Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Dzielenie dysku na "Części"

Dektored

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka. Mam pytanko jak podzielić dysk na dwie części, czy tam partycje. Mam dysk 500 GB i podzielić go na 2 część żeby tam mieć tylko gry. Dodam, że jest to laptop. Nie wiedziałem jak to zbyt wszystko nazwać bo się na tym po prostu nie znam:P I drugie pytanko: Czy mogę sformatować dysk nie mając płytki.

674071459604241683421.gif

Opublikowano

Dysk możesz podzielić na partycje za pomocą programu GParted 0.15.0-1 lub EaseUS Partition Master.

Co do formatowania możesz wykonać na dysku na którym nie masz systemu w tym celu Komputer -> Prawym na wybrany dysk -> Formatuj (dalej sobie poradzisz)

1391961391-U712132.jpg

ExMod | Best Member | Gold Member |Black Member

Opublikowano

Dysk możesz podzielić na partycje za pomocą programu GParted 0.15.0-1 lub EaseUS Partition Master.

Co do formatowania możesz wykonać na dysku na którym nie masz systemu w tym celu Komputer -> Prawym na wybrany dysk -> Formatuj (dalej sobie poradzisz)

Formata umiem zrobić:P. Tylko czy da się to zrobić jeśli mam tylko 1 dysk bez płytki. A jeśli nie to da się jakoś inaczej? W sensie przenoszenie folderu windowsa na inny dysk itd.

Opublikowano

Kliknąłem żeby ten dysk i pokazało mi, że mogę zmniejszyć dysk o 0Mb -.- . Czyli nie mogę w ogóle podzielić tych dysków?

Opublikowano

Próbuj Acronis Disk Director lub EASEUS Partition Master, ten pierwszy prostszy jednak bez cracka się nie obejdzie. Musi dać radę, pamiętaj o zdefragmentowaniu przed dzieleniem.

Opublikowano

Próbuj Acronis Disk Director lub EASEUS Partition Master, ten pierwszy prostszy jednak bez cracka się nie obejdzie. Musi dać radę, pamiętaj o zdefragmentowaniu przed dzieleniem.

Nie będzie żadnych problemów? Bo jak robiłem zwykłym sposobem po defragmentacji i tak pokazywało mi, że 38 MB max może mieć ten 2 dysk...

Opublikowano

Rób programem. Odejmij od 1 partycji i stwórz z niej nową. Polecam GParted nagrać, jak nie chcesz to Acronis, pełno ich na chomikuj

Opublikowano

Rób programem. Odejmij od 1 partycji i stwórz z niej nową. Polecam GParted nagrać, jak nie chcesz to Acronis, pełno ich na chomikuj

A czy jeśli już to wszystko zrobię to nie utracę żadnych danych? I ta defragmentacja musi być dokładnie przed tym podzieleniem? Bo już dziś robiłem koło 18.

Opublikowano

Jak robiłeś to wystarczy. Nic nie stracisz z plików o ile część dysku którą odejmiesz nie jest zapełniona (np. masz 500 Gb dysku, 200 Gb zapełnionego, odejmujesz 200 Gb więc masz ten margines 100Gb, wtedy nic nie tracisz)

Opublikowano

Jak robiłeś to wystarczy. Nic nie stracisz z plików o ile część dysku którą odejmiesz nie jest zapełniona (np. masz 500 Gb dysku, 200 Gb zapełnionego, odejmujesz 200 Gb więc masz ten margines 100Gb, wtedy nic nie tracisz)

Jak pobieram tego GParted to mam problem: Za każdym razem otwiera mi się w ISO. Da się temu zaradzić jakoś? Żeby odrazu normalnie szło go otworzyć?

Opublikowano

ISO jest do wypalenia na płytce/pendrive i zbootowania, najpewniejszy sposób, najwięcej zabawy z przygotowaniem

Pobrałem ten program. Jak go teraz uruchomić? Wiem, że pytanie dziwne ale nie ma żadnego pliku exe.

Opublikowano

Napisałem co się robi z ISO. Chcesz .exe spod Windowsa to pobierz Acronisa lub EASUSa

Ok pobrałem acronisa. Jak teraz podzielić ten dysk? Mam takie opcje:

xfo0ea.jpg

Opublikowano

Podzielenie zysku nie powiodło się. Już z 10 raz komp się resetuje i naprawia błędy na dysku... Jakieś rady co zrobić?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...