Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Zmiana hasła Administratora komputera Windows 7!

Loczuch

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie! Chciałbym przedstawić Wam mój tutorial, dotyczący zmiany hasła Administratora w systemie operacyjnym Windows 7. Omówię sposób, który na 100% zadziała. Został opatentowany przeze mnie :)

Jeżeli na komputerze są dwa konta (lub więcej). Jedno jest chronione hasłem, i jest to konto Administratora, a pozostałe to konta normalnego użytkownika (LUB konta z ograniczeniami typu: brak możliwości instalowania programów, lub brak możliwości jakich kolwiek zmian z plikami systemowymi itp.) i aktualnie na jednym z tych kont się znajdujecie, to mogę Was zapewnić, że nie będzie problemu ze zmianą hasła Administratora, lub dodania swojego konta do grupy Administratorów.

Co robimy?

SPOSÓB PIERWSZY:

1. Wchodzimy do menu Start

2. W polu wyszukiwania wpisujemy: "cmd.exe"

3. Po wyszukaniu tego oto pliku, klikamy na niego PPM

4. Wybieramy opcję "Uruchom jako administrator"

**Jeżeli system poprosi o podanie hasła administratora, jesteś zmuszony do przeczytania sposobu drugiego! Jeśli jednak, tego typu komunikatu nie zobaczyłeś, czytaj dalej :)

5. W oknie cmd.exe wpisz:

net user – jeżeli chcesz wyświetlić listę użytkowników
net user {login} {nowe hasło} – jeżeli chcesz zmienić hasło wskazanego użytkownika
net user {login} /add – jeżeli chcesz utworzyć nowego użytkownika
net localgroup {grupa} {login} /add – jeżeli chcesz dodać użytkownika do wskazanej grup. Gdy chcecie przydzielić swoje konto do grupy Administratorzy [ aby posiadał wszyskie uprawnienia administratora] wpisz:
net localgroup Administratorzy {nazwa Twojego konta} /add LUB /del - jeżeli chcesz usunąć konto z tej oto wybranej przez Ciebie grupy!

*W wierszu poleceń (cmd.exe), nie piszesz "{ }" ! :P

6. Jeżeli wyskoczy jakikolwiek błąd (najczęsciej pojawi się komunikat: "Wystąpił błąd systemu 5") to musicie przeczytać sposób drugi

7. I już! Gotowe! Jeżeli wszystko poszło bez jakichkolwiek błędów, macie problem rozwiązany!

*Gdy podczas próby zmiany hasła itd. używając sposobu pierwszego wyskoczyły błędy, to pokazuję Wam sposób drugi!

Potrzebujemy:

- Płytkę CD-ROM (min. 700mb),

- Napęd CD lub DVD-ROM

- Chęci :)

SPOSÓB DRUGI:

1. Ściągamy jakąkolwiek odmianę Linuxa, może być Ubuntu, a może też być Knoppix. Oto link:

http://linux.softpedia.com/progDownload/Knoppix-Download-885.html

2. Wsadzamy płytkę do napędu

3. Wypalamy płytkę, przez otwarcie pobranego pliku

4. Czekamy, aż skończy się proces wypalania płyty.

5. Gotową (wypaloną do końca) płytkę zostawiamy w napędzie CD/DVD-ROM (zależy kto co ma :P)

6. Restartujemy komputer

7. Przy starcie komputera klikamy przycisk F12.

8. Wybieramy strzałkami CDROM, i zatwierdzamy wybór klawiszem Enter!

9. Czekamy aż nasz nowy system (w moim przypadku Knoppix) się włączy

10. Gdy już wszystko się załaduje, wchodzimy do głównego folderu (u mnie: "Knoppix")

11. Z drzewa katalogów po lewej, wyszukujemy swój dysk twardy.

12. Wchodzimy w: Windows\System32

13. Czekamy aż wszystko się załaduje, i wyszukujemy pliku: "cmd.exe"

14. Kopiujemy go i wklejamy obok, tak abyśmy mieli 2 te same pliki, po czym musimy zmienić nazwę (jeżeli nie zrobi się to automatycznie), aby były 2 takie pliki:

