Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Ile dostane za posiadane 2g marihuany?

Loocker

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemanko!

Jest przypał. Psy wpadły kuzynowi na chatę, znaleźli u niego 2g marihuany (lekko mniej, gdzies ok. 1.5g bo juz spallił)

Ile może dostać? Ma 18 lat, pierwszy raz go złapali.

skpUo.png

Opublikowano

Jeszcze chwal się w tym internecie...

Nie zrobią mu za wiele, bo to śladowe ilości.

1368908122-U621182.png

Moderator Tworzenia stron WWW , ex.Moderator Dark Orbit,ex. Moderator Diablo, Helper Pogaduszek, Metin2, Dobre programy, Fan Art, MPC Media Team Recenzent.

Opublikowano

Ja bym umorzyła ze względu na niską społeczną szkodliwość czynu (a może i w ogóle nie wszczynała). Ale to ja ;p

A tak do rzeczy:

Art. 62. 1. Kto, wbrew przepisom ustawy, posiada środki odurzające lub substancje psychotropowe, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.

2. Jeżeli przedmiotem czynu, o którym mowa w ust. 1, jest znaczna ilość środków odurzających lub substancji psychotropowych, sprawca podlega karze pozbawienia wolności od roku do lat 10.

3. W wypadku mniejszej wagi, sprawca podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.

W moim odczuciu podpada to pod ust.3. Ze względu na fakt, że nie był uprzednio za nic karany, pozbawienie wolności odpada. Jaka będzie decyzja w jego sprawie, zależy od sądu (tudzież organu prejurysdykcyjnego).

Myślę sobie, że niegłupie byłoby ugadanie się co do wyroku bez rozprawy - można przy dobrych wiatrach sporo osiągnąć, ale zależy oczywiście od organu. Polecam zapoznać się z art. 58 kodeksu postępowania w sprawach o wykroczenia. W pierwszej kolejności niech ciśnie umorzenie (małe życiowe doświadczenie, posiadana mała ilość, rodzaj substancji - te argumenty można śmiało pchać oskarżycielowi).

Jednocześnie oświadczam, iż nie jestem podmiotem uprawnionym do udzielania porad prawnych.

#don't care

Opublikowano

Zależy jak się uczy.

Już go to nie obejmuje.

Grzywa,zawiasy, jak by coś jeszcze znaleźli to od kilku miechów do kilka lat za kratami.

Stawiam na zawiasy, znaczy..u mnie w radomiu, normalnie jak by tyle znaleźli to krucho zawiasy//kraty na 100% by były, u niego tak na 70% :D - u nas jest ostrzejsze prawo poprostu.

Opublikowano

3. W wypadku mniejszej wagi, sprawca podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.

W moim odczuciu podpada to pod ust.3. Ze względu na fakt, że nie był uprzednio za nic karany, pozbawienie wolności odpada.

Oczywiście, że tak. Tym bardziej jak wspomniał autor tematu:

lekko mniej, gdzieś ok. 1.5g bo juz spallił

Nie ma mowy o pozbawieniu wolności.

Opublikowano

Zawiasy 2-3 lata góra

Tego typu komentarze nie są na miejscu. Ostrzeżenie słowne Ty i kolega up.

RS.

//Dobra zmieniłem

/Seba

1391961391-U712132.jpg

ExMod | Best Member | Gold Member |Black Member

Opublikowano

Z doświadczenia wiem, że dostaniesz małą ilość oraz niską szkodliwość społeczną więc pewnie dostaniesz grzywnę oraz możliwe, że np. prace społeczne (zdarzało się na osiedlu). Przy 32 gramach dają nawet zawiasy + grzywnę jedynie, więc nie powinieneś mieć problemu.

....

Opublikowano

Art. 62
1.Kto, wbrew przepisom ustawy, posiada środki odurzające lub substancje psychotropowe,
podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.

Kocham kino akcji na forum. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...