Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[KUPNO]Procesor do gier (max 700 zł)

RonteX

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, planuje kupno kompa i termin się zbliża :D , jednak budżet zmusza mnie do zmiany sprzętu, postanowiłem, że będzie to procesor. Od początku myślałem nad intel core i5 2500k (http://www.skapiec.pl/site/cat/1/comp/1806569_techniczne) jednak moje przekonanie zmienia stan budżetu i teraz myślę również nad amd x8 fx-8320 (http://www.skapiec.pl/site/cat/1/comp/5401465_techniczne).

Sprawa wygląda tak, że jeśli wybiorę chipset amd to zaoszczędzę na płycie głównej ok. 100 zł i na procesor będę miał wtedy ok. 700 zł, jeśli wybiorę chipset intela to na procesor zostanie 600 zł.

Moje pytanie do was brzmi: jaki procesor wybrać? jeśli żaden z wymienionych to tym chętniej posłucham waszych propozycji, ma być to konfiguracja do gier.

Info:

-Budżet: intel - 600 zł, amd - 700 zł

-pozostały sprzęt: radeon 7850, zasilacz 600 w, 8 gb ram, dysk 500 gb

PS: jeśli macie ochotę to chętnie posłucham również propozycji cd. płyty głównej do obu powyższych chipsetów (am3 lub 1155) jej cena najlepiej powinna mieścić się w granicach do 350 zł.

Z góry dzięki za wypowiedzi :) Pozdrawiam !

69mRNXM.jpg

Opublikowano

1.Chociaż teoretycznie jestem zwolennikiem AMD tutaj z przykrością stwierdzam, że... i5 2500k nie zmieści się w budżecie xD , ale jest lepszy od podanego.

2.Nie FX-8320 tylko jak już 8350.

3. Możesz wziąć FX-8350 i lepszą mobo, cooler i go wykręcić - raczej taniej i wydajniej.

Masz jakiś problem bądź pytanie dotyczące komputera? Napisz do mnie, a postaram się ci pomóc.

Opublikowano

Jak chcesz wydajnie to masz 2 możliwości:

1. Szukać i5 750 + mobo

2. Szukać i5 2400 + H61/B75

Tak, tyle, że tego i5 trzeba wykręcić, aby nadawał się do użytku, a co się z tym wiąże ? Dodatkowe koszty na chłodzenie CPU. W sumie nie opłaca się brać nieczego pod 1156 względem IB 1155.

Bierz tak ja pingwinek polecił - I5 3470 + MSI B75A-G43 ;]. Najlepszy zestaw w tej cenie, lepsze MOBO nie będzie Ci potrzebne, bo kręcić to i tak nie tego proca.

Opublikowano

cd. zasilacza to zastanawiam się nad tymi:

600 W:

-tracer highlander silent traza s19780

-aerocool aeropgsvs-600

lub słabszy 550W:

-be quiet BN091

-XFX CORE P1-550S-XXB9

chętnie posłucham propozycji cd. zasilacza :D

jeśli wybiorę chipset amd to najprawdopodobniej będzie taka płyta główna:

gigabyte GA-970A-DS3

lub -//- -UD3

PS: propozycja pingwina (i5 3470 i b75) najbardziej mi się podoba jednak nie jestem przekonany do tego procka, ktoś ma z nim jakieś doświadczenie? Mój całkowity budżet na kompa to 2300.

69mRNXM.jpg

Opublikowano

To jest highlandery ale i tak przyznam ci racje, zdecydowanie wziął bym aerocool choć twoja propozycja też jest ciekawa, wystarczy 550 W z myślą o ulepszeniach w przyszłości?

Dysk twardy jeśli można to również proszę o jakaś propozycję, gdyż średnio znam się na ich markach, dysk 500 GB

PS: Pingwin, czy ta płyta główna nie jest czasem z zintegrowaną kartą? Taka możliwość odpada :D

Co myślicie o tej płycie ? http://www.neonet.pl/?p=asrock_p67_pro3

69mRNXM.jpg

Opublikowano

Caviar czy Scorpio ? Dziś już raczej nie będę kontynuował swoich wypowiedzi, jutro ok. godziny 9:00 przejże temat.

69mRNXM.jpg

Opublikowano

Powiem szczerze, ze sam nie wiem jak to dziala, jesli juz mam taka plyte to moge do niej wlozyc norm grafike? Jakie sa plusy i minusy takiej plyty?

69mRNXM.jpg

Opublikowano

Powiem szczerze, ze sam nie wiem jak to dziala, jesli juz mam taka plyte to moge do niej wlozyc norm grafike? Jakie sa plusy i minusy takiej plyty?

Normalnie, wkładasz gpu dedykowaną i działa.

A jak jej nie masz bo, się np. zepsuła to możesz dalej korzystać z komputera. :)

50dea4ba1935f.png

Opublikowano

Moze spytam w ten sposob, czyn bedzie sie roznil as rock p67 pro3 bez integry od msi b75?

Moze spytam w ten sposob, czyn bedzie sie roznil as rock p67 pro3 bez integry od msi b75?

69mRNXM.jpg

Opublikowano

hymmmm

Mój budżet to 2300

zasilacz XFX 550 w 240zł

dysk WD blue 500 GB 220zł

płyta Msi Z77-G43 310zł

procek intel i5 3470 740zł

karta Sapphire radeon hd 7850 2gb 720zł

ram 8gb GoodRam 160 zł

razem 2390, co myślicie o takim zestawie? i na czym mogę jeszcze zaoszczędzić ?

69mRNXM.jpg

Opublikowano

Mam jeszcze takie pytanko, jak się spisze intel i5 3470 przy oc?

i jeszcze jedno takie głupawe :D, jaka firmę ram polecacie? z doświadczenia wybieram goodram, jednak do najtańszych one nie należą, i może dało by się coś na nich odzyskać? Ceny ram poszły strasznie w górę, średnio o ok. 40 zł w górę za kość, z tego powodu pytam o oszczędność, aby nie łapać się za głowę kiedy znowu będą tanieć, i co wybrać? - dual czy single? 8GB

69mRNXM.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...