Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czy polska powinna pozwolić sobie na reaktory jądrowe?

hophop8

Energetyka  

60 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy chcia?by? aby w Polsce powsta?y reaktory j?drowe?

• Tak
      41
    • Nie
      19

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co myślicie na temat nowoczesnej energetyki, źródło węgla nam się kończy, a inne źródła stanowią niecały procent naszego zapotrzebowania.

Już sąsiednie kraje zdobyły siłę i zgodziły się na technologię atomową. Nasz kraj nie. Z ankiet wynika że ok. 40% ludzi się zgadza. Najwięcej mężczyzn. Takie reaktory bardzo by nam pomogły i pozwoliły na dłuższe cieszenie się łatwo dostępną energią.

Naj­lep­szym środ­kiem prze­ciw pra­wu jest bezczelność.

• Odpowiedzi 71
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Mogliby zbudować jeden reaktor jeżeli nie ma wyboru, chociaż wolałbym żeby postawili na odnawialne źródła energii (wiatraki, elektrownie wodne). Niestety przez polską politykę nie mamy ani jednego ani drugiego :D

Opublikowano

Tak samo jak inni wole źródła odnawialne [ wiatraki , wodne ] ale to za duży budżet dla naszej kochanej Polski lepiej żeby każdy minister miał super brykę i wille :D

A co do jądrowej,to chyba bym wybrał w ostateczności .

1370621278-U708240.png

By me

Obecnie nie wykonuje zleceń

Opublikowano

Słuchajcie się TVN'ów i innych gówien to na pewno daleko zajdziecie. Oni potrafią wkręcać taki kit, że niczego się nigdy nie dowiemy. Jak najbardziej jestem za reaktorem jądrowym, jednak jak jakiś jebany beret posłucha się kilku polityków, którzy ni chuja nie znają się na tym i powiedzą, że za tym nie są to na pewno te reaktory będziemy mieli.

Opublikowano

Jak dla mnie elektrownie atomowe są genialnym pomysłem.

Nie zanieczyszczają powietrza i są bardzo wydajne.

cute_anime_girl_by_kisakupl-d56xzn2.png

Hotarti <3 <3 <3 I <3 Anime

Żyjemy w chorym świecie gdzie bycie sobą jest chwalone w sieci, zaś w rzeczywistości prowadzi do samotności. :C

Opublikowano

No właśnie, cud naszej techniki:

- Nie zanieczyszczają

- Dają dużo energii

- Technika jest na wyższym poziomie, wiec nie ma co się bać wybuchu owego reaktora

A ludzie nada swoje, później będziecie błagać o reaktory jak prąd będzie kilka razy droższy.

Podobno węgiel ma się skończyć za 40 lat. Więc chociaż to zróbcie dla następnych pokoleń i jak będzie następna

ankieta to zagłosujcie na TAK!

Opublikowano

Nie wiem co ta ankieta ma zmienić, ale okej.

Energia jądrowa to obecnie jedyna sensowna gałąź rozwoju energetyki. Owszem, atom ma też swoje wady(ryzyko powtórki z Czarnobyla), ale daje też szansę na tańszą i bardziej "eko" energię. Co do tego braku zanieczyszczeń, to nei do końca, bo gdzieś odpady radioaktywne trzeba skłądować. Jednak przy zachowaniu pewnych środków ostrożności nie ma żadnego zagrozenia dla życia czy zdrowia. Świetnym przykładem państwa, które nie boi się atomu jest Japonia. Tam od kilkudziesieciu lat wykorzystuje się energię atomową i o żadnych katastrofach ni słychu ni widu. Tylko znając polskie "przetargi", to elektrownię postawi szwagier wujka ministra za połowę ceny, przy czym będzie powtórka z Czarnobyla. Reasumując: dla atomu w Polsce wielkie TAK, ale pod warnukiem, że będzie to zrobione jak trzeba.

Inne kraje przestają stawiać na jądrową, a wy ją chcecie -.-?

/no tak polska 30 lat w tyle

Które kraje? Jeśli wyskoczysz mi z Niemcami, to wyśmieję cie w pysk, bo Niemcy wymieniają swoje 30letnie elektrownie atomowe na nowe.

"Just because I'm weaker doesn't make you stronger".

krul | władca | mangozjeb | technik Ascarialu s2

Last.fm

Zainteresowanych fixami na source'owe game 40250 zapraszam PW.

