Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

W tym kraju nie ma pracy dla ludzi z moim wyksztalceniem :D

watus

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jestem po technikum informatycznym, zdałem egzamin zawodowy i maturę jednak nie mogę znaleźć pracy w zawodzie.

Pracy szukałem w sklepach komputerowych, na poczcie, w banku, w salonie fotograficznym, w gazecie, jednak albo nie mają miejsca pracy, albo poszukują osobę z kilkuletnim doświadczeniem.

Doradźcie mi co mam dalej robić. Iść na studia na jakiś kierunek informatyczny, założyć własną działalność czy szukać innej pracy (nie w moim zawodzie)?

Opublikowano

Własna działalność! Chyba że jesteś nieogarnięty w sprawach podatku i tym podobnych, to wtedy cieniutko bo potrzeba ci będzie księgowej czy sekretarki, a to kosztuje (wynagrodzenie jej) :/

Zobaczyłem, że jesteś tylko po technikum, a nie po studiach. Więc zalecam ci studia

Cały czas trwa dyskusja na temat przewagi DJów nad funkcją shuffle w winampie ~Paulo Coelho

Opublikowano

Ja tam idę na studia (uprzedzam komentarze - naprawdę, jebie mnie to, że po liceum nie mam pracy a studia to według was niepotrzebny papierek. Zapierdalajcie sobie całe życie na jednym stanowisku, ja mam nieco większe ambicje, sry...) tobie bym też polecał, skoro lubisz to co robisz to lepiej to rozwijać i być w tym naprawdę zajebistym i robić w życiu to co lubisz, co nie? :)

742611478555387739101.jpeg

Opublikowano

Wiesz, w każdym razie, w dzisiejszych czasach osiągniesz coś będąć: Albo milionerem. Albo osobę z doktoratem :)

Więc tak jak Up. idź na studia :) Ale nie bierz za łatwych, tylko jakieś trudniejsze. Bo z tych łatwych to nic nie będzie w przyszłości. Jak na informatyczne, to idź na programowanie. Dorobisz się dość sporo na tym :)

Opublikowano

Ja własnie jestem w pierwszej klasie technikum informatycznego i sie zastanawiam co bede po tym robił. Rodzice mówią ze najlepiej będzie iść na studia, ja myślałem o pracy za granicą zaraz po zdanym egzaminie zawodowym.

umarł Mizzer, niech żyje Mizzer...

Opublikowano

Mało kto w Polsce pracuje w Swoim zawodzie.Większość ludzi bierze to co jest bo dużego wyboru nie ma ;)

Zależy jeszcze od Województwa w którym mieszkasz

Tak wyglądają "oferty" pracy w Moim rejonie :

http://scr.hu/2zj/toyk6

Śmiech na stali

Opublikowano

teraz bardziej się liczy doświadczenie, wykształcenie idzie trochę na

bok, także ja bym proponował na jakies praktyki czy na staż :D

Staż? :D dostalem propozycję stażu- sprzedawca w supermarkecie... :P

Opublikowano

Kurcze jesteś po informatycznym technikum to musisz umieć już programować, zakładam ,że lubisz to robić więc dowiedz się co nieco o freelancingu i pisz dla ludzi programy za kasę .

Ja obecnie jestem w klasie maturalnej - matura przede mną - a w tym miesiącu na programowaniu za kase zarobiłem już kilka set złotych. W miesiąc bez średniego wykształcenia siedząc w domu i jeszcze mając przyjemność z tego ,że realizuje się w swoim hobby(!)

Jakbyś chciał to grafika poszukuje bo zawsze mi jest potrzebny a dobrego i stałego znaleźć nie mogę .

Poza tym ciągle się ucz nowych technologii. W informatyce nie jest tak,że jak już masz ten papier po technikum to nie mysl ze znajdziesz latwo prace i bedziesz tam siedzial i zbijał bąki.

Musisz się ciągle dokształcać. Przykład: ostatnimi czasy dostałem w ręce telefon z androidem. Kurcze trzeba się by nauczyć javy ,żeby zacząć w tym pisać , nowego środowiska (Eclipse) i nowych bibliotek itd.

No ale się uwziąłem i poszło w dwa tygodnie i na pewno jeżeli ktoś będzie szukał programisty androida to mogę z czystym sumieniem powiedzieć "tak mam w tym doświadczenie tu jest moje portfolio, opanowałem andengine i androida na poziomie takim i takim" i od razu wtedy inaczej wyglądasz w oczach pracodawcy.

Czyli podsumowując : nie masz pracy obecnie -> ucz się czegoś nowego ,żeby poszerzyć swoje umiejętności i dziedziny w których mógłbyś się wykazać.

Nie możesz znaleźć przez dłuższy czas -> za mało umiesz.

Życzę wytrwałości .

Pozdrawiam

Opublikowano

Niestety, w dzisiejszych czasach bez studii nic nie masz i bardzo trudno jest o dobrą pracę z godnym wynagrodzeniem takie są realia dzisiejszej Polski

sygnauf.png

by Valky

Opublikowano

Co do studiów to bardziej interesuje mnie grafika niz programowanie, ewentualnie administrowanie sieciami komputerowymi lub bazami danych.

Opublikowano

Co do studiów to bardziej interesuje mnie grafika niz programowanie, ewentualnie administrowanie sieciami komputerowymi lub bazami danych.

