Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT] Czyli jak carrować gry na Solo/Duo!

Hebrydus

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Coś o mnie?

Witam, ja jestem brNOwe.

Moim mainem jest jungla.

Aktualnie posiadam 1.600 elo (IV złoto), i rośnie :D

Swój skill postawił bym na Platyne, czyli okolice 1900 elo, ale to tylko moje zdanie

mogę grać na poziomie V brązu, a fartem być w złocie.

Przedewszystkim z gry biorę to co najlepsze

czyli

FAN

(<----- nie macie pojęcia jak mnie ta reklama denerwuje :P)

Czym dla mnie jest EloHell?

Moim zdaniem nie ma czegoś takiego, wymyślili to ludzie siedzący w brązie i ewentualnie w srebrze nie patrzący

na swoje błędy, tylko na kompanów z drużyny.

Lecz skoro już coś takiego ma miejsce, to jak zgarnąć trochę LKS (dawniej elo) i podbić swoje dywisję?

Właśnie to przedstawię w tym poradniczku.

Przed grą!

Wielu z was po przegranym rankedzie ma ochotę rozwalić pół domu, zabić rodzinę myszką i ewentualnie polać siostre wrzącą wodą, wiem sam tak nie raz miałem, ale przedstawię wam jak ja radziłem sobie z takim stresem :)

Często nie mamy ochoty grać, jednak robimy to. Gramy byle sobie poklikać i zabić czas, to bardzo nie korzystne dla naszego LKS, musimy mieć jaką inspiracje!

Obejrzyjmy na Tube jakiś filmik motywacyjny, popatrzmy się na streama jakiegoś Profesionalisty lub posłuchajmy naszej ulubionej nutki.

To nam da motywację do działania !

Masz jakieś spotkanie? Zarasz masz obiad lub za 30 min masz autobus?

Odpuść sobie tego rankeda, nigdy nie graj na siłę, ani pod presją czasu.

Wszystkie takie niekomfortowe sytuacje mogą sprawić, że dekoncentrujesz się na grze, popełniasz błędy których skutkiem będzie porażka.

Od 0 do bohatera!

_______________________________________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________________________

Zacznijmy od samego początku, czyli od Specializacji i Runek.

Jeśli jesteście graczami średnimi będzie wam trudno wycarrować gry więc warto przed rozgrywką zrobić

sobie małą przewagę.

Gracze w brązie zazwyczaj nie mają Run, bądź są niepełne, a specki mają zrobione źle.

Jeśli wy zrobicie dobre specki i złożycie mocne runy jesteście krok do przodu.

Najlepsze specializacje to 21 9 i 0 (niegoniecznie w tej kolejności)

Oto przykłady masterków i runek:

AD Carry (Vayne)

post-311246-0-91095600-1364544017_thumb.jpg

post-311246-0-02211200-1364545086_thumb.jpg

AP Carry (Ahri)

post-311246-0-43676200-1364544030_thumb.jpg

post-311246-0-85538500-1364545072_thumb.jpg

AD Bruiser (Olaf)

post-311246-0-29528400-1364544008_thumb.jpg

post-311246-0-68035900-1364545336_thumb.jpg

AP Bruiser (Rumble)

post-311246-0-07323200-1364544024_thumb.jpg

post-311246-0-68057300-1364545066_thumb.jpg

Są to jedynie przykładowe Masterki i Runy, więcej oraz dokładniejsze znajdziecie np na:

-SoloMid

-LoLKing

___________________________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________________________________

Mamy już nasze Masterki i Runki, teraz powinniśmy wybrać sobie 2/3 postacie które staną się naszymi najmocniejszymi.

Osobiście polecam postacie z Tier1

Oto linki do:

Premade Tier List

Mid Lane Tier List

Dodałem Mid Lane Tier list ze względu na to, że najłatwiej carry'uje się gry właśnie z tej pozycji.

