklepie i mówisz sprzedawcy "Nie zapłacę ci za ten zlepek mąki, wody, drożdży i konserwantów", zapier**lasz chleb i wychodzisz ;)

Ja liczę szczerze na to, że opracują kiedyś takie systemy, że będą w stanie ogarniać piractwo (rozumiem drobne wycieki, ale ogólnie żeby większość gier była zabezpieczona przed tymi szkodnikami). Moim zdaniem powinni łapać takich cwaniaczków i nakazać im płacenie wysokich zadość uczynień

Gra warta 19.99$ nie kupili jej, nakryto ich płacą 20x19.99$ takie rozwiązania zapobiegłyby piractwu. Ktoś zapyta, czy ja mam wszystko oryginalne? Odpowiedź brzmi tak, bo mam prace, rodziny nie posiadam i staram się pilnować mojej uczciwości. Jak nie mam hajsu w tym miesiącu na coś czego potrzebuje, to czekam do następnego proste.

Piractwu mówię NIE!

Powinno się je leczyć w ten sposób (mój czarny humor):

wlgls.jpg

O ja tam jestem na zdjęciu :D widać mnie akurat w tym dniu byłem :D

Opublikowano

Khalay, ty umiesz czytac ze zrozumieniem? Non premium w minecraft to istny fenomen (nie bylo jeszcze takiej gry, zeby 80% graczy piracilo) i nie mozna z tym walczyc. A jak ktos nie moze zaplacic bo nie ma 18stki oraz rodzicow nieogarniajacych tego co ma zrobic? Ja mjego ojca zameczylem opowiesciami o grze, powiedzial ze to jednak jest fajne i sie zgodzi kupic, a jak uslyszal ze na serwerach da sie zarabiac powiedzial ze moze podlaczymy starego kompa z xp do pradu i mi pozwoli serwa zalozyc :D

Pomocnik
Opublikowano

Up da sie zarobic lecz bedzie tobie trudno to zrobic na malym serwerze

konto bankowe mozna od 13 roku np. W PKO zalozyc

Za pomoc liczę na "Lubię to"

Opublikowano

Piractwu mówię NIE!

Powinno się je leczyć w ten sposób (mój czarny humor):

wlgls.jpg

TY! Ja tam byłem. xD Na wycieczce, a żeby nie było że spamuje, to sam będę kupować Minecrafta, ponieważ sam hejt jest na graczy non-premium, do których nie chciałbym się zaliczać. :P

1367996595-U582588.png

Opublikowano

Dla mnie brakuje od twórców gier dem i triali bo skąd mam wiedzieć czy gra jest dobra niby jest ten youtube ale o wiele łatwiej jest sprawdzić samemu bo przez "jutjuba" nie sprawdzisz jak ci leży sterowanie a nie kupie gry tylko po to żeby się kurzyła na półce dla tego piractwo w paru przypadkach jest dobre po to np. żeby sprawdzić grę i następnie ją kupić to zależy od tego jaką mamy mentalność. Pozdrawiam ;)

Opublikowano

Dla mnie brakuje od twórców gier dem i triali bo skąd mam wiedzieć czy gra jest dobra niby jest ten youtube ale o wiele łatwiej jest sprawdzić samemu bo przez "jutjuba" nie sprawdzisz jak ci leży sterowanie a nie kupie gry tylko po to żeby się kurzyła na półce dla tego piractwo w paru przypadkach jest dobre po to np. żeby sprawdzić grę i następnie ją kupić to zależy od tego jaką mamy mentalność. Pozdrawiam ;)

Jest przepis / ulga dla użytkowników internetu, pozwala ona właśnie na testowanie ;)

Pobierasz sobie grę na PC i od momentu zainstalowania 24h masz ją zgodnie z prawem na PC (Wtedy na lajcie przetestujesz), po czasie 24h powinieneś ją odinstalować z PC, bo dalsze posiadanie jej na dysku to jest piractwo. Nie działa to tak, że sobie instalujesz grasz 24h, usuwasz i znowu instalujesz (Przysługuje to 1 raz na użytek jednego dysku). To jest wiadomo czysta teoria, nikt w praktyce nie będzie przywracał dysku, żeby sprawdzić czy ty miałeś to na dysku 24h czy może 24h i 5 minut.

Także ja testuje niektóre programy korzystając właśnie z tych 24h do których mam prawo, a twórca nie może zabronić.

Więc sam widzisz, nie masz obowiązku kupowania produktu w celu testu (Produkty Polskich firm podlegają reklamacji oraz zwrotom. Niedawno wprowadzili, że nawet jest tak z programami. Więc do 7 dni roboczych od zakupu programu masz prawo jako konsument żądać zwrotu pieniędzy, bo np. program się nie sprawdził. Ciekawostka taka, że niektóre programy już mają wbudowaną opcje "wycofaj licencje").

Opublikowano

Kolega kilka postów wyżej dobrze napisał, że ciężko jest kupić minecrafta nieletnim graczom (w których gronie znajduję się również ja). Na pewno dużo osób kupiło by minecrafta, gdyby był dostępny w zwykłym sklepie. Uzbierać 80 złotych to nie jest jakiś większy problem, szczególnie że przy tej grze spędza się naprawdę duuużo czasu. Muszę również napisać, że wiele osób piraci bo po prostu nie opłaca się wydawać 50 euro (to pierwsze tygodnie po premierze nowych gier) na grę, którą można przejść w ok. 10 godzin. A takie gry tanieją bardzo powoli, i mało. To słabe wytłumaczenie, ale pomyślcie, że gdyby takie gry kosztowałyby do 30 złotych, to po prostu nie opłacałoby się ich piracić.

Wejdź, narysuj coś! - http://weavesilk.com/

Opublikowano

Za 50 euro to masz Far Cry 3 lub BF3 premium. Mi się tam nie opyla wydawać 80 zl na klocki,bo mi się to znudziło. Co z tego, że koledzy mają premium,nawet jeden kupił z automatu.

Co do osądzania- usuńcie wszystkie filmy, muzykę z dysku pobrana z neta- po 24 h trzeba usunąć.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...