Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Anime vs Manga

ShiroOnLoara

Co wolicie  

37 użytkowników zagłosowało

1. 1. Anime czy Mangi?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Według mnie anime jest lepsze ze względu na to że w nim jest ruch, kolory, muzyka.

Manga też jest spoko ale to tylko czytanie i odtwarzanie dźwięków w myślach.

25gs07c.jpg

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Ja lubię Anime bo to zawsze jest ruchomy obrazek, możesz sobie wyobrazić postać w ruchu dzięki temu i ogólnie. Mangę też lubię, bo jest ciekawa i nie ma filerów. Lubie i Anime i Mangę.

rubyq.png

Opublikowano

Ja osobiście wolę anime gdyż w mandze nie ma zbytnio emocji i jest tak szaro , a Anime jest takie żywe xD nie umiem tego inaczej określić po prostu anime lepiej się ogląda . Głos na Anime ;P

Opublikowano

Nie jestem w stanie jednoznacznie określić czy wolę mangi czy anime. Każde z nich ma swoje plusy ale wiele zależy właśnie od tematyki, czy wykonania. Znam wiele anime, które mogą się pochawalić dużo lepszą kreską niż mangi, przez co zdecydowanie lepiej się takie historie ogląda niż czyta. Znam także wiele anime, które do tego stopnia nie potrafiły ukazać emocji bohaterów, że wszystko zostało spłycone i sprowadzone do poziomu myślenia pantofelka. Ostatnie mimo wszystkich wizualnych czy emocjonalnych czynników anime ma ze sobą ten plus, że DOBRZE dobrana muzyka potrafi przyciągać bardziej niż profesjonalne ujęcia graficzne bohaterów, umiejętne operowanie piórem na papierze czy głębokie dialogi. Na prawdę wiele zależy od tego czego oczekujemy, jaki to jest typ historii i jak bardzo możemy się skupić na odbiorze. : )

Ars requirit totum hominem.

Opublikowano

Może i masz racje, wśród mang również są perełki, które przeczyta się jednym tchem. Jednak porównując dane anime i daną mangę na podobnym poziomie, efekt jest różny: anime, nawet jeśli nie jest jakieś świetne, to jednak dociągniesz je do końca, z mangą jest na odwrót - czytasz, czytasz, jeśli coś nie pasuje to rzucasz:) Tak jest w moim przypadku xD

Opublikowano

Jak dla mnie, manga zawsze będzie do przodu z fabułą niż anime. Bo w anime często są filery nie zapominajmy o tym...

Opublikowano

Jak dla mnie, manga zawsze będzie do przodu z fabułą niż anime. Bo w anime często są filery nie zapominajmy o tym...

Początkujący? Manga zawsze jest i musi być do przodu z fabułą. Fillery są po to żeby nie dogonić mangi. Jak dla mnie to pół na pół, w mandze jest doskonała kreska(bo wprost od autora) ale bez jakichkolwiek dźwięków :( no i jak coś się dzieje szybko, to tego nie zauważymy za specjalnie w mandze (autorzy rysują czasami takie rozmycia tworząc efekt niewiarygodnej szybkości, ale to nie to samo co w anime), anime zaś ma nie raz wspaniałe udźwiękowienie, podkreśloną chociażby szybkość :P Pół na pół w moim przypadku, jak oglądam jakieś anime to czytam też mangę i na odwrót.

1367591241-U459639.png

Opublikowano

Początkujący? Manga zawsze jest i musi być do przodu z fabułą. Fillery są po to żeby nie dogonić mangi. Jak dla mnie to pół na pół, w mandze jest doskonała kreska(bo wprost od autora) ale bez jakichkolwiek dźwięków :( no i jak coś się dzieje szybko, to tego nie zauważymy za specjalnie w mandze (autorzy rysują czasami takie rozmycia tworząc efekt niewiarygodnej szybkości, ale to nie to samo co w anime), anime zaś ma nie raz wspaniałe udźwiękowienie, podkreśloną chociażby szybkość :P Pół na pół w moim przypadku, jak oglądam jakieś anime to czytam też mangę i na odwrót.