Opublikowano

Na wakacjach byłem w jakimś miasteczku niedaleko Mielna i zobaczyłem tam krzyż z metalowym napisem "Jezus nie chce atomu".

W tym popierdolonym kraju konserwatystów wszystko co nowe mianowane jest złym...

742611478555387739101.jpeg

Opublikowano

oczywiscie ze tak, sprawa wałkowana wiele razy. praktycznie kazdy sasiad polski ma juz reaktory wiec nawet gdyby był jakis wybuch/awaria to i tak odczujemy jej skutki, wiec ich niebudowanie przed niczym nas nie chroni. nie musze chyba mowic, ze takie reaktory sa i tak bardziej ekonomiczne i z czasem oplacałne niz elektrownie z surowców nieodnawialnych. pozatym mamy wisłe to jest czym je chlodzic. ludzie ktorzy sa przeciw gówno o tym wiedza i zaslaniaja sie tylko katastrofą w czarnobylu, która nie jest zadnym argumentem. poprostu tak sie rozeszlo swego czasu na temat szkodliwego promieniowania i o.

Opublikowano

Co z tego, że jakieś debile będą krzyczeć, że jądrowa jest taka straszna, że może coś się stać, ale obecnie nie ma alternatywy na inną energię, ponieważ odnawialna może stanowić część potrzebnej energii, ale przemysłu nie zasili. Pozatym Niemcy wyszli na energii odnawialnej tak, że stracilina tym gruby hajs. W obwodzie Kalinigradzkim powstaje elektrownia atomowa i niewykluczone, że za niedługo, gdy sami nie będziemy w stanie wyprodukować dla siebie energii będziemy od nich kupować. Jakby coś się u nich stało to my też jesteśmy zagrożeni. Ludzie się boją generalnie przez swoją niewiedzę, a to trzeba spojrzeć na to z paru aspektów (ekonomiczny itd.) OFC zbudowanie takiej elektrowni jest ogromną inwestycją, ale to jest nieuniknione.

Cześć :)

Opublikowano

No bo właśnie ile lat minęło od Czarnobyla, jak się technika rozwinęła. A ludzie swoją niewiedzą i strachem zarażają innych. No i mamy tego efekt.

Opublikowano

No bo właśnie ile lat minęło od Czarnobyla, jak się technika rozwinęła. A ludzie swoją niewiedzą i strachem zarażają innych. No i mamy tego efekt.

tak tylko z czarnobyla zawinili ludzie

20uf7f1m0ww1_t.jpg

Opublikowano

Ale oni boją się efektów owego wybuchu. Teraz jest kilka razy mniejsze prawdopodobieństwo a oni nadal żyją tak jakby w tamtych czasach...

Opublikowano

W Czarnobylu ponadto był szereg błędów konstrukcyjnych, ale tam sie kiedyś budowało z tego co było, a jak nie zbudowano w terminie to ktoś miał przejebane, więc troche niekorzystne podejście do bezpieczeństwa.

Cześć :)

Opublikowano

Elektrownie atomowe wydzielają mniej szkodliwych zanieczyszczeń niż klasyczne węglowe i dają więcej energii :)

Czarnobyl - efekt głupoty ludzi

Fukushima - tsunami :/ mieli nie budować elektrowni w takim miejscu.

Moim zdaniem Polska powinna mieć reaktor jądrowy. To dobra rzecz, a szansa na eksplozję jest malutka :)

mmmphh_zpsd4ec972b.jpg

:)

Opublikowano

Na wakacjach byłem w jakimś miasteczku niedaleko Mielna i zobaczyłem tam krzyż z metalowym napisem "Jezus nie chce atomu".

W tym popierdolonym kraju konserwatystów wszystko co nowe mianowane jest złym...

1358364451_by_kapec232_500.jpg?135836445

Zanim te dziadki nie znikną ciągle będzie to samo... Nie rozwijamy się przez takich ludzi... Nie wiem, czy oni myślą że te elektrownie od tak sobie wybuchają, psują się?

461151420292002410470.png
Opublikowano

I tak jak pierdzielnie w innym kraju elektrownia to i tak Polacy zostaną poszkodowani promieniowaniem, a więc lepiej mieć własną elektrownie, bo ryzyko cały czas jest.

1356721310-U739101.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...