Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Informatyka w szkołach początkowych [Podstawówka + Gimnazjum]

cxxus

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie!

Chciałbym się dowiedzieć jak wygląda u was informatyka w Gimnazjum i Podstawówce.

Jako, że sam jestem w 6 klasie, dużo powiedzieć nie mogę. Ale wiem tyle, że jako osoba która na co dzień zajmuje się komputerami [strona oprogramowania, z techniki komputera jestem prawie, że mnogi - programowanie + programy, systemy, etc], te wszystkie programy których uczymy się, czy np. przepisywanie tekstów jest banalnie proste [prędkość pisania w większości testów u mnie to ok. 650 znaków/min].

Interesuje mnie bardziej czego się uczycie w gimnazjum w HTML'u, i [tu pytanie do osób ogarniętych z WWW] jak nauczyciel reaguje jak robisz więcej niż kazał :D

Pozdrawiam.

Potrzebujesz strony internetowej? Pisz śmiało, jestem do waszej dyspozycji. (Jedyna możliwość zapłaty to pieniądze (przelew, SMS, doładowanie), innej nie przyjmuje i nawet nie masz co pisać).

Opublikowano

Szczerze ? Całe gimnazium przesiedziałęm na wyspie gier :( takiego mielismy nauczyciela . Teraz w Technikum Informatycznym coś tam robimy . Ale gimbaza to zły dział na informatyke

175001456602037225492.gif

Opublikowano

W gimbazie coś w 2 połowie 2 klasy miałem troszeczkę html'a,a wcześniej czas wolny + projekt edukacyjny obowiązkowy z informatyki-fizyki to tam robisz stronkę na temat fizyki.

logo1.png
Opublikowano

Podstawówka - Podstawowe informacje o komputerze, Internecie itp.

Gimnazjum - Rysowanie w Paincie, Microsoft Office.

Liceum - Zaawansowana grafika.

Opublikowano

Ja mam w gimnazjum html czyli podstrony , odsyłacze itp no i jak zrobić gotowca wysłał wszystkim html i wklejaliśmy :(

Opublikowano

Ja w 2 gim bede mam 4 h programowania ale to w szwajcarii

"Jeżeli coś chcesz, to powiedz, i tak tego nie dostaniesz"

Opublikowano

Podstawówka to excel, word no i programy graficzne typu Paint ;]

Gimnazjum to trochę Free Pascal'a (jeśli wybierasz się później do szkoły z kierunkiem informatycznym, to może ci się ta wiedza trochę przydać) programy do obróbki grafiki i wideo i trochę html.

Jednak jak już pisali wyżej, to zależy od nauczyciela. Nasza grupa miała to co wyżej, lecz 2 grupa z innym nauczycielem miała może 10% z tego co my, reszta to takie banały jak "Tu macie tekst, macie zrobić te zadania niżej, macie godzine" (a były to zadania typu, na tytuł tekstu daj czcionkę 46 ciemnoniebieską, 1 i 2 akapit tym kolorem itp.) ale wszyscy to olewali i grali.

Więc jeśli wybierasz się na informatykę i wiesz, że chciałbyś się tym zajmować, powiedz o tym nauczycielowi jak najwcześniej, to bardziej ci pomoże przy tym + będziesz miał różne profity (ja akurat byłem od strony tworzenia różnych pokazów, typu filmiki/prezentacje itp. czyli tworzyłem je i na apelach je wyświetlałem... , Nie wiem czy u was jest taki projekt [w sumie nie wiem czy jeszcze to jest] ECDL, to było ogólnie jakby przygotowanie do dalszej nauki w tym kierunku)

@ciacho, to ja w 2 technikum mam 3 godziny programowania :D Ale na razie jeszcze pascal, zaczynamy tablice jedno i dwu-wymiarowe

Opublikowano

Zależy od nauczyciela.

W podstawówce paint/word, gimbaza word, excel, powerpoint i pod koniec 3 klasy przepisywanie gotowych formułek z kartek...

8wjJf.jpg

by vPaN

exMod Konsole •  exMMT Montażysta

Opublikowano

podstawówka - paint

gimbazjum - word, excell, w 3 klasie "szaleństwo" bo mieliśmy "programowanie" (hahaha) w AC Logo -.-

HTML dopiero w liceum (jak nauczycielka zobaczyła u mnie w pracy php to się niemal posikała z radości)

#don't care

Opublikowano

Powiem Ci, że musisz mieć szczęście, żeby trafić na nauczyciela, który naprawdę nauczy Cię czegoś, co będziesz potrzebować.

W podstawówce mieliśmy jakiegoś kolesia, nie pamiętam jak się nazywał, ale wiem, że uczył dobrze. Nie szło się nudzić i jak na dzieciaki ze szkoły podstawowej umieliśmy dużo.

W czasach gimnazjum to była po prostu komedia - wszyscy siedzieli na fb, nk bądź na plemionach. ;f Koleś takie brednie i głopoty opowiadał.

