Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Poziom nauki w liceum Trudno, czy może łatwo ?

Vante7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jak jest sie madrym mozna 4k wyciagnac, a ja nie bede musial kursow robic bo je juz mam, ale jak wyzej napisalem liceum stawiam na 2 miejsce, bo mi bardziej odpowiada. Wedlug mnie jesli ktos idzie na kierunku techniczne typu inzynier budowlany- budowlanka, inzynier elekteyki- elektryk, Informatyk- tech, infor,, chyba ze idziesz na kierunek typu medycyna to wiadomo ze liceum tak mysle,

post nie lamie regulaminu, jest tzw pomocny aautorowi

To powiedz nam wyrocznio gdzie i jak można te twoje 3-4k po technikum zarobić? Jak możesz to poprzyj przykładami :)

Prawda jest taka, że robota po technikum to mit. Ja w liceum w wakacje robię na budowie i zarabiam 2,5k więc pytam się. Na co mi technikum?

Pewnie, jak jesteś kumaty to wszędzie zarobisz. Ale jak jesteś kumaty to też pójdziesz w stronę najlepiej płatnych prac - tych po studiach.

A do studiów najlepiej przygotowuje liceum, tutaj kończę z tobą dyskusję bo ty i tak powiesz, że po technikum jest łatwiej na studiach.

Otóż gówno prawda, nie jest a ty zanim coś powiesz to wybierz się do pierwszej lepszej uczelni i sobie sam zobacz.

A zresztą, na co ci studia? Lepiej zaczynać zdania z małej litery (sigh) i pieprzyć o wyższości technikum. Niech tym jebanym wykształciuchom się nie wydaje to tamto, co nie? ;)

742611478555387739101.jpeg

Opublikowano

Kwestia szkoły i danej osoby, chodziłem do jednego z najlepszych techników w Polsce i moja średnia zawsze była jedną z wyższych w klasie, a za bardzo się nie uczyłem.

Pomogę z matematyki, PW.

Opublikowano

Różnica pomiędzy gimnazjum a liceum? Hm, chyba aż takiej nie ma. Jednak to zależy od szkoły, nauczycieli, programu, itp. Jeżeli mówimy o liceum ogólnokształcącym, ponieważ dochodzą tylko nowe lektury i bardziej obszarowo uczy się o epokach. Jeżeli idziesz do LO profilowanego, wtedy dochodzi Ci więcej godzin tych przedmiotów, na który profil poszedłeś :P

Co do Technikum, bardziej jesteś ukierunkowany, wg. mnie jest to lepsze od LO. Nie dlatego, że łatwiej o pracę po Technikum, bo to nie jest prawda.

To już nie te czasy, teraz liczą się znajomości, doświadczenie, papierek, itp.
Tylko najlepiej wybrać Technikum, tzn. kierunek, gdzie potem będziesz szedł na studia. Będziesz mieć maturę <jeżeli podejdziesz i zdasz, potem studia> oraz zawód.
Co do trudności. Jeżeli uczysz się systematycznie, nie będziesz mieć problemów. Gorzej jak sobie olejesz sprawę. Poza tymi standardowymi przedmiotami, dochodzą Ci ukierunkowane/zawodowe[?] przedmioty + język zawodowy <nie wiem, czy we wszystkich szkołach takowy jest język, ale u mnie był>. Oczywiście Technikum jest 4-letnie, Licea profilowane również są 4-letnie [np. Liceum plastyczne - matura, obrona dyplomu/pracy - o ile dobrze pamiętam]. Podoba mi się w Technikach to, iż jest 4 lata i przedmioty są dobrze rozłożone, np. w 1 i 2 klasie masz Fizykę, w 3 i 4 nie masz, za to dochodzi Geografia. Pamiętam, że w 1 i 2 było dość dużo przedmiotów, gdzie odpadły i doszła mi tylko Geografia w 3 i 4 klasie. Jednak, wg. mnie głupio zrobili to, że w 4 klasie jest Matura i Egzamin Zawodowy. Matura powinna być w 3 klasie, a Zawodowy w 4, może kiedyś tak to zrobią, skoro zmienili system oceniania egz. zawodowych.

Wybierz taką szkołę, abyś był zadowolony. Rób to, co lubisz! I nie patrz na znajomych, gdzie idą, bo ja tu błąd zrobiłam i poszłam 'za' znajomą, do Technikum Informatycznego [skończyłam, ba! Nawet zdałam zawodowy .__.], nie żałuję tego, bo teraz Informatyka jest na 'topie', ale po prostu aż tak mnie ona nie interesuje... Dlatego wybierz to, na co masz ochotę. Nowych znajomych poznasz. Powodzenia :)

Opublikowano

W tech nie ma wcale wiecej przedmiotow, oczywiscie zalezy jaki kierunek.