1. O tych studiach postaraj się dowiadywać na profesjonalnych forach graficznych lub napisz do Wrednej. Powinieneś się nieco dowiedzieć.

2. Administrator sieci to najbardziej pożądany zawód w dzisiejszych czasach więc jeśli masz możliwości i jesteś w tym dobry to idź bez wahania.

3. Grafika pozwala na wykonywanie mnóstwa małych zleceń. Pomyśl jednak jak będzie z pełnym etatem. Agencja reklamowa?

Opublikowano

Aaaa nie idź na grafikę !

Zwariowałeś? Każdy idiota może ściągnąć GIMPa pobawić się filtrami i zrobić coś ładnego i za pół ceny tego co chce grafik z papierem przez co grafik z papierem będzie tracił robote.

Zarządzanie sieciami i bazami to dobry wybór.

Dobrym wyborem jest też tworzenie stron internetowych ale tu ciężko o klienta (też dużo samouków na rynku)

Programowanie to droga najtrudniejsza i dla wytrwałych idź w to

Opublikowano

Aaaa nie idź na grafikę !

Zwariowałeś? Każdy idiota może ściągnąć GIMPa pobawić się filtrami i zrobić coś ładnego i za pół ceny tego co chce grafik z papierem przez co grafik z papierem będzie tracił robote.

Zarządzanie sieciami i bazami to dobry wybór.

Dobrym wyborem jest też tworzenie stron internetowych ale tu ciężko o klienta (też dużo samouków na rynku)

Programowanie to droga najtrudniejsza i dla wytrwałych idź w to

Po co ma się męczyć z tym programowaniem? Na wszystkim da się dorobić i ominąć samouków o ile jesteś w tym dobry, to już sprawa ambicji ale jeśli mu jej nie brakuje to nie ma co odradzać mu wszystkiego po kolei :)

Opublikowano

Heh nie da się ominąć samouków bo to działa tak:

Koleś szuka zleceniobiorcy który wykona mu grafikę taką i taką no to się ogłasza , zgłasza się do niego:

-samouk - "Panie ja Ci to zrobie w godzinę dodam taki sraki efekt i bedzie za 50zl!"

-grafik po studiach - "mam wyksztalcenie po studiach tych i tych. Czas pracy to jakies 3 roboczogodziny, 200zl"

Kogo wybierze ?

Opublikowano

Po co ma się męczyć z tym programowaniem? Na wszystkim da się dorobić i

ominąć samouków o ile jesteś w tym dobry, to już sprawa ambicji ale

jeśli mu jej nie brakuje to nie ma co odradzać mu wszystkiego po kolei :)

mialem 5 z programowania i 5 z grafiki, rownie dobrze mi szlo jedno i drugie wiec meczyl sie nie bd

Opublikowano

Heh nie da się ominąć samouków bo to działa tak:

Koleś szuka zleceniobiorcy który wykona mu grafikę taką i taką no to się ogłasza , zgłasza się do niego:

-samouk - "Panie ja Ci to zrobie w godzinę dodam taki sraki efekt i bedzie za 50zl!"

-grafik po studiach - "mam wyksztalcenie po studiach tych i tych. Czas pracy to jakies 3 roboczogodziny, 200zl"

Kogo wybierze ?

A to z drugiej strony. Tylko debil się obnosi wykształceniem na takim rynku. Studia pozwalają nam być lepszymi od samouków ale trzeba się przyzwyczaić, że płacy lepszej niż oni nie dostaniemy. Jeśli się zejdzie do ich poziomu (wymagań) to tam można z nimi skutecznie walczyć :)

Opublikowano

Kiedys kogos znalem tez nie bylo dla niego pracy. Poszedl do innej pracy chodz mu sie nie podobala no ale cóż... co sie robi by przetrwac?

Nowy kierunek pracy poprostu.

1362073068-U722918.png

Dzieki daronian :P

▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓

Opublikowano

Witam, jestem po technikum informatycznym, zdałem egzamin zawodowy i maturę jednak nie mogę znaleźć pracy w zawodzie.

Pracy szukałem w sklepach komputerowych, na poczcie, w banku, w salonie fotograficznym, w gazecie, jednak albo nie mają miejsca pracy, albo poszukują osobę z kilkuletnim doświadczeniem.

Doradźcie mi co mam dalej robić. Iść na studia na jakiś kierunek informatyczny, założyć własną działalność czy szukać innej pracy (nie w moim zawodzie)?

studia studiami, ale informatyków jest dużo a programistów mimo tego że to związane jest z informatyką jest mniej;]

Opublikowano

Koledzy większość z was nie jest jeszcze po studiach i mówicie że po nich się coś znajdzie.

Ale prawda jest taka że nawet po studiach jest cokolwiek trudno znaleźć.

Opublikowano

Technikum informatyczne w Polsce - czy wiesz ile osób wybiera ten kierunek? Umiesz coś poza tym, że napiszesz spambota w AutoIT? Zabierz się za naukę, co do programowania, wymyśl coś swojego i pokaż to pracodawcy, aby uwierzył w Twoje zdolności (możesz też coś zmyślić). To jest Polska, kiwają Cię przy każdej okazji to też się na to przygotuj. Jednak naprawdę - bądź samoukiem i zabierz się za naukę dodatkowych języków czy zabezpieczeń sieci na przykład.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...