Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak dodac moby z Metin2 (Beta)

TEKEN5

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A wiec kilku uzytkownikow prosilo mnie o wstawienie Tutka jak dodac nowe Moby z Metin2-Test na swoj serwer. Dlatego tez postanowilem ze zrobie tego Tutka.

http://www.mpcforum.pl/topic/767457-releasemetin2-test-server-patches-new-mob-new-armors-new-weapons-and-more/

1.Na poczatku pobieramy paczke z plikami eix ,epk w niej znajduja sie takie pliki jak : metin2_patch_ds ,metin2_patch_mineral,metin2_patch_nz,metin2_patch_newmob,metin2_patch_w20_etc

#Odnajdujemy 2 pliki metin2_patch_newmob.eix , metin2_newmob.epk

#Wchodzimy do Catalogu z Clientem do folderu Pack wrzucamy do niego te 2 pliki.

#Odnajdujemy plik index

#Otwieramy plik index notepadem++ lub notatnikiem i zapisujemy w ten oto sposob:

PACK
*
newFiles
*
metin2_patch_5th_armor
*
patch1
*
metin2_patch_newmob
*
season3_eu
*

#Zapisujemy zmiany,zamykamy plik Index

2.Wypakowywujemy plik root odnajdujemy plik npclist.txt otwieramy go notepadem++ lub notatnikiem.

#I dodajemy wpisy nowych mobow:

#Przyklad:

2098 crustacean_boss
2099 crustacean_boss2
3000 crustacean_bow
3001 crustacean_general
3002 crustacean_officer

$: Wazne: Pomiedzy id a nazwa folderu musi byc odstep ktory robimy przyciskiem "Tab" , skad wziasc id? i dlaczego akurat ja dalem 2099,3000,3001,3002 ? poniewaz wpisy w moim npclist.txt koncza sie na id 2097 u was moze konczyc sie na innym id, skad wziasc nazwe folderu? wystarczy miec unpacker ja osobiscie uzywam FileArchiver2 od Kamera wypakowywujemy plik Czyli : Extract-->Extract Archive-->nazwa folderu-->Pack-->Zapisz stworzy sie folder a w nim kolejne foldery z mobami,bosami oraz plik .xml , wchodzimy w stworzony folder-->ymir work-->monster2 sciezka : Metin2_LastPatches\extracted\metin2_patch_newmob\ymir work\monster2 i tam wlasnie mamy nazwy folderow ktore przepisujemy do npclist.txt.

#Gdy juz skonczymy dodawac wpisy do npclist.txt zapisujemy zmiany i pakujemy root czyli w przypadku FileArchivera2 : extracted-->root.xml-->Pack Archive.

#Laczymy sie z navicatem wchodzimy kolejno:

3,Navicat-->Player-->Mob_proto-->Klikamy prawym przyciskiem myszy dajemy utworz plik sryptowy sql wyciagamy go na pulpit po czym otwieramy go notepadem++ lub notatnikiem. Szukamy zapytania jakiegos dobrego w miare mocnego moba kopiujemy cale zapytanie i wklejamy do notatnika po czym:

#Zmieniamy id moba, oraz nazwe gdy juz stworzymy wszystkie zapytania. Kopiujemy wszystko, wchodzimy w Navicat-->Player-->klikamy prawy przycisk myszy-->console-->wklajmy zapytanie--.Enter.

#Resetujemy serwer.

Teraz napisze jak dodac te moby bossy bez dodawania niepotrzebnych plikow eix,epk do Clienta.

1.Wypakowywujemy plik Extract-->Extract Archive-->nazwa pliku-->Pack Zapisz.

2.Wchodzimy kolejno : \Metin2_LastPatches\extracted\metin2_patch_newmob\ymir work\monster2 kopiujemy foldery pokolei

3.Wypakowywujemy plik monster2 bo sciezka w folderach od mobow,bosow tak wskazuje : Extract-->Extract Archive-->monster-->Pack-->Zapisz stworzy nam sie folder monster2 i moster2.xml dodajemy do folderu monster2 folder z mobem potem otwieramy plik monster2.xml, otwieramy folder z mobem patrzymy nazwy plikow kopiujemy wpis z monster2 dajemy 2x enter i przerabiamy go przyklad:

1 wpis mam :

<File archivedPath="d:/ymir work/monster2/spider_king_black/00.gr2" type="0"><![CDATA[extracted\monster2\ymir work\monster2\spider_king_black\00.gr2]]></File>

Kopiuje go daje 2x enter i przerabiam go na :

<File archivedPath="d:/ymir work/monster2/crustacean_boss/back_damage1.gr2" type="0"><![CDATA[extracted\monster2\ymir work\monster2\crustacean_boss\back_damage1.gr2]]></File>

Nazwa gl folderu: kolor czerwony

Nazwa plikow w folderze: kolor zolty.

I tak przerabiamy wpisy az zrobimy wszystkie.. a powinno byc ich od 1 moba 37

Gdy juz dodamy wszystkie foldery z mobami do monster2 i zrobimy wpisy

Pakujemy monster2: extraxted-->monster2.xml-->Pack Archive

Wypakowywujemy root:

Extract-->Extract Archive-->root-->Pack-->Zapisz

Szukamy pliku npclist.txt dodajemy wpisy tak jak wczesniej pisalem pakujemy root.

