Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Lee Sin - prawie jak Chuck Norris (Jungler)

sensus12

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

acolyeleesin.jpg

Lee Sin - syn Chucka Norrisa

Jako iż ponieważ dlatego, że gram długo lee sinem a mi się nudzi i ni mam ochoty przegrywać już więcej rankedów, piszę ten nudny poradnik.

Na sam początek przedstawię wam + i - tej postaci, mógłbym je opisać, ale dla was pewnie będzie w formie "podpunktów"

1. Plusy (+) i minusy (-):

+ bardzo mobilny ( Q + W)

+ dobry counter jungler ( bo bardzo mobilny)

+ potrafi wykrywać niewidzialnych wrogów

+ tarczka ("W")

+ dobry escape system ("W" i "Q)

+ Umiejętność "E" to magic damage.

- niedoświadczony gracz może mieć problemy z energią

- często pickowany.

- bez skillshotów nie będziesz dobrym tarzanem (chodzi o efektywne ganki)

- w late trochę słabszy

2. Umiejętności

Mógłbym tutaj dać zdjęcia, lecz to jest niepotrzebny dodatek.

Umiejętność Bierna (Passive): Po użyciu umiejętności następne 2 uderzenia będą wykonaną z dodatkowym att speedem (40%) i zwraca 15 energii.

Umiejętność Sonic Wave/Resonating Strike ("Q"): Pierwsze użycie "Q" powoduje wysłanie taką fajną falę energii, jeżeli trafi ma możliwość użycie drugi raz umiejętności "Q" tylko tym razem używamy "Resonating Strike", jeżeli dolecimy do celu zadajemy mu obrażenia + obrażenia dodatkowe w wysokości 8% brakującego życia przeciwnika. (physical damage)

Umiejętność Safeguard/Ironwill("W"): Użycie tej umiejętności powoduje przemieszczenie się do celu (można tylko do sojusznika) i daje tarczkę. Po użyciu tarczki może użyć drugiej umiejętnośći Ironwill. Lee sin dostaje wtedy Spell Vamp i Life Steal na 5 sekund. (tarczkę użyć można na siebie i sojusznika).

Umiejętność Tempest/Cripple("E"): Gdy użyjesz "E" to zadajesz obrażenia (obrażenia magiczne) i 'markujesz' cel, czyli go widzisz. Drugie użycie tej umiejętności spowalnia wroga na 4 sekundy (spowalnia prędkość ruchu i prędkość ataku).

Umiejętność Dragon's Rage("R"): Nasze ulti. Użycie tej umiejętności powoduje zadanie obrażeń (przeliczniki 200% z dodatkowego ad). Równie dobrze kopie nasz cel i zadaje obrażenia każdemu wrogowi, przez którego ulti przeleci.

3. Maksowanie umiejętności w jungli.

Maksowanie tego wygląda tak:

skilledlalee.png

Robimy tak, ponieważ "E" to umiejętność aoe, pomaga nam na początku czyścić jungle.

Maxujemy "Q" z "W" na zmianę, żeby ganki były dobre/uratować kogoś albo nawet zrobić drake na 7/6 lvlu (oczywiście jeżeli przeciwnicy nie mają warda)

4. Nasze runy.

Czerwone (Marki): x9 pod przebicie pancerza ALBO x9 pod att speed

Quintesencje: x3 obrażenia ataku

Niebieskie("Glyphy"): x9 pod magic resist

Żółte("Seale"): x9 pod armor

5. Nasze masterki:

masterkilee.png

To są nasze masterki.

6. Jak junglujemy?

Więc tak, idziemy na buffa który jest przy bocie (chodzi, żeby był adc + support).

Jeżeli idziemy na blue to nasza jungla jest taka:

1. Wilki
  2. Smiteless Blue
  3. Red buff
  4. Wiedźmy/Gank

Jeżeli idziemy na reda to jungla jest taka:

1. Wiedźmy
  2. Smiteless Red
  3. Blue buff
  4. Wilki.Gank

Możemy zrobić golemy, ale jak dla mnie nie jest to tak bardzo opłacalne.
Ważną rzeczą jest smiteless (czyli duża pomoc przy buffie, tak żebyś
nie używał smite).

Później oddajemy blue dla mida, a drugiego reda możemy wziąć.

