Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

składanie komputera

kaaramba12

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mam takie pytanie , chciałbym złożyć nowy komputer , tylko nie wiem czy :

1.czy każda część będzie współgrała z inną ? np. nie ważne jaki kupię procesor , bo każda karta graficzna będzie działał tak samo ?

2. ile warto mieć ramu ? ( chodzi mi o łączny )

3.za ile będę musiał kupić windowsa 7 ? ( teraz mam xp )

4.2,5 tys. wystarczy na złożenie b.dobrego kompa ?

to na razie tyle , jak pojawią się jakieś nowe pytanie , napiszę ;)

Opublikowano

1. Tak ale też nie :) Karta graficzna będzie pasować pod każdy procek, lecz może nie pasować pod dany model płyty głównej, trzeba dobrać odpowiedni zasilacz bo inaczej go spalisz, ale nie może być za mocny, bo po co masz bulić dużo więcej za prąd.

2. Zależy. Minimum 4 GB, chyba że chcesz steamować, nagrywać filmy to z 8 GB by się przydało

3. Sprawdź ceny na Allegro.. (ale kto teraz kupuje winde :D?)

3. Tak :) Za 2 koła coś już na poziomie złożysz.

Najtańsze tusze do HP z wysyłką 24h

Opublikowano

1. zależne od płyty głównej

2. zależy pod jaki system, zalecane minimum 4gb ddr3

3. 300zł

4. spokojnie da się złożyć, jeśli chcesz to mogę ci budę złożyć, po prostu napisz.

PC: CPU: Intel Core2Duo E8400 3.0GHz, MOBO: Asus P5Q SE, RAM: Kingstone 2x2GB DDR2 800MHz, Zasilacz: Chieftec GPA-500S8 500W, Obudowa: SuperCase SK337, GPU: Asus Radeon HD 6670 1GB GDDR5, HDD: Samsung 500GB

Laptop: ASUS A555L

Opublikowano

dziękuje wszystkim za odpowiedzi , będą liki zaraz , a w między czasie natrafiło się jeszcze parę pytań :

1.Komputer ma służyć głównie do gier i tu pytanie w jaką część zainwestować najwięcej pieniędzy ? ( wiem , że wszystko powinno być na równym poziomie , ale mimo wszystko co najważniejsze ? )

2.a)Czy to prawda , że jest coś takiego jak tzw. " klucz uniwersalny " do windowsa 7 ? ( uniwersalność polega na tym , że owego klucz można użyć na większej ilości komputerów )

2. B) Czy używanie takiego klucz , na którym jest już " zarejestrowany " jeden komputer , może być w jakiś sposób nie bezpieczne ( wgląd w dane komputera , w foldery itp. ) ?

3.Czy 4 rdzenie w zupełności wystarczą , czy lepiej wziąć 6 ( pamiętajmy o cenie ) ?

Opublikowano

1.najwazniejsze jest wszystko, ale najbardziej w grach wydajnosc daje grafa i procesor.

3. Tutaj mowisz pewnie o amd, wydajniejszy w grach jest intel, tutaj zalezy od budzetu, 6 rdzeniowiec amd ma wolniejsze rdzenie od 4 rdzeniowego intela, mimo ze maja wieksze taktowanie.

19.png

Opublikowano

Podaj budżet to coś złożymy odpowiedniego pod gry, napisz też czy będzie OC, bo ogólnie to można gdybać bez sensu.

Jest to zwykłe spiracenie Windowsa, ale nie masz sięczego obawiać. Wystarczy tylko wyłączyć aktualizacje.

Zależy ile masz kasy, zawsze warto mieć więcej rdzeni, ale też zależy w jakiej technologii są.

Ty chcesz kupić kompa pod gry? Budżet podaj to zaproponuję ci zestaw. Będzie OC? Peryferia z monitorem też?

PC: CPU: Intel Core2Duo E8400 3.0GHz, MOBO: Asus P5Q SE, RAM: Kingstone 2x2GB DDR2 800MHz, Zasilacz: Chieftec GPA-500S8 500W, Obudowa: SuperCase SK337, GPU: Asus Radeon HD 6670 1GB GDDR5, HDD: Samsung 500GB

Opublikowano

2. B) Czy używanie takiego klucz , na którym jest już " zarejestrowany " jeden komputer , może być w jakiś sposób nie bezpieczne ( wgląd w dane komputera , w foldery itp. ) ?

3.Czy 4 rdzenie w zupełności wystarczą , czy lepiej wziąć 6 ( pamiętajmy o cenie ) ?

1.Komputer ma służyć głównie do gier i tu pytanie w jaką część zainwestować najwięcej pieniędzy ? ( wiem , że wszystko powinno być na równym poziomie , ale mimo wszystko co najważniejsze ? )

1. Wszystko powinno być na równym poziomie, zależy to jednak w większości od budżetu, na niektóre podzespoły może nie starczyć kasy i tyle. Karta graficzna powinna być średnio ~2x droższa od CPU, aby ten nie był ograniczany, ale wiadomo - nie zawsze się to sprawdza ;).

