Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Poziom nauki w liceum Trudno, czy może łatwo ?

Vante7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie. Mam pytania do osób uczęszczających lub będących już po liceum. Mianowicie przedstawię Wam swój punkt widzenia i zadam kilka pytania.

Od klasy 1 do połowy klasy 3 nie zastanawiałem się głęboko nad nauką. Nie uważałem na lekcji, gadałem, śmiałem się wiadomo totalnie wszystko w dupie. Aż pewnego dnia powiedziałem sobie, stary przecież wystarczy się pouczyć kilka minut, dzień przed kartkówką, przeczytać sobie powtórzenie, przejrzeć zeszyt i już umiesz na kartkówkę lub sprawdzian, mniej czy więcej, ale umiesz coś. Tak więc, że tak ubiorę to w słowa " wziąłem " się za siebie no i na łapałem ciekawych ocen.

Teraz wiem, że wystarczy po prostu wziąć się w garść, odciąć się na 10-15 minut i przysiąść do książek. Skupić się w pełni, a potem po prostu na drugi dzień jeszcze raz sobie powtórzyć.

Teraz pytania: Czy w liceum jest trudno ? Tak wiem, zależy to pewnie od LO, nauczycieli, przedmiotu, ale z ogólnej perspektywy, widzicie dużą różnicę poziomu między Gim, a LO ? Oraz macie dużo więcej obowiązków w tym kierunku ?

Jak Wy to widzicie, czekam na odpowiedzi. Dzięki ;)

" Najważniejsze w życiu, to być szczęśliwym "

Opublikowano

Nie jest dużo trudniej. Trzeba tylko wybrać jako rozszerzone przedmioty którymi jest się zainteresowanym żeby się nie męczyć, bo wiadomo że gorzej jest kuć z czegoś czego się nie lubi :D

Opublikowano

zależy głównie na jakim poziomie jest twoje gimnazjum, ja poszedłem do lo i nie miałem żadnego problemu w 1 klasie, a osoby które miały w gim średnie wyższe ode mnie miały kibla.

Tylko Lucyfer

Jestem Hujston

Opublikowano

Różnica między gimnazjum, a liceum jest ogromna. Ucząc się tym samym systemem w gimnazjum miałam czwórki i piątki, a w liceum ledwo na dwójach leciałam. ;f Oczywiście wiele też zależy od samych nauczycieli, ale ogólnie różnicę zobaczysz bardzo szybko. A w technikum jest jeszcze gorzej.

Opublikowano

Hmm, zastanawiam się nad klasą Humanistyczną, bo nie za bardzo jestem z matmy Ale....

U mnie Pan od Polskiego nie dawał żadnych kartkówek z gramatyki. Typu zdania podrzędne, nadrzędne, współrzedne itd. Wszystko co robiliśmy przez 3 lata, to uczyliśmy się bardzo dobrze pisać. To wszystko, nie wiem czy dam sobie rade w klasie humanistycznej

A i jeszcze W technikum jest trudniej niż w liceum ?

Opublikowano

W Liceum traktują cie poważniej. Są większe wymagania, ale masz łatwiej jeżeli się uczysz, bo łatwo złapać oceny.

Zależy od poziomu i prestiżu szkoły, im wyższy tym ciężej o dobre stopnie. Ale ogólnie jest łatwiej niż w gimnazjum takie moje zdanie. Nawet mam mniej lekcji niż w 3 gim :D

Opublikowano

Ja słyszałem że w Liceum już nie możesz sobie pozwolić na "olanie" nauki ponieważ gdy nie będziesz się starał to podobno cię nie przepuszczą wg.Ale w Liceum to już prawie dorosły jesteś więc cię traktują z szacunkiem i poważnie ;).

1373415594-U477327.png

KidModerator Single Player|MPC Champion|Gold Member|Postwriter|Uczeń Pawła_CS|

Opublikowano

Jest trudniej, ale to nic. Nie przejmuj się przedmiotami, z którymi nie masz zamiaru wiązać przyszłości,

przejmuj się najważniejszymi dla Ciebie. Reszta na dwa.

U mnie wygląda to tak: Matma 5, Fiza 5/6, Ang 5/6, Infa 6, i takie tam, co mi zależy,

a reszta jak np. Wok/Wos/Historia/PP na 2/3. Nie ma problemów ;)

1352970251-U713459.png

By Maxiu
"Because limits, like fears, are often just an illusion"

Opublikowano

Różnica między gimnazjum, a liceum jest ogromna. Ucząc się tym samym systemem w gimnazjum miałam czwórki i piątki, a w liceum ledwo na dwójach leciałam. ;f Oczywiście wiele też zależy od samych nauczycieli, ale ogólnie różnicę zobaczysz bardzo szybko. A w technikum jest jeszcze gorzej.

Ja miałem to samo, ale się w 1 i 2 klasie nie uczyłem. Teraz w 3 się wziąłem do roboty i z przedmiotów, które potrzebuje na studia mam 5 (mata, fizyka, angielski) a resztą się nie przejmuję.

