Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czy polska powinna pozwolić sobie na reaktory jądrowe?

hophop8

Energetyka  

60 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy chcia?by? aby w Polsce powsta?y reaktory j?drowe?

• Tak
      41
    • Nie
      19

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Lepiej nie. A jak będzie wielkie BUM?! Z Polską to nigdy nic nie wiadomo, jeszcze Tuskowi odbije i co będzie. Skoro 40% ludzi to znaczy, że lepiej nie. :P

Kocham kino akcji na forum. 

• Odpowiedzi 71
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Ale co nam z tego bum, bum możne być w Rosji, Niemczech. I tak nas to dotknie, co nam szkodzi zaryzykować w Polsce.

Naj­lep­szym środ­kiem prze­ciw pra­wu jest bezczelność.

Opublikowano

Lepiej nie. A jak będzie wielkie BUM?! Z Polską to nigdy nic nie wiadomo, jeszcze Tuskowi odbije i co będzie. Skoro 40% ludzi to znaczy, że lepiej nie. :P

Przecież jak walnie u sąsiadów to do nas też dojdzie promieniowanie więc nie wiem o co się rozchodzi. :P

Ale co nam z tego bum, bum możne być w Rosji, Niemczech. I tak nas to dotknie, co nam szkodzi zaryzykować w Polsce.

No właśnie :P

Opublikowano

To wszystko przez niewiedze ludzi, zamiast poczytać o danej rzeczy to bez żadnych wiadomości odpowiadają na ankiety.

Opublikowano

Myślę że elektrownie atomowe to dobry pomysl na enerie w Polsce.

Nie zostalibysci tak daleko w tyle technologicznym, a zarazem mielibysmy

Nowe zrodla energii. Elektrowni powinno zostac wybudowanych okolo 5-10 na poczatek, aby

Sprawdzic czy sa dobrym rozwiazaniem w Polsce. Po udanych probach Polska powinna

zaiwestowac w energie tego typu.

Spokój-Klucz do wygranej.

Opublikowano

Znawcą w temacie nie jestem ale mam wystarczająco wiedzy żeby cisnąć bekę z niektórych komentarzy :P

Mogliby zbudować jeden reaktor jeżeli nie ma wyboru, chociaż wolałbym żeby postawili na odnawialne źródła energii (wiatraki, elektrownie wodne). Niestety przez polską politykę nie mamy ani jednego ani drugiego :D

Odnawialne źródła tak samo mają swoje plusy i minusy. W PL się nie opłaca ich stawiać na skalę masową.

Inne kraje przestają stawiać na jądrową, a wy ją chcecie -.-?

/no tak polska 30 lat w tyle

To na co stawiają inne kraje? Na zielony syf który nie jest tak opłacalny jak się wydaje?

Ludzie teraz spójrzcie na to tak:

Większość EU ma elektrownie jądrowe:

europa-ej-procent-mapa-2.jpg

a tutaj najbliższe w okół naszego kraju:

polska-sasiedzi-mapa.jpg

Wystarczy że jedna pierdolnie to mamy pył radioaktywny...

Węgiel kiedyś się skończy i będzie problem ale o tym nikt nie myśli, a taka elektrownia jest bardziej opłacalna niż zwykła.

Opublikowano

Ale przemówić naszemu krajowi w którym większość się nie zna i o tym nie czyta nie jest łatwo...

Woleli by żyć w średniowieczu jeżeli by była taka możliwość.

Polska- zacofany kraj obok innych mocarstw, przez takich jak wy, co gadają nic o tym nie wiedząc.

Nie wiesz? Nie wypuszczaj pary z ust...

Było w tym temacie wiele zdań w których obrażano Polskę i Polski rząd., nie ośmieszajcie mnie, czy tylko my mamy takich?

Nasi rodacy widząc swoich rodziców i dziadków od urodzenia marudzą, ta "choroba" tak się rozprzestrzeniła że nie ma jak jej wytępić...

Rząd nie mamy najgorszy, to internet i wy tak sobie to wmawiacie.

"Polska, tego

nie ogarniesz..."

Jak to powiedział kolega z serwera..

Opublikowano

Nie chce w Polsce drugi czarnobyl.I będą się rodzić jakieś mutanty to ja podziękuje.Wole tak jak jest teraz.

1373415594-U477327.png

KidModerator Single Player|MPC Champion|Gold Member|Postwriter|Uczeń Pawła_CS|

Opublikowano

Jak obok komuś wybuchnie to i tak to nas dotknie, nie wiem, 3 raz czy 4 jest to w tym temacie tłumaczone?...

Opublikowano

Nie chce w Polsce drugi czarnobyl.I będą się rodzić jakieś mutanty to ja podziękuje.Wole tak jak jest teraz.

Jak nie masz zielonego pojęcia to nie wypowiadaj się!

Nawet gdyby doszło do wybuchu to ludzie będący w elektrowni mają duże szanse na przeżycie, bo są ludzie, pracownicy którzy przeżyli katastrofę w Czarnobylu. To po 1.

Po 2 promieniowanie radioaktywne jest wszędzie, wydostaje się ono z ziemi i jest to naturalne, tylko duże dawki są szkodliwe dla człowieka, jeśli elektrownia jest dobrze eksploatowana to nic takiego nie ma miejsca

Po 3 w Polsce mamy już jeden reaktor jądrowy do badań, kilkanaście lat (nawet dłużej) i jakoś nadal stoi, nic nie wybuchło.

Opublikowano

gn200829-atom.jpg

polska kiedys miala mozliwosc zbudowania takiej elektrowni ale oczywiscie polacy sie przestraszyli i teraz gówno, nawet nie ma na to pieniędzy.

Opublikowano

Przy nowoczesnych elektrowniach tak nie będzie, cały czas myślisz o tym czarnobylu gdzie był sprzęt z 1k roku :P

Opublikowano

Nawet gdyby doszło do wybuchu to ludzie będący w elektrowni mają duże szanse na przeżycie, bo są ludzie, pracownicy którzy przeżyli katastrofę w Czarnobylu. To po 1.

No ile? Powiedz ile? Większość z nich umarła w 3-4 tygodnie w wyniku choroby popromiennej.

Po 3 w Polsce mamy już jeden reaktor jądrowy do badań, kilkanaście lat (nawet dłużej) i jakoś nadal stoi, nic nie wybuchło.

Bo jest wykonywany do badań, a nie tworzenia energii na dużą skalę.
Opublikowano

Wybuch w Czarnobylu był spowodowany w większości winą człowieka i jego nieodpowiedzialnością. Mi koło dupy lata czy będzie energia czy nie. Jest to drogie, fakt faktem potem jakaś tam kwota sie zwraca, ale watpie że takie coś powstanie, póki co nasz rząd woli wyprzedawać Polskę niż w jakikolwiek jej gospodarkę rozwijać

1xbQbvo.png

"Znalazłem w sobie radość wynikającą  ze świadomości, że chcę wałczyć" - Witold Pilecki

Opublikowano

No ile? Powiedz ile? Większość z nich umarła w 3-4 tygodnie w wyniku choroby popromiennej.

Bo jest wykonywany do badań, a nie tworzenia energii na dużą skalę.

Co to ma wspólnego czy na dużą skalę czy do badań.

Chodzi o to że to samo od siebie nie wybucha, tylko wtedy w Czarnobylu to była wina człowieka. Jakoś w całej europie nie wybuchają te reaktory to czemu mają u nas wybuchać?

Opublikowano

jak najbardziej jestem na tak, przynajmniej troche by zaoszczedzili, chociaż, nie jednak nie, bo vat 100 %? xD.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...