-cmd.exe (oryginał)

-cmd2.exe (skopiowany, ze zmienioną nazwą)

15. Wyszukujemy plik "Utilman.exe"

16. Zmieniamy jego nazwę na: "Utilman2.exe

17. Wyszukujemy ponownie pliku: "cmd2.exe"

18. Zmieniamy jego nazwę z "cmd2.exe" na "Utilman.exe"

19. Gotowe, teraz musimy wyłączyć Knoppixa, czyli klikamy w ""menu Start""

20. Klikamy "Logout", a następnie "Reboot"

21. Czekamy aż nasz napęd wysunie płytkę.

22. Zabieramy ją i chowamy, gdyż nie będzie już nam potrzebna

23. Czekamy aż komputer się zresetuje

*Jeżeli tak się nie stanie, i np. będzie cały czas czarny ekran, uzyjcie przycisku RESET :( (Z przodu komputera xD)

24. Gdy już się Windows 7 załaduje, i dojdziemy do ekranu wybierania profilu (kota użytkownika), to klikamy w lewy dolny róg, na tą dziwną ikonę:

accessibility-icon.jpg

Jest to ikona Ułatwiania Dostępu.

25. Otworzy się nam wiersz poleceń - cmd.exe!

26. Wpisujemy:

net user – jeżeli chcesz wyświetlić listę użytkowników
net user {login} {nowe hasło} – jeżeli chcesz zmienić hasło wskazanego użytkownika
net user {login} /add – jeżeli chcesz utworzyć nowego użytkownika
net localgroup {grupa} {login} /add – jeżeli chcesz dodać użytkownika do wskazanej grup. Gdy chcecie przydzielić swoje konto do grupy Administratorzy [ aby posiadał wszyskie uprawnienia administratora] wpisz:
net localgroup Administratorzy {nazwa Twojego konta} /add LUB /del - jeżeli chcesz usunąć konto z tej oto wybranej przez Ciebie grupy!

**Jeżeli będziecie chcieli, aby zamiast okna Wiersza Poleceń, przez kliknięcie na ikonę Ułatwiania Dostępu, otwierało się prawdziwe okno Ułatwiania Dostępu, to musicie jeszcze raz odpalić Knoppixa ( lub Ubuntu, nie wiem co ściągneliście ), i:

1.Wejdź w Windows\System32\

2. Znajdź plik: "Utilman.exe"

3. Zmień mu nazwę z "Utilman.exe" na "cmd2.exe"

4. Znajdź plik: "Utilman2.exe

5. Zamień jego nazwę na "Utilman.exe"

Poradnik stworzyłem dla na prawdę zielonych w te klocki. Jeżeli będą jakiekolwiek pytania, proszę pisać, a z pewnością odpowiem! Mam nadzieje, że na coś się przyda. Poradnik do celów edukacyjnych! :P

Prosiłbym, abyście nie kopiowali nic, bez mojej zgody.

--

Pozdrawiam, Loczuch!

(: .ćyż usnes am eiN

Opublikowano

bezsens, nie opatentowany przez ciebie tylko żywcem zerżnięty z netu z innych tutoriali. raczyłeś sprawdzić czy w ogóle działa ? bo nigdy nie działa na kontach zwłaszcza na koncie Administratora

szybciej idzie zresetować hasło na podstawie tutoriali z google

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Oczywiście, że działa, sprawdzałem nie raz -.-

Jak zamierzesz zresetować hasło, gdy wszyskie inne sposoby nie zadziałają? Łącznie z OPHcrack'iem i tego typu programami?

Ten sposób na 100% zadziała, gdyż podmieniamy Ułatwianie Dostępu na cmd.exe.

Przez co kliknięcie w tą ikonę, zamiast wywołać okno Ułatwiania Dostępu, otwiera Wiersz Poleceń, otwarty jako Administrator ;) Dzięki temu możemy robić dowolne zmiany na komputerze.