Nie mogę się z Tobą zgodzić, co do tego, że kreska w mandze jest lepsza. Wszystko jest kwestią gustu: dla mnie na przykład Katekyo Hitman Reborn kreskę ma zdecydowanie lepszą w anime; to samo z Shaman King (randomowe przykłady). Zdecydowanie. ;) Dźwięki to nie wszystko, bo lepiej poczytać lepszy dialog, niż przez dziesięć minut słuchać "itatatatatatata" jak się bohater przewróci. ;)

Opublikowano

Nie mogę się z Tobą zgodzić, co do tego, że kreska w mandze jest lepsza. Wszystko jest kwestią gustu: dla mnie na przykład Katekyo Hitman Reborn kreskę ma zdecydowanie lepszą w anime; to samo z Shaman King (randomowe przykłady). Zdecydowanie. ;) Dźwięki to nie wszystko, bo lepiej poczytać lepszy dialog, niż przez dziesięć minut słuchać "itatatatatatata" jak się bohater przewróci. ;)

Może i w anime dla Ciebie jest kreska lepsza, ale ja wolę kreske z mangi bo jest tak jak autor chciał :) Co do przewracania się bohatera - zależy co oglądasz, takie sytuacje jak przedstawiłaś są przeważnie w tasiemcach :P

1367591241-U459639.png

Opublikowano

Czasami jak patrzę na to, że anime ma 12-13 odcinków, a manga jest wydawana/ była wydawana przez kilka lat, to aż " żal "

Jakbym za darmo dostawał mangę po polsku to mógłbym czytać, tak tylko anime

s2c77Oa.png

Opublikowano

Czasami jak patrzę na to, że anime ma 12-13 odcinków, a manga jest wydawana/ była wydawana przez kilka lat, to aż " żal "

Dlatego że te anime ma powycinane bardzo dużo wątków z mangi, nie mieli popytu to wrzucili anime tylko w jeden sezon i tyle.

1367591241-U459639.png

Opublikowano

Seriously... Jeśli by zrobili mangę w Mass Effecie, która by szła za kanonem historii całej serii, to zapewne manga miała by więcej supportu niż gry, dlaczego?

Weźmy pod uwagę powrót Zbieraczy w ME3... W mandzie można było by to wyjaśnić np... Inna baza zbieraczy lub ten deseń. Inny przykład? Też Mass Effect ale prequel do Paragon Lost.

Opublikowano

fillery? One mają jakiś cel, a mianowicie, żeby anime nei dogoniło mangi, fillery są tylko w tasiemcach, no może nie tylko, ale najczęściej

1361453243-U739101.png

Opublikowano

Może i w anime dla Ciebie jest kreska lepsza, ale ja wolę kreske z mangi bo jest tak jak autor chciał :) Co do przewracania się bohatera - zależy co oglądasz, takie sytuacje jak przedstawiłaś są przeważnie w tasiemcach :P

Nie patrzę na to co autor chciał czy co ja chciałam, tylko na to co wygląda lepiej. Jakościowo lepiej.

Skracanie mang jest po prostu karygodne. Nie wiem jak można wszystko tak spłycać, bo inaczej się tego nie da nazwać. : )

Darmowe są w Polsce dostępne nieprofesjonalne tłumaczenia, fanowskie. Proszę bardzo. Nie ma to jak iść na łatwiznę i mówić "jak mi dadzą, jak zrobią, jak się samo zrobi...". To żadne argumenty, dla chcącego nic trudnego.

Dlatego że te anime ma powycinane bardzo dużo wątków z mangi, nie mieli popytu to wrzucili anime tylko w jeden sezon i tyle.

To nie zawsze jest kwestia popytu. Wielokrotnie jest to kwestia funduszy lub wielu innych czynników. Generalizujesz, a tego nie lubię.

Opublikowano

Wolę anime. Nic nie kosztuje, poza tym w takowych są soundtracki. Czytanie mangi dla mnie bez puszczenia jakiejś muzyki to strata czasu. Dlatego wolę anime, bo wszystko jest na tacy. Poza tym, niektóre mangi są tak diabelsko zrobione, że trudno się zorientować o co chodzi w niektórych momentach.

@Edit: no i najważniejsze: lubię słuchać seiyuu, a na dodatek dochodzi nauka (po łebkach) języków: pol, jap, eng (bo mangi to zapewne tylko po polsku czytacie).

Dokładnie to samo zdanie co ten pan, jednak amine ma jeszcze 1 wielki +... jest... kolorowe :)

Opublikowano

Dokładnie to samo zdanie co ten pan, jednak amine ma jeszcze 1 wielki +... jest... kolorowe :)

No i te soundtracki i ekscytujące walki

1361453243-U739101.png

Opublikowano

No i te soundtracki i ekscytujące walki

zależy w jakim anime te soundtracki, raz mogą być tak chujowe że aż uszy bolą :D Najlepszy soundtrack to ma chyba FT z anime które do tej pory oglądałem. A co do walk, to ja wolę w anime, aczkolwiek znam ludzi którzy wolą walki w mandze.

p.s nie wiem czy ten post miał być ironiczny czy nie xD

Opublikowano

Ja wole anime ,ponieważ wszystko jest ruchome itp. itd.

Jedyny minus to fillery co jakiś czas oraz niewszystko zgodne z manga.

874831456689708709857.jpeg

Tyle Wygrać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...