Oczywiście możecie grać zupełnie innymi postaciami, ale zawsze warto grać postacią mocną, wtedy znacznie łatwiej cię wygrywa :)

Gdy jesteśmy w Kolejce.

Musimy walczyć o naszą linie, najlepiej wprowadzić miłą atmosferę, nie przeklinajmy, rozluźniajmy spory w naszej drużynie.

Dzięki temu inni będą na nas patrzeć przychylnie.

Możemy postarać się również o counter picka

ChampionSelect

Nie zapomnijcie o zmianie Run i Specializacji !

Rozgrywka

Jeśli mamy w drużynie sporo cc(kontroli tłumu czyli stuny itp, itd.) możemy zaproponować invade który może korzystnie wpłynąć na

dalszą część rozgrywki.

Farmijmy (zabijajmy potwory) jak najwięcej, jak mamy taką możliwość to jak najszybciej zniszczmy wieże.

Pomagajmy innym linią, namawiajmy na zrobienie smoka i barona.

Nie zapominajmy o kupowaniu wardów!

Łagodźmy spory i sami do niech nie doprowadzajmy.

Jeśli padłeś z powodu przeciwnego junglera i nie masz warda to 100% winy przypada na ciebie.

Dzięki wardowaniu nie będziesz się musiał skarżyć na ss ani na to, że przeciwny jungler zabił cię już 5 razy.

Podczas gry odczuwamy nerwy i działa na nas stres, jeśli to w sobie tłumimy zaczynami popełniać błędy, wyzywać swoich kompaów od debili i wmawiać im, że ich rodzice są tacy i owacy, a w zamian dostaniemy parę ciekawostek z życia naszej mamy (lub taty).

Jaki jest na to sposób?

Odreagujmy, żyćmy sobie "kurwą" czy innym "pierdolcem", jeśli macie troszke mniej lat możecie krzyknąć "ty pierdoło" lub kolnąć po Chińsku ;]

Naprawdę, jeśli nam nie idzie, to powinniśmy odreagować jak najszybciej.

Aha no i najważniejsze!

NEVER SURRENDER!

Może wydaje się wam do głupie, ale nigdy się nie poddawajmy. Nie jest to ważne czy jest 0:50 czy 1:10.

Zawsze jest cień szansy na wygraną!

Niezależnie w jakiej lidze gracie. zawsze jest szansa na "comeback".

Może być tak, że przeciwni gracze się rozluźnią, zaczną popełniać błedy, a wy na tym zyskacie.

"Dopóki nexus w grze wszystko może się wydarzyć!"

Ok to było by na tyle, miłego carrowania!

Specjalnie dla wasz pisał brNOwe z zespołu StarComando!

Możecie nas znaleźć na:

Twiterze

Facebooku

Ask.fm

Pozdrawiamy i życzymy Chelengera

brNOwe

wraz z

StarComando

_._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._

PS. Oto mój tut o jungli :)

by brNOwe

Opublikowano

myślałem że coś więcej, bo to to prawie że każdy wie, jeśli chce wygrać grę, dużo zależy od atmosfery i tyle

Tylko Lucyfer

Jestem Hujston

Opublikowano

Przydatne, chociaż po przeczytaniu poradnika nikt nie zacznie wygrywać rankedów \o/. Masz tego + na zachęte.

Opublikowano

myślałem że coś więcej, bo to to prawie że każdy wie, jeśli chce wygrać grę, dużo zależy od atmosfery i tyle

Teoretycznie każdy, ale ile razy spotkasz się z summonerem który wbija do Kolejki i od razu ma rage na wszystkich :)

Przydatne, chociaż po przeczytaniu poradnika nikt nie zacznie wygrywać rankedów \o/. Masz tego + na zachęte.