@edit, bardzo możliwe, że gdzieś w internecie jest podobny tutorial, lecz napisałem, że opatentowałem go ja, ponieważ sam do tego doszedłem i jest to mój pomysł :)

Opublikowano

zmiana zadziała jeśli NIGDY NIE BYŁO HASŁA USTALANEGO DLA KONTA ADMINISTRATORA ( nie dla konta z prawami administratora bo to całkiem innego typu konto )

jeśli było hasło trzeba robić reset hasła

w 90% działa tylko na kontach w systemie bez aktywacji czyli kradzionym a nie aktywowanym legalnie

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

Nie zgodzę się. Sposób ten zawsze zadziała :) W szczególności na LEGALNYM oprogramowaniu !!!

Nawet jeżeli hasło było ustalane, a także i zmieniane nie raz, na konto ADMINISTRATORA :)

A poza tym, podałem także bardzo przydatną opcję, mianowicie, w jaki sposób dodać zwykłemu użytkownikowi prawa Administratora. Dzięki niej, dawny użytkownik, a aktualny Administrator będzie mógł wyłączyć, bądź też usunąć hasło innego Administratora, nawet przez PANEL STEROWANIA! :)

@edit

Wypróbuj u siebie, a zobaczysz, że zadziała! W razie jakichkolwiek problemów, pisz, a dam Ci odpowiedź! :)

Opublikowano

http://www.mskupin.pl/blog/2012/09/04/jak-zmienic-haslo-administratora-w-windows-7-windows-vista-i-windows-8/

zadziwiająco prawie takie same

byś chociaż dał źródło z czego korzystałeś

Opublikowano

O,

@robem

Widzisz, masz nawet dowód - TrueFaith Ci go pokazał :) Byłem pewien, że to działa :)

@edit

@TrueFaith

Po co miałem dawac zrodło?! :O Przeciez powiedziałem, że samemu to opraktykowałem.

Opublikowano

Opraktykowanie to nie wymyślenie poradnika od 0, ty przybrałeś to w swoje słowa

Dodaj źródło na końcu i zostaw to zdejmę Ci te % bo bardzo chcesz widzę ;p

Opublikowano

Ale jakie źrodło?!

Przepraszam, to zlego slowa uzylem!

Mówiąc "opraktykowanie" poradnika, chodzilo mi o stworzenie go od 0. :)

Opublikowano

To wyjaśnij czemu jest w identycznej kolejności jak tam, z tym że bardziej rozpisane, niektóre rzeczy są wręcz identyczne z dopisanymi 1-2 wyrazami

Opublikowano

Może dlatego że pomysł jest ten sam? :O

Cięzko, aby podmieniać pliki w innej kolejności -.-

Opublikowano

działać może i działa, jednak w większości systemów instalowanych prze zemnie i moich znajomych błąd po logowaniu następuje praktycznie zawsze , może to tylko wina innego sposobu konfigurowania zabezpieczeń

hmm... działa tylko na świeżutkim systemie i jak pisałem jeśli ktoś nie podawał hasła dla konta administratora NIGDY ( jeśli to hasło jest ustalone to nie działa ) , po skonfigurowaniu wywala znowu błędy :/

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

@robem

Co rozumiesz mówiąc: "Błąd po logowaniu następuje praktycznie zawsze" ? :O

Może uda mi się rozwiązać jakiś problem :)

@edit

Z pewnością, jeżeli chciałbyś dostać się na konto administratora, to możesz swojemu kontu przydzielić prawa administratora, i dzięki temu, przez panel sterowania usunąć hasło innego Administratora, bez jego podawania. Jest to na 100% możliwe, ponieważ sprawdzałem nawet u kolegi :P

Opublikowano

ale nie każdy wie że KAŻDY system windows ma konto Administrator którego nie widać ( do czasu aż się na niego wejdzie/uaktywni go ) i na dodatek jest bez hasła domyślnie !

ja zawsze wyłączam do niego dostęp albo zakładam na nie hasło . żaden sposób nie działa ;)

wiadomo, mi zadziała każdy bo znam hasło do konta ;) gorzej jak komuś uwali się windows bo musi grzecznie przydreptać do mnie w celu naprawy jak nie chce stracić danych z szyfrowanego dysku

jak widać dodaj warunki zadziałania : brak hasła do konta Administrator i nie wyłączone to konto