Wniosek?

Jak dobrze dobierzesz profil, wybierzesz takie przedmioty co są ci potrzebne i ci się podobają to będziesz miał w liceum kaszkę z mleczkiem :)

Hmm, zastanawiam się nad klasą Humanistyczną, bo nie za bardzo jestem z matmy Ale....

U mnie Pan od Polskiego nie dawał żadnych kartkówek z gramatyki. Typu zdania podrzędne, nadrzędne, współrzedne itd. Wszystko co robiliśmy przez 3 lata, to uczyliśmy się bardzo dobrze pisać. To wszystko, nie wiem czy dam sobie rade w klasie humanistycznej

A i jeszcze W technikum jest trudniej niż w liceum ?

W liceum praktycznie nie ma gramatyki. Najwięcej jest lektur i pisania ale nauką gramatyki nikt sobie głowy nie zawraca :)

742611478555387739101.jpeg

Opublikowano

Będąc w gimnazjum miałem średnią 4,1 - będąc w technikum lecę ledwo na 2-3 , jest ciężko ale myślę , że jakbym się uczył jak co poniektórzy to pewnie byłoby lepiej ;d

chadasygn.png

"Boże chroń mnie przed przyjaciółmi z wrogami sam sobie poradzę . "

Opublikowano

Będąc w gimnazjum miałem średnią 4,1 - będąc w technikum lecę ledwo na 2-3 , jest ciężko ale myślę , że jakbym się uczył jak co poniektórzy to pewnie byłoby lepiej ;d

Technikum nie ma porównania do liceum...

742611478555387739101.jpeg

Opublikowano

Gimnazjum a LO? Masakryczna różnica. O wiele więcej ''nowej'' nauki a nie jak w gimnazjum, że dużo rzeczy to powtórka. Ale uwierz mi w LO Ci nie wystarczy te 10-15 minut, jak chodziłam do gimnazjum to uczyłam się po 2 godziny i wtedy leciałam na 4,5,6.

Kocham kino akcji na forum. 

Opublikowano

Oczywiście wszystko zależy od poziomu szkoły. Są licea, w których się nie wymaga, ale są i takie, gdzie trzeba zapierniczać. Generalnie widać, że w LO traktują ludzi inaczej. Nie działają wymówki typu "nie nauczyłem/am się, bo <wstaw dowolną głupotę>", co czasem w gimbie mogło przejść. Kolejna różnica to w partia materiału, której trzeba się nauczyć np. na sprawdziany. W liceum jest tego więcej. Z doświadczenia wiem, że ogarnianie na bieżąco dużo daje (ale komu by się chciało..). Pojawia się też kwestia zdolności ucznia (mniejsze zdolności = więcej pracy). Jedni mieli problemy, inni radzili sobie na luzie. Polecam przykładać się szczególnie do przedmiotów kierunkowych, z których będziesz pisał maturę. Osobiście nie wspominam czasów liceum jako szczególnej katorgi. Raczej było ok i bez większej spiny. Czasami trochę więcej do nauki, czasami mniej. Wymagali, więc się starałam i jakoś zawsze ta średnia była dobra.

Powiem Ci szczerze, że ja odradzam klasę humanistyczną. Perspektywy po maturze (zakładając, że zdajesz kierunkowe) nie są w takim przypadku zbyt dobre. Może i jest szeroki wybór kierunków, ale nic konkretnego niestety. Sama żałuję po latach, że wybrałam humanistyczną, ale czasu się nie cofnie. Odniosę się w tym miejscu do innego Twojego tematu, gdzie wspominałeś o wyjeździe za granicę po studiach. Otóż po polskich studiach "humanistycznych" trudno będzie złapać ciekawą, dobrze płatną pracę poza krajem. Dużo łatwiej można to osiągnąć ukończywszy kierunki techniczne bądź przyrodnicze. No chyba że jesteś wielkim fanem historii/wosu/j. polskiego, to nie ma sensu byś z tego rezygnował i męczył się z przedmiotami, które Cię nie interesują :P

#don't care

Opublikowano

Nie, nie jestem jakimś wybitnym fanem historii i wosu :). Ale jednak muszę coś wybrać prawda ?

Opublikowano

Gimnazjum a LO? Masakryczna różnica. O wiele więcej ''nowej'' nauki a nie jak w gimnazjum, że dużo rzeczy to powtórka. Ale uwierz mi w LO Ci nie wystarczy te 10-15 minut, jak chodziłam do gimnazjum to uczyłam się po 2 godziny i wtedy leciałam na 4,5,6.

Masakryczna różnica? Prosze Cię.. poświęcając ok. 10min dziennie na przeczytanie paru zeszytów można spokojnie jechać na 3/4..

Mam dokładnie takie same w 1 lo oceny jak miałem w 3 gimnazjum..

