Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie]Najprostszy język programowania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wita, chciałbym nauczyć się jakiegoś języka programowania otóż mam kilka pytań

Jaki język programowania najłatwiejszy do pojęcia/nauczenia się ?

W jakim języku najprościej i najszybciej się stworzy jakiś program ?

Obecnie to na tyle ale pewnie z czasem dyskusji będę miał jeszcze parę pytań

Jeśli zły dział proszę o przeniesienie.

1391961391-U712132.jpg

ExMod | Best Member | Gold Member |Black Member

Opublikowano

wiesz można to rozpatrywać na różne sposoby... prostym do ogarnięcia "językiem" jest po prostu schemat blokowy. nauczysz się myślenia, i podstaw, które są takie same w każdym języku programowania. Potem możesz zacząć ELI, następnie polecam ci pascala. Programować równie dobrze możesz w excellu masz tam komendy itp. ;P

PS: Polecam ci też żółwia na początek - LOGO

Opublikowano

Assembler. Serio mówię, asm jest naprawdę prościutki.

Programowanie jest proste o ile masz ścisły umysł - umiesz myśleć jak program, układać algorytmy itp.

Każdy język jest prosty do nauczenia, wystarczy mieć chęci. Nawet C++ jest prościutki.

Na początek polecam AutoIT. Potem C# i jak będziesz chciał programować cheaty czy gierki to C++.

Oprócz tego możesz się uczyć też Delphi (Object Pascal), które samo w sobie jest proste ale mi jednak nie przypadło do gustu (dziwna budowa kodu, sporo kombinowania z end ^^), Javy, Pythona, VB... Co ci się żywnie podoba :D

846331404756772371599.jpeg
Opublikowano

Najprostrzy jest au3 .. sam uzywam ;) , tylko dodatki takie typu jak winhtttp/IS i wgl .. to juz trudniejsze sie do wyłuczenia .. sam sie ucze winnhttp ale cos mi nie idze :P

Opublikowano

Co człowiek to opinia. Moim zdaniem autoit odpada z prostej przyczyny - nie jest językiem programowania. AutoIt jest mniej więcej tym czym java czy ruby/rgss. Są to języki skryptowe - mają wykonywać proste zadania (widział ktoś poważny program w autoit?). Oczywiście osoby znające tylko autoit mogą na mnie napaść, w swoim mniemaniu są programistami itd...

Natomiast co do języków programowania, musisz się zastanowić w czym chcesz programować. Wiem, że wiele osób będzie zawsze wpajać poznaj wiele języków i pisz w najlepszym, doświadczenie nauczy Cię rozwiązywać problem i inne pierdoły... Prawda jest taka, że na początku uczysz się zasad - jak wykonuje zadania procesor (schematy blokowe itd), jakie są typy zmiennych (tekst to był integer nie? xD) i jak działają pętle. Nauka pascala ma sens jeżeli znasz język angielski, wtedy będziesz miał prosty do zrozumienia kod do większości rzeczy. Natomiast jeżeli jesteś człowiekiem młodym możesz sobie "wybrać" język którego się chcesz nauczyć. Nikt Ci nie mówi że ma to być jakiś "prosty" język (z tym że "prosty" chyba odnosi się do składni poleceń). Jeżeli znasz już zasady to każdy kolejny język to kwestia zerknięcia do "help" i sprawdzenia jak ta składnia ma wyglądać (oczywiście mogą być wyjątki).

Co do nauki polecam Ci język C++, do niego znajdziesz najwięcej tutoriali dla początkujących...

Opublikowano

Co człowiek to opinia. Moim zdaniem autoit odpada z prostej przyczyny - nie jest językiem programowania. AutoIt jest mniej więcej tym czym java czy ruby/rgss. Są to języki skryptowe - mają wykonywać proste zadania (widział ktoś poważny program w autoit?). Oczywiście osoby znające tylko autoit mogą na mnie napaść, w swoim mniemaniu są programistami itd...

