Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak instalowac mody na server "Bukkit" (MCPC+ na spigocie) Czyli np: mo creatures na serwie!

Karolina_666

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1.Gdzie powiedziałem że jednowątkowość jest wydajna? Powiedziałem o modelu reaktora- to on jest wydajny(ale zasobożerny).

2.Te pakiety są czytane równolegle na wielu wątkach, jak już jest zapisany, jest wrzucany do listy. Z tej listy(już gotowe pakiety) są przetwarzane jednowątkowo. Kiedyś(przed 1.7) mc stał na tych javowych socketach, a JAVA ma ogólnie słabe IO. Przez to nawet na jednym wątku, przy małym zużyciu cpu były lagi.

Co do wielowątkowości, napisanie mc byłoby znacznie trudniejsze(może pisałaś coś kiedyś wielowątkowo, serwery sieciowe, nie w javie).

Myślisz że jednowątkowość to takie zło i wszystko trzeba rozpierdalać na jak najwięcej wątków? Wszystko ma jakieś przeznaczenie.

3.Minecraft nie miał być z założenia wielką grą, więc nie pisało się serwerów na wiele tysięcy osób. Jeżeli by tak było, nie pisaliby tego w takim języku. Raczej coś niższego poziomu(Wgl to lubię takie języki).

PS. w javie masz wątki systemowe.

Wiem że było by to trudniejsze i wiem że Notch nigdy nie spodziewał się że jego gra doczeka się takiego rozwoju.

Nie mówię że wszystko trzeba... ale MC trzeba właśnie podzielić bo już biedak nie daje rady.

Na szczęście w końcu to robią i coraz więcej rzeczy leci osobno :) I widać, bardzo widać różnice :D z marnych 30 do 300 FPS a chunki ładują się w sekundę zamiast minute.

I jeśli chodzi o język... Java była dla nim strzałem w 10, jak by minecraft powstał jako taka lipna gierka w jakimś innym języku np c++, to by nigdy nie zyskał sławy, znikł by po kilku tygodniach.

Java jednak daje możliwości, lipnego ale działającego pisania można nauczyć się w kilka dni (czyli nic dobrego nie napiszesz, ale jednak jesteś w stanie już pisać proste rzeczy pod androida czy tego głupiego bukkita), i do tego możliwość "łatwego" modowania gry na setki sposobów dzięki refleksji czy nawet edycji kodu "w locie" 

W innych językach bez dobrego API MC upadł by po kilku dniach, albo raczej nigdy się nie pojawił.

To już jest koniec smerfa:

http://www.mpcforum.pl/topic/1323530-info-znikam/

GG: 48522543

PS: Na innych forach i stronach znajdziesz mnie pod nickiem: 

BukkitSmerf

Opublikowano

Wiem że było by to trudniejsze i wiem że Notch nigdy nie spodziewał się że jego gra doczeka się takiego rozwoju.

Nie mówię że wszystko trzeba... ale MC trzeba właśnie podzielić bo już biedak nie daje rady.

Na szczęście w końcu to robią i coraz więcej rzeczy leci osobno :) I widać, bardzo widać różnice :D z marnych 30 do 300 FPS a chunki ładują się w sekundę zamiast minute.

I jeśli chodzi o język... Java była dla nim strzałem w 10, jak by minecraft powstał jako taka lipna gierka w jakimś innym języku np c++, to by nigdy nie zyskał sławy, znikł by po kilku tygodniach.

Java jednak daje możliwości, lipnego ale działającego pisania można nauczyć się w kilka dni (czyli nic dobrego nie napiszesz, ale jednak jesteś w stanie już pisać proste rzeczy pod androida czy tego głupiego bukkita), i do tego możliwość "łatwego" modowania gry na setki sposobów dzięki refleksji czy nawet edycji kodu "w locie" 

W innych językach bez dobrego API MC upadł by po kilku dniach, albo raczej nigdy się nie pojawił.

Ale ja mówiłem o serwerze, nie o cliencie :D 

Opublikowano

boże pomylić tematy...

Yhym, to nawet są takie servery typu mcserver który jest w c++, ale API ssie :/

Na c**j ci api? Nie umiesz bez api programować? Takie serwery nie są pisane dla gimbokoderów, tylko dla normalnych programistów(zazwyczaj autorzy zatrzymują je dla siebie).

