Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Zwiększanie ramu

Dektored

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka. Dziś znalazłem w necie poradnik jak zwiększyć sobie ram.

eyfk.jpg

Screen nie jest mój. Ja mam tylko 1 dysk(500GB). Powie ktoś na jakie zasadzie to działa dokładniej? I czy to w ogóle coś daje.

674071459604241683421.gif

Opublikowano

To nie jest RAM tylko plik stronicowania > coś co pracuje jak ram tylko to tak na prawdę miejsce z dysku i jest o wiele mniej wydajne od prawdziwego RAMu, ale każdy to ma bo gdy na prawdę brakuje to jest to wykorzystywane. Najlepiej na dwa dyski daj sobie kontrolowany przez system.

Masz jakiś problem bądź pytanie dotyczące komputera? Napisz do mnie, a postaram się ci pomóc.

Opublikowano

To nie jest RAM tylko plik stronicowania > coś co pracuje jak ram tylko to tak na prawdę miejsce z dysku i jest o wiele mniej wydajne od prawdziwego RAMu, ale każdy to ma bo gdy na prawdę brakuje to jest to wykorzystywane. Najlepiej na dwa dyski daj sobie kontrolowany przez system.

Czyli coś tam mi pomoże? Ja mam 1 dysk tylko.;c

@edit Jak tam coś pisze rozmiar początkowy i maksymalny to co wpisać?

Opublikowano

Dyski raczej NIGDY nie osiągną takiej szybkości jak RAM. Czyli jeżeli zabraknie ci ram'u to tak jakby przydzielone miejsce na dysku stanie się takim jakby dodatkowym ramem, ale aplikacje które się na niego przeniosą będą ok 15x(albo więcej) wolniejsze.

Jak masz mało ramu to kup w sklepie.

graphic.png

Opublikowano

Dyski raczej NIGDY nie osiągną takiej szybkości jak RAM. Czyli jeżeli zabraknie ci ram'u to tak jakby przydzielone miejsce na dysku stanie się takim jakby dodatkowym ramem, ale aplikacje które się na niego przeniosą będą ok 15x(albo więcej) wolniejsze.

Jak masz mało ramu to kup w sklepie.

Będę miał niby trochę więcej ramu. To czemu ma mi wolniej chodzić? Ramu nie dokupie bo nie mogę nawet;c(gwarancja)

Opublikowano

dlatego bo będzie chodził wolniej skoro po nad 10 krotnie wolniej odczytuje dane

swap nie ma nic wspólnego z ram, przechowuje tylko dane które nie mieszczą się w pamięci operacyjnej i czekają na swoją kolejkę do przetworzenia

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Proponuję ustawić stały plik stronicowania, daj sobie początkowy i maksymalny po np. 5000 na każdym dysku, wiem że przesada ale miejsca na dysku Ci nie braknie a to zawsze się przyda ;p

Opublikowano

Proponuję ustawić stały plik stronicowania, daj sobie początkowy i maksymalny po np. 5000 na każdym dysku, wiem że przesada ale miejsca na dysku Ci nie braknie a to zawsze się przyda ;p

Ustawiłem tak:

18w96l.jpg

Nie wiem czy dobrze. Ogółem zanim to zrobiłem miałem 4GB ramu. Coś tu zmienić? W sensie inaczej ustawić.

Opublikowano

Od biedy możesz. Ale koniecznie stałą wartość, bo inaczej dysk jest za mocno obciążony.

Masz jakiś problem bądź pytanie dotyczące komputera? Napisz do mnie, a postaram się ci pomóc.

Opublikowano

Obojętnie ile, ja mam aktualnie na każdej z 3 partycji po 5000

Mi nie idzie na partycje podzielić;c. Jak próbuje to zrobić to mi pokazuje, że mogę drugą partycję zrobić na 38MB max. Nie wiem czemu;c

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...