Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

C# Tutorial

Gość Pan Szymek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Poradnik ten ma na celu nauczenie osób, które zaczynają dopiero swoją przygodę z programowaniem, jak łatwo możemy tworzyć programy w C#. Przez cały poradnik będziemy korzystać z Visual Studio 2012 oraz początkowo bazować będziemy na aplikacjach konsolowych, po czym przejdziemy do Windows Forms Application, a następnie poznamy podstawy Windows Presentation Foundation.

Spis treści

1. Pobieramy potrzebne oprogramowanie

2. Poznajemy zmienne

3. Uczymy się korzystać z instrukcji warunkowych

4. Wykorzystujemy pętle

5. Dowiadujemy się o funkcjach i klasach

1. Pobieramy potrzebne oprogramowanie

Każdy użytkownik, który chce uruchomić aplikację napisaną w jednym z języków wchodzących w skład platformy .NET musi mieć zainstalowaną odpowiednią wersję .NET Frameworka. My pracować będziemy na najnowszej (4.5), zatem pobierzmy ją z oficjalnej strony Microsoftu

http://www.microsoft.com/pl-pl/download/details.aspx?id=30653

Teraz musimy wyposażyć się w IDE, jak wcześniej wspomniałem pracować będziemy na Visual Studio 2012, którego istnieją różne odmiany. My używać będziemy darmowego wydania Express.

http://www.microsoft.com/visualstudio/plk/products/visual-studio-express-for-windows-desktop

Po pobraniu ustawiamy elementy interfejsu według uznania, jednak ja będę pracować na tak ułożonych zakładkach

512a830d88563.jpg

Jeżeli nie masz domyślnie widocznego jakiegoś okna wystarczy, że z paska menu u góry wybierzesz View->Nazwa elementu, a w celu przesunięcia jakiegoś elementu przytrzymaj wciśnięty lewy przycisk myszy nad paskiem tytułu jakiegoś elementu i przesuń go w docelowe miejsce

eyvd.png

epur.png

2. Poznajemy zmienne

Zmienną najłatwiej przedstawić w postaci pudełka, do którego możemy wkładać i wyciągać różne rzeczy, jednak od pudełka zależy, jaki typ przedmiotu możemy do niego włożyć. W programowaniu w zmiennych przechowujemy różne informacje, m.in. tekst, liczby i klasy. Zależenie od wartości zmienna ma inny typ. Najczęściej używamy:

int - liczby całkowite z zakresem od −2 147 483 648 do 2 147 483 647

double - liczby zmiennoprzecinkowe z zakresem od 5.0*10^-324 do 1.7*10^308

string - typ pozwalający przechowywać tekst, przy czym nową linię oznaczamy przez \n (slash i znak n)

char - jeden znak, np. 'a'

bool - przyjmuje wartości true/false

var - typ jest dobierany zależnie od wartości.

Do zmiennych dostęp możemy mieć dostęp globalny, jeżeli zadeklarujemy ją w obrębie klasy (o tym będzie w części o klasach) lub jedynie w pewnym obszarze kodu.

Deklaracja zmiennej wygląda następująco:

int dowolnaNazwa;string innaNazwa;

natomiast przypisać wartość możemy w ten sposób

dowolnaNazwa = 5;innaNazwa = "abc";

Zmienną utworzyć i przypisać jej wartość możemy w jednej linijce

int dowolnaNazwa = 5;string innaNazwa = "abc";

oraz możemy w jednym wersie kreować nielimitowaną ilość zmiennych jednego typu w ten sposób

int zmienna1, zmienna2 = 4, zmienna3, zmienna4, zmienna5 = 6, inna_zmienna = 2252525;string kolejnaZmienna = "d", jakasInnaZmienna = "assagsgasgasgaksgnaskgn\nasgasg";

Nazwy zmiennych zwykle zaczyna się od małej litery, a ponieważ nie mogą zawierać w nazwie spacji, to kolejny wyraz zaczynamy od litery wielkiej. W przypadku zmiennych globalnych nazwę rozpoczynamy od razu z wielkiej litery.

Jak wcześniej wspomniałem istnieje typ var, którego używamy w ten sposób

var zmienna = "abc"; //typ == stringvar zmienna2 = 42.51; //typ == double

3. Uczymy się korzystać z instrukcji warunkowych

Instrukcje warunkowe pozwalają nam sprawdzić dane wartości. Najłatwiej zaprezentować jest to na przykładzie, załóżmy, że musisz sprawdzić, czy zmienna o nazwie x jest większa niż 0 oraz jednocześnie, czy zmienna y jest równa 5. Wtedy właśnie użyjesz instrukcji warunkowych. Ich konstrukcja w C# jest bardzo prosta.

if (warunek){//kod}

Jako warunek podstawmy porównanie 2 zmiennych

int x = 4, int y = 5;if (x == y) //warunek nie jest prawdziwy, ponieważ x nie jest równe y{//jakiś kod}

W tym przypadku kod zawarty między klamrami nie wykona się, ponieważ 4 nie jest równe 5. Jednak

if (x < y){//kod}

zostanie spełniony, ponieważ 4 jest mniejsze od 5. Do porównywania wartości używamy kilku znaków

== - operator porównania, zwraca true jeżeli dane wartości są rowne, np. 4 == 4

!= - to wyrażenie pozwala nam sprawdzić, czy coś nie jest równe, zwróci true, gdy dane wartości nie będą identyczne, np. 4 != 5

> - znak większości, zwróci true, gdy pierwsza wartość będzie większa od drugiej, np. 6 > 5

< - znak mniejszości, zwróci true, gdy pierwsza wartość będzie mniejsza od drugiej, np. 5 < 6

Możemy również użyć takich operatorów

<= - mniejsze lub równe

>= - większe lub równe

W jednym if możemy umieścić kilka warunków za pomocą 2 znaków

&& - również

|| - lub

A wygląda to tak

if (4 > 5 || 6 == 6)

Podane wyrażenie zwróci true, ponieważ chociaż 4 nie jest większe od 5, to 6 jest równe 6. Tak więc w przypadku || jeden z warunków musi zostać spełniony.

