Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Nostale] Jaki zawód wybrać na sam początek gry

KlauS.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie.

Powoli mnie denerwują pytania, które odnoszą się do wybrania "zawodu". Co chwile jest to samo pytanie, dlatego opiszę krótko trzy profesje i wtedy sami zdecydujecie czym zacząć.

1. Wojownik:

Wojownik to postać idealna na sam początek gry. Nie wymaga on kupowanie strzał ani eliksirów.*

Posiada miecz(pierwsza broń) oraz kusze(druga broń).

Zadaje on obrażenia z bliska. Kuszy używa tylko na karcie specjalisty numer trzy(SP 3).

Czym wyróżnia się wojownik od reszty profesji?

Wojownik posiada największą ilość HP(życia).. Jego obrażenia fizyczne są największe, lecz magiczne nie.

Sam wojownik na początku może denerwować. Często zdarzają się missy(chybnięcia, nie trafienie w przeciwnika) i dlatego niektórzy nie lubią tej profesji. Lecz mimo wszystko jest on najlepszym wyborem na sam początek gry oraz najszybciej się nim bije poziom.

2. Łucznik:

Łucznik jest drugi w kolejności wybierania profesji na początek gry.

Posiada łuk(pierwsza broń) oraz sztylety(druga broń).

Zadaje on obrażenia z dystansu. Sztyletu używa tylko na karcie specjalisty numer dwa(SP 2).*

Czym wyróżnia się łucznik od reszty profesji?

No właściwie niczym :P Ma średnią ilość HP(życia) i MP(many).

Jest o wiele szybszy od reszty profesji oraz większość jego umiejętności posiadają specjalne efekty.

Niestety trzeba wydawać gold na strzały do łuku, dlatego jest ciężej niż na wojowniku, jednakże jego pomoc jest przydatna

;)

3. Mag

Mag to postać bardziej dla zaawansowanych. Trzeba porządnie rozłożyć umiejętności oraz kupować dopasowane EQ(ekwipunek).

Posiada różdżkę(pierwsza broń) oraz magiczny miotacz(druga broń).

Zadaje on obrażenia magiczne z dystansu. Magicznego miotacza używa tylko na karcie specjalisty numer cztery(SP 4).*

Czym wyróżnia się mag od reszty profesji?

Mag posiada największą ilość MP(many). Jego umiejętności są najpotężniejsze, zadają największą ilość obrażeń magicznych.

Jest słabszy na początku, ponieważ potwory zadają mu dużą ilość obrażeń oraz trzeba kupować eliksiry many(no chyba, że ktoś bije dwa potworki i siada).

Mag posiada także umiejętności, które tworzą efekt pomocny dla graczy(takie efekty jak regeneracja życia lub uleczenie).

* nie dotyczy umiejętności używających tej broni.

©Copyright by KlauS :#

QtiV6xY.gif

Opublikowano

Chyba cie pogieło :D Magiem sie najlepiej gra. Największe dmg, najlepsze (zaraz po wk) karty. Jedyny problem to mało hp na początku. I nie misuje ::D

Mam takie pytanie. Jaki lvl wbiłeś w nostale, że tak doradzasz?

Opublikowano

Ja również uważam że poradnik ten jest do niczego , postać się wybiera samemu , a to forum to jak sama nazwa wskazuje jest o cheatach , bugach etc , nie o tym kim grać...

Opublikowano

1. Wojownik:

Wojownik to postać idealna na sam początek gry. Nie wymaga on kupowanie strzał ani eliksirów.*

Posiada miecz(pierwsza broń) oraz kusze(druga broń).

Zadaje on obrażenia z bliska. Kuszy używa tylko na specjalisty numer trzy(SP 3).

Czym wyróżnia się wojownik od reszty profesji?

Wojownik posiada największą ilość HP(życia).. Jego obrażenia fizyczne są największe, lecz magiczne nie.

Sam wojownik na początku może denerwować. Często zdarzają się missy(chybnięcia, nie trafienie w przeciwnika) i dlatego niektórzy nie lubią tej profesji. Lecz mimo wszystko jest on najlepszym wyborem na sam początek gry oraz NIE BIJE SIE NIM NAJSZYBCIEJ POZIOMU....

Wojownik nie jest taki dobry na sam poczatek gry. Szczerze mowiac, Warrior, aby był dobry chociażby w PvP musi być ogarnięty.