Natomiast co do języków programowania, musisz się zastanowić w czym chcesz programować. Wiem, że wiele osób będzie zawsze wpajać poznaj wiele języków i pisz w najlepszym, doświadczenie nauczy Cię rozwiązywać problem i inne pierdoły... Prawda jest taka, że na początku uczysz się zasad - jak wykonuje zadania procesor (schematy blokowe itd), jakie są typy zmiennych (tekst to był integer nie? xD) i jak działają pętle. Nauka pascala ma sens jeżeli znasz język angielski, wtedy będziesz miał prosty do zrozumienia kod do większości rzeczy. Natomiast jeżeli jesteś człowiekiem młodym możesz sobie "wybrać" język którego się chcesz nauczyć. Nikt Ci nie mówi że ma to być jakiś "prosty" język (z tym że "prosty" chyba odnosi się do składni poleceń). Jeżeli znasz już zasady to każdy kolejny język to kwestia zerknięcia do "help" i sprawdzenia jak ta składnia ma wyglądać (oczywiście mogą być wyjątki).

Co do nauki polecam Ci język C++, do niego znajdziesz najwięcej tutoriali dla początkujących...

W sprawach programowania jestem randomem ale chciałbym stworzyć parę rzeczy i w dzisiejszych czasach się przydaje znajomość języka programowania chodziło mi o język który łatwo się zapamięta i będzie można nauczyć się w krótki czas (góra 3-4 miesiące) wiem że to zależy od czasu i chęci a tego mam dość dużo niestety słabo u mnie z przyswajaniem trudnych informacji xD

1391961391-U712132.jpg

Opublikowano

Jak skryptowy może być (i taki polecam) to AutoIT. Ogólnie to wszystko można zrozumieć po czytelnie nazwanych funkcjach (FileOpen - otwiera plik, StringReplace - zamienia string na jakiś inny itp.)

Visual Basic też jest w miarę prosty, polecenia też są rozłożyste (to jednak można uznać jako wadę dla bardziej doświadczonych) i mają w sobie właściwie wszystko, no ale tutaj jest już jak dla mnie lekka przesada - bo to za dużo xD

Python jest wyjątkowo przyjaznym językiem i jest trochę inny niż inne (schabowy ze schabu).

Możesz być nerdem i uczyć się BATCH'a lub samych poleceń DOS - uwierz, mimo że cośtam poskryptować umiem, to często używam konsoli, bo po prostu łatwiej jest zrobić pare rzeczy tam, niż robić oddzielny skrypt w innym języku.

Od siebie polecam AutoIT.

Opublikowano

W sprawach programowania jestem randomem ale chciałbym stworzyć parę rzeczy i w dzisiejszych czasach się przydaje znajomość języka programowania chodziło mi o język który łatwo się zapamięta i będzie można nauczyć się w krótki czas (góra 3-4 miesiące) wiem że to zależy od czasu i chęci a tego mam dość dużo niestety słabo u mnie z przyswajaniem trudnych informacji xD

Przy dużej ilości wolnego czasu 3 miesiące wystarczą na pewno. Widzisz nikt Ci nie każe znać na pamięć wszystkiego - uczenie się w ten sposób to głupota. Ucz się schematów, pisząc po raz 50 pętle już nie masz z tym problemu nawet jak pierwsze 10 razy przy pisaniu programu zerkałeś pod przysłowiowe F1 :)

Oczywiście jak twoja wiedza ma się skończyć na pisaniu botów kliknij tu a później tam to polecam autoit gdzie po tygodniu możesz zrobić swojego klikacza z wodotryskami (np. muzyczka z kodu beep xD).

Jednak jeżeli chcesz coś bardziej przydatnego to nadal upieram się przy C :P

Opublikowano

Przy dużej ilości wolnego czasu 3 miesiące wystarczą na pewno. Widzisz nikt Ci nie każe znać na pamięć wszystkiego - uczenie się w ten sposób to głupota. Ucz się schematów, pisząc po raz 50 pętle już nie masz z tym problemu nawet jak pierwsze 10 razy przy pisaniu programu zerkałeś pod przysłowiowe F1 :)

Oczywiście jak twoja wiedza ma się skończyć na pisaniu botów kliknij tu a później tam to polecam autoit gdzie po tygodniu możesz zrobić swojego klikacza z wodotryskami (np. muzyczka z kodu beep xD).

Jednak jeżeli chcesz coś bardziej przydatnego to nadal upieram się przy C :P

Chciałbym napisać jakiegoś botka,program,cheata i botka :D ale to tak tymczasowo :D

1391961391-U712132.jpg

Opublikowano

Hmm , najłatwiej po Angielsku programow

9adc2b66942ff0dffh1.gif

Serwer TerraVix [survival + PvP] IP: 188.165.22.154 Port: 8110

Opublikowano

Hmm , najłatwiej po Angielsku programow

wtf ?

