Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Uratować Mu ?

Majkel

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema, chciałbym z Wami przeprowadzić dyskusje nt. powolnego upadku Mu Online.

Oczywiście tyczy się to globalnego serwera.

Ostatnia próba "odrodzenia" to start nowego, mało innowacyjnego serwera. Próba nieudana. Yggdrasil zawiódł. Chyba nie muszę Wam mówić dlaczego.

Czy da radę jeszcze przywrócić grze popularność z dawnych lat, czy to już koniec ? Jakie jest Wasze zdanie ?

394591421101183179764.jpeg
Opublikowano

Z przykrością stwierdzam, że MU: The Continent of Legends na prośbę swoich twórców upada.

Przypomnijcie sobie czas sezonu 4, kiedy to Webzen poirytowany polityką K2 (lub GamersFirst) postanowił wziąć sprawy w swoje ręce. Postanowił przywrócić dobre imię tej gry, nie szpecąc jej opłatami. Fani powtarzali "będzie full f2p!!!!!!", "eventy dla wszystkich!!". W końcu wystartowała beta sezonu 4, gracze zadowoleni z nowej sytuacji grzecznie raportowali każdy najdrobniejszy bug. Ponadto Webzen postarał się o transfery postaci z K2 i odgrodzeniu ich poprzez wrzucenie na stary midgard i helheim. Dla tych wierzących w lepsze dni został utworzony serwer - valhalla (miejsce poległych wojowników w mitologii nordyckiej, można to zinterpretować tak, iż to serwer dla tych, którzy przestali grać poprzez chytrą politykę K2). Wszystko pięknie, tylko jedna rzecz zaczęła budzić podejrzenia. W panelu gracza był przycisk od xshop. Na stronie pojawił się sklep z itemami, storna webzenu uległa całkowitej przebudowie, od teraz jedno konto na webzen jest do wszystkich jego gier. A ponad to wcoiny i seale. Ale nie było na co narzekać bo w końcu jakoś muszą się utrzymać, nie ignorowali graczy grających za friko, eventy były dla wszystkich.

MU rośnie w siłę, pojawił się sezon piąty i coraz więcej itemów w xshopie. Połowa miała to gdzieś, druga uciekła. Wtem webzen wpada na pomysł obdarowania tych, co pouciekali, graczy paczkami wartymi po $200 z ich shopu! Część wróciła, jednakże niewielka gdyż reszta miała to głęboko i szeroko. Niestety podczas sezonu czwartego i piątego pojawiły się metody na kopiowanie, miliony blessów na valhalli zepsuły rynek. Przez multum bugów na s5 wz odpalił sezon numer 6 wraz z nowym serwerem, który miał być rekompensatą za skopiowane itemy. Nie minął miesiąc a wingi 3lvl +15 schodziły jak świeże bułeczki. Update na ex700 i dzisiejszy ex700p nie poprawiły sytuacji. Wracając do s5 i s6, pojawiają się eventy xshop, jeden za drugim. "Strać u nas 10$, 100$ a dostaniesz całe kilka coinów lub superb item, cobyś był da best!".

Kłamstwo webzenu było od początku snute grubymi nićmi. Niemalże można to porównać do obietnic naszego kochanego premiera, dostaniecie Irlandię a nawet więcej! Irlandia popadła w długi, kryzys, tak samo jak w Polsce (a może nawet gorzej). Tak samo wydawca MU potraktował graczy, "będziemy lepsi od k2" i faktycznie zbijają na tej grze kokosy (wg ostatniego rankingu wz najwięcej zarobili właśnie na MUO).

Może i jest sporo donatorów chcących dalej być lepszymi za każdą cenę ale webzen zaczął przykuwać uwagę bugom w grze. Od przedostatniego maintenance ni widu i słychu o duperach. Ceny rosną co oznacza, że pozostały resztki w magazynach. Bawiąc się na GMO zrobiłem kilka akcji, które zostały dość szybko wykryte i zablokowane (ale bana nie mam, szprytnie webzen, szprytnie hyhyhyhy).

Nadchodzący sezon ósmy ma być kolejną rekompensatą za kopiowane jewele. Wykop je sobie sam ; O

Uważam, że to utrudni handel gdyż główna waluta będzie dostępna właściwie wszędzie. A jeśli odwalą coś takiego, że kilof do kupienia za jakieś 500$ to gwóźdź do trumny i MU upada (czyżby szykują się na lutowe odpalenie MU2 i chcą zamknąć klasyka lub zmusić graczy do migracji?).

Jedno jest pewne, MU jest nie do odratowania.

YOU MUST DIE

- Ganon, Koridai

Opublikowano

Raczej koniec zostana tylko pozostałości po Globalu(prywatne serwery) chyba ze wyjdzie nowa edycja Mu 2 ale to wygląda jak Diablo zobaczymy jak zrąbią 2 część

T2xlajE0X19fZXVuZV9fXzI0NV9fX05VTExfX18yX19fMTAwX19fUG9sYW5kLnBuZ19fXzlfX19ub25lX19fMjExOUZGX19fc29sbw==.png

Opublikowano

Moim zdaniem MU miało już swoje "5 minut". Na oko widać, że ludziom gra się nudzi i szukają czegoś nowego. W końcu nie można grać w nieskończoność w to samo. Gdy mi MU się znudziło, zrobiłem sobie przerwe gdzieś tak na pół roku. Po pół roku wszedłem, patrze a tam zupełnie nowe itemy, ceny się pozmieniały i na nowo zachciało mi się grać. <:

Jak smerfastycznie. Daj mi to, co mi się należy.