Jesli chcemy dodac skille mobom,bossom wypakowywujemy effect wchodzimy: \pack\extracted\effect\ymir work\effect\monster

i do : \pack\extracted\effect\ymir work\effect\monster2 robimy wpisy,pakujemy

Wchodzimy w navicat-->player-->mob_proto-->tworzymy plik skryptowy wyciagamy na pulpit szukamy zapytania przerabiamy i wklejamy navicat-->player-->ppm-->console-->enter.

Jutro dla osob ktore prosily mnie na pw zrobie tutek kolejny.

Ps: Jesli bylo prosze o usuniecie.

Ide spac.

Pomogłem? Daj Lubie to! :)

2252770056.png

Opublikowano

To nas oświeciłeś....

Dodanie pliku do indexu, dodanie do npclist, mob_porto.... to wszystko było a każdego moba dodaje się tak samo. Wystarczyłby zwykły link...

2430991019.png
Opublikowano

Tutek ładny schludny i dobrze rozpisany ...

Pytanie tylko po co ?

każdy kto stawia serwer i nie wie jak dodać moba powinien raczej zastanowić się nad tym czy stawiać serwer czy może jednak się jeszcze podszkolić.

Nie interesuje mnie czy dasz mi "+" czy "-" jestem tu aby dzielić się swoją wiedzą i czerpać wiedzę od innych.

www.antero.pl

Opublikowano

@UP to się zdziwisz bo wiele osób stawia serwer a nawet root nie umieją wypakować :) przykład moge Ci podać na pw ile osób do mnie piszę , że stawiaja dedyky i potrzebuja clientmastera , albo żeby im coś do clienta dodać

2252770056.png

Opublikowano

Dodalem ;> skile dodaje sie do effect

\pack\extracted\effect\ymir work\effect\monster

\pack\extracted\effect\ymir work\effect\monster2

2252770056.png

Opublikowano

<faceplam>, <faceplam>..

No ale łap tego + Za fatygę..

Edit@

Tak z ciekawości zobaczyłem i nie działa, nie widać mobów <3 Nawet nazwa się nie pokazuje.. Zrobiłem tak jak z Twoim tutem <lol2> Dla jaj i nie działa :)

Opublikowano

Rozumiem że żeby dodać skile to trzeba:

Jesli chcemy dodac skille mobom,bossom wypakowywujemy effect wchodzimy:
\pack\extracted\effect\ymir work\effect\monste

I już!

LoL czarna magia o.O wtf!

11989868734695278197.gif
Opublikowano

Up a Ty z Głogowa w Dolnosląskim?????????????????????????????????? odpisz na pw.

Antywarn@

Rozumiem że żeby dodać skile to trzeba:

Jesli chcemy dodac skille mobom,bossom wypakowywujemy effect wchodzimy:
\pack\extracted\effect\ymir work\effect\monste

I już!

LoL czarna magia o.O wtf!

11989868734695278197.gif
Opublikowano

TuT dobrze rozpisany komuś na pewno się przyda dla autora+

Haha, dobrze rozpisany <lol2> :Oooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Nawet wpisów nie zrobił :oooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Temat, w ogóle nie potrzebny, nawet wpisów nie ma, downloada też nie ma trzeba wchodzić i się bawić ..

Opublikowano

Shelia a co Ty myslales ze bd dla takiego amatora jak Ty wstawial wpisy ? smieszny jestes idz pilnuj tego swojego serwerka,i pisz do mnie nadal pw czy nie chce wam pomoc.

Jak ktos jest kumanaty zrobi wpisy a dla tych co chca moge wstawic.

Rusz dupsko i sam sb zrob :)

2252770056.png

Opublikowano

Shelia a co Ty myslales ze bd dla takiego amatora jak Ty wstawial wpisy ? smieszny jestes idz pilnuj tego swojego serwerka,i pisz do mnie nadal pw czy nie chce wam pomoc.

Jak ktos jest kumanaty zrobi wpisy a dla tych co chca moge wstawic.

Rusz dupsko i sam sb zrob :)

Ale wyjechałeś mi.. Pisałem na początku robienia serwera, swojego botq :) Projekt jest wstrzymany i pomagam Adrianowi więc nie wypisuj głupot. Wpisy sam sobie zrobiłem.

Topick@

Do kosza.

Opublikowano

@UP to się zdziwisz bo wiele osób stawia serwer a nawet root nie umieją wypakować :) przykład moge Ci podać na pw ile osób do mnie piszę , że stawiaja dedyky i potrzebuja clientmastera , albo żeby im coś do clienta dodać

To racja, a później ludzie cierpią bo pseudo dedyki stoją po kilka tygodni do pierwszego crasha.

No cóż takie czasy nastały każdy może mieć dedyka tzw. dedyk CTRL+C/CTRL+V :)

Nie interesuje mnie czy dasz mi "+" czy "-" jestem tu aby dzielić się swoją wiedzą i czerpać wiedzę od innych.

www.antero.pl

Opublikowano
  • 3 tygodnie później...
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

skąd wiziąści ID do bazy mobów mam sobie wymyśli czy jak?

id mozesz dac jakie chcesz bylo by takie same co wpis w npclist.txt

2252770056.png

Opublikowano

TEKEN5, wszystko fajnie ale gdy zrobimy tak jak opisałeś w poradniku to niestety RunTime Error C++ witajcie!

Poczekam aż opiszesz jak usunąć bugowanie tych mobów. :)

(ode mnie tego nie wyciągniesz :P)

1011932_514376648616209_1943977858_n.png
  • 1 miesiąc temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...