W technikum mieliśmy jakąś kobietę, co kocha rock i ma zdarte gardło. Do tego beznadziejnie tłumaczyła.

Ja zawsze powtarzam i przy tym zostanę - jak chcesz się naprawdę czegoś nauczyć to albo idź na specjalistyczny kurs, albo po prostu ucz się sam w domu, z tutoriali od ogarniętych osób.

Bo w 'zwykłej' szkole to niczego się nie nauczysz.

Opublikowano

mnie to bawi, ze w gimbazie niektórzy uczniowie potrafili więcej niż nauczyciele informatyki, no ale cóż taki poziom nauczania w polsce, po znajomosci przyjmą jakiegos nauczyciela z rodziny co gówno potrafi i potem uczy cie informatyki taka baba co ledwo odpalić kompa potrafi. w gimnazjum mialem chyba to co większość - ogolnie caly office + troche z htmla bo akurat trafilismy na te bardziej ogarnięta nauczycielke, 2 grupa podobno cały czas tylko painta miała :F.

Opublikowano

Jeżeli mam być szczery to na infie w gimbazie cały czas się obijałem, nawet nie chciało mi się kompa włączać czasem bo myślałem że oni ze mnie idiotę robią dając za zadanie "wysłać e-maila". Za moich czasów w gimbazie komputer włączał się z 15min więc mówiłem nauczycielowi że nawet mi się go odpalać nie chce na taką głupotę i on mi wpisywał pozytywną ocenę.

Szczerze mówiąc to w gimbazie na informatyce nic się nie robi, tak samo jest w lo. Wszystko co się bierze na lekcjach to jakieś oczywiste głupoty.

edit: O to teraz wam dam przykład świetny jaki poziom nauczania jest u mnie w zaocznym LO jeżeli chodzi o informatykę.

Pewnego dnia bawiliśmy się w htmlu, trzeba było napisać jakąś tam prostą stronę i dodać do niej obrazki. Wszystko ok

tylko że nauczycielka powiedziała coś mniej więcej takiego "Jak już piszecie strone to pamiętajcie żeby ją napisać całą naraz

bo jak napiszecie kawałek i ją zapiszecie to potem już się tego nie da zmienić i trzeba od nowa pisać całą stronę."

Super co nie? Najlepsze jest że nauczycielka powiedziała mi że nie da rady edytować strony i pewnie by się ze mną jeszcze o to pobiła.

Oczywiście wszystko jej wytłumaczyłem a ona prężnie się przyglądała. Wiecie co z tego wynikło? Ja nic się nie nauczyłem na lekcji a dodatkowo musiałem doedukować nauczyciela.

HBV27j.png

Opublikowano

Podstawówka - Counter Strike

Gimbazjum - wszystkie gry internetowe jakie były

Licbaza - saper/pinball

userbarwb.png

Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy.

Nie bój się wystąpić przed szereg, potem może być już za późno.

Opublikowano

Tak jak up

Podstawówka-Wyspagier/gry.pl

Gimnazjum-Youtube,Wyspagier,Google,Gry

W Gimnazjum nauczyciele nie uczą nic z HTML tylko jakieś paintowskie rzeczy ;d

1357468552-U604459.png

By b4rt4z

Opublikowano

Ja 3 gimnazjum i czego nauczyłem się na informatyce to:

- rysowania w Paincie

- Grania w minecrafta, cs'a, (w gimnazjum)

- Przepisywania wierszykow to worda : d

Dota 2 > Lol

Opublikowano

w podstawowce rysowalismy w paincie tylko, a w gimnazjum gralismy w csa i haxballa

bo koniec koncow takim nauczycielom jak od wfu, informatyki i innych pseudprzedmiotow nie chce sie przychodzic do szkoly w wakacje na poprawki z rysowania w paincie, ale to tez zalezy od nauczyciela, na koniec 3 klasy gimnazjum bylem nieklasyfikowany z matematyki, babka powiedziala ze jak posprzatam jej sale to mi da dwoje (i dala)

Opublikowano

Taa, w podstawówce to za dużo nie ma, na gimnazjum też za bardzo nie licz, zależy od szkoły, ale na przykład u mnie przez rok (mieliśmy 2 lata informatyki) uczyliśmy się obsługi Worda, Excela itp. dopiero w trzeciej klasie pojechaliśmy na coś bardziej skomplikowanego, mianowicie... BASIC! :D Powiem tak: większość szkoły tego nie ogarniała, więc często ludzie przychodzili do mnie i prosili, żebym im napisał kod do programu, bo udało się od innych zdobyć pytania, a na przykład myślenia programistycznego, wymyślania algorytmów itp. nie nauczyłem się wcale. Nawet kiedy zacząłem sam w końcu sam się uczyć AutoIt to i tak miałem problemy bo się przyzwyczaiłem do instrukcji GOTO i na początku miałem problem z funkcjami i pętlami :P

userbar.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...