Jak już mamy 6 lvl i pink warda na drake (czyli wiemy, że przeciwnik nie ma warda) możemy spokojnie zrobić drake. Nawet możemy zamiast dodać punkt w ulti, możemy dodać w tarczkę.

7. Nasze Summoner Spelle:

Oczywiście musimy mieć Smite, jest to core i nie zmieniamy tego.

Drugim spellem jest Flash (dla tych mniej doświadczonych) albo Exhaust(dla bardziej doświadczonych), jednak ja wolę grać z smite + flash, dobry do escape i oczywiście dashe.

8. BUILD!

Tak w końcu build. Tak ten build się różni od innych i jest bardziej tankowaty niż inne buildy co widziałem.

NIE MA OBRAZKÓW (może zaktualizuje z obrazkami)

Startujemy z maczetą i 5 potami. Po powrocie kupujemy madredy + buty. Przy kolejnym powrocie powinno nas być stać na sighstone (jeżeli nas stać to ruby sighstone). Po kupieniu ruby sighstone bierzemy buciki, do wyboru mamy: Ninja Tabi/ Mercurki/ Mobility. Mobility kupujemy, gdy linie ciągle są i można je na lajcie gankować. Inaczej możemy kupić tabi (przeciwko ad teamowi), lub mercury (przeciwko ap teamowi). Następni bierzemy aegis a z niego bulwarka. DO tej pory mamy:

- madredy

- buty 2

- ruby sighstone

- bulwark/aegis

Następnie solari ! Tak lubimy ten item :X. Jak już mamy te itemy możemy z madredów zrobić latarnie. Teraz można już zrobić coś pod dmg (chyba że potrzebujemy survi). Do wyboru : BloodThrister/BlackCleaver/GA/Warmog. Ja preferuję taki build.

- latarnia

- buty 2

- ruby sighstone

- bulwark

- solari

- bloodthrister

Zawsze możemy zmienić latarnie na coś innego, ale ja ją już zostawiam.

Jeżeli nas support będzie chciał złożyć bulwarka to dajmy mu to, a my kupujemy solari + ruby sighstone, buciki reszta albo coś tankowatego, albo dmg, albo obydwa.

Podsumowanie:

Lee sin to postać warta kupna, ale również wymagająca opanowania. Umiejętność rzucania skillshotów jest naprawdę bardzo potrzebna. Może dodam jakieś porady jak nim grać.

@edit

dodaje, że runy czerwone mogą być pod att speed, są dobre, wtedy quinty pod ad

<>

Opublikowano

Build moze byc,nie ma sie tu co przyczepiac.

Masterki bardziej tankowo ale lee do jungli wiec zrozumiale

Troszke slabo opisany mid/late game(praktycznie wogole)

Na zmiane tez zbytnio nie warto maxowac i napewno nie w q.Zawsze uwazalem ze q to ostatni skill jaki sie maxuje u lee

Build 9/10

Masterki 10/10

Opis 4/10

Maxowanie:3/10

Razem:6,5/10

sstwc.jpg

Opublikowano

Lee sin bez HP. bez warmoga lee sinem możesz się wbijać i padać szybciej od ad carry.

3000hp na tym buildzie.

lepiej zagraj przed komentowaniem.

@2 up

Maxowanie jest dobre, "E" się maxuje na topie, na junglie "Q" z "W" na zmianę, żeby mieć trochę dmg z "Q" i "W" żeby zrobić drake solo :)

dopiero dopisze fazy gry, chodź nie ma co opisać, gdyż jest napisane jak junglować.

<>

Opublikowano

spoko, dla mnie Warmog to core na lee sina. Ale ja jestem noobkiem.

Lepszy lodowy mlod/sloneczna od warmoga.Jezeli chodzi o nooba to ty tak mowisz :)

Lee sin bez HP. bez warmoga lee sinem możesz się wbijać i padać szybciej od ad carry.

Ta?Nawet lee pod full dmg zrobi sieke z ulti no ale lepszy z niego offtank niz fighter.

sstwc.jpg

Opublikowano

Gdzie opisanie postawienia wardów? Maxuję się R>Q>W>E. Gank 2 lv must = gwarantowany dead/spalanie flasha. Warmog/Frozen core na ślepego, BT nie potrzebny. Lee sin ma wykopać adc/apc a nie aa'ować w czasię tf'u. Build powinien wyglądać tak :

-Latarka

-Ruby Sightstone (core, core, core, core. to jest wykurwiste na lee singa).

