Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] W jakim jezyku napisac gre?

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 62
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

@ PAx

7 lat pisać silnik do gry i jeszcze w visual basic dobra beka lolz xD

@MaxyTea

To że ty tydzień piszesz kod na skaczącą grafike nie oznacza że ktoś to tak długo musi robić.

Na luzie w jeden dzień w c++ allegro napiszę Przeciwników, poruszanie się, nawet dobrą grafike zmotam, czary, lvl'e, życie, strzały, bronie

i inne gówna typu bonusy itp.

LAYOUT'Y POD SERWER MINECRAFT U MNIE. ZAPRASZAM PW

Opublikowano

Od roku jestem na trybie szkoła-dwór-impra-spanie, nie mam czasu na pisanie bezsensownych gierek ;) Bardziej mnie dziewczyny kręcą

LAYOUT'Y POD SERWER MINECRAFT U MNIE. ZAPRASZAM PW

Opublikowano

Od roku jestem na trybie szkoła-dwór-impra-spanie, nie mam czasu na pisanie bezsensownych gierek ;) Bardziej mnie dziewczyny kręcą

Nie które odpowiedzi nie odpowiadają na pytanie autora...

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Tak samo odpowiedzi typu "po angielsku"...

polecam na początek Pythona. łatwy w nauce, uczy czytelności i wiele materiałów w internecie. jedyny haczyk to prędkość, jako żę interpretuje c++ (lub c, już nie pamiętam..) jest od niego wolniejszy, niekiedy mniej znacznie ale jednak...

jak już to ogarniesz, wszystkie podstawy i powtórzysz kurs kilkakrotnie z python.rk.pl (nie pamiętam dokładnego adresu i pisze z komórki) to zainteresuj się programem panda3d, jest to podobne do unity ale bardziej nastawione pod Pythona oprogramowanie... nawet pomoc w nim napisane.

ucząc się Pythona i django możesz profesjonalnie tworzyć strony www używając Pythona jako zamiennik php który ma mnóstwo błędów i trzeba w nim umieć pisać aby załatać dzióry.

panda3d + python = gra szybko z podstawami.

gdy nauczysz się programować w jednym języku nauka drugiego to dni lub tygodnie a nie miesiące.

1.Czytasz mój opis

2.Teraz mówisz sobie: to fakt.

3.Twoja ręka spoczywa na myszce.

5.Nie zauważyłeś/aś że nie ma punktu 4.

6.Teraz to sprawdzasz.

7.Uśmiechasz się.

8.Nadal czytasz opis

9.Wiesz że to co przeczytałeś/aś to prawda

Opublikowano

PHP, Bash, Batch i Super Pascal to idealne języki programowania do pisania gier, jak wyżej polecam pisanie w języku Polskim ew. Angielskim.

Opublikowano

Ściągnij sobie Unity Engine lub Unreal Enigne, które są za free, lecz nie możęsz używać ich do celów komercyjnych. No chyba, że chcesz się męczyć z javą.

Męczyć? niby czemu.

Są silniki dzięki którym możesz zrobić gre zarówno na desktopa jak i na androida zmieniając tylko 2 linijki.

Opublikowano

Na początek polecam napisać gre 2D.

A co do biblioteki graficznej to:

C++ - sfml/allegro/sdl

C# - sfml/XNA/sdl

Z czego polecam Xna :rolleyes:

xX_DevilGoku_Xx.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...