Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] W jakim jezyku napisac gre?

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 62
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

PHP ? hahaha ;D

Pisz w Javie jeśli gra ma być multi platformowa tylko że wydajność nie będzie ogromna

Pisz w C++ jeśli gra ma być na systemach WInda Linux czy Mac a wydajność będzie na pewno zadowalająca dodatkowo w C++ masz biblioteki takie jak SDL czy ALLEGRO które strasznie ułatwiają prace ponad to gdy już się coś tam nauczysz zacznij od przygotowania strony i szkicu projektu najlepiej rozrysuj wszystko na kartce pozniej wez sie za grafiki podstawowe lub znajdz grafika i kodz wg schematu jaki rozrysowales...

Pomocnik
Opublikowano

7 lat mi zajęło napisanie silnika do gry online w visual basic(jeszcze go do końca nie skończyłem), lepiej użyj rozwiązań typu unity 3D albo daj sobie spokój, nikt nie pisze już gier od zera.

Opublikowano

HAHAHHAHAA

Po 1. pisanie silnika gry w visual basic ?

Po 2. wytrzymałeś w tym języku aż 7 lat?

/ GA-970A-UD3 / FX-6300 / Sapphire Xtreme 5830 / OCZ ZS 550W / Brutus M23 /

| MPC Coders Team | MPC Gold Member | C#, C++, PHP, (N)ASM, AutoIT, Python, Java |

Pomocnik
Opublikowano

HAHAHHAHAA

Po 1. pisanie silnika gry w visual basic ?

Po 2. wytrzymałeś w tym języku aż 7 lat?

I z czego rżysz ?

Po 1. Zazdrosny?

Po 2. Lubie ten język.

Opublikowano

Zrobić? Okej.

Podaj kiedy mam zacząć i zrobie temat.

Począwszy od soboty.

Tylko 100 zł ma być ;)

Co zrobię?

1. Chodzenie po mapie

2. Animacje.

3. PvM

4. Skille typu Siła, zręczność do obliczania maksymalnego hita

Co potrzebuję żeby to jakoś wyglądało?:

1. Grafikę mobów, playerów

2. Koncept UI

(chyba że wszystko ma bazować na prostokątach)

To poprostu oznacza, że nie zrobisz nic fajnego... Potrzebujesz grafikę, więc gry od podstawy w dwa dni nie zrobisz ;) Skille typu siła itp. to gówno. W dwa dni to możesz zrobić grę 2d w RPGMakerze, a żeby zrobić symulator chyba lepiej wykorzystać grafikę 3d ;) Reasumując jak zrobisz grę w dwa dni to w programie w którym wszystko jest, poza tym kto będzie grał w gre w której chodzisz po kwadratowym lesie? Jeszcze fabuła i inne tego typu sprawy.

Opublikowano

To poprostu oznacza, że nie zrobisz nic fajnego... Potrzebujesz grafikę, więc gry od podstawy w dwa dni nie zrobisz ;) Skille typu siła itp. to gówno. W dwa dni to możesz zrobić grę 2d w RPGMakerze, a żeby zrobić symulator chyba lepiej wykorzystać grafikę 3d ;) Reasumując jak zrobisz grę w dwa dni to w programie w którym wszystko jest, poza tym kto będzie grał w gre w której chodzisz po kwadratowym lesie? Jeszcze fabuła i inne tego typu sprawy.

po pierwsze w pojedynkę to można zrobić gre typu mario bross albo adventure island, no może coś lepszego..., nad grami typu nfs lub fifa pracowało dziesiątki programistów, grafików i nawet muzyków, każdy z nich jest podzielony na grupy, jeden robi to drugi to.

Opublikowano

Napisz w języku angielski a potem dopisz spolszczenie po polsku. Jak skończysz puścisz link do gierki ?? :)

Opublikowano

I z czego rżysz ?

Po 1. Zazdrosny?

Po 2. Lubie ten język.

ja rże po czuję siano.

@topic

w każdym napisz, będzie najlepiej.

<>

Opublikowano

My tutaj nie rozmawiamy o tworzeniu fabuły i grafiki tylko o programowaniu -.-

I z czego rżysz ?

Po 1. Zazdrosny?

Po 2. Lubie ten język.

Ale ty pierniczysz 7 lat ahahhaha dekiel jesteś.

ogarnij sie i nie piernicz głupot.

Opublikowano

jezusie... ja polecam Unity3D WIEM ŻE TO NIE JEST KOD ANI JĘZYK PROGRAMOWANIA.

ALE UNITY MA TAKIE PLUSY ŻE PRAKTYCZNIE WYSTARCZY CI JAVASCRIPT I NIE POTRZEBA UCZYĆ SIĘ JAVY C++ CZY INNEGO, a javascript jest dość prosty, jeszcze tylko do niego musisz douczyć się "JS w Unity" czyli np.

function OnPlayerMove()
{
destroy.GameObject
}
Opublikowano

Zacznij tworzyć w the games factory 2 z czasem naucz się Javy i przejdź na nią

ja polecam unity 4 bo jest bardzo prosty ;)

Opublikowano

A ja polecam Unreal Engine 3 -.-

Co do tematu. To nie wyrywaj się z motyką na słońce. Powiedziałeś, że jesteś "zielony" w tym temacie. Na początku wybierz jakiś język ja polecam C++ ewentualnie java. Później pisz w tym języku jakieś proste aplikacje programy np: kalkulator. Jak już opanujesz podstawy to, możesz zacząć używać biblioteki allegro do c++. Moja rada nie zrażaj się nie udanymi programami w fachu programisty bardzo dużą rolę odgrywa cierpliwość :)

Mów mi KeiseN :)

Opublikowano

Unreal engine 3 kosztuje 2000 dolarów uważaj bo to kupi na 1 stanowisko ok 100 więc .....

Opublikowano

Mowie o jezyku programowania trolle..

Szkoda ze z komorki nie da sie raportowac!

Skoro tak nas nazywasz to po co my ci pomagamy?

Opublikowano

Jeśli chcesz pisać samemu to nie bierz się za to wcale. Bo skoro teraz się pytasz to na 90% nie podołasz wyzwaniu. No chyba że chcesz zrobić coś rodem jak mario chociaż zdaje mi się że to też za wysokie progi. Pobaw się w unity ustawiaj elemenciki i dodawaj efekty z js. Slander Man był zrobiony w unity bodajże ;)

Tak więc próbuj i pokaż kiedyś co ci wyszło.

Pozdrawiam

img_ref1525_01-800x200.jpg

Pomocnik
Opublikowano

Unity to maszyna do zarabiania pieniędzy, jeśli tylko ma się kasę na zakup unity i czas na robienie gry + ma się pomysł, można zarobić wielokrotność zainwestowanych pieniędzy, rzecz w tym żeby zdobyć kasę no i tony czasu potrzebne na stworzenie wszystkiego :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...