2. Łucznik:

Łucznik jest PIERWSZY w kolejności wybierania profesji na początek gry. Okropnie prosta postać, na wszystkich SP 5 pierdyliardów stunów, tauntów i innych denerwujących rzezcy.

Posiada łuk(pierwsza broń) oraz sztylety(druga broń).

Zadaje on obrażenia z dystansu. Sztyletu używa tylko na specjalisty numer dwa(SP 2).*

Czym wyróżnia się łucznik od reszty profesji?

No właściwie niczym :P Ma średnią ilość HP(życia) i MP(many). - Ale i tak każdy idiota idzie pod hp m.in w biżu zamiast pod hybrydę, co jest szczerym idiotyzmem.

Jest o wiele szybszy od reszty profesji oraz większość jego umiejętności posiadają specjalne efekty.

Niestety trzeba wydawać gold na strzały do łuku, dlatego jest ciężej niż na wojowniku, jednakże jego pomoc jest przydatna ;)

Łukiem najszybciej się expi, tylko lata zbiera spot, lascik i do widzenia. Ma najgorsze SP5. A jeżeli chcecie niszczyć wystarczy wam SP1 +10

3. Mag

Mag to postać bardziej dla zaawansowanych. Trzeba porządnie rozłożyć umiejętności oraz kupować dopasowane EQ(ekwipunek).

Posiada różdżkę(pierwsza broń) oraz magiczny miotacz(druga broń).

Zadaje on obrażenia magiczne z dystansu. Magicznego miotacza używa tylko na karcie specjalisty numer cztery(SP 4).*

Czym wyróżnia się mag od reszty profesji?

Mag posiada największą ilość MP(many). Jego umiejętności są najpotężniejsze, zadają największą ilość obrażeń magicznych.

Jest słabszy na początku, ponieważ potwory zadają mu dużą ilość obrażeń oraz trzeba kupować eliksiry many(no chyba, że ktoś bije dwa potworki i siada).

Mag posiada także umiejętności, które tworzą efekt pomocny dla graczy(takie efekty jak regeneracja życia lub uleczenie).

Mag jest najlepszy jeżeli lubisz przyjemną grę. Świetnie mi się nim gra, jednakże nie chce nim iśc na dłuższą metę.

Opublikowano

Po pierwsze na poczatku sie gra wojem na pieczatki zeby zarabiac po 2 mag nie jest zbytnio dobry na poczatek mana itp po 3 lucznik to najlepsza klasa najprostrza

@edit

i sztylety w sp4 hah smieszny jestes sin czyli sp2

kbotuserbar9ni9.png

|| PL3 || StreFaCieNi ||

|| BlackSpace || Szchachcic ||

Zapraszam na serwer cs jb !!! :) A tu lapcie smiszny film ;D

Opublikowano

1. Jak ktoś zaczyna grę to nie idzie na PvP...

2. No tak, każdy wybiera kim chce grać. Ale przeczytaj początek mojego tutorialu - ostatnio często takie pytania się pojawiają i robię ten temat, żeby nie było spamu.

3. Łucznik czy wojownik- wojownik jest łatwiejszy, bo na łucznika trzeba kasę wydawać.

4. Ten TuT nie mówi kim się najlepiej gra, tylko zaczyna.

Przed napisaniem posta pomyślcie logicznie.

QtiV6xY.gif

Opublikowano

1. Jak ktoś zaczyna grę to nie idzie na PvP...

Lodołamacz, mówi Ci to coś?

2. No tak, każdy wybiera kim chce grać. Ale przeczytaj początek mojego tutorialu - ostatnio często takie pytania się pojawiają i robię ten temat, żeby nie było spamu.

Na pierwszej stronie nie widziałem nic takiego , na drugiej też nic mi nie rzuciło się w oczy :)

3. Łucznik czy wojownik- wojownik jest łatwiejszy, bo na łucznika trzeba kasę wydawać.

Niecałe 10k to olbrzymi wydatek , nawet dla początkującego gracza...

4. Ten TuT nie mówi kim się najlepiej gra, tylko zaczyna.

Fakt , ten TuT nie mówi nic czego nie można dowiedzieć się z oficjalnego forum/gry/ od innych graczy na serwerze.

Przed napisaniem posta pomyślcie logicznie.

Ty też byś mógł.

Opublikowano

Zamknijcie ten szajs a nie bd spam robic

poradnik nic by mi nie dawal jak bym zaczynal gre bo magiem dupnie sie gra malo hp wojownikiem dupnie sie gra bo malo dmg lucznikiem w sam raz a kazdy ma inny wybor...i tak napisales ze postac na poczatek to co jak wbije 50 to zmieni se ja jakas? jak ;o

kbotuserbar9ni9.png

|| PL3 || StreFaCieNi ||

Opublikowano

Nie.

