Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

SpeedFan - Regulacja wentylatorów

Zarax

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 52
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Lepiej nic nie robić tym programem, bo są sytuacje, że na za wysokich obrotach łożysko może zacząć się szybko psuć i albo uszkodzimy wentylator, albo wentylator zacznie masakrycznie hałasować. Żeby zmniejszyć temperatury kupujemy 2 wentylatory po 10zł sztuka jeden na tył obudowy i jeden na przod i już temperatury spadają na łeb na szyje. Przy laptopach najlepiej kupić podstawke chłodząca, ale najpierw sprawdzamy gdzie podstawka ma wentylatory, a nasz laptop otwory wentylacyjne. Do PC możemy wymienić Cooler i taki najtańszy jest za 50zł (AC Alpine), lepszy za 80zl (SPC Spartan) a taki dobry co wystarczy do OC np. Fortis za ~130zł. Jak macie wentylatory podpięte pod Molexy, czyli do zasilacza, to oczywiście nie zminiejszymy ani nie zwiększymy obrotów, chyba że podepniemy je pod +5v zamiast +12v albo wstawimy rezystor. Ja mam 4x wentylatory pod Kontroler obrotów i to jest najlepsze rozwiązanie.

BlackShot

sergeantmajory.png

Vectorek

Klan: Aeria

Opublikowano

Napraw link, bo dałeś dwa razy ten sam i po kliknięciu "nie działa".

Tut się przyda, ale mam pytanie: Da się tym uszkodzić kompa?

Używam tego od roku i jest git.Nic nie zepsułem, nic nie spaliłem, więc raczej nie.

• 3 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Fajny poradnik napewno musze to sprawdzić w przyszłości gdy komputer zacznie mi się grzać ale napewno nie dam na 100% wentylatorów tylko na około 60%.

Lepiej według mnie jednak taka jak już to ktoś pisał dać sobie wentylatory do obudowy i systematycznie czyścić kompa z kurzu i wymieniać paste termoprzewodzącą wtedy oszczędzimy wentylatorki.

sygnaturkabyme24.png
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Wentylatorki tracą na "żywotności" czy coś?

Tak, tracą.

Ale wentylatory są od chłodzenie podzespołów, a nie, żeby się troszczyć o nie xD .

Ja dodatkowo podbijam napięcie i chodzą jeszcze lepiej.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jakie tracenie na żywotności, nie nie tracą, i tak są zrobione aby przepracowały XXX godzin na MAKSYMALNYCH OBROTACH. Zależnie od firmy jest to 25-100 tys godzin. I lepiej te wentylatory ustawiać w biosie a nie bawić się w jakimś Speedfanie który nie obsługuje wszystkich płyt.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jakie tracenie na żywotności, nie nie tracą, i tak są zrobione aby przepracowały XXX godzin na MAKSYMALNYCH OBROTACH. Zależnie od firmy jest to 25-100 tys godzin. I lepiej te wentylatory ustawiać w biosie a nie bawić się w jakimś Speedfanie który nie obsługuje wszystkich płyt.

Nie każdy potrafi obsłużyć się w Biosie, a w tym programie wszystko robisz od strony systemu, nie trzeba do biosu zaglądać :)

• 2 lata później...
Opublikowano

Zależy od wiatraków/wentylatorów, bo ja mam cichutkie, nie wiem jak u was.

ps.Używam programu 3 miesiące i wszystko ładnie śmiga, podkręciłem z nim nawet karte, więc bardzo polecam ten program !

ahahahaj.png

@Zarax jak ten probram wyżej się nazywa? :D

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

@Zarax Bardzo ślicznie dziękuje za te kilka wirusów po pobraniu z owego linku podanego w temacie, teraz musze robić format, kilka tollbarów których nie da się usunąć, bardzo dziękuje.. Instalka wgrała mi kilka programów bez mojej zgody okoo 5, nie dość że wgrała jeszcze kilka wirusów niemożliwych do usunięcia, BARDZO DZIĘKUJE. ;]

image.png

Opublikowano

Wirusów tu nie ma - nikt nie każe zaznaczać, aby zainstalować toolbary. Sam zainstalowałem dla sprawdzenia pomijając wszystkie zbędne "dodatki" i nie widzę żadnych zmian w przeglądarkach.

Opublikowano

@CiasteczkoMen Dziwne, że ja odznaczyłem wszelakie "Toolbary" i zainstalowało mi je bez mojej zgody, jak dla mnie to "coś" jest zawirusowane, iż jestem teraz po kolejnym formacie który przed chwilka zrobiłem, Po zainstalowaniu aplikacji Aplikacja do Usuwania Wirusów od Windowsa wykryła od razu i usunęła coś z tego "gówna", Niestety, Format tylko pomógł, cieszę się, że nie miałem zainstalowanych więcej rzeczy ale autorowi tematu bym umiał coś zrobić za takie rozpowrzechnianie "Malware" w Regulaminie jest by nie Rozpowrzechniać Malware, niestety jak widać Moderacji to nie dotyczy..

image.png

Opublikowano

@CiasteczkoMen Dziwne, że ja odznaczyłem wszelakie "Toolbary" i zainstalowało mi je bez mojej zgody, jak dla mnie to "coś" jest zawirusowane, iż jestem teraz po kolejnym formacie który przed chwilka zrobiłem, Po zainstalowaniu aplikacji Aplikacja do Usuwania Wirusów od Windowsa wykryła od razu i usunęła coś z tego "gówna", Niestety, Format tylko pomógł, cieszę się, że nie miałem zainstalowanych więcej rzeczy ale autorowi tematu bym umiał coś zrobić za takie rozpowrzechnianie "Malware" w Regulaminie jest by nie Rozpowrzechniać Malware, niestety jak widać Moderacji to nie dotyczy..

Widocznie coś ci umknęło, ja zainstalowałem pomijając oraz odznaczając adware i nic szkodliwego nie mam na komputerze.

Ewentualnie tu jest link bez menadżera pobierania: http://www.programosy.pl/program,speedfan.html

Opublikowano

A nie będzie najprościej ściągnąć z oficjalnej strony:

http://www.almico.com/sfdownload.php

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

@CiasteczkoMen Możliwe, ale tak czy siak, inni ludzie mogą nie odznaczyć równiez moze im coś umknąć.. Jak dla mnie Autor Tematu powinien albo zmienić link, albo dodać ze strony producenta link, miałem trochę męczarni z tym formatowaniem przez takiego typu linki..

image.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...