"Wiarę w Boga powinno tracić się tak jak pierwsze zęby".

Opublikowano

KURWA!!!!!

Jak ja coś zaczne ściągać to upada.

Klan W-I-R Rekrutuje !

Wymagamy co najmniej jednej IX ale dobrze by było jakby ktoś miał dyszke :) Mamy własny TS3 i świetną atmosferę . Więcej info na priv .

Opublikowano

Ja grałam w MU kiedyś. Miałam ładnego elfa i wdzięczne skrzydełka.

Ale to było na jakimś dużym privie. A później, po krótkiej przerwie, wróciłam i byłam przerażona pustkami na serwerze.

Więc chyba nie tylko MU Online Global ma problemy. Jest ogromna konkurencja na rynku, nowe gry wypychają stare, bo ludzie wolą coś z lepszą grafiką, efektami itp. itd... A powiedzmy sobie szczerze, że MU może i jest fajne, ale wydaje mi się dość monotonne - lvl, reset, hard reset? Dobrze mówię?

Opublikowano

No tak ale ma to coś co nie dają inne gry , czyli reset i lepsze statystyki weźmy sobie takiego (gównianego) metina 2 tam po wbiciu max lvl nic nie robisz , nic sie nie zmienia tylko kupujesz itemy i na PVP.(nie wiem nie grałem , tylko przewiduje)

Ja jeszcze nie widziałem jakiejś nowszej MMO , zapodasz linka ? (jak w ogule jest coś oprócz bety MW)

Klan W-I-R Rekrutuje !

Wymagamy co najmniej jednej IX ale dobrze by było jakby ktoś miał dyszke :) Mamy własny TS3 i świetną atmosferę . Więcej info na priv .

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Mimo ,ze wyglada calkiem inaczej niz obecne Mu to bardzo jestem ciekaw tej drugiej czesci,tylko czy sie jej doczekamy?

robin_van_persie_signature_by_jopeczek7-

Glory Glory Man United! Glory Glory Man United! Glory Glory Man United!

Opublikowano

2 część może być ciekawa, lecz co z tą??? Co z tymi godzinami przegranymi by nabić 1rr??? To nigdy nie pójdzie w zapomnienie dla prawdziwego gracza. Niestety to Mu już jest nie do odratowania i to jest rzecz która mnie smuci

Opublikowano

Jedyna opcja to serwer Valhalla na globcu.Na prywatnym serwerze ostatnio gralem jak jeszcze zył Freedom...Teraz serwery zyja miesiac/dwa i rip dlatego daruje sobie prywatne serwy i pykam na globcu.

Opublikowano

Grałem w MU już dawno, dawno. Przestałem sam nie wiem czemu. Pamiętam ile ludzi wtedy grało na globalu to w Norii, Devias, Lorencji było strasznie dużo ludzi, poza miastami nawet stali wszyscy i mieli sklepy otworzone, ach te dobre czasy. Tak samo dużo ludzi grało na DarkStarsMu, a potem? Wszędzie ludzie zaczęli uciekać i oo.

a31acc0f.png

Lider Gildii: Nightmares

Opublikowano

Wiekszosc gier o podobnym stazu do Mu nie ma juz takiego popytu jak to bylo kiedys (niestety)

Opublikowano

Nie upada;)

Gra ma tyle lat i grało w nią już tyle ludzi :)

Umiera śmiercią naturalną :P
Na globalu przestałem grać rok temu już była lipa nie chce wiedzieć co teraz jest ;)

dlatego D&G powinien postawić priva :D

1000093817-removebg-preview-1.png

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Jeżeli by wyłączyli spawny mobów, gdzie się stoi w miejscu, oraz wiele nowych setów miast i przedewszystkich interesujących instancji to mu rządzi... Jak dla mnie to była pierwsza najlepsza gra MMoRPG

5255055987.png

Opublikowano

moje zdanie na ten temat jest proste : gra sie nudzi sam gralem w nia ponad 7 lat ale poprostu znudzila sie nie mowie tutaj tylko o globalu ale takze o prywatnych duzych serwerach global znudzil sie poniewaz powprowadzali duzo nie potrzebnych moim zdaniem zmian nie gralem na nim juz od 5 lat ale z tego co slyszalem z opowiesci dawnych kolegow z mu jest straszna lipa i nie ma co wracac wiec podziekuje od tego czasu gralem na wielu serverach a glownie na jednym ale moim zdaniem nie potrzebnie powprowadzali sydy seedy itp itd wielu dawnych graczy gubi sie w tym lub poprostu nie podoba im sie to lub staty 65k sa moim zdaniem bez sensu kiedys byly np skille na bk (ts) normalnie widoczne a teraz nie sa wogole po 2 jest za duzo sily bez sensu jest to ze ktos z setem ze zlota opcja nie ma szansy z osobnikiem z full socketami mogli by wprowadzic jakies zmiany ale z glowa to samo sie map tyczy jest ich coraz wiecej ale sa jakby to krotko ujac do d... mu samo sobie robi krzywde moim zdaniem

Pomogłem ? Daj Like =D

Opublikowano

Mu kilka lat temu to była gra..

Teraz doszło duzo ulepszeń co popsuły całą rozgrywkę...

Cs-Magnum [DD2|INF|NUKE] IP:     80.72.41.99:27036

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...