Nie wiem jak Wy, ale ja zaczynam grę od zastanowienia się nad postacią. Gdy osiągnę wyższy poziom, zaczyna mi się nudzić i wtedy zmieniam postać. Poza tym dużo osób wybiera właśnie wojownika na początek gry :)

worios- no to może ślepy jesteś?W tematach skierowanych o pomoc jest normalna treść, a potem na koniec autor pisze "to przy okazji, kim najlepiej grać?".

Lodołamacz- wymaga pieniędzy, a noobki jak raz pójdą i padną to już nie grają przez czas zaczynania gry.

Co do "wielkiego wydatku" nie chodzi mi o same strzały, lecz EQ i ulepszenia umiejętności. Na wojowniku można pograć bez wydawania jakichkolwiek pieniędzy przez około dziesięć poziomów.

Tutorial został pierwszy raz stworzony i kreatywność się liczy.

Masz problem to wyraź swoją opinie a potem nie spam, bo to nie jest dyskusja. Mam nadzieje, że nie będzie dalej tego toczyć.

@offtop

Czerwony naucz się interpunkcji, bo istnieje coś takiego jak "kropka" i "przecinek". Czasem małe rzeczy robią wielkie zmiany ;)

QtiV6xY.gif

Opublikowano

No tu się z innymi zgadzam :P Wojownik ma wolne i słabe ataki i missuje... Jedyny + to że ma dużo hp przez co wolniej pada od reszty i właśnie dzięki temu częściej się go wybiera na początek... Mag szybciej pada bez eq, a jeśli jest się początkowym graczem to łatwo z dobrym eq... Oczywiście komuś się na pewno uda zrobić dobrego maga gdy gra się pierwszy raz w NT, ale jest na to nikła szansa ;D

Łucznik... Hmm... Łucznik ma mniej hp od woja, ale więcej od maga co sprawia że dosyć długo się utrzymuje i myślę że to jest postać którą warto zaczynać ^^ Dosyć mocno bije, i ma dosyć dużo hp... Czyli jest między magiem, a wojem:P 10k na strzały to duży wydatek nie jest.. Szczególnie że na początku dużo ich się nie zużywa... Grając pierwszy raz łukiem nie miałem problemu ze strzałami.. Zawsze miałem je przy sobie ;P

@Up. Na skille? 10 lvl u woja? chyba od 20 do 30 lvl :) Na każdej postaci prawie tak samo wydaje się kase na umki... Różnica na pewno jest, ale nie wielka.. Gra nie została stworzona tak że na skille do 30 lvl maga potrzeba 300k, a woja 5k ;) Co do eq hmm... jakie ty chcesz eq kupować? Zazwyczaj na lvl 20-35 nie kupuje się eq bo potrzeba masę kasy :D Dopiero potem zaczyna się zarabiać z BB itd. Więc jest prościej...

Zbieram like ;x

Opublikowano

No to dobra, jak macie z tym problem, to niech mod zamknie temat. Jeju, sami napiszcie jakiś tutorial a nie tylko krytykujecie i czepiacie się o byle szczegół. Nie próbujecie nawet zrozumieć przekazu.

QtiV6xY.gif

Opublikowano

mam propozycje. 2 dni na napisanie lepszego tuta przez osoby krytykujace . pasuje ? jak nie to ban ...

nie no zart

mi sie poradnik podoba bo widać że sie stara a nie nabija posty tak jak inni w tym temacie... ogar bo siara idzie

Kliknij ,, Lubię to '' a postaram się odwdzięczyć ;D

dlayarkera.png

by

+

Bonus ;D

Ex Moderator NosTale x2 I Gold Member

Opublikowano

Ahh -.- Najlepiej.. Niech ludzie piszą bzdury bo napisać coś sensownego nie można... Nikt nie pisze poradnika bo się nie chce :)... Jak się komuś zachcę to fajnie, ale niech napiszę go dobrze... Jeśli chcesz by inni nie krytykowali to po prostu udowodnij to że tak jest łatwiej zaczynać... Najłatwiej napisać, że Woj ma dużo hp, tanie eq i nie wydaje kasy, łuk ani to nie mag, ani woj.. Najlepiej by tej postaci nie było bo kim do cholery jest? Wydaje kupe kasy na skille i jeszcze strzały... Mag. Wsio drogie, tylko zaawansowani, początkujący wstęp wzbroniony i odwalcie się od tematu wszyscy.... Taka prawda... Napisałem w skrócie to co ty napisałeś i myślę że zrobiłeś to bezsensownie :) Każdy zaczyna tak na prawdę kim chce. Co do ceny eq, zależy od servera, gracza i lvl itemu...

