Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Prefiksy do wyboru.

benq10r

Prefiksy do wyboru.  

16 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy ma to sens?

• Tak.
      8
    • Nie.
      8

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Od dawna nurtują mnie prefiksy w różnych działach, albo są, albo ich nie ma, ale gdy już są to zawsze inne. Dawno temu w odmętach internetu trafiłem na prefiksy narzucone odgórnie. Przy zakładaniu tematu można było wybrać z dostępnych. Wyglądało to tak:

"PS" poziom master i mała incepcja.

prefiksy.png

Wysuwam taką propozycję gdyż czasem wpadając do jakiegoś działu gubię się po przeczytaniu dwóch tytułów tematów. Jak wiemy każdy pisze tak jak mu wygodnie bądź jak mu każą. Zamiast "Pytanie" gdzieś spotkamy "Q" bądź inne. Dzięki tej zmianie w każdym dziale będzie można łatwo się znaleźć, a całość będzie bardzo przejrzysta. Oczywiście każdy dział posiadałby swój własny zestaw prefiksów ale te odpowiadające za tą samą rzecz brzmiałyby identycznie. Dodatkowo nowi użytkownicy, którzy rzadko mają pojęcie o stosowaniu czegoś takiego, a tym bardziej czytaniu regulaminów łatwo mogliby wdrążyć się w ten temat.

Z drugiej strony niektórzy mogliby mieć problemy z parafrazowaniem zdań typu "Problem z włączeniem gry" na zdanie z prefiksem. Oczywiście nie można pominąć kwestii tworzenia tego "bajeru". Poza stworzeniem potrzebna jest lista prefiksów do każdego działu i subdziału co mogłoby jeszcze bardziej komplikować sprawę.

Zachęcam do dyskusji.

| | | | | taniecgitara basowa

| Bez komputera. Jeśli masz jakąś sprawę i chcesz pogadać na Skype/GG napisz najpierw tutaj, wejdę.

Opublikowano

Większość i tak nie przestrzega tego.

Nie.

ExGlobal Moderator | exModerator  | ExMentor | Goldmember

Powoli wracam do życia.

Student prawa  ^^

Opublikowano

MPC odchodzi od różnego rodzaju prefiksów, generatorów etc.

Nie.

Ja osobiście spotkałem się z kilkoma generatorami, zawsze działały i poprawiały funkcjonalność.

Większość i tak nie przestrzega tego.

Nie.

Większość nie przestrzega bo nie ma pojęcia o takim wymogu, a takie coś raczej nie sprawia problemów w użyciu.

| Bez komputera. Jeśli masz jakąś sprawę i chcesz pogadać na Skype/GG napisz najpierw tutaj, wejdę.

Opublikowano

Tak się składa że nieliczne osoby nie dodają prefiksu lub dodają niezgodny - [pomoc][help] itd.

Jestem na NIE, niepotrzebne Nam takie coś.

Opublikowano

A ja jestem za. Jak się nie wybierze prefiku = nie napisze się tematu. Za

No właśnie, a co z działami bez Prefiksów :)?

Opublikowano

Jeśli regulamin działu tego nie wymaga to zostawia się sprawę w spokoju. Moderator działu bądź inny członek team'u moderacyjnego/administracyjnego wybierałby co uzna za potrzebne.

Oczywiście na początek można wprowadzić to do mniejszych działów, by przekonać się jak będzie to funkcjonowało.

Opublikowano

Była już taka propozycja.

http://www.mpcforum.pl/topic/690751-propozycja-prefixy/

lpv4KEF.pnglpv4KEF.pnglpv4KEF.pnglpv4KEF.pnglpv4KEF.png

Opublikowano

Jeśli da się zrobić by nie było tego w działach bez prefixów to za!

Opublikowano

Te prefixy powinny zostać całkowicie skasowane. Tylko utrudniamy życie nowym, jak i starszym użytkownikom.

Treść tematu powinna tak brzmieć, by każdy mógł się domyśleć, czy to tutorial, pytanie o pomoc, czy problem. Wtedy każdy byłby happy, a modzi nie nabijaliby sobie akcji na ciągłym dodawaniu/zmienianiu prefixów.

Ja na nie.

Opublikowano

Tak się składa że nieliczne osoby nie dodają prefiksu lub dodają niezgodny - [pomoc][help] itd.

Jestem na NIE, niepotrzebne Nam takie coś.

Opublikowano

A co jeśli prefiks jest zbędny? Nie napisze tematu bo nie podam zbędnego prefiksu?

W każdym dziale jeśli są prefiksy wymienione są także [inne].

Z tego co wiem, na MPC odchodzimy od prefixów.

To czemu nie jest to zabronione, a niekiedy wręcz nakazane?

Te prefixy powinny zostać całkowicie skasowane. Tylko utrudniamy życie nowym, jak i starszym użytkownikom.

Treść tematu powinna tak brzmieć, by każdy mógł się domyśleć, czy to tutorial, pytanie o pomoc, czy problem. Wtedy każdy byłby happy, a modzi nie nabijaliby sobie akcji na ciągłym dodawaniu/zmienianiu prefixów.

Ja na nie.

Jak dla mnie prefiksy są bardzo przydatne. Nie każdy potrafi sformułować odpowiednio pytanie bo niekiedy chcąc prosić/zapytać o link do poradnika piszą "Poradnik o ***" albo zamiast zadać pytanie stawiają wielokropek "Najlepszy sposób na ***...". Prefiks rozwiązuje wątpliwości, a wybranie go nie jest trudne. Jeśli ktoś nie będzie potrafił sformułować tematu to zawsze można go poprawić ale z pewnością będzie to rzadsze zjawisko.

Z racji tego, że raz już nie przeszło to można dać sobie spokój. Drugi raz też się nie uda.

Dzięki za wypowiedzi ;)

EDIT

I połowa tematów będzie miała prefiks Inne?

Należy je tak dostosować by nie było. Nie każdy dział musi mieć.

Opublikowano

To jak kidzi maja robic akcje? Samymi cls tematow nikt nie bedzie mial wysokich logow ;D taki zarcik

Ale tak na powaznie to nie na mpc juz raczej odchodzimy od perfiksow

459941400613567233746.png
By @Jowe.
Postwriter | Gold Member

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...