Nigdy nikt po przeczytaniu samego tuta nie zacznie wychodzić do Diamentu, ale na pewno komuś pomoże ten tut, patrz up :)

I dziękuje za + <3

Opublikowano

A mi kiedyś kolega powiedział że nie ma sensu grać solo/duo q bo tylko się wkurwiasz, jest masa buraków i lamerów, zamiast się relaksować przy grze to się wkurwiasz(gość sam jest w goldzie 2 na solo q).Lepiej sobie zmotać drużyne 5 osób i napieprzać rankedy w 5, wtedy wiesz czego się możesz spodziewać bo teamie, i wygrywa lepszy a nie ten co mniej trolli w teamie;)

Opublikowano

Napisałeś oczywiste oczywiste oczywistości, ale dzięki za postaranie się o taki poradnik . Wielu osobom może się przydać, ponieważ jak patrzę na grę niektórych osób, to chce mi się " odreagować " xD

Nie bądź żyd daj warna

Jak pomogłem daj like

Jak nie to i tak daj

Opublikowano

Ehh, kiepsko, kiepsko, myślałem że będzie coś ciekawego, ale nie napisałeś kompletnie nic, dałeś link do Tierów, które są totalnym debilizmem, i napisałeś właściwie tylko tyle, by nie wyzywac się, nie stresować i wardować. Słabo

Opublikowano

A mi kiedyś kolega powiedział że nie ma sensu grać solo/duo q bo tylko się wkurwiasz, jest masa buraków i lamerów, zamiast się relaksować przy grze to się wkurwiasz(gość sam jest w goldzie 2 na solo q).Lepiej sobie zmotać drużyne 5 osób i napieprzać rankedy w 5, wtedy wiesz czego się możesz spodziewać bo teamie, i wygrywa lepszy a nie ten co mniej trolli w teamie;)

Jak ktoś ma jakieś spiny to się "wkurwia" ja takich problemów nie mam, gram spokojnie, albo truluję, a troluję wtedy gdy mnie ktoś wkurzy wyjątkowo np. rasizmem czy narzekaniem jaki to jest słaby team, oczywiście jak robi tak jedna osoba to ją mutuje, ale jak jest ich więcej to min. idę afk albo tańczę na midzie :]

Rozwiązywaniem problemu nie jest jego unikanie :)

Ehh, kiepsko, kiepsko, myślałem że będzie coś ciekawego, ale nie napisałeś kompletnie nic, dałeś link do Tierów, które są totalnym debilizmem, i napisałeś właściwie tylko tyle, by nie wyzywac się, nie stresować i wardować. Słabo

Mogę zrobić filmik jak farmić, ale co to komu pomorze? Nie nauczysz się jak się lanuje patrząc się na czyjąś grę, tak jak się nie nauczysz jeździć na rowerze patrząc się jak ktoś jeździ.

O jeździe na rowerze też mogę Ci powiedzieć jaką powinieneś mieć postawę, ale to są "oczywiste oczywistości" :)

"..nie stresować i wardować." - właśnie to jest to, stres i wardowanie, o tym najczęściej zapominają gracze, jaką łaciną i greką w lewo i prawo wyżywając się za swoje 0/5, oczywiście mają już dwa itemki za 3k w 40min, ale warda do tej pory jak nie było tak niema <3

Opublikowano

Jak ktoś ma jakieś spiny to się "wkurwia" ja takich problemów nie mam, gram spokojnie, albo truluję, a troluję wtedy gdy mnie ktoś wkurzy wyjątkowo np. rasizmem czy narzekaniem jaki to jest słaby team, oczywiście jak robi tak jedna osoba to ją mutuje, ale jak jest ich więcej to min. idę afk albo tańczę na midzie :]

Rozwiązywaniem problemu nie jest jego unikanie :)

Rozwiązaniem problemu jest to że jeśli ktos trollował na rankedzie - automatyczny ban.Dlaczego niby ja mam przegrać mecz i stracić elo?Bo co?Bo kassadin z mida feeduje ryza do 10/0 i udyra do 6/0?Co ja moge takim jaycem ze statami 2/0, i co może taki graves ze statami 5/0 jak oboje nas ryze ściąga na combo?