Zbieram like ;x

Opublikowano

no jak zaczylem gre w nostale to bylem wojem ale co to wnosi do tematu?

kbotuserbar9ni9.png

|| PL3 || StreFaCieNi ||

Opublikowano

klaus chciał nam głównie opisać czym specializuje sie każda z profesji a dla mniej kumatych kim się gra najlatwiej. logiczne jest chyba że jak woj jest najłatwiejszy a mag najtrudniejszy to luk jest na 2 miejscu. z tym sie zgadzam w 100%. możecie sobie spamować ale gwarantuje wam że i tak nie wyjdzie to dla was najlepiej

dlayarkera.png

by

+

Bonus ;D

Opublikowano

Kłamstwo ! Mnie się np najłatwiej gra magiem, najciężej łucznikiem !!! Mag ma łatwiej bo nie misuje, hela się, duże ma dmg i fajne stuny. Nie powinno się opisywać kim najłatwiej. Każdy wedle własnego sumienia powinien wybierać klase.

Opublikowano

od ilu grasz w nostale ? moja pierwsza klasa był mag ale na 30 lvl mialem godnosc -1000. sam wiem ze mag jest ok i jak to by był tut o klasach dla zawodowców to mag był by 1. jak zauwazyles jest to tut dla newbe wiec logiczne jest to że woj jest na 1miejscu

dlayarkera.png

by

+

Bonus ;D

Opublikowano

To widzę że jakoś cienko ci idzie w nostale jak magiem nie dawałeś rady. Mnie magiem idealnie poszło 82 lvl już mam :D Gram od baaardzo dawna :D Jeszcze stare mapy były <3

Jaki lvl wbiłeś że tak polemizujesz?

Opublikowano

menober. znasz mnie i wiesz ze to ja MrJigoro. taki starz jak ja mam to mało kto posiada. w nostale magiem miałem 77lvl wiec wiem. o tym z godnością to byla to moja pierwsza postac w 2k9. nie mów że slabo gram bo jak bym obecnie dalej gral mialbym ok 85lvl ( 16 sierpnia mialem 78 wiec troche bym wbil ).

a poradnik nie musi sie podobac każdemu . czy najwazniejsze nie jest to ze pomoże kilku newbe ?

proszę o zapoprzestanie spamowi bo sam jestem zmuszony do spamowania a kid modowi nie leży to na mysli

dlayarkera.png

by

+

Bonus ;D

Opublikowano

Dla mnie poradnik trochę bez sensu, spodziewałem się czegoś więcej- porównań sp, hp na danym lvlu, koszt eq, ogólna przydatnosc w grze danej klasy, a dostałem rzeczy oczywiste, które zna 10-latek: woj ma dużo hp i łatwo się nim gra, mag ma największy dmg, a łucznik jest pomiędzy....

Opublikowano

a poradnik nie musi sie podobac każdemu . czy najwazniejsze nie jest to ze pomoże kilku newbe ?

Tylko czy taki newbie szuka najpierw forum o oszukiwaniu w grach czy oficjalnego forum z poradnikami?

Opublikowano

@up

Ja grałem w NosTale od wyjścia wersji GameForge i osobiście na forum oficjalnym byłem może pięć razy.

Dobra, mag jest mocny, prawda, lecz to nie jest najlepszy wybór na początek ._.

@CheatOver

Boże, dlaczego masz problem?Napisałem " przez około dziesięć poziomów" no więc naucz się czytać. Nie napisałem, że na 1-10 czy na dziesiątym...

Widzę, że tylko Vertmar rozumie przekaz tutorialu.

Prosiłbym o oczyszczenie tematu ze zbędnego spamu, włącznie z moimi postami.

@2xdown

No tak, ale ja chce pomóc innym i polecić co wybrać oraz opisać sytuację na początku.

QtiV6xY.gif

Opublikowano

Ja też gram od początku. Mag jest bardzo dobry na start, lepszy niż wojo czy łucznik. Po za tym każdy ma swoje upodobania. Niepotrzebny jest moim zdaniem taki poradnik skoro każdy gra wg siebie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...