Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Problem] Częste zacinanie się konsoli

Konsolowiec

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mój problem polega na tym, że często zacina mi się konsola. Kiedyś to raz na miesiąc przy Battlefield 3 teraz to już kilka razy tygodniowo przy grach z trochę gorszą grafiką typu Call of Duty. Co może być tego przyczyną? Ogólnie bardzo się nagrzewa. Jednym słowem chciałbym oddać ją do naprawy bądź przeczyszczenia. Co powinienem wymienić/przeczyścić oraz na co zwracać szczególną uwagę lub uważać? Będę oddawał do serwisu bo sam się na tym nie znam.

@Edit: zapomniałem dodać, że głośno chodzi.

Opublikowano

Ogólnie bardzo się nagrzewa.

i to jest przyczyną zacinania się gier w większości przypadków

przed oddaniem konsoli zrób "fan test" być może konsola jest zbytnio zakurzona, tutaj masz instrukcję http://www.mpcforum.pl/topic/580157-tut-jak-czyscic-konsole-od-srodka/?hl=%2Bfan+%2Btest

możliwe też, że wysycha już pasta termoprzewodzącą, jeśli konsola stoi w pionie to pasta mogła równie dobrze spłynąć z podzespołów

moja poprzednia fat 80gb zachowywała się identycznie, wystarczyło ją tylko wyczyścić od środka i nałożyć nową pastę, dodatkowo dysk sformatowałem i konsola przez dłuższy okres działała jak nowa

819531478353821175209.gif

Opublikowano

@up

sam to zrobiłem, jedyny wydatek to pasta za którą zapłaciłem 35zł

wykonanie tego nie powinno zająć więcej niż 25 minut

btw, w poprzednim poście zapomniałem jeszcze dodać, że konsola głośniej zaczyna chodzi dlatego, że w momencie nagrzewania się wentylator wskakuje na większe obroty

Opublikowano

Jest jakiś poradnik jak ostrożnie rozkręcić konsolę i nałożyć pastę? Bo nawet nie wiem jak wygląda i gdzie ona jest. Możesz mi też polecić jakąś dobrą pastę? Bo na allegro jest ich multum.

Opublikowano

Arctic Silver 5 jeśli chodzi o pastę.

Poradników szukaj na YT np. tak na szybko znalezione

ogólnie jeśli zdecydujesz się sam za to zabrać to z pastą uważaj, nie można za bardzo z nią przesadzić ani też za mało jej nałożyć

po nałożeniu pasty konsole możesz włączyć ale pod absolutnym pozorem nie graj w żadne gry przez jakieś 24h bo zazwyczaj pasta potrzebuje tyle czasu żeby się dobrze związać

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...