Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Anime vs Manga

ShiroOnLoara

Co wolicie  

37 użytkowników zagłosowało

1. 1. Anime czy Mangi?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Anime czy Mangi? Uzasadnijcie! Ja wolę mangi,bo można je mieć przy sobie zawsze,w sklepie,w szkole, w parku..a po obejrzeniu anime zostaje nam tylko wspomnienie( które są zresztą epickie ) . A Mangę można mieć na półce,sięgnąć do niej i przypomnieć. Dodatkowo mangi duzo lepiej ukazują większość walk , które w anime sa mniej brutalne ;/ . Ale anime również bardzo lubie .

1382302052-U722126.jpg
Opublikowano

Powiem że bardzo kontrowersyjny temat.

Manga to rysunki na papierze i czasami nie potrafią oddać dokładnie tego co potrafi pokazać anime, ale z drugiej strony manga skłania nas do użycia wyobraźni.

Wiadomo że w anime mamy kolory, głosy i samą animacje jako taką i to już jest ogromny plus. Wystarczy zasiąść przed telewizorem/ekranem komputera i oglądać.

A za to w mandze mamy dymki i rysunki, trzeba się wczuć i zagłębić w to co autor chce nam przekazać i dane nam będzie zrozumieć o co chodzi.

Wydaje mi się że więcej uwagi trzeba poświęcić czytając mangę niż oglądając anime i nie jest to oczywiście nic złego :P

No i trzeba pamiętać że w rysunkowej wersji jest zazwyczaj więcej rzeczy niż w anime, chodzi mi przeniesienie mangi na ekran. Zdarza się że są pomijane wątki albo pokazują różne akcje w delikatniejszy sposób :P

A tak osobiście, to obejrzałam całą masę anime,przeczytałam sporo mangi i muszę stwierdzić że jestem leniem i czasami wolę wybrać animację od ilustracji, bo moja wyobraźnia nie chce dzisiaj pokazać mi wszystkiego a przecież nie chodzi tylko o bezsensowne przesuwanie stron ;)

58815786.jpg

Opublikowano

Mam dokładnie tak samo jeśli chodzi o tego "lenia" ^^
czasami nikt mnie od anime nie odciągnie , ale jednak tak jak powiedziałaś
zdarzają się pominięte ciekawe wątki a to jednak duży minus . Kolejnym minusem
jest wykonanie anime niekiedy jest ono beznadziejne np: "Berserk"
maga miażdży system , a anime wręcz przeciwnie :/ Warto też wspomnieć ze anime
typu bleach czy one piece sa produkowane by zachęcić do kupowania mangi
.Natomiast plusem anime są też "krótkie tytuły" tzn anime które nie
doczekały się wersji mangi i można je tylko oglądnąć . Dla mnie wybór jest
piekielnie trudny , dlatego chciałem się przekonać czy wy też macie taki problem :D

1382302052-U722126.jpg
Opublikowano

Wolę anime. Nic nie kosztuje, poza tym w takowych są soundtracki. Czytanie mangi dla mnie bez puszczenia jakiejś muzyki to strata czasu. Dlatego wolę anime, bo wszystko jest na tacy. Poza tym, niektóre mangi są tak diabelsko zrobione, że trudno się zorientować o co chodzi w niektórych momentach.

@Edit: no i najważniejsze: lubię słuchać seiyuu, a na dodatek dochodzi nauka (po łebkach) języków: pol, jap, eng (bo mangi to zapewne tylko po polsku czytacie).

Opublikowano

Manga czyta się

Anime ogląda

Oczywiste że lepiej się ogląda anime

ale w Anime się nic nie dzieje

a w Manga jest dużo późniejsze zdażenia

Ja czytam manga a później oglądam anime :)

ac2tap2.jpg
Opublikowano

Ja robie dokładnie na odwrót najpierw oglądam by nie wiedzieć co się stanie. A później gdy anime się skończy dokańczam mangą moim zdaniem to chyba najlepszy sposób. Ponieważ nie chce się zrażać walką w mandze i anime tak jak w fairy tail...

1382302052-U722126.jpg
Opublikowano

W mandze walki jakoś mnie nie poruszają. Na jednej stronie osoba zrobi ruch, na drugiej się popatrzy, na trzeciej wygrała.

W anime jest lepiej wszystko przedstawione :3

Jedyny wyjątek to Fairy Tail, gdzie krew jest ocenzurowana, ale może kiedyś się to zmieni.

QtiV6xY.gif

Opublikowano

Z tego posta wynika ,że tylko fairy tail miało słabą walke w anime a to nie prawda np bersek jak i wiele innych....
W mandze walki są dużo bardziej efektywne plus działa twoja kreatywność a to liczy się podwójnie :D
Czasami po przeczytaniu walki i domyśleniu się całej reszty z mangi , jestem bardzo rozczarowany wydarzeniami w anime .

1382302052-U722126.jpg
Opublikowano

No fabuła fabułą tego kontrolować ni jak nie możemy xD

Ale co jak co anime jest lepsze od mangi, dlaczego ?

Emocje, Muzyka, Opening/Endingi, "żywe postacie" vs wyobraźnia

Gdybym mógł sobie puścić w mózgu muzyczkę i czytać nic nie robiąc to może i bym się wciągnął, a tak to jestem za leniwy :D

NJxbd4x.png

Opublikowano

To tak jakby porownywac ksiazke do filmu. Wiadomo ze gdy czytamy mange to dziala nasza wyobraznia, a jak ogladamy film to widzimy cudza.

sstwc.jpg

• 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

przez filery wole mangę xD jaki argument nie do powalenia, jakieś inne anime oglądałeś ? bo samo naruto w sobie aktualnie ma poziom kupy xD

jak dla mnie anime jest nie po prostu lepsze argumenty wyżej :D

NJxbd4x.png

Opublikowano

Nie potrafię wybrać spośród tych dwóch opcji tej jednej. Anime przemawia do mnie animacją, barwioną kreską i przede wszystkim udźwiękowieniem, jednak trzeba poczuć mangę w dłoni, zapach druku i tę klimatyczną biel i czerń (jeżeli mówimy o mangach kupionych, a nie internetowych).

Jesteś najpiękniejszą kobietą, jaką widziałem na oczy. Oh! Zapomniałem! Jestem szkieletem i nie mam oczu - yohohoho! Skull joke.

mini1a.pngminigd.pngminizoro.png

Opublikowano

Nie potrafię wybrać spośród tych dwóch opcji tej jednej. Anime przemawia do mnie animacją, barwioną kreską i przede wszystkim udźwiękowieniem, jednak trzeba poczuć mangę w dłoni, zapach druku i tę klimatyczną biel i czerń (jeżeli mówimy o mangach kupionych, a nie internetowych).

Kupiona lepsza, ale dalej brakuje tego elementu muzyki, czy też żywych ruchów postaci :P

QtiV6xY.gif

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Choć czytam więcej mangi niż oglądam anime to i tak wolę oglądać anime z powodu większej ilości szczegółów i oczywiście z powodu całej animacji. Jak dla mnie anime potrafi przekazać o wiele więcej emocji niż manga.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...