EDIT:

Nacisk zazwyczaj kładą na wydajność, nie na łatwość w 'obsłudze'

Opublikowano

Karolino, zrobiłam wszystko to co napisałaś w tutach. Mam odpowiednią wersję javy. Wszystkie mody działają oprócz Mo Creatures. Custom Mob Spawner i Mo Creatures wrzucam do tej zakładki mods. Chce włączyć serwer i... mam error. :( Dostaje takie coś:

---- Minecraft Crash Report ----
// I just don't know what went wrong :(

Time: 18.08.14 17:44
Description: Exception in server tick loop

java.lang.NoClassDefFoundError: net/minecraft/client/gui/GuiOptions
    at java.lang.Class.getDeclaredMethods0(Native Method)
    at java.lang.Class.privateGetDeclaredMethods(Unknown Source)
    at java.lang.Class.getDeclaredMethods(Unknown Source)
    at cpw.mods.fml.common.FMLModContainer.gatherAnnotations(FMLModContainer.java:319)
    at cpw.mods.fml.common.FMLModContainer.constructMod(FMLModContainer.java:464)
    at sun.reflect.NativeMethodAccessorImpl.invoke0(Native Method)
    at sun.reflect.NativeMethodAccessorImpl.invoke(Unknown Source)
    at sun.reflect.DelegatingMethodAccessorImpl.invoke(Unknown Source)
    at java.lang.reflect.Method.invoke(Unknown Source)
    at com.google.common.eventbus.EventHandler.handleEvent(EventHandler.java:74)
    at com.google.common.eventbus.SynchronizedEventHandler.handleEvent(SynchronizedEventHandler.java:45)
    at com.google.common.eventbus.EventBus.dispatch(EventBus.java:314)
    at com.google.common.eventbus.EventBus.dispatchQueuedEvents(EventBus.java:296)
    at com.google.common.eventbus.EventBus.post(EventBus.java:267)
    at cpw.mods.fml.common.LoadController.sendEventToModContainer(LoadController.java:192)
    at cpw.mods.fml.common.LoadController.propogateStateMessage(LoadController.java:172)
    at sun.reflect.NativeMethodAccessorImpl.invoke0(Native Method)
    at sun.reflect.NativeMethodAccessorImpl.invoke(Unknown Source)
    at sun.reflect.DelegatingMethodAccessorImpl.invoke(Unknown Source)
    at java.lang.reflect.Method.invoke(Unknown Source)
    at com.google.common.eventbus.EventHandler.handleEvent(EventHandler.java:74)
    at com.google.common.eventbus.SynchronizedEventHandler.handleEvent(SynchronizedEventHandler.java:45)
    at com.google.common.eventbus.EventBus.dispatch(EventBus.java:314)
    at com.google.common.eventbus.EventBus.dispatchQueuedEvents(EventBus.java:296)
    at com.google.common.eventbus.EventBus.post(EventBus.java:267)
    at cpw.mods.fml.common.LoadController.distributeStateMessage(LoadController.java:103)
    at cpw.mods.fml.common.Loader.loadMods(Loader.java:504)
    at cpw.mods.fml.server.FMLServerHandler.beginServerLoading(FMLServerHandler.java:85)
    at cpw.mods.fml.common.FMLCommonHandler.onServerStart(FMLCommonHandler.java:350)
    at net.minecraft.server.dedicated.DedicatedServer.func_71197_b(DedicatedServer.java:94)
    at net.minecraft.server.MinecraftServer.run(MinecraftServer.java:588)
    at net.minecraft.server.ThreadMinecraftServer.run(SourceFile:573)
Caused by: java.lang.ClassNotFoundException: net.minecraft.client.gui.GuiOptions
    at cpw.mods.fml.relauncher.RelaunchClassLoader.findClass(RelaunchClassLoader.java:273)
    at java.lang.ClassLoader.loadClass(Unknown Source)
    at java.lang.ClassLoader.loadClass(Unknown Source)
    ... 32 more
Caused by: java.lang.NullPointerException
    at cpw.mods.fml.relauncher.RelaunchClassLoader.findClass(RelaunchClassLoader.java:262)
    ... 34 more