A co do tego czy ciezej bedzie w tech czy w lo, to zalezy tylko od Ciebie jesli jestes wzrokowcem to w lo bezproblemowo jak pisali 15 minut dziennie i juz cos wiesz wiecej niz na 2 czy 3. Niestety ja jestem sluchowcem a ze w gim mielismy zawsze wiecej do pisania to mniej zapamietywalem, jeszcze mi strasznie ciezko wchodzila nauka, to 2 strony z zeszytu kulem prawie caly dzien, no ale jak trzeba bylo to sie siedzialo tylko ze ja chodzilem do gim itegracyjnego i tam jest najwyzsza srednia ze szkol gim na dolnym slasku jak nie dalej. W innej szkole jak patrzylem jakie oni maja testy to na 5 z + zdawal bym a tu ledwo 2/3 :D. Podejzewam ze w lo by bylo podobnie a w Tech pewnie byloby latwiej. Niestety ja po zawodowce... Jesli Tobie to miare idzie to nie powinienes miec problemow ani tu ani tu. Teraz kwestia tego czego ty chcesz nie patrzac na to co ludzie z boku podpowiadaja. Ale jestem bardzien za tech. zrobisz zawod masz papierek, zrobisz dodatkowe papierki i zarabiasz po 3k, chyba ze Ci bedzie malo to na lekarza idz xD

Opublikowano

hmm, a powiedzcie sami, czemu niby technikum jest lepsze? Rok zmarnowany, nie chcesz byc pionkiem musisz zrobic studia, koledzy sa w tym samym wieku co ja, i ja jestem jakies 1-3 rozdzialy ze wszystkim do przodu, a co do przedmiotow zawodowych, hmm, tez zmarnowany czas, bo jaki sens ma gapienie sie caly dzien na praktykach? Po technikkm masz zawod, gimbusy powtarzaja to jak zdarta plyte, masz zawod, ale co ci z niego, skoro lepsza prace znajdziesz bez, zawodowka daje chyba lepsze perspektywy w dzisiejszych czasach, bo rosnie zapotrzebowanie na 'robakow' od kopania rowow, za duzo jest sztucznych technikow i magistrow.

Opublikowano

hmm, a powiedzcie sami, czemu niby technikum jest lepsze? Rok zmarnowany, nie chcesz byc pionkiem musisz zrobic studia, koledzy sa w tym samym wieku co ja, i ja jestem jakies 1-3 rozdzialy ze wszystkim do przodu, a co do przedmiotow zawodowych, hmm, tez zmarnowany czas, bo jaki sens ma gapienie sie caly dzien na praktykach? Po technikkm masz zawod, gimbusy powtarzaja to jak zdarta plyte, masz zawod, ale co ci z niego, skoro lepsza prace znajdziesz bez, zawodowka daje chyba lepsze perspektywy w dzisiejszych czasach, bo rosnie zapotrzebowanie na 'robakow' od kopania rowow, za duzo jest sztucznych technikow i magistrow.

Ludzie się nasłuchali jakich to niby wielkich kwalifikacji nie masz po technikum i myślą, że po nim będą mieli robotę płatną 3k od ręki. Prawda jest taka, że wylądują co najwyżej na asystencie w jakimś warsztacie za minimalną krajową. Nikt ci nie da poważnej pracy jeśli nie masz porządnej wiedzy...

742611478555387739101.jpeg

Opublikowano

Ty myślisz, że dostaniesz fuche za 3k po technikum? Śnisz czy co? Dostaniesz najniższą krajową jak nie lepiej, będziesz pracował w mc/kfc a do tego nie trzeba kończyć technikum. Jak się nie dostane na studia, to pokończe kursy proste. Prawie wszyscy kumple właśnie po technikum, przeróżnych kierunkach teraz siedzą w mc/kfc robiąc dodatkowe kursy.

pozdrawia technik elektryk z lojalką kompanii węglowej :).

Coś więcej trzeba napisać?

.

Opublikowano

pozdrawia technik elektryk z lojalką kompanii węglowej :).

Coś więcej trzeba napisać?

nie mowimy tutaj o znajomosciach / farcie / miejscach pracy typu kopalnia blisko domu, tylko o takim przecietnym czlowieku, nie szczesciarzu

Opublikowano

nie mowimy tutaj o znajomosciach / farcie / miejscach pracy typu kopalnia blisko domu, tylko o takim przecietnym czlowieku, nie szczesciarzu

w takim razie tak, jezeli nie masz znajomości to niestety technikum może ci pomóc tylko (pod warunkiem, że wiesz czego chcesz, wybierzesz dobre technikum, i potrafisz się uczyć) w pierwszym roku na studiach, bo masz język obcy techniczny i wiedze z zawodowych, bo dobrą pracę ciężko zdobyć.

.

Opublikowano

Przeciez w LO na niektorych profilach chyba sa 4 lata szczerze najlepszym rozwiazaniem jest skonczyc zawodowke i jechac do holandi do roboty ;) Tam zarobisz 3-4 razy wiecej w tym samym zawodzie (oczywiscie na czarno :D) Tylko pytanie co z emerytura pracujesz na czarno = nei masz emerytury

Opublikowano

Wszystko zależy od szkoły i podejścia nauczycieli .

Warto przejrzeć ranking szkół w Twoim rejonie, by dowiedzieć się jaki która ma poziom.

W liceum o profilu humanistycznym np. jest duży nacisk na lektury, wypracowania i ogólnie tą stronę językową.

Jeśli stoisz przed wyborem, polecam profil matematyczny, lub inny ścisły. Przyszłość należy do inżynierów .

Życzę wytrwałości. ;)

Admin Cienia
Opublikowano

więcej lekcji w technikum ( ang itd )

Nie do końca się z Tobą zgodzę, ponieważ wiele zależy tutaj od szkoły. Ja np. miałem więcej godzin angielskiego w LO niż znajomi uczęszczający do technikum.

Oczywiście nie jest to podstawą do porównania obu typów tych szkół.

1294477714-U1.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...