-Frozen/Warmog

-Butki

-Omen

-Atma.

(build nie pokolei).

Lee ma dobić przeciwną drużynę w early/mid, nie aa'owac w late. Z takim buildem padniesz w pare sekund

Masterki proponuję 21/9 do najlepzsego wyciągniecia dmg'u w early. Runki co dałeś są jak najbardziej ok ;)

PMK3yt4.png

Opublikowano

Ja pierw maksuje e potem w na końcu q. coś w tym stylu ewqeewwq

moja jungla

invade smiteless red -> blue -> wilki -> gank

tym sposobem gankuję od razu mając 3 lvl podczas gdy przeciwnik na lini ma 1. 75% szans na fb

comment_aKm2b5jSiJgvkhmrlSzZ5Yc80OK7Mzta

Opublikowano

Gdzie opisanie postawienia wardów? Maxuję się R>Q>W>E. Gank 2 lv must = gwarantowany dead/spalanie flasha. Warmog/Frozen core na ślepego, BT nie potrzebny. Lee sin ma wykopać adc/apc a nie aa'ować w czasię tf'u. Build powinien wyglądać tak :

-Latarka

-Frozen/Warmog

-Butki

-Omen

-Atma.

(build nie pokolei).

Lee ma dobić przeciwną drużynę w early/mid, nie aa'owac w late. Z takim buildem padniesz w pare sekund

Masterki proponuję 21/9 do najlepzsego wyciągniecia dmg'u w early. Runki co dałeś są jak najbardziej ok ;)

nie robi się early ganków... no chyba, że jesteś na silverze to tam nawet w 20 minucie nie mają wardów.

Bulwark to core na lee sina, w buildzie jest sighstone to chyba wiadome, że mają stawiać wardy + W do nich.

@up

a co jeśli przeciwnik zaczyna od reda? podczas invade zawsze stracisz hp więc czasami trzebe się wrócić :)

poza tym 'q' zadaje więcej dmg na ganku + lepszy escape niż "E", maksuje się na przemian z "W" żeby choćby uratować kogoś z teamu, zrobić drake.

<>

Opublikowano

Build moze byc,nie ma sie tu co przyczepiac.

Masterki bardziej tankowo ale lee do jungli wiec zrozumiale

Troszke slabo opisany mid/late game(praktycznie wogole)

Na zmiane tez zbytnio nie warto maxowac i napewno nie w q.Zawsze uwazalem ze q to ostatni skill jaki sie maxuje u lee

Build 9/10

Masterki 10/10

Opis 4/10

Maxowanie:3/10

Razem:6,5/10

To zle uwazales. Maksuje sie q>w>e, nie jakies na zmiane.

3000hp na tym buildzie.

lepiej zagraj przed komentowaniem.

@2 up

Maxowanie jest dobre, "E" się maxuje na topie, na junglie "Q" z "W" na zmianę, żeby mieć trochę dmg z "Q" i "W" żeby zrobić drake solo :)

dopiero dopisze fazy gry, chodź nie ma co opisać, gdyż jest napisane jak junglować.

E sie nie maksuje nigdzie, na topie maksuje sie q/w zalezy od linii.

-Latarka

-Frozen/Warmog

-Butki

-Omen

-Atma.

(build nie pokolei).

Atma nieopłacalna, omena bedziesz kupowal vs heavy ap team? sighstone okej ale na pewno nie rush, po warmogu ewentualnie, no i latarka tez niepotrzebna, madredy wystarcza. I imo brakuje botrk, skladanego teraz na wszystkim praktycznie

#topic

jak mozna na 6 lvlu nie dac w ulti? wtf

maksowanie na xzmiane jest nieoplacalne, maksuje sie albo q albo w.

Opublikowano

Atma nieopłacalna, omena bedziesz kupowal vs heavy ap team? sighstone okej ale na pewno nie rush, po warmogu ewentualnie, no i latarka tez niepotrzebna, madredy wystarcza. I imo brakuje botrk, skladanego teraz na wszystkim praktycznie

#topic

można nie dać w ulti Jak chcesz zrobić samemu drake -,-.