Są gry które przegrywałem przez siebie, nie raz przejebałem linie i lamiłem, nie raz kerowałem team.Z 900 elo w s2 wybiłem się do 1400 w s3 i teraz siedze w silv3 i nic się zrobić nie da..Wygrywam 2 mecze i 6 przegrywam i dywizja w dół.Pierdole takie granie szczerze mówiąc.

Wole siąść z kumplami z klasy na skype i walnąć rankeda 5v5, przynajmniej wiem że nie będą odpierdalać dziwnych rzeczy bo im się coś nie podoba.

Lol to gra teamowa i to ty masz się dostosować do teamu a 90% ludzi na solo q tego nie czai i chcą zeby bylo tak jak oni chcą i zawsze się to kończy tabliczką "defeat"

Opublikowano

@2xUp

W takim razie równie dobrze ten poradnik mógł by mieć 2 linijki tekstu. jakieś porady co do wyboru postaci, którą łatwo carruje sie brąz, a ty dajesz liste do tierów, i polecasz Tier 1. Twisted Fate do carrowania gier na Brązie? Rly? Nie powiem, Ryżem idzie tam carrować. bo masz gignatyczny DMG i mase tankowatości.

Opublikowano

Rozwiązaniem problemu jest to że jeśli ktos trollował na rankedzie - automatyczny ban.Dlaczego niby ja mam przegrać mecz i stracić elo?Bo co?Bo kassadin z mida feeduje ryza do 10/0 i udyra do 6/0?Co ja moge takim jaycem ze statami 2/0, i co może taki graves ze statami 5/0 jak oboje nas ryze ściąga na combo?

Są gry które przegrywałem przez siebie, nie raz przejebałem linie i lamiłem, nie raz kerowałem team.Z 900 elo w s2 wybiłem się do 1400 w s3 i teraz siedze w silv3 i nic się zrobić nie da..Wygrywam 2 mecze i 6 przegrywam i dywizja w dół.Pierdole takie granie szczerze mówiąc.

Wole siąść z kumplami z klasy na skype i walnąć rankeda 5v5, przynajmniej wiem że nie będą odpierdalać dziwnych rzeczy bo im się coś nie podoba.

Lol to gra teamowa i to ty masz się dostosować do teamu a 90% ludzi na solo q tego nie czai i chcą zeby bylo tak jak oni chcą i zawsze się to kończy tabliczką "defeat"

Ja tam bana nie dostałem, ale byłem w topce pomagających riotowi łapać noobów (czyli np gg easy, funking połlisz kid, idiot russiona czajld ect.).

Jak ktoś feeduje trudno, nie pamiętam gry żeby ktoś zrobił 0/16 na midzie, ale wiem tyle, że jak miał 0/16 to lepiej niż 2/6 :) (licząc że padł 2x, zabił i tak w koło)

Co od dywizji, przeczytaj jeszcze raz to co pisałem o nastawieniu do gry ;]

Ja wychodziłem już nie raz znajomym o parę lig w górę (no to nie do końca prawda, wtedy lig nie było, przynajmniej nie we wszystkich przypadkach).

Założę się, że jak mi dasz passy to w dwa dni wyjdę Ci przynajmniej jedną ligę w górę.

Aha i co do przegrywania, na ostatnie 50 gier przegrałem swoją linie(lub jungle) z mojej winy tylko 2/3 razy.

Nawet jak bot jest powardowany to nie kupie sobie butów tylko pink ward i zgankuje tego bota, nawet jak mam TP ale nie mam się gdzie tepnąć, a bot nie kupuje wardów to zejdę postawie warda i się w pewnym momencie tepnę.

Nie zniechęci mnie nigdy przegrana, mało tego, przegrana mnie wzmocni, jak przegram idę krok do przodu, nie boję się, że coś lub ktoś mnie popchnie bo ja się nie ugnę, to jest moja wola walni. Nigdy się nie poddam, bo wiem, że zawsze można wygrać.

