Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Spigot, czyli mniej lagów.

djm105org

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Opis:

Szperając po internecie znalazłem Spigot'a. Co to jest? Bukkit, tylko tyle, że lepiej zoptymalizowany. Przykład przy 35 graczach mój serwer zżerał 2,4gb ramu, teraz około 1.2-1.4gb. Czyli x2 mniej. Przekłada to się na komfort gry jak i mniejszą ilość freezów. Polecam HeadAdmin'om serwerów stojących na słabszych hostach (ownserver,slotex itd.). Spigot dodaje nam także pare komend, typu: /restart. Jesteś ciekawy jakim kosztem serwer mniej laguje? Szczerze nie mam pojęcia, żadnych skutków ubocznych nie zaobserwowałem. Jedynie to, że itemki na ziemi lepiej i szybciej się stackują. SPIGOT zwiększa także efektywność anti-xrayów, a właściwie sprawia, że pobierają mniej zasobów. Co do pluginów: wszystkie kompatybilne z daną wersją bukkita, będą kompatybline także z taką samą wersją SPIGOT'a (zaaktualizujcie zanim napiszecie brednie). Zawiera on także anty-xraya [Dzięki Hrabia Mateusz!]

Ten silnik jest kapitalny, mało tego panie autorze, proszę dodać że ma wbudowanego anty x ray podobnego do orebfuscatora!

W configu spigota na końcu zmieńcie engine mode na 2 i zobaczycie że działa :)

Instalacja:

1. Pobierz SPIGOT'a z: http://ci.md-5.net/job/Spigot/

2. Wklei do głównego folderu z serwerem (zamiast minecraft_server/craftbukkit)

Powodzenia z serwerem! ~djm105

UWAGA ŻEBRAK!

Jeżeli pomogłem daj Lajka!

• Odpowiedzi 123
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Spigot Jest stabilniejszy niż zwykły craftbukkit dlatego mniej obciąża serwer lecz wadą jego jest to że nie wszystkie pluginy działają z nim w zgodzie.

Pomogłem? Daj Plusika to pomaga.

eJwLTq2o9ElMqVTQVQguSE3OSszJLC5JVMhPUfDNzEt1LkpMK1FP5PINcE7LLyrN1SvIASqEy3D5JuZl5mdzgQSSwQLORampBalFxVxGpqZwbAAA7Z0gpg~~.png

logo.png

Opublikowano

Dodałbyś listę pluginów kompatybilnych ze Spigbotem?

Nie chcę go instalować nie wiedząc, czy moje wszystkie pluginy będą na nim działały.

| Pijawka I | Pijawka II | Pijawka III | MPC User I | MPC User II | MPC User III | MPC Member | MPC Member II | ProUser | MPC Member III | MPC Team | Postmaker | Postwriter |

Opublikowano

@UP Nie spigbot tylko spigot.

Po drugie WSZYSTKIE pluginy są z nim kompatybilne, nawet te które nie są z bukkitem. On właśnie poprawia tą kompatybilność!

Nie wypowiadajcie sie jak nie wiecie -,-

Opublikowano

Ja tam zawsze byłem wierny bukkitowi i nie zmienie tego tylko dla tego, że wyszła marna kopia z usuniętymi niektórymi funkcjami bukkita.

Opublikowano

@RGMpl

1. To nie kopia, tylko ulepszony bukkit.

2. Żadne funkcje nie są usunięte, lecz pare dodaje, typu /restart i o wiele lepszą optymalizację.

Opublikowano

Rozumiem, że api ma takie samo jak bukkit ? Bo mam zamiar zakładać serwer i napisać gamemode, tyle że na VPS. Jeżeli naprawdę jest lepszy, to po co wykładać kasę na dodatkowe ramy, jak można spokojnie 30 osób na 2gb.

//gif w sygnie

Opublikowano

Oo Ciekawe. Szkoda, że już postawiłam serwer na bukkicie, ale poradnik przydatny. Przyda się na przyszłość. Aż dam like'a. ;]

Opublikowano

Na craftserve można go sobie wybrać?

Nie ma sensu kupywać Spigota na gotowych dedykach, skoro tam masz zagwarantowany ram na sloty i tak nie będziesz mieć lagów. Najlepiej go instalować jak bierzesz VPS, wtedy nie musisz na niego wykladać 60zl żeby wyciągnąć 30 slotów, tylko 40zł ;]

//gif w sygnie

Opublikowano

@up Pod jakim względem?

@ayna Nic się nie stanie jak podmienisz zamiast bukkita, będzie działał tak samo.

@peras opłaca się spigota na hostach, ponieważ możesz więcej pluginów które bardziej obciążają maszyne

Opublikowano

Gorąco polecam. Od czasu zainstalowania Spigota 0 lagów na serwie a wcześniej były nie do zniesienia :) Nie ma co się zastanawiać tylko wgrywać!

Opublikowano

spxio

siema daj Like jeśli mnie popierasz w Jakiś np Komentarzu Itp

Mam serwer Minecraft Start już nie długo .....wejdz na profil i wejdz w Temat: SerwerZ Magią :D znajdziesz mnie na steam itp masz problemik zapytaj się mnie Postaram się pomóc piszcie na pw jeśli szukasz kogoś na serwer jest szansa że się zgodzę :D

Opublikowano

Wszystko ładnie pięknie, tylko czemu, jak napisałem do niego bata, włączam go, i wchodze na serwer pisze End of stream? nie ma żadnych pluginów które mogłby crashować, czysty serwer.

@dobra już działa, jakiś czas po odpaleniu tak jest, a potem już nie ;d

Zajrzyj na mój profil ! znajdziesz tam wiele przydatnych tutoriali.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...