Właśnie maxowanie na zmianę jest bardzo opłacalne, a "E" się maxuje na topie, jeżeli grasz np vs jaxowi, lub komuś kto kupuje pancerz.

<>

Opublikowano

Sensus skarbie , jak możesz to zaktualizuj build , bo po tych zmianach poradnik trochę stracił na wartości.

http://www.lolking.net/summoner/eune/29743227#history

Profil sławnego Kaszy - Adolfa Hipstera. Zmienił nick bo był jednym z najsławniejszych BoLowców. Jak widać wszystkie gry to praktycznie APC. Pare dni nie ma BoLa i kaszce się troszku spadło ale dszelendszer będzie.

Opublikowano

Sensus skarbie , jak możesz to zaktualizuj build , bo po tych zmianach poradnik trochę stracił na wartości.

poradnik ze wczoraj lolz.

<>

Opublikowano

Rozdawanie skillów imo nie podobają mi się. E jest moim zdaniem ważniejsze niż Q, ktore służy nam za dasha czy też W które jest lekkim buffem i lekką tarczą.

solari? Nie widzę tego na lee sinie.

rb sighstone? Bardziej na supporta

aegis? the same

Kiepski build. Jak zrobisz zgodnie z tym poradnikiem jungle z buffami smiteless i dobrymi gankami to winszuje. Wskazowek gry też nie widze, nowy gracz raczej build sprawdzi na mf a poradniku nie znajdzie tym samym lee sina nie ogarnie.

Reszta jest raczej ok. Dam 4/10 + lajka za chęci ^^

Opublikowano

Rozdawanie skillów imo nie podobają mi się. E jest moim zdaniem ważniejsze niż Q, ktore służy nam za dasha czy też W które jest lekkim buffem i lekką tarczą.

aegis? the same

Kiepski build. Jak zrobisz zgodnie z tym poradnikiem jungle z buffami smiteless i dobrymi gankami to winszuje. Wskazowek gry też nie widze, nowy gracz raczej build sprawdzi na mf a poradniku nie znajdzie tym samym lee sina nie ogarnie.

z twojego postu widzę, że nie wiesz co to jest mobilność.

<>

Opublikowano

#topic

Nie wiem jakie ty masz elo(zgaduje ze siedzisz w silverze) ale ja sie pytalem kolegow i albo maxuja w jungli e albo q.

Na linie albo e albo w.Atma faktycznie nieoplacalna,omen dobry przeciw ad team,co do latarni to tylko w jungli i jest to dobry item dla lee.

Oczywiscie kazdy ma swoje zdanie,niemniej jednak ja uwazam ze nie masz racji.

aegis? the same

Solari jest dobre na lee sina ale w pozniejszej faize.Egidke polecam tylko wtedy jezeli nasz team ma dmg i jungler musi byc tankowy.

sstwc.jpg

Opublikowano

@Vemereq

Lee Sin bez latarki to jak stół bez nóg. Latarka to core na lee sina w early, z darmowym wardem mozna wyczyniać cudy. Gdy się kupi stone na wardy to mozna sellnąć. Atma jest ok w late game jak chcemy mieć te parę darmowych AD.

PMK3yt4.png

Opublikowano

Jeżeli chcesz carrowac team w early to maxujesz e (ogromny slow, dosyc poreczne w junglii pod taka gre).

Warmog to obecnie jeden z najlepszych itemow na lee sinie.

Zamiast tego useless +% armora w masterkach polecam -5% od turetow.

6.5/10

PitekKC_eune_58_4_logo.png

Opublikowano

Nie wiem co tu piszecie, ale to jest w 100% sprawdzony build.

Z sensusem zagrałem kilka gier i jego gra z tym buildem jest po prostu wyje*ana w kosmos.

Opublikowano

Opisze wam to łatwiej.

Macie 7 lvl, wracacie się do bazy:

1. powrót

2. kupienie pink warda

3. napisanie, że idziesz SOLO drake

4. przed zrobieniem drake postawić pinka na nim

5. zrobić samemu

oczywiście 3 pkt w tarczke 2 w 'q' i 1 w ulti i 1 w 'e'. UŻYWAMY PASYWKI

musimy mieć oczywiście minimalnie madredy i ruby crystal

<>

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...