Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Problem]GTX 580 Zmniejsanie taktowania rdzenia.

WilkuTM

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, moj problem polega na tym ze jak w temacie karta sama zmniejsza taktowanie rdzenia o +- 430 mhz.

Karta sie nie grzeje bo Przy 850-900 obrotach wiatraka na minute Na Idle osiaga maks 30° a w grach max 75° a przy 2000 tysiacach obrotow w idlu ok 27° a w grach 55° - 64°.

Czy ktos ie co moze byc przyczyna?

• Odpowiedzi 55
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Karta referencyjna - jest to projekt w całości zgodny z tym co zaprojektował producent, a więc tak samo pcb, jak i chłodzenie takiej karty są dokładnie takie same jak przewiduje specyfikacja.

Karta niereferencyjna - jest to model w którym subvendor, a więc już konkretna firma sprzedająca karty licencjonowane od ATI/nV pod swoim szyldem, dokonał zmian i odszedł od projektuj referencyjnego. Zmiany mogą dotyczyć zarówno tylko wymiany chłodzenia na inne, ale też i przeprojektowania płytki pcb karty (rozmieszczenia i ilości elementów, zmiany samej elektroniki), najczęściej aby obniżyć koszty produkcji i uczynić produkt konkurencyjnym cenowo.

1372333810-U137250.jpg

Opublikowano

Karta byla od gainwarda lecz chlodznie bylo bardzo glosne i slabo wydajne wiec wymienilem na accelero arctic xtreme III, po za tym bawilem sie troszke w podkrecanie i podkrecilem wszystko o +- 75-100 mhz ale nie bylo roznicy wiec ustawilem na default.

Takwiec karta jest jaka byla poza wymienionym chlodzeniem.

Opublikowano

Na 100% źle zamontowane/dociśnięte chłodzenie ew. nie dałeś pasty lub dałeś za dużo. Z tym chłodzeniem powinno być cicho i chłodno

Opublikowano

Co do zmian taktowania, to przyczyna jest prosta:

Karta sama zmienia takty w idle aby zmniejszyć zużycie energii ;)

1372333810-U137250.jpg

Opublikowano

Chodzi o to ze w idle jest bez problemu. bo jest stale taktowanie na 50 mhz a skoki dzieja sie wtedy gdy np robie stress test.

Bo pewnie masz jak ja...

Jak włączam 3DMarka, to moja GPU tego nie widzi i nadal myśli, że jestem w idle xD

1372333810-U137250.jpg

Opublikowano

Aha, czyli w grach nie bedzie problemy tylko podczas testow bedzie sie zmniejszalo?

Tak ;)

Jaką masz resztę sprzętu?

BTW

Dlaczego cofnąłeś o/c?

1372333810-U137250.jpg

Opublikowano

Tak jak by co zeby ominac bledy, to n ie jest tak ze obniza taktowanie odrazy tylko sa to takie skoki.

Co do reszty sprzetu to nie za dobrze bo i5-650(2x3,20GHZ), 8 gb ram i zasilacz 800W.

Opublikowano

Tak jak by co zeby ominac bledy, to n ie jest tak ze obniza taktowanie odrazy tylko sa to takie skoki.

Co do reszty sprzetu to nie za dobrze bo i5-650(2x3,20GHZ), 8 gb ram i zasilacz 800W.

Po co ci zasilacz 800W jak tutaj 550W miałby zapas? xD

Jakiej marki jest ten zasilacz?

1372333810-U137250.jpg

Opublikowano

Log-On 800W bo byly w przecenie a stary mi se popsul.

Radzę ci go wymienić jak najszybciej, bo to czarna lista aka no name

1372333810-U137250.jpg

Opublikowano

1. Zmień zasilacz.

2. Ustaw preferowanie maksymalnej wydajności, a nie adaptacyjna (dostosowując takty do wykorzystania procentowego rdzenia) w sterowniku.

Opublikowano

Moj kumpel ma ten zasilacz od 3 lat i nie ma problemu, a ja mam go od roku i tez nic sie nie dzieje. Log-On to belgijska firma ktora specjalizuj sie w elektryce.

1. Zmień zasilacz.

2. Ustaw preferowanie maksymalnej wydajności, a nie adaptacyjna (dostosowując takty do wykorzystania procentowego rdzenia) w sterowniku.

A moze mi powiedziec jak i gdzie to zrobic?

Opublikowano

Moj kumpel ma ten zasilacz od 3 lat i nie ma problemu, a ja mam go od roku i tez nic sie nie dzieje. Log-On to belgijska firma ktora specjalizuj sie w elektryce.

Ale to jest bomba która w każdej chwili może jebnąć, a z takimi podzespołami lepiej nie ryzykować.

1372333810-U137250.jpg

Opublikowano

Powiem ci tak, mam na ten zasilacz gwarancje i dopuki ona jest to nieh strzela. Serwis jest zobowiazany naprawic zepsuty zasilacz oraz szkod wyrzadzone prze wyzejwymieniony zasilacz.

Opublikowano

Powiem ci tak, mam na ten zasilacz gwarancje i dopuki ona jest to nieh strzela. Serwis jest zobowiazany naprawic zepsuty zasilacz oraz szkod wyrzadzone prze wyzejwymieniony zasilacz.

Jak ci spali GPU, to ci prędzej obciągną niż wymienią GPU na nową ;)

1372333810-U137250.jpg

Opublikowano

Tak jest napisane w karcie gwarancyjnej i tak musza zrobic w innym przypadku bede musial to zglosic na policje i tak czy siak mi zwroca.

I będziesz chodził po sądach pół roku i więcej wydasz na sprawy sądowe niż to jest warte

1372333810-U137250.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...