2. Nie ma sensu kupować Windowsa, bo za różnicę możesz dać dużo wydajniejszy procesor, a kontroli domu Ci nie zrobią przecież XDD

3. Wykręcony Phenom już dużo lepszy od tych tańszych FX-ów buldków, a oba te procesory są dużo gorsze od taniego i5 ;).

Opublikowano

Podaj budżet to coś złożymy odpowiedniego pod gry, napisz też czy będzie OC, bo ogólnie to można gdybać bez sensu.

Jest to zwykłe spiracenie Windowsa, ale nie masz sięczego obawiać. Wystarczy tylko wyłączyć aktualizacje.

Zależy ile masz kasy, zawsze warto mieć więcej rdzeni, ale też zależy w jakiej technologii są.

Ty chcesz kupić kompa pod gry? Budżet podaj to zaproponuję ci zestaw. Będzie OC? Peryferia z monitorem też?

w pierwszym pości masz budżet , ma wynosić nie więcej niż 2,5 tys.

co do OC , to jeśli dobrze rozumiem chodzi ci o tzw. over clocking , i myślę, że będzie oc

monitor mam i co prawda kupię nowy , ale to kiedy indziej

Opublikowano

A dysk masz i napęd dvd? To nie byłoby trzeba brać.

http://www.morele.net/inventory/info/xtErRh/

Coś takiego w tej cenie, potem trzeba by dokupić chłodzenie jakbyś już kręcił proca. Najlepiej Thermalright Macho.

Jak masz dysk, to z tego zestawu usunąć i wsadzić, tylko czy to jest sata?

Chłodzenie jest chwilowo niedostępne więc potem dokupisz.

Opublikowano

A dysk masz i napęd dvd? To nie byłoby trzeba brać.

http://www.morele.net/inventory/info/xtErRh/

Coś takiego w tej cenie, potem trzeba by dokupić chłodzenie jakbyś już kręcił proca. Najlepiej Thermalright Macho.

Jak masz dysk, to z tego zestawu usunąć i wsadzić, tylko czy to jest sata?

Chłodzenie jest chwilowo niedostępne więc potem dokupisz.

widzę , że kartę graficzną 256 polecasz , a ja właśnie się zastanawiałem czy by nie wziąć 512

teraz mam pc , więc wszystkie części tego typu są

,a ta obudowa będzie dobra , tzn. czy nie będzie przypadkiem za mała ?

Opublikowano

widzę , że kartę graficzną 256 polecasz , a ja właśnie się zastanawiałem czy by nie wziąć 512

512 szyna ? DEFAQ ?:D

Nie dostaniesz przy tym budżecie nic mocniejszego niż 7850.

Obudowa jest duża, pomieści praktycznie każde chłodziwo, zmieniłbym jednak MOBO na

AsRock P67 Pro3, a zasilacz na XFX Core 550w.

Opublikowano

Dlaczego za mała?? wszystko spokojnie wejdzie, jednak lepszym wyborem do 200zł jest SilentiumPC Gladius M40

http://www.morele.net/inventory/info/SZLTUY/

tutaj zestaw ode mnie z małymi poprawkami- płyta na p67 oraz zasilacz xfx core

Opublikowano

Gladiu M40 nie pomieści dużego chłodzenia, Z9 mimo, że nie ma praktycznie żadnych filtrów (dlatego nazywają ją "sito" :D) będzie lepszym wyborem pod ostre O/C i chłodny kloc.

Opublikowano

nie widziałem tej obudowy i nie znam jej wymiarów , dlatego pytałem czy nie będzie za mała , a właśnie , jakie wymiary według was powinna mieć obudowa , która będzie w stanie spokojnie pomieścić wszystko ? bo może moja obecna się nada , a to będzie zawsze 200 zł więcej na inne rzeczy :)

Opublikowano

Do takiego zestawu potrzebna jest dość przewiewna obudowa, aby podzespoły się nie grzały i miały napływ zimnego powietrza. Tak jak pisałem do 200zł Gladius M40

Szerokość Gladiusa M40: 19.8 Cm

Szerokość Z9 : 20.7 Cm

Faktycznie 9 mm różnicy a fortis i inne chłodzenia do m40 wejdą.Do tego do Z9 trzeba dokupować filtry, chyba że autor zamierza czyścić środek bardzo często.

Opublikowano

No to nie jest zbyt dobry wybór (a powiem nawet że koszmarny :D)

Bierz albo Zalmana Z9, którego Ci podałem, albo Gladiusa M40. Obie obudowy w okolicach 200zł ;).

wiem , bo to jest komp kupowany w całości ;p

a i jeszcze pojawiło się parę dodatkowych pytań :

1. czy ten filmik :

pozwoli mi złożyć komputer po raz pierwszy ? tzn. Czy według was wyjaśnia on wszystkie możliwe problemy i kroki jakie będę miał w czasie składania kompa ?

2.Czy da się zrobić tak ,żeby gry które są zainstalowane na moim obecnym kompie działały na nowym ( chodzi tu o gry które z zasady działają na jednego kompa )

Opublikowano

Jak chcesz składać sam, to ten filmik w zupełności Ci wystarczy ;).

Raczej niczego nie zrypiesz, jeśli będziesz ostrożny. Jeśli nie chcesz się tego podejmować możesz skorzystać z darmowej usługi złożenia na techplanet (tylko pamiętaj, że kable i tak będziesz musiał sam sobie upchać, bo oni raczej tego nie zrobią ;/).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...