Opublikowano

mat-geo-ang, na humana nigdy bym nie poszedł bo poprostu przedmioty typu historia, polski, wos, wok przyprawiają mnie o dreszcze i ich serdecznie nie cierpie.

Opublikowano

Technikum nie ma porównania do liceum...

No nie ma porównania bo więcej się nauczymy z kierunku niż w liceum , więcej lekcji w technikum ( ang itd )

Dałeś mi 5% ? jesteś taka śmieszna .

Opublikowano

Nie mam zamiaru, gdyż Chłopak zakłada 12521 tematu odnośnie egzaminu gimnazjalnego, do tego wypowiada się sam nic prawie nie wiedząc ;)

Opublikowano

Ja tam chodzę do technikum i nam zawsze gościu od systemów powtarza. "Wy się uczcie, bo jak tutaj przejdziecie choćby na trójkach to i tak jesteście wyżej niż licealiści. U nas jest 50-70% u nich 30-40%" Ja tam uważam ze do liceum idziesz po to żeby się uczyć jeszcze po szkole. Czyli na studiach. Ja do liceum nie poszedłem bo po szkole mi się już nie chce uczyć. Spytałem się kumpla "Ej stary, czemu poszedłeś do liceum, przeca dobrze wiesz ze technikum jest lepsze, większa szansa na robotę!" a on mi pedzioł "Nie mam ambicji, nie wiem co chce w zyciu robić" Ja tam nie wiem, nie wnikam tak dokładnie w te wszystkie tematy dotyczące "Dlaczego technikum? Dlaczego liceum?" Ja do technikum poszedłem bo chce mieć zawód i iść do roboty. Nie chce mi się siedzieć na studiach które nic mi nie dadzą.

Opublikowano

Tego fanatyka nie słuchaj :)

ja jestem ciekaw to jest tez pomoc dla autora. Pojdziecie do tego wspanialego liceum no ok, moze byc potem z losowych przyczyn nie dostaniecie sie na studia, albo rodzice nie bede w stanie was utrzymac i co potym zrobicie? Ja bede mial prace bo bede mial zawod technin, i bedzie dopiero z was beke robil ze bedziecie w biedronce robic za 1k,. Ale nie speukulujmy, nie jestem zadnym fanatykiem, to jest forum wiec kazdy wyraza spoje zdania, tez mam mieszane uczucia jaka szkole wybrac nie dostane sie do <sàdeckiego» elektryka 3 twchnikum na 2k, to tez bede musial isc do liceum? A dlaczego bo ja nie widze innej szkoly oprocz niej bo inne szkoly nie przygotuja mnie jak ona.

Opublikowano

ja jestem ciekaw to jest tez pomoc dla autora. Pojdziecie do tego wspanialego liceum no ok, moze byc potem z losowych przyczyn nie dostaniecie sie na studia, albo rodzice nie bede w stanie was utrzymac i co potym zrobicie? Ja bede mial prace bo bede mial zawod technin, i bedzie dopiero z was beke robil ze bedziecie w biedronce robic za 1k,. Ale nie speukulujmy, nie jestem zadnym fanatykiem, to jest forum wiec kazdy wyraza spoje zdania, tez mam mieszane uczucia jaka szkole wybrac nie dostane sie do <sàdeckiego» elektryka 3 twchnikum na 2k, to tez bede musial isc do liceum? A dlaczego bo ja nie widze innej szkoly oprocz niej bo inne szkoly nie przygotuja mnie jak ona.

Ty myślisz, że dostaniesz fuche za 3k po technikum? Śnisz czy co? Dostaniesz najniższą krajową jak nie lepiej, będziesz pracował w mc/kfc a do tego nie trzeba kończyć technikum. Jak się nie dostane na studia, to pokończe kursy proste. Prawie wszyscy kumple właśnie po technikum, przeróżnych kierunkach teraz siedzą w mc/kfc robiąc dodatkowe kursy.

Opublikowano

Ty myślisz, że dostaniesz fuche za 3k po technikum? Śnisz czy co? Dostaniesz najniższą krajową jak nie lepiej, będziesz pracował w mc/kfc a do tego nie trzeba kończyć technikum. Jak się nie dostane na studia, to pokończe kursy proste. Prawie wszyscy kumple właśnie po technikum, przeróżnych kierunkach teraz siedzą w mc/kfc robiąc dodatkowe kursy.

jak jest sie madrym mozna 4k wyciagnac, a ja nie bede musial kursow robic bo je juz mam, ale jak wyzej napisalem liceum stawiam na 2 miejsce, bo mi bardziej odpowiada. Wedlug mnie jesli ktos idzie na kierunku techniczne typu inzynier budowlany- budowlanka, inzynier elekteyki- elektryk, Informatyk- tech, infor,, chyba ze idziesz na kierunek typu medycyna to wiadomo ze liceum tak mysle,

post nie lamie regulaminu, jest tzw pomocny aautorowi

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...