Opublikowano

Ja tam bana nie dostałem, ale byłem w topce pomagających riotowi łapać noobów (czyli np gg easy, funking połlisz kid, idiot russiona czajld ect.).

Jak ktoś feeduje trudno, nie pamiętam gry żeby ktoś zrobił 0/16 na midzie, ale wiem tyle, że jak miał 0/16 to lepiej niż 2/6 :) (licząc że padł 2x, zabił i tak w koło)

Co od dywizji, przeczytaj jeszcze raz to co pisałem o nastawieniu do gry ;]

Ja wychodziłem już nie raz znajomym o parę lig w górę (no to nie do końca prawda, wtedy lig nie było, przynajmniej nie we wszystkich przypadkach).

Założę się, że jak mi dasz passy to w dwa dni wyjdę Ci przynajmniej jedną ligę w górę.

Aha i co do przegrywania, na ostatnie 50 gier przegrałem swoją linie(lub jungle) z mojej winy tylko 2/3 razy.

Nawet jak bot jest powardowany to nie kupie sobie butów tylko pink ward i zgankuje tego bota, nawet jak mam TP ale nie mam się gdzie tepnąć, a bot nie kupuje wardów to zejdę postawie warda i się w pewnym momencie tepnę.

Nie zniechęci mnie nigdy przegrana, mało tego, przegrana mnie wzmocni, jak przegram idę krok do przodu, nie boję się, że coś lub ktoś mnie popchnie bo ja się nie ugnę, to jest moja wola walni. Nigdy się nie poddam, bo wiem, że zawsze można wygrać.

Jak gram to zawsze warduje, nie ważne czym gram.

Jak przegrywam przez to że enemy są lepsi to ok, nie zawsze się wygrywa, ale jak przegrywam przez napów co się obrazili albo zrobili 0/20 to się denerwuje.

Wole grać 50minut i przegrać bo enemy byli lepsi, niz wygrać w 20minut bo enemy miał trolla.Już nie chodzi o to zasrane wygrywanie tylko o to że jest pełno tych jebanych debilów..

Opublikowano

@2xUp

W takim razie równie dobrze ten poradnik mógł by mieć 2 linijki tekstu. jakieś porady co do wyboru postaci, którą łatwo carruje sie brąz, a ty dajesz liste do tierów, i polecasz Tier 1. Twisted Fate do carrowania gier na Brązie? Rly? Nie powiem, Ryżem idzie tam carrować. bo masz gignatyczny DMG i mase tankowatości.

TF na brązie, nawet nie wiesz co tam możesz odpierdalać tą postacią, poproszę beniozska'e żeby zgrał parę gier na IV brązie tą właśnie postacią z dedykacją dla cb.

Dlaczego nie ja ? Bo nie umiem grać tf'em, ale myślę, że jestem w stanie wygrać mida nawet na największą kontrę samom farmą (przeciętnie jak gram mida mam ok. 80 framy w 10 min, ale to i tak słabo, bo mida gram 2/3 razy na tydzień, z czego gram Kha, którym się farmi inaczej.

Jak gram to zawsze warduje, nie ważne czym gram.

Jak przegrywam przez to że enemy są lepsi to ok, nie zawsze się wygrywa, ale jak przegrywam przez napów co się obrazili albo zrobili 0/20 to się denerwuje.

Wole grać 50minut i przegrać bo enemy byli lepsi, niz wygrać w 20minut bo enemy miał trolla.Już nie chodzi o to zasrane wygrywanie tylko o to że jest pełno tych jebanych debilów..

Właśnie, trenuj tak, aby na poziomie srebra nikt od ciebie nie był lepszy ;]

Oczywiście nie mówię, że masz grać 120 postaciami najlepiej, tylko żebyś miał 2/3 perełki którymi niszczysz grę :D

Opublikowano

Tak piedolicie z tym bronzem..