1391961391-U712132.jpg

Opublikowano

Chciałbym napisać jakiegoś botka,program,cheata i botka :D ale to tak tymczasowo :D

No to AutoIT. Komendy masz typu:

MouseMove <-- przeniesienie myszki

MouseClick <-- klikanie myszką

PixelSearch <-- szukanie pixela (chodzi tu o rozpoznawanie barw)

ImageSearch <-- szukanie obrazka

I pełno innych rzeczy. Należy się tylko nauczyć podstaw, czyli instrukcji warunkowych (np. jeśli cośtam, to cośtam), pętli, zmiennych i paru innych drobnostek.

Opublikowano

No to AutoIT. Komendy masz typu:

MouseMove <-- przeniesienie myszki

MouseClick <-- klikanie myszką

PixelSearch <-- szukanie pixela (chodzi tu o rozpoznawanie barw)

ImageSearch <-- szukanie obrazka

I pełno innych rzeczy. Należy się tylko nauczyć podstaw, czyli instrukcji warunkowych (np. jeśli cośtam, to cośtam), pętli, zmiennych i paru innych drobnostek.

Takie pikselowe boty nie mają przyszłości. Poza tym po co ma się uczyć autoita, skoro zaraz i tak będzie musiał szukać innego języka. Ja polecam C#, ewentualnie Java też będzie dobrym wyborem.
Opublikowano

C++ > PHP > ASM

/ GA-970A-UD3 / FX-6300 / Sapphire Xtreme 5830 / OCZ ZS 550W / Brutus M23 /

| MPC Coders Team | MPC Gold Member | C#, C++, PHP, (N)ASM, AutoIT, Python, Java |

Opublikowano

Nie polecam Ci kompletnie pascala. No ok. Może i jest łatwy, ale teraz jest już praktycznie bezużyteczny. Niby są w nim jakieś tam malutkie programy, ale nie jest on już praktycznie w użyciu. Odpowiem Ci na Twoje pytanie pisząc jak było w moim przypadku. Najpierw był HTML (tak wiem, to nie jest język, ale uczy pewnego myślenia, poza tym jest chyba w podstawie programowej <Zdanie powiedziane z nutką ironi>. Potem przyszedł czas na prawdziwy język na kółku informatycznym, gdzie dostaliśmy... Żółwia (znaczy chyba żółwia, już dokładnie nie pamiętam) który to nauczył mnie podstaw do "prawidłowego" myślenia. Następnie już samemu zacząłem się bawić w C++ i to była w sumie ciężka droga, ale gdy w końcu się go nauczyłem wszystko jest duuużo prostsze, gdyż ten język jest mocno uniwersalny. Znaczy jego składnia jest uniwersalna. Potem jednak stwierdziłem że chcę pójść bardziej w webmastering więc uczyłem się PHP + MySQL. I przyszły mi one baaaaaardzo łatwo dzieki znajomości C++. Potem wpadła w moje ręce książka "Visual basic 2005 express i MySQL" I w sumie tego (powiedzmy że) nauczyłem się w jakieś 3 dni. Teraz się męczę nad CSS (w sumie jak ma ktoś jakiś dobry kurs to z chęcią go przygarnę na PW)... no i tak było u mnie. Więc z tego co napisałem ja radzę uczyć Ci się C++ (Od zera do gier codera - poczytaj). Niektórzy też mówią aby na początek nauczyć się javy, ale nie wiem czemu jakoś mnie ten język nie przekonał. No już koiniec wypocin. Miłej nauki!

Moje TuT'y

Archiwmenty:

mca.png

100 postów

150 postów

200 postów

300 postów

400 postów

500 postów

Opublikowano

xml, html i css nie są to języki programowania. Odpowiadają one jedynie za prezentację treści (xml, html, css) lub jej przechowywanie (xml)

Jeśli chcesz się bawić dłużej z programowaniem to absolutnie nie zaczynaj od php, gdyż uczy złych nawyków. Myślę, że obecnie najlepszym pomysłem będzie uczyć się c++ lub C#

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...