Natomiast, jeżeli użyjemy && każdy z warunków musi zostać spełniony, inaczej warunek nie zostanie spełniony, tak więc

if (4 > 3 && 5 < 6) //trueif (1 > 2 && 4 > 2) //false

W drugim przypadku nie zostaje spełniony 2 warunek, tak więc otrzymujemy false.

Jeżeli chcemy porównać ciąg znaków (string) nie należy używać operatora ==, ponieważ

string a = "abc", b = "def";if (a ==  //false//...b = "abc";if (a ==  //również zwróci false

Zamiast niego należy użyć metody Equals w ten sposób

string a = "abc", b = "def";if (a.Equals( ) //false//...b = "abc";if (a.Equals( ) //true

Wyniki porównań możemy również przypisać do zmiennej typu bool, tak więc

bool a = 1 > 2 || 2 == 2; //true

if (a) //sprawdzamy, czy a == true, możemy zapisać również if (a == true)

//...

if (!a) //odpowiednik if (a == false)

Opublikowano

Trzeba czekać, musi dostać pare % to napisze :)

No i gdzie jest ta następna część?

Niestety, ale ostatnio mam mało czasu.

Opublikowano

Świetnie 3 część, jak narazie banalnie proste.

Tylko:

(a.Equals( )

Czy zmienna 'b' musi być zapisana tutaj jako 'B' czy może być też małe 'b'?

obraz24.png

Opublikowano

Świetnie 3 część, jak narazie banalnie proste.

Tylko:

(a.Equals( )
Czy zmienna 'b' musi być zapisana tutaj jako 'B' czy może być też małe 'b'?

Nazwy zmiennych są tutaj dla przykładu. Równie dobrze mógłbyś dać asfasf12124.Equals(asfafs2122).

Jednak muszę jeszcze dopisać informacje o else if oraz else.

Opublikowano

Aktualnie przepatrzyłem tylko powierzchownie, bo nie mam za dużo czasu. Później przeglądnę cały i w razie czego wskaże błędy lub niedopowiedzenia

btw. dodaj, że var może być używane tylko przy jednoczesnej inicjalizacji zmiennej

I proszę, napisz po ludzku, że wyrażenia typu > < || && etc, zwracają wartość, tak samo jak dodawanie czy odejmowanie (tylko true/false 1/0) i dodaj, że if wykona się wtedy, gdy wartość wyrażenia będzie true. Inteligentnym ludziom będzie łatwiej to zrozumieć.

btw2. I przydało by się dodać tabelkę z priorytetami operatorów, bo to jest podstawa

btw3. dopisz do operacji logicznych != jako xor, bo też są czasem pytania o to jak zrobić logicznego xora.

btw4.

nie nie nie. Nie pisz tak. Sprecyzuj co się dzieje, bo potem ludzie będą mieć braki w podstawach

btw5.

nie nie nie. to nie jest to samo

btw 6.

Na tym forum musisz się pilnować z literkami B, bo często forum psuje je i raz są duże, raz małe. Wynikają potem z tego nieścisłośi

Opublikowano

Aktualnie przepatrzyłem tylko powierzchownie, bo nie mam za dużo czasu. Później przeglądnę cały i w razie czego wskaże błędy lub niedopowiedzenia

btw. dodaj, że var może być używane tylko przy jednoczesnej inicjalizacji zmiennej

I proszę, napisz po ludzku, że wyrażenia typu > < || && etc, zwracają wartość, tak samo jak dodawanie czy odejmowanie (tylko true/false 1/0) i dodaj, że if wykona się wtedy, gdy wartość wyrażenia będzie true. Inteligentnym ludziom będzie łatwiej to zrozumieć.

btw2. I przydało by się dodać tabelkę z priorytetami operatorów, bo to jest podstawa

btw3. dopisz do operacji logicznych != jako xor, bo też są czasem pytania o to jak zrobić logicznego xora.

btw4.

nie nie nie. Nie pisz tak. Sprecyzuj co się dzieje, bo potem ludzie będą mieć braki w podstawach

btw5.

nie nie nie. to nie jest to samo

btw 6.

Na tym forum musisz się pilnować z literkami B, bo często forum psuje je i raz są duże, raz małe. Wynikają potem z tego nieścisłośi

Tę część pisałem o dość wczesnej porze i nie myślałem zbyt jasno, toteż nie zamierzałem jej też publikować dopóki nie będzie gotowa, jednak jak widać nie skasowałem fragmentu o instrukcjach warunkowych.

Co do 5 wzmianki, to dlaczego twierdzisz, że sprawdzenie w ten sposób booleana nie jest identyczne z porównaniem do true?

Opublikowano

sprawdz ssobie co wyjdzie z

if(a), a co wyjdzie z if(a == true) jeśli a będzie równe na przykład 10. Przynajmniej w C++ wyniki są inne, tym się sugerowałem.

edit Dobra nie ważne, nie zauważyłem linijki powyżej, mój błąd.

Opublikowano

Poradnik niezły, gratulację, tylko że początkujący nie nauczy się jeżeli sam nic nie zrobi tylko będzie czytał kursy

pisząc uczymy się programować, tyle ode mnie

• 1 miesiąc temu...
  •  carbonx zmienił(a) tytuł na C# Tutorial

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...