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

To w przypadku gdy konto Administrator jest zablokowane hasłem to i tak jest możliwość podłączenia się pod grupę Administratorzy :) A jak ma się uprawnienia Administratora, to można wszystko

Szczerze mówiąc, to nawet nie musisz próbować zmienić hasło użytownika z uprawnieniami Administratora, bo wystarczy że podłączysz swoje konto do grupy Administratorzy:

net localgroup Administratorzy oem /add

Dzięki temu będę mógł zrobic wszystko na komputerze - uwierz :)

Opublikowano

no ale nie podłączysz nie mając administratora , sprawdź sam i zablokuj sobie to konto

dlatego by się zabezpieczyć na kompie przed tego typu włamaniami / logowaniami trzeba poświęcić dodatkowe STRASZNIE DUŻO CZASU ( taka ironia i sarkazm z powodu tej dodatkowej 1 minutki na to )

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

A dlaczego nie podłącze? :O Gdy podmienie Utilman.exe ( Ułatwianie dostępu ) na cmd.exe ( Wiersz poleceń ), musi zadziałać, dlatego że po kliknięciu w ikonę ułatwiania dostępu, otwiera się DOMYŚLNIE cmd.exe jako Administrator ;)

Opublikowano

tylko jeśli nie masz hasła albo nie zablokowałeś konta Administrator

pisałem ci przecież domyślnie nie ma ani hasła dla tego konta, ani nawet tego konta w kompie aż je użyjesz

do logowania musisz użyć hasła jeśli jest , jak go nie ma konto Administrator to nawet nie pyta, dokładnie jak w twoim przypadku

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

To zawsze możemy włączyć to konto ( konto Administrator ) NAWET, gdy jest ukryte przez prostą komendę:

net user administrator /active:yes

To już wtedy musi zadziałać! :P

@Edit

@robem

Proszę uzywaj tego: "@edit". To po pierwsze, a po drugie... z tego co mówisz, wynikałoby że domyślnie nie ma konta Administrator... Domyślnie, musi być jakieś konto, nie ważne czy z hasłem czy bez, z uprawnieniami Administratora. To wystarczy.

A jeżeli nie konto Administrator jest wyłączone, i ukryte, to je włączamy przez tą komendę! :

net user administrator /active:yes

Opublikowano

to daj hasło na to konto i próbuj użyć sposobu

jezu człowieku zrozum, ty właśnie się logujesz na TO KONTO : Administrator bo nie ma ono hasła ! jak sie logujesz to masz do dupy zabezpieczony system

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

Nie loguje się na konto Administrator :)

Konto Administrator na moim komputerze jest z hasłem, którego ja nie znam (długa historia, której nie będę opowiadał)

Mam do dyspozycji, trzy konta:

1. Admin (konto z uprawnieniami administratora, zabezpieczone hasłem)

2. Gość (tradycyjne konto gościa)

3. Mój profil (konto z ograniczeniami :) )

I właśnie używając mojego sposobu, udało mi się dołączyć moje konto ( Z OGRANICZENIAMI ) do grupy Administratorzy, i wszystko ładnie działało! Zresztą nadal działa :)

Opublikowano

to sprawdź sobie po zalogowaniu tym sposobem na jakim koncie jesteś

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

Po zalogowaniu na moje konto, po dołączeniu siebie do grupy Administratorzy, jestem na koncie Administrator! :)

Mój błąd, z tym że nie loguje się na konto Administrator, ale... Czy w czymś to szkodzi, że jestem na tym koncie?

Opublikowano

nie szkodzi tylko świadczy że konto nie ma hasła

@up nie jesteś na koncie Administrator po zalogowaniu się na konto swoje, masz prawa administratora tylko

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

Masz rację :) Ale.. Czy poradnik jest czegoś wart? Jak uważasz? :)

@up

No tak, teraz są 2 konta z uprawnieniami Administratora:

1. Moje

2. Admin

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...