A detailed walkthrough of the error, its code path and all known details is as follows:
---------------------------------------------------------------------------------------

-- System Details --
Details:
    Minecraft Version: 1.5.2
    Operating System: Windows XP (x86) version 5.1
    Java Version: 1.7.0_65, Oracle Corporation
    Java VM Version: Java HotSpot Client VM (mixed mode), Oracle Corporation
    Memory: 47347056 bytes (45 MB) / 123691008 bytes (117 MB) up to 1060372480 bytes (1011 MB)
    JVM Flags: 2 total; -Xincgc -Xmx1G
    AABB Pool Size: 0 (0 bytes; 0 MB) allocated, 0 (0 bytes; 0 MB) used
    Suspicious classes: FML and Forge are installed
    IntCache: cache: 0, tcache: 0, allocated: 0, tallocated: 0
    CraftBukkit Information:
   Running:
   Failed to handle CraftCrashReport:
java.lang.NullPointerException
    at org.bukkit.Bukkit.getName(Bukkit.java:72)
    at org.bukkit.craftbukkit.v1_5_R3.CraftCrashReport.call(CraftCrashReport.java:19)
    at net.minecraft.crash.CrashReportCategory.func_71500_a(CrashReportCategory.java:106)
    at net.minecraft.crash.CrashReport.func_71504_g(CrashReport.java:59)
    at net.minecraft.crash.CrashReport.<init>(CrashReport.java:41)
    at net.minecraft.server.MinecraftServer.run(MinecraftServer.java:644)
    at net.minecraft.server.ThreadMinecraftServer.run(SourceFile:573)

FML: MCP v7.51 FML v5.2.23.738 Minecraft Forge 7.8.1.738 6 mods loaded, 6 mods active
    mcp{7.51} [Minecraft Coder Pack] (minecraft.jar) Unloaded->Constructed
    FML{5.2.23.738} [Forge Mod Loader] (coremods) Unloaded->Constructed
    Forge{7.8.1.738} [Minecraft Forge] (coremods) Unloaded->Constructed
    GuiAPI{0.15.6} [GuiAPI] (GuiAPI-1.5.2.jar) Unloaded
    CustomSpawner{2.2.5} [DrZhark's CustomSpawner] (Custom-Mob-Spawner-Mod-1.5.2.zip) Unloaded
    MoCreatures{5.2.5} [DrZhark's Mo'Creatures Mod] (Mo-Creatures-Mod-1.5.2.zip) Unloaded
    Profiler Position: N/A (disabled)
    Is Modded: Definitely; Server brand changed to 'mcpc,craftbukkit,fml,forge'
    Type: Dedicated Server (map_server.txt)

Wiesz może co poszło nie tak?

Opublikowano

To jest tekst z raportu. Miałam bukkita z forgem bez żadnych modyfikacji. Wrzuciłam Custom Mob Spawner i Mo creatures do mods, tak jak kazałaś. GuiApi zostawiłam na uboczu żeby go potem na clienta wrzucić. Odpaliłam konsolę i error...

Opublikowano
   FML: MCP v7.51 FML v5.2.23.738 Minecraft Forge 7.8.1.738 6 mods loaded, 6 mods active
    mcp{7.51} [Minecraft Coder Pack] (minecraft.jar) Unloaded->Constructed
    FML{5.2.23.738} [Forge Mod Loader] (coremods) Unloaded->Constructed
    Forge{7.8.1.738} [Minecraft Forge] (coremods) Unloaded->Constructed
    GuiAPI{0.15.6} [GuiAPI] (GuiAPI-1.5.2.jar) Unloaded

log pokazuje że jest tutaj GuiAPI

To już jest koniec smerfa:

http://www.mpcforum.pl/topic/1323530-info-znikam/

GG: 48522543

PS: Na innych forach i stronach znajdziesz mnie pod nickiem: 

BukkitSmerf

• 2 tygodnie później...
  • 10 miesięcy temu...
Opublikowano

mam małe pytanie (nie chciałem już zakładać nowego tematu)

czy pliki te z folderu mods w cliencie mogę wpakować do serwera czy trzeba jakąś specialną wersję np. z koncówką for servers

• 5 tygodni później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...