Jak miałem kolo 1350 elo grałem z endymionkiem który mial 850 elo duo i tam grali lepiej niz u mnie na silverze...Tam jeszcze chcą wyjśc z tego hella i jakoś grają.Fakt że ich cisnąłem jak chciałem, widać ze poziom mniejszy ale ludki sie starali i nie flamowali tylko grali...

Opublikowano

@xUP

TF to postac wymagająca gigantycznego ogaru, player na brązie nie ma najmniejszych szans wyccarować gry ta postacią. Jeżeli ma - nie powinien siedzieć na brązie.

Opublikowano

@xUP

TF to postac wymagająca gigantycznego ogaru, player na brązie nie ma najmniejszych szans wyccarować gry ta postacią. Jeżeli ma - nie powinien siedzieć na brązie.

Nie widzie problemu, aby nauczył się grać tą postacią i nie nazwał bym tego gigantycznym ogarem.

Wystarczy nauczyć się dobrze wybierać kartę, sposób jak przyfarmić. Już trudniej gra się xeratem gdzie musisz się dobrze wypozycionować i trafiać skilami, albo na ahri która powinna wejść do tf i zadać mocne dmg.

Trening kluczem do wszystkiego.

PS. Aż mnie ochota na tf zabrała xD

Opublikowano

Elohell nie istnieje więc do czego ten poradnik, ludzie z silvera i bronze powiedzą że zasługują na diament a grają jak zera, a skoro grać nie potrafią to nie wycarrują gier.

Słabo.

2 poprzednie konta zbanowane za multiacc, zakładam kolejne a nagle okazuje się że tamte zostały odbanowane a jedno z nich wyczyszczone z warnów. Planujecie na mnie kolejny zamach?

Opublikowano

Elohell nie istnieje więc do czego ten poradnik, ludzie z silvera i bronze powiedzą że zasługują na diament a grają jak zera, a skoro grać nie potrafią to nie wycarrują gier.

Słabo.

Napisał gościu z gołą dupą na awatarze <3

Opublikowano

Słabo.

Napisał gościu który gra WSZYSTKIE gry ryzem.

http://screenshooter.net/1434843/cofesxj

Twoje staty czymś innym niż ryze są chujowe w chuj

Opublikowano

nic nowego i ciekawego raczej tu nie widac, przy okazji jak bierzesz crit chance na adc w runach to dajesz na markach zamiast zastepowac resisty

JP7SYyZ.gif

Opublikowano

Napisał gościu który gra WSZYSTKIE gry ryzem.

http://screenshooter.net/1434843/cofesxj

Twoje staty czymś innym niż ryze są chujowe w chuj

i co masz z tym jakimś problem? Jak widać jednym champem można carrować z silvera do diamentu, a ty spłoń hejcie.

2 poprzednie konta zbanowane za multiacc, zakładam kolejne a nagle okazuje się że tamte zostały odbanowane a jedno z nich wyczyszczone z warnów. Planujecie na mnie kolejny zamach?

Opublikowano

i co masz z tym jakimś problem? Jak widać jednym champem można carrować z silvera do diamentu, a ty spłoń hejcie.

to co będzie jak Ci ryza zbanują xD

@top

najpierw wyjdź na platyne, a potem powiedz, że stawiasz swój skill na platyne, bo gold 5 to daleko od platyny

<>

Opublikowano

to co będzie jak Ci ryza zbanują xD

@top

najpierw wyjdź na platyne, a potem powiedz, że stawiasz swój skill na platyne, bo gold 5 to daleko od platyny

nie było jeszcze takij sytuacji, jak się zdarzy to pomyślę

Opublikowano

@Kasha chodzi o to że robisz z siebie prosa a jak ci ryza zabiorą/zbanują to jest chuj

to nie jest problemem, moglby grac czym chce prawdopodobnie z podobnym skutkiem, problemem jest to ze przez ten diament jego ego wyjebalo ponad granice moralnosci a wiadomo jak ubogie jest te forum w normalnych graczy takze moze blyszczec wiedza i umiejetnosciami

xkasha hajt inc

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...